Реклама / Ads
75| 10681 |31.07.2011 НОВИНИ

Путин и ЕК одобряват мерките срещу ЛУКойл в България

.
Премиерът на Русия Владимир Путин бил много доволен от скандала с ЛУКойл - България. В тесен кръг той споделил, че подобтно развитие е могло да се очаква, тъй като през последните говдини корпорацията се държи като монополист на доста пазари.
 
Това съобщиха за Frognews.bg дипломатически източници от Москва. Според тях дори Путин се обадил на българския премиер Бойко Борисов да подкрепи действията на правителството по отношение на неизпълнените законови задължения на ЛУКойл. Той обаче изразил надежда, че проблемите ще бъдат разрешени в най-скоро време и нещата ще поемат в правилна посока.
През м. март самият Путин направи изявление, в което разкритикува необосновано повишаване на цените на горивата от ЛУКойл в някои райони на Русия. Тогава руският премиер предупреди компанията, че не може да се държи като абсолютен монополист и да не зачита правилата, установени от държавата и международните закони.

Подкрепа на действията на българското правителство изразили и от ЕК. От Брюксел уверили, че законът винаги трябва да се прилага справедливо и еднакво към всички. Колеги на Трайчо Трайков пък от страни в ЕС го уверили, че ще помогнат, ако се забележят и най-малки признаци за криза с горивата.

В неделя икономическият министър Трайчо Трайков пък заяви в предаването "Неделя 150" на "Хоризонт": „Ще искаме свикване на надзорния съвет, за да видим какво се случва в „Лукойл”. Държавата притежава златна акция, което й дава това право. Утре ще стане ясно кога точно ще се проведе то”.

Той увери, че проблем с горивата няма, освен а авиационното. „Това обаче е ангажимент на Лукойл Авиейшън, техният лиценз не е отнеман. Проблемът е техен”, каза министърът. В случая имаме наистина важен тест – в правова държава ли живеем и в държава с пазарна икономика ли живеем, коментира още Трайков. От друга страна ще видим тази компания наистина ли има монополно положение както се твърди. Те винаги са го отричали, допълни той.

„Симеон Дянков и Ваньо Танов си вършат работата. В случая очаквам и гражданите да подкрепят държавата. Компанията не изпълни ангажиментите си към фиска, затова Дянков има право да направи каквото направи”, посочи Трайков. Той добави, че е солидарен с работниците: „Те имат право на труд и компанията е длъжна да им го гарантира”. „Като министър на икономиката ме интересува това голямо предприятие да работи и да плаща заплати”, заяви Трайчо Трайков.

„Атомстройекспорт” разбраха, че няма смисъл да пълним джобовете на юристите и очакваме, че ще изтеглят иска. Ние имаме готовност във всеки момент да заведен насрещния иск, каза още енергийният министър. 1800-те тона самолетно гориво, които бяха деблокирани вчера от държавния резерв, ще стигнат само за 3-4 дни, коментира председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов.

„Засега ситуацията е овладяна. Няма нито един самолет, на когото е отказано зареждане с гориво. Проблемът е, че няма трайно решение. Ако преговорите с рафинериите в Румъния и Гърция за доставка на самолетно гориво не доведат до нищо, ще се наложи отново да се бърка в резерва“, каза Станулов.

На нито една бензиностанция в страната няма опашки нито някакво напрежение, констатира репортерска проверка на Frognews.bg. Единствените опашки не бяха пред колонките, а за сладоледи и минерална вода. Никъде няма и повишение на цените, както съобщиха някои медии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 98| 5325 |26.07.2011 Кабинетът оцеля в поредния вот. Борисов: Доган е срещу мен! . 26| 5167 |23.07.2011 БСП в задкулисни игри с ДПС срещу Кунева . 16| 6477 |22.07.2011 България готова с контраудар срещу "Атомстройекспорт" . 12| 5107 |22.07.2011 Протести срещу скрапа и цените на горивата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads