Реклама / Ads
27| 8539 |15.06.2011 ИНТЕРВЮ

За напрежението в мюсюлманската общност

.
доц. Хинчев и О. Октай
Специалистът по българо-турски взаимоотношения доц. Хинчев и политикът О. Октай коментират актуалните теми.
 

интервюта на Васил Василев
снимки: Стефан Димитров

Доц. Хинко Хинчев: София може да осъмне окупирана от турски войски


До 50 години България ще е до Търново, категоричен е специалистът по българо-турски взаимоотношения и преподавател в школата в Симеоново

- Г-н Хинчев, боят пред джамията в София може ли да се разглежда като политически пиар на Волен Сидеров?

- Всичко това, което се случи пред джамията в София, аз го разглеждам като една брънка от сложна верига на събития. Те не са свързани само с България, а и с ислямските и африканските държави. Нарастващото напрежение между християни и мюсюлмани е тенденция в цял свят. Боят пред джамията е само капката, която преля на този етап чашата у нас в това отношение. Тази провокация няма нищо общо с междупартийните борби и предизборните кампании. Те са само параван, който трябва да прикрие истинските намерения на българските и турските националисти, които аз наричам екстремисти

В България има добре подплатени бойци, които трябваше да предизвикат този скандал, който да се предаде в целия свят. Това сбиване е само една искра, с която чуждите сили, на които служат и българските, и турските националисти в момента само опипват почвата. Те искат да видят какви ще бъдат обществените реакции.

- Какви са резултатите от този опасен експеримент?

- Видяхме, че веднага Европейският съюз се надигна. Може би ще намери някакъв начин да ни санкционира, но най-лошото е, че се надигна и Анкара. Като си спомним събитията в Кипър, аз не изключвам Ердоган да започне офанзива срещу България, за да спаси своите събратя у нас. Няма да се учудя, ако някоя сутрин осъмнем окупирани от турски войски в София. При положение, че армията ни е съсипана, няма кой да спре турската експанзия. Да не говорим, че дори и НАТО няма да се намеси. Когато Гърция и Турция се сбиха заради Кипър, макар че бяха част от алианса, той не се намеси.

- Кои са силите, които стоят зад провокацията в джамията?

- Аз не разполагам с информация, защото не съм в кухнята и не знам Волен Сидеров и Ахмед Доган с кого и къде се срещат. Тази провокация обаче със сигурност ще разклати етническия мир на Балканите. Ситуацията и планът за това са досущ като този в Африка. Етническите конфликти са заложени в нашата история и чрез тях най-лесно може да скараш две или повече държави. Кой може да има полза от това? Силите, които управляват света на принципа разделяй и владей
В момента силните са Съединените американски щати и няма да се учудя, ако това етническо напрежение по някакъв начин е подклаждано от среди, свързани с тях. Но ако се стигне до кървав сблъсък, те няма да се намесят. С този огън не трябва да се играе. Ако в икономиката могат да се поправят всякакви грешки, то при междуетническите отношения това е почти невъзможно. Така може да се запали чергата ни, че нито ЕС, нито НАТО ще могат да ни спасят. Освен това Русия вече не е онзи партньор на България, който ще й помогне в труден момент.

- Има ли реална опасност от по-сериозен етнически конфликт?


- Реална опасност има. Боят пред джамията е само искрата, която ще предизвика пожара, ако българските политици и служби не спрат тази политика на омразата. Почти е сигурно, че в България има спящи клетки на Ал Кайда или на някоя друга радикална ислямистка организация, която към този момент няма да се активизира. В момента има изчакване и подготовка на подобни действия. Направи ми впечатление едно изказване на Фандъкова, която се оправдаваше че не знаела за мястото на протеста и как от „Атака” й казали, че ще се събират другаде. За подобни провокации службите ни не могат да не знаят.

От тук си правя извода – или българските служби не съществуват, некадърни са и прекалено слаби, или те също са замесени в тази провокация. Ако имаше повече кръв или дори жертви, как щяха да обяснят това на хората? Тези кадри са видени от милиони мюсюлмани в света, които веднага могат да се вдигнат да помагат на своите братя в България. Нека не забравяме, че вълната от радикални ислямисти от Африка все по-застрашително се приближава към нас. Не е изключено да дойдат млади и яки момчета, които да направят големи бели в името на вярата.

- Преди 1989 г. имало ли е ислямски фундаменталисти при режима на Тодор Живков?

- Само в разградския край имаше 13 такива организации, които бяха разбити за 15 години. Турция винаги е използвала 10-те процента мюсюлмани, които живеят в България, за собствени цели. Тяхната основна идея е да обезбългари селата в Южна България. Българите ще се изтеглят към София и ще дойдат години, дали след 40 или 50, когато България ще остане до Велико Търново Турция има изключително добре подготвени дипломати, агенти и хора като Ахмед Доган, които натякват на мюсюлманите в България, че са чужди и излишни от страната ни.

- Държавата опитва ли се да спре адекватно тази турска експанзия?

- Нашите политици отлично знаят за този проблем, но в стремежа си да забогатеят, докато са на власт, оставят на заден план заплахата, която грози България. Освен това заради слабото ни разузнаване не съм сигурен до каква степен са наясно с проблема. За етническия конфликт важен фактор е и социалният момент. Бедни сме и няма работа за всички. Когато някой
турчин стане кмет, особено в смесените райони, той оставя без работа българите и урежда мюсюлманите и обратното. Никой вече не гледа дали човекът е добър специалист и си разбира от работата, а само на кой господ се моли. Аз съм родом от Разградско. Когато се прибера там, виждам как мюсюлманите ме гледат под вежди, със съмнение и са недружелюбни.

- Забраната на ДПС и „Атака” ще реши ли проблема с турцизацията, за която говорите?


- Не, закриването на партии е само временно решение. На тяхно място ще дойдат други хора, които да разпалват огъня. Възродителният процес беше изключително голям автогол за България, защото след 1989 г. предизвика създаването на ДПС. За какви права и свободи се бори Доган в демократична страна? Освен това ние обичаме да се наказваме. Българинът не гласувал и така наказвал политиците. Не, наказва себе си, защото по този начин избират Доган. За тези грешки плаща единствено българският народ.

Осман Октай: Кукловодите елиминират Волен и Доган

Създателите на ДПС и „Атака” сменят двамата лидери с Касим Дал и Павел Чернев, казва политическият анализатор

- Г-н Октай, 20 години след събитията в Босна и Херцеговина може ли да се повтори зловещият сценарий в България?

- Категорично няма да се стигне до подобна война, защото и българите, и турците са отвратени от поведението и изказванията на Ахмед Доган и на Волен Сидеров, които привидно се държат като врагове. Техните кукловоди са едни и същи. Когато бяха изобличени истинските виновници за възродителния процес и се засили омразата към Доган, бях поканен на мамалига и вино в ресторант „Монтерей” от резидентите на Русия. Там ми казаха: „Омръзна ни от „нашето” момче, искаме ти да станеш лидер на ДПС”. Аз им отговорих, че партньор ставам, но слуга – не. Седмица по-късно моят приятел Радослав Ненов ме покани на един обяд. Тогава ми сподели, че стартира проект „Атака”, от три офицерски формации контролирани от службите. Той имаше за цел да реанимира Ахмед Доган и да върне доверието лично към него. Тогава бяха направили още няколко подобни формации. Те издигнаха лозунга „мамка ви турска, мамка ви циганска” и т.н., за да изплашат турците и отново да влязат под чадъра на Доган.

Сокола пък кацаше с хеликоптер пред очите на турците като Аллах. Идеята беше Волен Сидеров да не влезе в парламента. За дореанимацията му обаче Доган гостува в „Шоуто на Слави”. Там преигра, казвайки, че всяко негово намигване му носи пари и има обръчи от фирми около себе си, които изграждат групировки, мафии и т.н. С тези думи сам се прецака, защото настрои българите да гласуват за Волен Сидеров. БСП и Станишев също направиха тактическа грешка, когато заявиха, че ще си партнират стратегически с компрометирания Доган. Кукловодите на Волен също бяха изненадани, че „Атака” успя да влезе в парламента с гласовете на много дясно и ляво ориентирани избиратели.

- Боят пред джамията преди седмица също ли е част от този сценарий, за който говорите?

- Да, разбира се. Следвайки пътя на логиката, си мисля, че в момента сценаристите, които написаха този театър, вече желаят да сменят главните си герои. Те не искат да загубят този модел. Кукловодите ще сменят Ахмед Доган с най-близкия му човек, който е разпознаваем от всички – Касим Дал, който да продължи неговата линия. Нищо чудно от другата страна павелчерневци да сменят в театъра актьора Сидеров. Неслучайно все повече тема за обсъждане е имунитетът на Волен и на Ахмед. Прокуратурата в момента е между чука и наковалнята и чака политическо нареждане как точно да процедира в ситуацията. Чрез елиминацията на двамата те ще реанимират модела си, ще го „освежат” и ще си върнат симпатизантите. Не случайно много правилно ДПС и „Атака” са наричани скачени съдове Когато се активизира единият, се мобилизира и другият. Няма никаква реална война между тях.

Ако единият от тях влезе във властта, ще се развива и другият. Виждаме, че точно това се случва. Тройната коалиция неслучайно наля вода във воденицата на Волен Сидеров. От една разпадаща се коалиция „Атака” стана силна партия. Коалиция за България и НДСВ разбраха много късно за този сценарий. В партийните централи за това не знаеше почти никой.

- Означава ли това, че сценаристите вече искат да върнат Доган във властта?

- Да, те в момента търсят начин да върнат отново ДПС и да изпратят на резервната скамейка „Атака”. Какъв е най-лесният начин за това? Като накарат т.нар. националисти да започнат да провокират мюсюлманите. Едно такова поведение на „Атака” е добре дошло за Бойко Борисов и ГЕРБ, които в момента казват, че са патриоти, но не и националисти. От друга страна, сценаристите и Волен Сидеров ще останат в историята. Такова нападение над хора, които правят най-святата молитва в петък, историята не познава. В петък това е ритуал, който е свещен в цял свят. По време на молитви в исторически план се прекратяват войни. Дори в Израел в такъв момент не се нападат мюсюлмани. Християнски или мюсюлмански храмове дори Хитлер не си е позволявал да воюва в такъв ден.

- Провокациите на Сидеров застрашават ли сигурността на България?


- Разбира се. В момента всички фундаменталисти са се мобилизирали след убийството на Осама бин Ладен. Сега те само търсят мотив и повод как да си го върнат на християните Кадрите от срамните сцени бяха разпространени в Европа, дори в света. Те бяха водеща новина по всички арабски телевизии. Ако предположим, че и у нас има фундаменталисти, няма как да не опитат да отвърнат на удара. Кукловодите прекалиха и прекрачиха всички граници и започнаха изключително опасна игра.

- Беше ли провокиран Сидеров от речта на Доган в Джебел по повод майските събития?


- За мен двете неща са абсолютно свързани. Как така ден след края на двегодишното затишие на Ахмед Доган Сидеров и хората му нападнаха молещите се? По този начин се търси вниманието, както на хората, които гласуват за „Атака“, така и на симпатизантите на ДПС. Аз съм убеден, че сред вярващите, които са се молели, е имало провокатори и хора от тайните служби, които веднага да скочат и да се сбият с протестиращите. Възможно е хора от джамията да са вадили ножове и да провокират също. Истинският, вярващият мюсюлманин до такава степен е вглъбен в петъчната молитва и във връзката си с Бога, че дори и да го ударят, няма да реагира. Да не говорим, че музиката от тонколоните на „Атака“ нямаше по никакъв начин да смути молещите се. Но там 100% е трябвало да се постигне сблъсък. На кадрите се вижда, че дори полицаите се държат неадекватно Вместо да разтървават хората, те ги гледат как се бият отстрани и само викат: „Сакън, недейте”. „Атака” не осъзнаха, че бяха вкарани в схема, от която ще загубят много. Аз очаквам през следващите месеци Доган да върне жеста на Волен. Той има голям талант да прави изцепки ала Кочан и да настройва българите срещу себе си.

- Този случай ще сложи ли край на дружбата между Сидеров и Борисов, или двамата просто разиграват театър с изявленията си?

- Това тепърва предстои да видим през следващите няколко дни или може би седмици. Волен Сидеров е уплашен и ужасен от това, което направи. Той в момента е неадекватен, станал е по-нисък от тревата. Ахмед също се покри. Аз очаквам не само ГЕРБ да осъди поведението им, а целият парламент с декларация, която да се гласува. Тя трябва да сложи началото на законодателни промени, да има тежки наказания за всеки, който изповядва етническа нетърпимост и ругае която и да е вяра. Хора, които оскверняват православни храмове, джамии и пр. да влизат в затвора. Декларацията би се приела като
успокоително за хората в една европейска държава. Защото, ако няма такава декларация, ще се намеси Европейският парламент, който ще осъди това, което се случи в София, за да успокои всички мюсюлмани в Европа. Дай, Боже, да не се стига дотам, но ако не приемем такава декларация в НС, може да се упражни агресия срещу всички наши спортисти, които се състезават в мюсюлмански държави, и срещу всички хора, които работят в тях.

- Кой ще спечели от целия този законспириран маскарад?


- Има няколко варианта. Ген. Марин ще е кандидат за президент с вицепрезидент човек с турско име. Доган се обърна към всички институции – НАТО, ЕС и пр. със зов за помощ срещу насилието над мюсюлманите. Иска да изкрещи на всички: „Вижте, в опасност сме, елате да ни спасите”. По този начин той иска да си върне 700-те хиляди гласа и да мобилизира колебаещите се. Сценаристите знаят, че Бойко Борисов ще е президент и ще спечели срещу турския претендент, защото ще провокира самочувствието на всички българи. При всички положения от този сценарий ще спечели Бойко Борисов. Тогава човекът на Станишев ще загуби, Първанов ще се върне в БСП и ще стане лидер.

- Каква ще е конфигурацията, ако прогнозите ви не се сбъднат?


- Тогава има един сценарий, от който нито ГЕРБ, нито Първанов, нито Доган ще спечелят. Ако БСП издигне човек като Бойко Рашков за президент, той има реален шанс да бие Бойко Борисов. Рашков е по-широка кандидатура и е на ти с много държавни структури. Един такъв кандидат ще създаде условия агресията да се върне срещу Бойко Борисов в обществото заради провалите, които стават. Тогава ще настъпи тежка зима, Бойко ще рухне и ще се стигне до предсрочни парламентарни избори. Тогава ще се създаде ситуация, която не може да бъде контролирана от сценаристите, които организират боеве пред джамията. Това означава и още нещо – край на политическата кариера на Първанов, защото Станишев ще се превърне в герой за БСП. Тогава идва вариант за изход от тежката зима чрез широка коалиция между левите и десните формации. Не изключвам по-младата генерация от политици да направят коалиция помежду си на експертно ниво.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 14464 |13.06.2011 Мехмед Бакалов: Очаквам изненади на изборите в Родопите . 30| 11086 |17.06.2011 Тодор Великов: Партия на отцепниците спасява ГЕРБ . 10| 9408 |09.06.2011 Райко Иванов: Българите искат да гласуват за нова политическа алтернатива . 30| 13805 |08.06.2011 Адвокат Л. Рангелов: Малкият Маргин няма да се върне в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads