Реклама / Ads
54| 5172 |14.06.2011 НОВИНИ

Мюфтийството се опасява от гражданска война

.
За гражданска война или етнически сблъсъци не било нужно да въстанат 7 милиона и половина.
 

Ние предупреждаваме, че има възможност за сблъсъци, защото случаят не е само от неделя. След 20 май това е петото нападение само в София, каза по БТВ Хюсеин Хафъзов, говорител на Главното мюфтийство. От там са информирали вътрешния министър за набези, дори по време на молитва. Имало случаи на опити за нападения срещу богомолци и извън молитвения дом.

Трябва да се вземат някакви мерки. Ако те не са се взели досега и ако се стига до случая да бъде бит позорно и жестоко по време на сутрешна молитва един богомолец, това безпокои не само софийските мюсюлмани, а всички в страната, каза Хафъзов. По думите му в неделя е бил пребит не пазачът, а редови богомолец. Бил намерен в безсъзнание. След лечение в „Пирогов”, вече е в дома си. „Много силен шок е преживял. Не желае да говори пред медиите, страхува се за здравето и живота си. Ако го покажем по телевизията, той ще стане още веднъж най-вероятно обект на насилие”, каза Хафъзов. По думите му от мюфтийството не се опитват да преекспонират проблема.

В страната през последните 20 години имало 120 нападения на джамии, чупене, палежи, оскверняване, за които нито един извършител не е задържан и съотвено наказан, каза говорителят на Мюфтийството. Преди посрещането на Нова година в Добрич група празнуващи са изпочупили стъклата на джамията, въпреки че вътре е имало хора. Преди да дойде полицията, хулигани чупят ръката на един от имамите. Полицията обаче освободила нападателите, без дори да снеме личните им данни, твърди Хафъзов. Той посочи и побой над мюсюлманка, за да й свалят забрадката.

Попитан, защо обобщава, че има нетърпимост в цялото общество само заради определени кръгове, той отговори: За гражданска война или етнически сблъсъци не е нужно да въстанат 7 милиона и половина. По думите му това било вероятно, защото не можел да бъде сигурен дали афектирани мюсюлманите няма да си позволят друго. „Сигурен съм, че няма. Но мога ли да бъда сигурен, че мюсюлманите в Родопите или Лудогорието няма да бъдат притиснати. Говорим на база факти, а може би се готви нещо друго…”, каза Хафъзов.

„Вместо да успокояваме хората, че в България няма такава тенденция, и ако има, тя идва отвън, за съжаление винаги се поставят мюсюлманите като обект на размисъл, едва ли не като хипотетични терористи”, каза говорителят на Главното мюфтийство. Според него след сблъсъците от 20 май не са взети необходимите мерки.

Попитан дали Мюфтийството не цели в крайна сметка да се разреши стоежа на нова джамия и да изкарва тезата, че няма място в храма и мюсюлманите излизат на тротоара, което пък беше основание на Атака да критикува Столична община, Хафъзов каза, че джамията в София е с капацитет 700 души, а се събират дори до 900.

Хафъзов уточни все пак, че не обвинява цялото българско общество, а част от него, защото не били малко тези, които гласуват за Атака.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5580 |03.06.2011 Общински съветници и кмет във война за Несебър . 5| 5222 |02.06.2011 КАТ проверява с SMS за „гражданска” . 11| 5030 |29.05.2011 Р. Леонидов: Пред джамията имаше двойна провокация . 63| 7325 |22.05.2011 България ще стане обект на ислямски екстремизъм, опасява се Сидеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads