Пътеводител на най-добрата шкембе чорба в България

156

|

109670

|29.07.2011
Пътеводител на най-добрата шкембе чорба в България

Възхвала за амброзията


Пред шкембето всички са равни! Ядат го с еднаква охота банкери и депутати, учители и писатели, шофьори и прости бачкатори. Както не може да има „малко бременна жена”, така и в мненията за шкембето липсва половинчатост – не познавам хора, които „горе-долу” да харесват шкембе чорба. Отношението към това традиционно национално ястие е по Ботйовски изчистено и крайно – хората или силно го любят, или люто го мразят – среден път при шкембето няма!

Чорбата се явява обединител на нацията – тя свързва леви и десни, сини и червени, бедни и богати. Затова изобщо не се изненадваме, че лидер на „Атака” в Шумен си хапва сутрин вкусната чорбица не къде да е, а в кръчмата на бай Хасан Турчина. А не е ли знаменателен фактът, че видната банкерка Петя Славова е започнала стремителния си възход в кариерата не къде да е, а като сервитьорка в култовата варненска шкембеджийница „Гюрлата”. Досега не е правено проучване за съотношението на българите, които обичат шкембе, и тези, които го мразят. За последните можем само да кажем, че душата на неядящия шкембе е изсушена и свита, непорочната му поза на трезвеник е прикритие за анонимни и отвратителни постъпки, да ме прощава Джон Стайнбек. За всички нас останали, които принадлежим към уникалната порода „Източноевропейски шкембояд”, е следният пътеводител на местата в България, където правят най-добрата шкембе чорба. Христо Кьосев, главен шкембограф
1 Айтос
Малкия бекир (истинското име е ресторант „Градина”). Намира се след Айтос на стария път Бургас – Карнобат (за съжаление трябва да се лишим от новата магистрала, за да стигнем дотам). Освен шкембето и останалата кухня е супер – агнешка дробсарма и т.н.

2 Асеновград

Заведението е „Бялата къща“- срещу бензиностанцията на „Лукойл” на изхода към Първомай. Местният специалитет се казва „3 в 1“- шкембе, език и телешко варено.
Другото добро място в региона е на разклона за Поповица, кръчмата се казва „Демета”.

3 Благоевград

Правилното място е гостилница „Стефани” на бул. „Джеймс Баучер” 10, намира се близо до полицията.

4 Ботевград

Вървете „При кака”

5 Бургас
За съжаление най-култовата шкембеджийница в страната по време на соца – „Първи май”, отдавна не съществува. По ирония на съдбата днес там се помещава Макдоналдс...
Затова пък невероятна шкембе чорба сервират в иначе невзрачното заведение „Бистро 33” на ул. „Марин Дринов” 35 в квартал „Победа”, точно до затвора. Предлага 3 вида шкембе – агнешко, свинско и телешко! Бистрото държат двама братя – Драгомир и Стефан Попови – всеотдайни, трудолюбиви и достойни българи. Работили са в Щатите, оттам и името на бистрото – подобно на американските кръчми, кръстени на номерацията на магистрали и пътища.
Сполучлив резервен вариант е капанчето „При Къдравия” – в северния край на крайбрежната алея на новия плаж, малко преди паркинга, вляво.

6 Варна
Гостилницата „Добър апетит” до жп гарата е известна най-вече като „Гюрлата” - всички я знаят, баровци от банки и офиси, бачкери, мангали, наточени пички и пр. За познавачите това е мястото с най-добро шкембе в България, а може би и във Вселената. Всъщност кръчмата е наследница на легендарната стара „Гюрла” в кв. „Младост” зад Мебелната палата на пътя за София. През 90-те години тук на дълги опашки рано сутрин търпеливо изчакват реда си кисели мутри, махмурлии кофражисти, чиновници с папки, подранили ученици и пенсионери с канчета. Младо, красиво и още никому неизвестно момиче е сервитьорка там – казва се Петя Баракова. Оттам тя ще отиде в София, ще продължи работа в х-л „Рила”, ще се омъжи за петролния бос Митко Събев, ще се разведе и ще се издигне до днешната знатна дама в банковия сектор Петя Славова.

7 Велико Търново
Със сигурност най-доброто шкембе в града правят в снек-бар „Света гора“ на бул. Никола Габровски №78 (на автогара „Запад”). За съжаление не работи в събота и неделя. Тогава добър резервен вариант са двата ресторанта „Щастливеца” в центъра. Много добро е и шкембето в „Малкия Интер” до Царевец, чийто собственик - художникът Дидо, много разбира от тези работи.

8 Видин

Тъжна работа. Няма ги вече четирите култови кръчми, в които точно в 6 часа всяка сутрин са сервирали горещо шкембе - „Мигата”, „Ведерник”, „Тенекето” и „Димят”. Местните го съчетавали с „мечка” – халба, в която хоремагчиите наливали 250 г вино и го разреждали с 250 г лимонада. Днес, за да хапнеш шкембе в крайдунавския град, трябва да отпрашиш десетина километра до заведенията по околовръстното шосе по пътя за бъдещия „Дунав мост 2”

9 Враца
Закусвалнята на бензиностанция „Вангелов”

10 Габрово
Правилното място е механа-ресторант „Алманах” на ул. „Николаевска“ 100.

11 Добрич
Най-добрата оферта за нощен живот в Добрич за петък вечер е: Музика и танци в „Звезда” или „Бакарди” и към 4-5 ч. на шкембе в „Герана“ (резервни варианти – „Банана” и „Диси”). Така поне пише по форумите.

12 Дулово
Ако минавате оттам, спрете в ресторант „Максима” в центъра на ул. „Ропотамо” №12. Собственичката Николинка ще ви предложи вълшебно шкембе и вкусни гозби.

13 Йоаким Груево
На разклона на селото в посока Перущица от ляво на ъгъла се намира ресторант „Въча” – страхотно шкембе! С него направо ти носят четвъртинка хляб, не се поръчва отделно.

14 Кърджали
Мястото е гостилница „Кулинар”, която обаче местните знаят като „При Бърда” по прякора на собственика. Намира се до комплекс „Рилите” в центъра. Шкембеджийницата на обновения пазар също предлага нелошо шкембе.

15 Кюстендил
Вашата дестинация е гостилница „Рибката” на ул. „Сливница“ 5

16 Лом
„Дунавски вълни” в центъра до старото кино е класиката в жанра. „Валентино” на самия градски площад също си заслужава да се опита. Друга хубава местна кръчма, където сервират чудно шкембе, е „Ломски скитник”, намира се до винпрома.
Ако искате да се наслаждавате на гледката на реката, горещо препоръчваме крайбрежните локали „Лагуна”, „Чановете” и „Красиела”.

17 Несебър
Прилично шкембе ще намерите в ресторант „Старата мелница” на ул. „Крайбрежна”, близо до бариерата на стария град.

18 Пазарджик
В града се препоръчва гостилница „Танго“. Истинско култово място обаче е турският ресторант „При майстор Неджо” на ТИР паркинга зад Шел - Пазарджик на магистрала „Тракия” в посока към София. Там не само шкембето е прелестно, но и ориенталските манджи и кебапи са просто върхът!

19 Плевен
Кръчма „При бай Пончо” на ул. „Дойран”, срещу ДНА.

20 Пловдив
Под тепетата мястото за познавачи се нарича гостилница „Ася” на улица „Георги Бенковски“ 23 в популярния комплекс „Капана” в центъра. Тук шкембето е само българско (а не внос от САЩ, Аржентина, Италия, Австралия, както е на повечето места днес), варено е дълго и бульонът е прекрасен (в повечето кръчми днес взимат наготово сварено и нарязано шкембе, което обаче няма аромата на оригинала). Застройката е с кисело мляко, чорбата е умерено гъста – точно колкото трябва. Прелест!

21 Поморие

„При Стойко” в новия град („Квартала”). Упътване от форум: „Влизаш в Поморие през първата отбивка откъм Варна, караш около 200 м, свиваш по първата възможна пресечка вдясно, караш още около двеста метра и спираш вдясно.”

22 Русе
Гостилница „Останкино”, намира се срещу Халите. Пробвайте и новото „Приятели” като втори вариант.
23 Сандански
Потърсете мястото с не много оригиналното, но показателно име „Шкембеджийницата”.

24 Силистра
Идете направо в гостилница „При бай Данчо” на речното пристанище.

25 Сливен
Ресторант „Приказка” в центъра – отлично шкембе и кухня като цяло. Също така закусвалнята на автогарата предлага автентично шкембе. Като резерва ще споменем ресторант „Океан” в квартал „Ново село”, където освен рибни специалитети има и много добро шкембе. На 16 км извън града по пътя за Бургас е крайпътна гостилница „Бялата чешма” – едно задължително шкембе заведение.

26 Созопол
Мястото е до автогарата, нарича се бирария „София”, но иначе го знаят като „При шопа” или „При Митко”, на името на собственика. Резервен вариант в рибарския град е пицария „Джордани” на плажа.

27 София
Бирария „Дивака” на малките 5 кьошета е за любителите на добре измитото и немиришещо шкембе.
За любителите на „натуралния“ вкус препоръчваме кръчма „Жули“ - София, Зона Б-18, бл. 9.
В квартал „Иван Вазов” на пазара до подлеза се намира заведението „Амира“ с добро шкембе.
Познавачи препоръчват и гостилница „Лозата” в Лозенец на ул. „Йоан Екзарх” 21.
В Драгалевци е наистина култовата за шкембето „Гатова кръчма”, но за съжаление това лято е в ремонт.
В Горубляне не подминавайте гостилница „Окото”.
Извън София по Бистришко шосе, малко след Железница, на ляв завой, отдясно, ханче „Ярема“ - скъпичко, но иначе отлично шкембе.

28 Стара Загора

Закусвалня „Македония”, намира се в индустриалната част на града на стотина метра от супермаркет „Кауфланд”. Отлично телешко шкембе, при това - големи порции.

29 Търговище
В механа „Хаджи Генчо” го правят с много любов. Нещо много важно – по желание на клиента могат да то застроят с кисело или с прясно мляко. Браво!

30 Хасково
Меката на шкембето тук е гостилница „Лунария”, по-известна като „При Кольо”, намира се близо до магазин „Аско-Деница”.

31 Шипка

Ако преминавате Шипченския проход, спрете на паркинга на най-високата точка, преди да започне спускането – шкембето в гостилницата е истинско, с доста силна запръжка.

32 Шумен
Щом става въпрос за добра шкембе чорба, мястото е „Шанел“. Според форумите тук лидерът на „Атака“ редовно яде шкембе. Забележете - при бай Хасан! Намира се, като се тръгне от бензиностанция „Лукойл“ в посока училище „Княз Борис I“, вляво е заведението.
Извън града много популярно шкембе средище е бистро „Стефани” на разклона на пътя за с. Мадара.

33 Ябланица
Ако идвате откъм Варна, преди да се качите на магистрала Хемус към София, спрете за едно хубаво шкембе в кръчмата „Роден край”.

34 Ямбол
Зевзеци се шегуват, че в Ямбол е най-хубавото шкембе, защото сливналии не го ядат и го изхвърлят в река Тунджа – докато стигне Ямбол, където местните го ловят, то е прекрасно измито и готово за варене. Препоръчваме заведението „Лира“, точно до Гранда (вече Планета Пайнер).

Христо Кьосев, главен шкембограф

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

помнете Алеко
Браво Кьосев, браво майна!Колко пъти съм писал по форумите, че исконните български ценности ще ни спасят от инвазията на фюжън-кухнята, от смрадта на чужди за нашата душевност и бит подправки/куркума, розмарин, индийско орехче, шафран и пр. /, ама кой да слуша?!Една от тези ценности е шкембе-чорбата!!!Истинската, мазната, ухаеша на чесън с оцет и поръсена с лютивина. Пред шкембе-чорбата се заличават всякакви различия-социални, битови, политически, икономически, културни, религиозни. На една маса седят и си сръбват сладко какви ли не представители от какви ли не слоеве и прослойки на обществото и никой не гледа в канчето на другия, а само и единствено в своето, предвкусвайки как накрач ще надигне паничката, за да не останат нахалос последните капчици драгоценна течност. Пребърсва с опакото на дланта си оросеното от пот чело и си пийва една биричка, шумно оригвайки се на чесън. И никой не го гледа накриво, никой не го порицава. Това са си истински клубове по интереси. Предлагам да се създаде партия на шкембе-чор
помнете Алеко-продължение
бистите, която да излъчи представители във всички власти. Името да бъде"Шкембе-чорба партиясъ". Девизът-"Чрез шкембе към светло бъдеще". Могат да членуват всички български и небългарски граждани, без разлика на пол, възраст, етнос, религия, сексуална ориентация и пр. Агитацията!По два казана шкембе-чорба на площада на всеки избирателен район!Не ни трябва нито Данко Харсъзина, нито околийския с жандармите!Демокрация!Казан чорба, сръбска музика, "Пуцай куме", "Гел кефим гел"и каса бира. Хем евтино, хем избирането е гарантирано. После да видим тези голи охлюви от ЕС, дето искаха да се забрани шкембе-чорбата, как лъстиво ще стискат ръката на евродепутатите-шкембисти. Прост бил българина а?Гиди чифути с чифути!
Марина,

Най-хубавото шкембе чорба е на язовир Искър, по пътя Ихтиман- Самоков във вилно селище "Иструм Парк". Винаги е прясно много топло и със невероятен бульон освен самото шкембе и най-вече не е никак скъпо. Опитайте!

2 + 0 - !
Дончо
Това е най-полезният текст в целия интернет, в последните 10 години!:) Сполай ви, Ваше шкембелийско величие!
Истината
Фрог-проверете си информацията Гюрлата зад мебелната палата във Варна съществува и прави най доброто шкембе На гарата доколкото знам го развалиха нещо май са се разделили!
В Пловдив в арменския ресторант на "Отец Паисий" също правят страхотно шкембе!
ирис
Окото в София-Горубляне заслужава да бъде споменато, а имат и други ГОЗБИ, които почти не се сервират на други места, браво на собственика Иван;постоянно качество и нормални цени
БГ
За турския ресторант срещо макдоналдс на разклона за Пазарджик-преувеличавате, слънцето е безмилостно /такова е разположението / и освен чинията с огромно количество магданоз в другите гозби мръвчиците присъстват символично. . . виж на завоя в с. Звъничево ще се нахраниш с много вкусотии, освен шкембе правят и великолепна курбан чорба.
kapanets
А така де! Най после едно упътване за Български вкусни преживявания!Само франчушките ще ми миришат на чесън и ще се правят на големи бакари. Истинската "Гюрла" във Варна продължава да работи и е там където е била. По модерна с климатик. Ама лютото като те загрее вънка е по добре. Благодаря за списъка ще го проверя шкембе по шкембе и ако намеря и вкусните сочни кебапчета по стара технология е ооооооо пааа лаааа.
бии тъпана
Още малко зор авторе и трудът ще е велик, шкембе без пача, кебапчета и бира е осакатена европейска работа. Навремето тези три велики български продукта спасиха от глад и радваха почти цялото студентско войнство и пролетариата, а сега пица, дюнер, сандвичи, лабава работа.
imigrant
Suglasen, ne moje i ne biva da ni "davat akul" nazii koito se napivat s bira i sajder. . . tova s koeto Bulgarina IZTREZNJAVA - plus chkembe-chorbata , razbira se tozi eleksir za duchata. . . i mno-o-o-o-go chesun. . . . !!!!!
Искам и конкурс за изядено най
с максимум 1 филия хляб! аз слагам 3 супени лъжици лют пипер едро счукан!
Шкембар
По време оно най-вкусното шкембе готвеха в кв. "Кольо Ганчев" в Стара Загора. В " Окото " в Горубляне едно време хапвахме с Чичовото, много вкусни гозби!
За Враца да добавим и "Метър Бира" в Дъбника или както си го знаят врачани- Комплекса
Д
Пишете за Благоевград и закусвалня Нанси - в старо Струмско. . . . .
Шатрата
На пътя София - Кюстендил, при село Извор, в "Шатрата" правят много хубаво шкембе!
Нов
Допълнения към шкембе-карата: Троян - пътят през Беклемето - р-т "Романтика"(при Жоро) - там чорбата е невероятна; по пътя софия-Варна - разклона на с. Абланица(на пътя Ловеч-Троян)под главния път в средната от 3-те кръчми също е на ниво. . .
БРАВО!
Браво, пичове! Най-родолюбивият материал в интернет от години. Стига политика и силиконови цицзи, дзайте нещо реално, от живота! Моите поздравления!
Варненец
Точно! При всяко ходене до Шумен съм в Шанел! Допълнение-в Силистра във "Веселото кебапче" на изхода към Айдемир. Правят го по румънски тертип, с много мляко, ситно нарязано, почти като крем супа и благо, докато във Варна е с много запръжка. Във Варна пък добре го правят гостилници "Добър апетит", освен тази на гарата, има по пътя за Каменар, на ъгъла на "Пискюлиев" до старите хали, под Аспарухов мост, пък гулаша им е вълшебен.
Hitchhiker
E TOVA SE KAZVA PYTEVODITEL NA GALAKTI4ESKIQ SHKEMBEDZHIQ. OT TUK NATATYK DA SE DOPYLVA SAMO.
Hitchhiker
е това се казва пътеводител на галактическия шкембеджия. от тук нататък да се допълва само.
AtoZ
Браво! Пиши и за култови ресторанти! Например такъв беше Димят във Варна, сега е скъп хотел със скъп ресторант, или Морското казино в Морската градина!
Vreme za kultura ne za chorbi
Два български филма с нагаради от кинофестивал в Сараево Новото българско кино бе представено по незабравим начин на 17-ия кинофестивал в Сараево. Филмите "Аве" на Константин Божанов и "Втори дубъл" на Надежда Косева спечелиха три награди в столицата на Босна и Херцеговина, съобщиха от Sofia International Film Festival. Общо 7 филма участваха в различни програми на фестивала. Два от тях бяха отличени от различни фестивални журита. "Аве" на режисьора Константин Божанов спечели Специалната награда на журито и наградата на интернет портала Cineuropa. Божанов получи лично наградата в присъствието на актьорите Ованес Торосян, Анджела Николова и продуцента Димитър Гочев от жури с председател израелския режисьор Ари Фолман ("Валс с Башир"). Копродукцията на България и Франция участва с успех в Седмицата на критиката на фестивала в Кан през май. Голямата награда в игралния конкурс бе връчена на "Breathing" на Карл Марковиц. "Втори дубъл&qu
ми
Има ли нещо по-хубаво от купа шкембе!? Да, тенджера от същото шкембе! И още нешо, до любителя на киното - кухнята на един един народ също е част от културата, стига с това фалшиво извисяване! Аман от такива културтрегери!
Казасов
Готино шкембе, готин текст, готини коментари. Но през зимата свински крачета и уши също не са за изхвърляне.
батко христо
Препоръчвам - в София на "Княз Борис", до "Пиротска", срещу румънската черква-ресторант"Белоградчешки скали
почитателка
Моля ви допълнете списъка (обезателно!) с ресторант "Делфина" в Харманли. Ако минавате от там, непременно опитайте шкембето, приготвено по тамошна традиционна рецепта. Няма по-хубаво шкембе-чорба! http://www. biznes-katalog. com/%D0%A0%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82-%D0%94%D0%B5%D0%BB%D1%84%D0%B8%D0%BD-%D0%94%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD-%D0%9B-%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%95%D0%A2-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0 Наздраве!
бай Иван Теслата
До "Шкембар " : Приятел , а защо забрави в Стара Загора и вече несъществуващата шкембеджийница на кооперативния пазар ? Сега на нейно място се мъдри магазин . И не само чорбата , ами и вкусните кебапчета , с истински вкус на месо .
Шк/е/мбата
Страотно изследване!На автора да му се даде право на безплатно шкембе пожизнено!
Ti4am
Не е за пропускане и "Бозгите" в Якоруда! Невзрачна кръчма на автогарата.
Слави Трюфелов
а бе пич, препоръките от първа ръка ли ги даваш?Да няма грешка , ей!!
Единият от двата смока
Ице, Кьосев, . . . Преди да споменеш двамата "Щастливци" във Велико Търново, опита ли шкембе чорбата в Хан "Хаджи Николи" (на Самоводската чаршия), а? А?!
Филибелия
Бих допълнил списъка с две кръчми в гр. Пловдив. Едната на бул. Васил Априлов 68 - Мальовица, вече не функционираща. А другата Мигеа - на бул. 6 Септември, точно долепена до bar Vision. Втората ме е спасявала много сутрини, там човек може да хапне много вкусно за почти без пари, а в подземието има мъничка механа много хубаво направена точно с четири маси, перфектно за по-голяма компания!
любител
Във Варна механа Стара планина на ул. Стара планина 2 близо до рибната борса
Роман Димитров
Разбира се, извън всяка класация е онази гора, където изгубилият се и изгладнял цар бил нахранен от дървар в колибата му, на която се натъкнал, с толкова невероятна шкембе чорба, че после издал указ да му я сготвят в двореца. Но все не успявали да я натаманят наспроти спомена на царя. . . Накрая довели дърваря в двореца и го разпитали пристрастно. . . "Ами как я правя? Блъсна шкембето два-три пъти о дувара - и в казана, това е. . . " Ето тази санитарна подробност, навярно в различна степен присъща на шкембеджийниците от списъка, някой ден ще ни скара с ЕС. Па видим ще кой кум, кой сват, като тръгнем под знамето на обединените балкански народи в защита на едничката ни останала сиромашка радост. . .
Михаля
Пробвах шкембето в "Дилижанса" до Видин /По пътя за ферибота/ Тъжна картинка, малко шкембе, постно и рядко.
Евала за статията, аз я обичам с много люти чушки задължително сухи и една биричка. Направо се покапах , добър апетит на всички.
Mitre ot Sofia
"Амира" е 100% ОК. И като място е наред, няма шум/музика и т. п. , и има бая дреболийки в менюто. Това място има и почти анонимен конкурент, капанче на самообслужване 300 м от него, на Михаел Буботинов след трамвая, в дясно. "Шкембето" на "Диваците" (на малките петте кюшета) не бих го включил в класацията, другите не съм ги пробвал ама Ша ги пробам. 2-3 мои препоръки: "Мечките" (ул Гливице, кв' Гео Милев) правят чудесно шкембе, и поне едно от двете полуанонимни кръчмета на Любата (ъгъла кап. Тодор Ночев първото, второто - по нанатък по Любата към Черни Връх). Ултимативното шкембе обаче го ядох на ж. п. спирката на Иваняне (преди Банкя).
Mitre ot Sofia
"Амира" е 100% ОК. И като място е наред, няма шум/музика и т. п. , и има бая дреболийки в менюто. Това място има и почти анонимен конкурент, капанче на самообслужване 300 м от него, на Михаел Буботинов след трамвая, в дясно. "Шкембето" на "Диваците" (на малките петте кюшета) не бих го включил в класацията, другите не съм ги пробвал ама Ша ги пробам. 2-3 мои препоръки: "Мечките" (ул Гливице, кв' Гео Милев) правят чудесно шкембе, и поне едно от двете полуанонимни кръчмета на Любата (ъгъла кап. Тодор Ночев първото, второто - по нанатък по Любата към Черни Връх). Ултимативното шкембе обаче го ядох на ж. п. спирката на Иваняне (преди Банкя).
Petar Valkov
Suupeer, bravo! Edin ot idolite na Balgarskata kulinaria otdavna zaslujava6e podobna reklama. Bravo bre hora!
Ивайло Марков
Гр. Търговище, "Чардака" или както е известно "При Близнака"
Мишо
В Бургас - "Кеча" - до "Тих труд" - най-доброто свинско шкембе!
BateDako,

Даааа там в Бургас - "Кеча" е най-вкусното шкембе :) а до затвора вече не е толкова добро както преди.

1 + 0 - !
шкембеджия
алоууу каква Гюрла на ЖП гарата Варна бре. . . . То е "Добър апетит" недейте обърква хората. . . ще ви съди шефа на Гюрлата ако чуе. Гюрла има в Младост, под Аспарухов мост и до терапията
Stars & Tripes
Каблешково, на алтервнативния път от Сл. бряг до Бургас, кръчма 'Рапана' (украсена е с рапани по стените) - уникално, мощно, симфонично шкембе! Между другото - Малкия Бекир до Айтос от няколко месеца вече не е топ ъв дъ попс - стара слава. Може би са сменили собствениците или готвача. Приятели на шкембето, допълвайте тази тема с коментари, линквайте я по форуми - информацията е безценна и трябва да се обновява и обогатява. Frognews, продължавайте доброто и патриотично дело!
АТ
В Бургас има още едно заведение със страхотна шкембе чорба!Намира се до бившия КЕЧ зад магазина за електроуреди. "Малкия Бекир"или "Бекир чешма"или "Градина"или"Орловец"се намира на 2-3 км преди Айтос идвайки от Бургас, а не "след Айтос на стария път Бургас-Карнобат!
АТ
Като чета коментарите, освен указатЕл за шкембеджийниците в БГ има и много спомени. На времето , като студент в София имаше една шкембеджийница на "Графа", която ме спаси от гладна смърт!А, когато имаше акция за кръводаряване, ние се шегувахме, че вместо кръв, в жилите ни тече шкембе чорба.
пенсионер от Созопол,

шкембеджийниците бяха две

0 + 1 - !
odrag
Вярно е, че ГУСТО ЦЕНА НЯМА, ама една турско-арабска чорбица , да предизвика толкова патриотични чувства е доста поучително. Както отговарят джуджетата от света на Диска на въпроса: "Защо толкова обичате кетчуп?" - "Ами, пробвал ли си да ядеш плъх без кетчуп. " Така че, дали някой яде шкембе чорба без оцет, чесън и много, много люто?
купонджия
http://www. autotrader. co. uk/clified/advert/201133410608919/sort/priceasc/usedcars/fuel-type/diesel/body-type/estate/price-to/3000/make/land_rover/page/1/radius/10/postcode/e66nb?logcode=p
дани
Да допълня и аз: София - ул. Пиротска - Бирария 43, страхотно шкембе на уникалната цена от 1, 90!
Д-р Иво
Смея да се опитам да коригирам леко безценното проучване, очевидно отнело много време, средства и чернодробни клетки на автора. Говоря за Пазарджик: Не е Тангото - през улицата, отсреща е Кипарис - отскоро там е меката на пазарджишкото шкембе. Купувам редовно, дори и за вкъщи. Друг е въпросът за упоменатата в коментарите гостилница Рай в село Звъничево - точно на центъра, на разклона за Велинград. Там шкембето е от местната кланница чисти се и се подогтвя на място, вкусът си е такъв, какъвто трябва, а в четвъртъка се готви глава в шкембе (телешки) и се сервира докато свърши. (За около 4 часа). Благодарности за тежкия и всеотдаен труд да се кръчмографира родината ни!!!
bzzzzzzzzzzzzz
Здравейте фенове на шкембе чорбата!!! Започнах да изпробвам посочените по-горе места и да дегустирам супите. Днес посетих Малкия Бекир край Айтос. Предлагам да им се отнеме петото место, защото шкембето не сварено добре и хрупа когато се яде. Предполагам, че го вземат от МЕТРО, защото е добре измито и явно бланширано, но има нувда да се вари още. Ако отидете в това заведение, не пропускайте гъбената супа - няма да съжалявате. За Гюрлата е нужно уточнение. Тя се намира в кв. Младост зад Мебелната палата във Варна, но има и още една в с. Арковна (пр. Атоски, разклона за с. Партизани, след селото на 4 км е село Арковна). И двете са на един и същи собственик и шкембето е наистина No 1.
Шкембофен
А някой да има на POI за GPS, тези места?
КОЦКО
В ПЛОВДИВ . . . . . . . . . . . . . . . "ГАРАЖА" И "ЛЕБЕДА" ДО ТЕЦ СЕВЕР
Гуньчо
След Диканите посока Дупница между разклоните за Дрен и Мали Дрен има чудно заведение, където освен много вкусна шкембе чорба правяи и други вкусотии.
Андре Русе
Някой ял ли е шкембе чорба на тир паркинг в румънско? Нека да опита и винаги да спира където има най-много тирове - там готвят най-яко, а шкембето, което ядох беше невероятно. . . и не не беше от тарелка със сигурност.
firewolf
В центъра на Перник в кръчмата Кракра, там правят "жеуезно" шкембе. :)
Барда
За Видин информацията е изцяло погрешна!!! Човекът писал статията, не само, че никога не е бил в крайдунавския град, но очеизвадно не познава никого от живущите там! Понастоящем най-доброто шкембе в града е в механа "Хайдук чешма". Хубави отзиви се чуват и за капенчето "Шкембето" до Общинския пазар. С по-лошо качество, но въпреки всичко добро шкембе могат да се похвалят "Капело" и капанчето срещу Форума на Широка. Най- голямата грешка, която човек може да направи е да седне в "Театрото"- шкембето там е овчо, при това зле приготвено, а мястото е сравнително скъпарско.
Stiliyan
Окото в Горубляне си е класика ! :)
бат Ванко
Освен шкембето с което е известен "Въча" в с. Йоаким Груево, горещо препоръчвам на всеки имащ 1 час в повече да опита и останалите ястия в менюто. Атмосверата вътре в самият ресторант е тип "късен соц", отвън в градината е по-разведряваща с дървеният навес и фонтанчето, но не това е най-важното. Готвачката не е сменяна в последните 25-30 години, което донякъде дава гаранция за нейното майсторство в приготвянето на типичните за района и България гозби! Отлична статия! Приятно хапване на всички!!
Цури
Да кажа само че във Видин на много места се сервира Шкембе чорка и други подобни стара ти е информацията :)
Валенти Вълчев
В закусвалня Кеч - Бургас е най-доброто шкембе в града, на другите места е само камуфлаж , уж си поръчваш шкембе а хапваш или само бульон с 5-6 мръвчици или нещо наподобяващо на бульон. В Кеча е страхотна купа с материал - достатъчно, за да изпиташ удоволствие
Контролер
Шкембе-чорбата не е изконно българско ястие. Тя е с турски произход. Думата шкембе също - стомах. Чорба - супа. Но статията наистина е супер и за Гюрлата съм съгласен на 100%, гордостта на град Варна!!!
трънчанин
И нещо от по-западна България - хубаво шкембе има в ресторант Руй, в самия център на гр. Трън.
Станкулов
Надявам се да сте наясно, че не само в България се яде шкембе? Най-доброто съм ял в Сан Себастиан - Испания- Страната на Баските! Става дуам за яхния от шкембе! А, най-дпброто шкембе във Виена, ресторант КЕНТ - при турците! Супер!
Живко Ангелов
Скоро в Пловдив ще отвори Божолето, кадето ще правят най-доброто шкембе и най-добрата скара!Заповядайте да опитате след Нова Година !
Златанов
За Бургас имате грешка плажа е Северния плаж (Стария)и На заведението му викат Капана.
zanyo_52
За Бургас имате грешка плажа е Северния плаж (Стария)и На заведението му викат Капана.
Дим
Ако минавап в русе питай за дивата орхидея. За следващото издание на рубриката.
Иво
да добавя само снек бар КАПРИЗ във Варна до зърнобазата БГАгро правят уникално шкембе аз лично го предпочитам пред Гюрлата в последно време го развалиха яко .
коста,

прав си гюрлата се излагат в КАПРИЗ шкембето е в пъти по добро

0 + 0 - !
от Ямбол
Не знам дали наистина си обикалял из БГ и си пробвал шкембетата, но за Ямбол шкембето на Лирата е най-измитото и мизерно, самото място е толкова мизерно и мръсно с най-отвратителната кухня. Мястото което е емблемата на Шкембето за Ямбол се нарича "Ачо Кебапчето", кръчмата се намира до магазин "Penny Market". Кръчмата не е нищо особено, но човека с годините си е доказал, че държи на качеството и доброто шкембе.
haskovo,

zakosvalnia makedonia opitaite shkembeto e mnogo vkysno

0 + 0 - !
също от Ямбол,

Много, ама страшно много си прав! Не знам, дали изобщо има някой от Ямбол, който да признава "Лира"-та. Шкембограф??? Има един виц, който завършва така: . . . ти не си съдия, а мъдия. . . :) П. П. За мен има още две места

1 + 0 - !
Ники
Закусвалнята на Бай Васил до гараж Земляне. Феноменално е!
pando
"при Ангел" , с. Врачеш, общ. Ботевград много шкембе съм изял, но това е божествено. . . . и курбан чорбата
Емил
Мешаната шкембе с краче в с. Йоаким Груево нама аналог в нито едно от изброените заведения по-горе. Пътувам много и смея да твърда че опитате ли чорбата в р. "Въча" винаги ще се връщате там.
Пенев
В Ямбол най-доброто шкембе е във Веселия кебап. Не знам кой го мисли това с Лирата, я се стегнете.
Petkov
В Бургас най-доброто шкембе в момента е в бистро Кеча, кс. Славейков до "Хемус"(попитайте из сервизите наоколо). 33ката бяха силни преди години, вече не е същото. А в Сливен най-доброто шкембе и уши, които съм ял са в Импулс-Селект(малка кръчмица за която си иска местен Gps))
akademika
Нужни са леки корекции, все пак са минали 2 години от последният пост. Малкият бекир при Айтос за съжаление е съборен, 33-та пак в същия район не предлага нищо забележително вече за жалост, сносна чорбица в Бургас може да се хапне в закусвалнята "при Кеча" до "Тих Труд". Гюрлата във Варна, си държи лидерството. . Яд ме е за "бекира", разбираше си от работата тоя човек:-(
Добси
Сега обърнете внимание и на кюфтетата и кебапчетата. Ама не онези от Кауфланд. След хубавото шкембе със втората и третата бира върви и скаричка /кюфтенца, кебапченца, с гарнитура от варен боб, зеле, и лютеница/. От детските си години помня заведението на Копитото над Варна. Гюрлата се случи по късно.
кака Пена
В София страхотно шкембе правят в бирария Петте кьошета.
Още едно място в София!
Има още едно място в София за прекрасно шкембе! Заведението се казва Бърза Кръчма, намира се на ул. Цар Симеон в ж. к. Света троица; пл. Преображение! Шкембето се прави по стара традиционна рецепта! Пробвано, така че гаранцията е БЪЛГАРСКА!
Любител
опитайте шкембето при Мамчето на ул. Карнеги в центъра - невероятно е!
доцента,

Заведението е на много ниско ниво на хигиена. Не се лъжете да ходите там. . . . . . . . .

0 + 2 - !
bubulina
София - гостилница Мерак бул. Самоков 14
Атанас,

Шкембето там наистина е невероятно!!! А също и другите ястия

0 + 0 - !
Жоро,

Заслужава да се включи в класацията

0 + 0 - !
СИЛНО ПРИСТРАСТЕН
Бистро "Имола" в уличката м/у БТА и редакциите на "Труд" и "24 часа" в София. Ресторант "Българанъ" е друго нелошо място с хубаво шкембе. Стола на Института по микробиология при БАН (не знам дали съществува още) е място, в което шкембетo (беш)е епично.
СИЛНО ПРИСТРАСТЕН
Бистро "Имола" в уличката м/у БТА и редакциите на "Труд" и "24 часа" в София. Ресторант "Българанъ" е друго нелошо място с хубаво шкембе. Стола на Института по микробиология при БАН (не знам дали съществува още) е място, в което шкембетo (беш)е епично.
СИЛНО ПРИСТРАСТЕН
Бистро "Имола" в уличката м/у БТА и редакциите на "Труд" и "24 часа" в София. Ресторант "Българанъ" е друго нелошо място с хубаво шкембе. Стола на Института по микробиология при БАН (не знам дали съществува още) е място, в което шкембетo (беш)е епично.
ubitak
Ако имате път към Тетевен, "При Шалмата". Може да се каже че се намира на центъра на града, ако се движите по главната , свивате в пресечката до полицията и само направо, няма начин да се пропусне. Има места и отвън разположени на тераси, на втория етаж разпределнието е на стаи като всяка събира 15-ина човека. Шкембето, както и телешката супа са нещо, без което не може след една весела вечер в Рибарица или Тетевен.
аджев
Включете и Сандански-Механата на Хотел АджевХан! Гарантирано качество!
любител
Актуализирайте си инфото. В Бургас отдавна не е така
Пет йо
Само да вметна, че заведението в Асеновград се казва "Тонито", а не "Бялата Къща"!
яж лайна
пичове за Бургас якото шкембе е на бистро "Кеча" в Славейков, . . )
Познавач
Добавям още 3 места - София - има една кръчма на ъгъла на Пиротска и Константин Величков. Мега добро шкембе. - София-област - на разклона за Годеч - казва се ресторант Балач - Петрич - заведението се нарича "Катрано". Шкембе, пача, агнешки чревца в цялата си прелест :)
Пачо
Град Троян, механа " Старата къща " , ул. " Ген. Карцов " 86. Уникално ШКЕМБЕ !!! Препоръчвам го горещо !
me
Пропуснали сте Капаните на плажа в Бургас. Целогодишно страхотно телешко шкембе!
Балджиев
Ресторант "фонтана" и "Далас" в Пловдив, идете и се уверете
Петър
Шкембето във Село Куклен във заведението |Шанса е много по-добро от това до крайпътното заведение до Айтос. Отделно съм пробвал и във Бургас. Видях че пише и за Асеновград. Най-хубавото шкембе е във Хаджийска къща или хан ли какво беше. Намира се на кръговото което се разделя за центъра и за Бачково. Отделно във Нареченски бани имат също така много силна кухня. . . .
Svetlio
От скоро съм във Варна и като видях класацията и веднага отидо в първенеца :) Но. . . . . . . не не не!! В моята класация не е в топ 10, недоварено просто, стои си на кубове. . . . . мисля Рибката номер едно !!!!
Неделчо Тумбалиев
Да ме прощавате, но ходих до с. Йоаким Груево- шкембето им ряпа да яде спрямо шкембето на ресторант Фиеста- Карлово- не съм ял по-добро!!!
redovna
Созопол и заведението е "София" "При Митко" и нашето шкембе! Незаменимо за посетени в по-голямата си част от рекламираните тук заведения! Истинска традиционна рецепта, без намеса на местни и др. кухни! Митак, очаквай ни и това лято!
jo
a v montana kade ima
denislav,

montana - kruchma "Petleto". no na purvo mqsto beshe "Yamorluka", sled tova go razvaliha malko :D

1 + 0 - !
Крумчов
Велинград- Бирария Луковица. Близо е до х-л Рич срещу х-л Бор мисля че се казваше големия в центъра.
Станислав Колев
Пълни глупости пишете за ЛИРА - Ямбол
Яската Ломски
Проблемът на масово предлаганото шкембе е светещото до блясък, бяло, безвкусно, замразено шкембе закупувано от големите вериги магазини, краткото време което т. н. готвачи го варят и БРАШНОТО(!!) дето сипват като на воденица. . Иначе за Ломските "Дунавски вълни" -мдам. . истина е :)
Яската Ломски
Проблемът на масово предлаганото шкембе е светещото до блясък, бяло, безвкусно, замразено шкембе закупувано от големите вериги магазини, краткото време което т. н. готвачи го варят и БРАШНОТО(!!) дето сипват като на воденица. . Иначе за Ломските "Дунавски вълни" -мдам. . истина е :)
Bit
При Вангелов от номер 9 са сменили готвача и шкембето не е толкова хубаво колкото беше. Също, за Созопол, кръчмата на автогарата се вика "при Софянеца"
Yordana
Град Карлово, ресторант Фиеста най - страхотното шкембе чорба
djaba
Не забравяйте в Пловдив ресторант "Трапезица" до Понеделник пазара, а в Самоков култовия "Гара Удово"
Симеон Средков
Село Ноевци - там е най доброто шкембе в страната. Това показват дългогодишните ми проучвания.
Стефан Мутафчиев
Дрън - дрън. Не сте опитвали шкембето на "Солено изворче" Нареченски бани - уникално, фантазия, вкус.
be4o
В Пловдив най-доброто шкембе е в Аджисан махала при Айлятин!!! Уникално е. Струва си да го опитате!!!
denislav
montana - kruchma "Petleto". no na purvo mqsto beshe "Yamorluka", sled tova go razvaliha malko :D
Easy
Пълни глупости! Най-хубавата шкембе-чорба в България се прави в с. Крушовене, обл. Плевен. В къщата на Буба и Вальо. Не е кръчма и се допускат само богоизбрани гурме-кулинари !!!
сашко павлов
шкембето в Ася е прехвалено -жилаво и недосварено, трабва да си поръчаш 2 порции шкембе с един бульон за да има нормално съотношение. не споменавате Белия Гълъб до ТЕЦ Север, да не говорим за едно от най-вкусните шкембета в кръчмата край язовир Широка поляна, сервирано с прясно изпечен хляб от фурната отзад
Иван Георгиев
А ако сте в Хисаря, не бива да пропускате "Камилите". Варненец съм, но абсолютно СУБЕКТИВНО твърдя, че "Гюрлата" бледнее пред "Камилите"!
Kaliopi
Lovech, pri Koljo Kebapa, na pazara. A ako sadbata vi zaprati v Koeln, ute6ete se pri turzite v Chorweiler, doblijava se do originala.
Hriskata,

Абсолютно!Няма по-добро!)

0 + 0 - !
мурджо
Най-доброто шкембе в Добрич е в гаража на Митко към"Старт", закусвалнята до ж. п. линията по "3. Март"
Добри
Троян в "При братята" Севлиево в "Белият кон"
Bat Petio
Малкия Бекир край Айтос вече не съществува, а в Бургас не е за подминаване и шкембето в Теньова къща. . .
Румен
Най-хубавото шкембе е на мама!
Шкембе мастер
Това го е писал някакъв селски (морски) Аматьор. Имало хубаво шкембе на морето!?! Глупости. Домашната шльокавица дето я пие явно му е убила вкусовите рецептори. Аматьор!
Пламен
Аз бих добавил и една не толкова позната дестинация - Долна Баня. Ако идвате от Костенец посока Боровец (през Долна Баня) в началото на малкото градче има хотелски комплекс с едноименното име. Шкембето им (и като цяло кухнята им) е доста добро!)
Павел Павлов
Да се въведе задължително корекция ! В Добрич най-доброто щкембе е "Дионисий" до завод Старт . Сервират и свинско краче, пача и т. н. Във Варна в "Гюрлата" до гарата шкембето е претоплено - абе "столова" . Истинското шкембе е на Истинската "Гюрла" - горе до "Лазур" - "Мебелната палата" (Владислав Варненчик" - горещо, ароматно , гъсто - от истински казан !
Христофор
Посоченото в Габрово "Правилно място, механа-ресторант „Алманах” на ул. „Николаевска“ трябва незабавно да се снеме от класацията. Предложената ни шкембе чорба на на 5 март е позор за всеки готвач. Странна комбинация от бистра вода и нещо като подправки, а шкембе на практика нямаше. Фактът може да бъде потвърден от още трима колеги.
ценител-шкембар
Делфин в Харманли няма претопляне винаги добре сварено а и материала е прилично количество. За свинските крачета да не говорим.
DY
В Поморие адреса е ул. Мусала 32. При "Стойко" , червената табелка. https://www. google. bg/maps/@42. 569403, 27. 611292, 3a, 75y, 279. 11h, 90. 5t/data=!3m4!1e1!3m2!1sN6sEI0Gqh-9V0-zsmPwOtg!2e0
мокренеца
За пръв път опитах шкембе на 14 години на Малкия дик в Ямбол. До тогава не съм кусвал, защото селяните не ядяха шкембетата на говедата. Хвърляха ги на циганите. В този смисъл младите хора, които не помнят онези времена, когато дядовците им бяха господари на земята си и правеха разлика между своята храна и храната на кучетата, трябва да знаят, че шкембе-чорбата е циганско ядене. Както чалгата е циганска музика. Вкусно-невкусно, но само циганско. Няма такова нещо като Балканско или Източно-европейско. Казва се циганско. Това е само, за да знаете за какво става въпрос!
нз
Белчин. Кръчмата на центъра.
svetoslav ivanov
v momenta v burgas ima v puti po dobri 4orbi ot 33 koiato ia razvaliha kato mojebi nai hubavoto e na purvia kapan o4udvam se 4e 33 durji vtoro miasto za stranata predpolagam i tuk ima ot izvestnata bulgarska shurobajanashtina
kras,

В Йоаким Груево в ресторант "Въча" два пъти водя чужденци - единят случай беше с немец, който много хареса аромата на чорбата, но не се реши да я пробва обядва скара и беше очарован. В другия случай бех с французин, който е пробвал във Франция арабска, но такова чудо казва, че за първи път яде, дори си поръча втора порция.

1 + 0 - !
Веселин Велев
Браво и от мен но и аз ще споделя за едно местенце което за мен лично е еталон за шкембе чорба. Намира се на старият път от Пазарджик за София на около 40км. от Пазарджик и 7-8км. преди Костенец от ляво на пътя покрай река Марица има малко крайпътна шкембеджийница , чийто собственик е пенсионер от "Балкан Турист" и е предал занаята на млад готвач който се справя великолепно с нещата и приготвя невероятно шкембе.
Веселин Велев
Браво и от мен но и аз ще споделя за едно местенце което за мен лично е еталон за шкембе чорба. Намира се на старият път от Пазарджик за София на около 40км. от Пазарджик и 7-8км. преди Костенец от ляво на пътя покрай река Марица има малко крайпътна шкембеджийница , чийто собственик е пенсионер от "Балкан Турист" и е предал занаята на млад готвач който се справя великолепно с нещата и приготвя невероятно шкембе.
добата
ако минавате през Велики Преслав, отбийте се в заведението Оазис. Гарантирано добро шкембе !!! Бия път от Шумен до там само за него от време на време.
Иван
Мотел Ихтиман на магистрала тракия на 30 км от София. Страхотно телешко шкембе. Може да се сравни с Гюрлата във Варна.
Анелия
Ако се отбивате в Чепеларе, може да хапнете хубаво шкембе в закусвалня Снежанка на ул. В. Дечев 45. Да ви е сладко!
Коста Боровански
Ходете в София в Младост 3 срещу бл. 322 гостилница "Вивиан" да хапнете уникално шкембе чорба.
Коста Боровански
Ходете в София в Младост 3 срещу бл. 322 гостилница "Вивиан" да хапнете уникално шкембе чорба.
Коста Боровански
Ходете в София в Младост 3 срещу бл. 322 гостилница "Вивиан" да хапнете уникално шкембе чорба.
Коста Боровански
Ходете в София в Младост 3 срещу бл. 322 гостилница "Вивиан" да хапнете уникално шкембе чорба.

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Вивалди - четирите годишни времена

ВРЕМЕТО

времето в София София

+18°

+30°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+23°

+30°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+23°

+31°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+21°

+34°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+21°

+33°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+21°

+35°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах