Реклама / Ads
285| 24109 |15.08.2011 ИНТЕРВЮ

Любка Качакова: Бойко се забавлява с министрите, защото познава тайните на древния Рим

.
Правителството няма грешен ход, но очаквам ремонт наесен; ако отиде на балотаж – Кунева е победител, казва Качакова.
 


Интервю на Васил Василев

- Г-жо Качакова, какво се случи с НДСВ – от партия с висок рейтинг, преди 2 години не стигна до парламента. Защо никой не пое вина за това?


- В политиката е като в армията - загубените битки са поражение първо за лидерите и после за всички останали. И въпреки, че в случая с НДСВ лидерът Симеон II бе последният, който имаше вина за тежката загуба. Той постъпи по нетипичен за нашите ширини начин и пое сам цялата отговорност. А истината е много проста – интригите в партийната централа до такава степен надделяха над разума и отговорността, че накрая изядоха главите и на главните действащи лица. Много хора си мислеха, че царят ще им завещае партията и те за вечни времена ще бъдат търсеният и ухажван балансьор.

- Кое попречи на т.нар. юпита да се справят с външния дълг и брейди облигациите, както твърдят някои финансисти?

- Аз не мисля, че е имало някога проблем с външния дълг. Обвинението към екипа, осъществил сделката, е, че загубата е точно 1 млрд. лева.Сделката беше нужна на България и няма нито един икономист, който да оспори колко разумно е да искаш разходите ти да са в евро, когато и приходите ти са в евро. Същото стана с всеки, който имаше договор за наем. Преди години договорите бяха в долари, а след въвеждането на валутния борд, задълженията масово се обърнаха в евро. Представете си, че вашият наем на жилището е в долари, а вашата заплата е в евро. И вие непрекъснато сте на щрек да следите какво ще е отношението долар/евро. Нали на драго сърце бихте се съгласили наемът да се фиксира в евро и вие да си знаете, че това е вашето задължение за години напред. Това ще ви позволи да планирате и други разходи – за кола и т.н. Същото е и с държавните финанси. И ако в личните сметки човек може да допусне и известна несигурност, то когато се правят сметките на държавата, трябва да си максимално предпазлив и да минимизираш всякакви рискове. Погледнато от всички страни за държавата бе абсолютно неразумно да продължава да поддържа 75% от дълга си в долари. Затова необходимостта от предсказуемост на лихвените плащания по дълга наложи неговото конвертиране от долари в евро. Обвиняват Милен Велчев, че има валутни загуби, заради това, че доларът поевтинял. Това е най-нелепото, което може да бъде отправено към един финансов министър – че не е предвидил курса на дадена валута. Да, курсът на долара падна и сделката се оказа на прицел, но имаше и много плюсове – кредитният рейтинг бе повишен, чуждите инвестиции бяха милиарди, хиляди нови работни места, лихвите по кредитите паднаха. Сега можем само да мечтаем за времето, когато банките се молеха да вземем кредит на окуражително ниски лихви. С две думи – на тази сделка трябва да се гледа само и единствено експертно, а не да се използва за политически атаки.

- Кой според вас е най-достоен, от досега известните кандидати, за президент?


- Присъствала съм на няколко срещи на Меглена Кунева с бизнеса и с граждани. Навсякъде я приемат добре. Хората се отпускат и говорят открито за проблемите си. Казвам отпускат със съжаление, защото самите те не крият, че живеем във времена, в които може и да пострадаш, ако се оплакваш от властта. Нейната кампания е много различна. Навсякъде ходи, дори когато я чакат 5 души, което няма значение. През 2001г. лично гуруто на изборните стратегии Жак Сегела ме посъветва да правя същото в София, за да победим срещу тогавашния премиер Иван Костов. За нея има само един въпрос – ще стигне ли до балотаж. На балотажа никой няма да може да я бие.

- Кои са провалите на Георги Първанов през двата му мандата като държавен глава?


- Работата на президента не е толкова видима, колкото на един министър. Той не реже ленти, не хвърля менчета с вода. Ако бяхме президентска република, щяхме да кажем – той състави добро или лошо правителство. Имаме президентска институция, лишена от всякакви механизми да влияе на процесите, които ежедневно вълнуват хората. На мен лично през тези 10 години ми направи силно впечатление фактът, че привличаше в екипа си добри експерти без да се съобразява с политическата им биография. Трябваше лично и много силно да се ангажира с борбата срещу изборните манипулации, подмяната на вота, купуването на гласове. В мирно време главнокомандващият трябва да брани не територии, а устоите на демокрацията. На един президент, и то по време на втория му и последен мандат, това би му отивало най-много.

- Какви грешки допуска правителството на ГЕРБ?

- ГЕРБ е Бойко Борисов. Там няма други. За Бойко Борисов мога само да кажа, че очевидно не само е чел историята за древния Рим, за Цезар, Помпей и Цицерон, но е и препрочитал до пълно усвояване на законите на властта. Дори понякога, като го гледам как се усмихва, гледайки министрите си, се питам, дали за него изпълнителната власт е по-ценна с рязането на ленти или с това, че му дава възможност да се забавлява, като се старае да прилага прочетеното хиляди години след великите императори. Що се отнася до кризата, правителството няма грешен ход и Министерство на финансите води най-правилната възможна политика в условия на криза. Бойко Борисов със сигурност не е еднакво доволен от всички министри и аз очаквам ремонт наесен, особено ако ГЕРБ издигнат кандидат за президент. Ние като че ли живеем от избори до избори. И най-доброто правителство да имаме, ние пак ще сме недоволни. Пак ще искаме нещо ново. И на всеки 4 години започваме отначало. Прав е Бойко Борисов да се моли за търпението на българите. Втори мандат ще му позволи да свърши повече. А и няма да иска да гледа по телевизията как някой друг реже лентите на магистралите, които той започва.

- Написахте „Срам ни е от вас” като „поздрав” за СДС на тениска. Защо г-н Костов, когото бихте в един от районите, продължи политическата си кариера, а вие се отдръпнахте от големия екран и активната политика?


- Тази прословута фланелка трябваше да бъде връчена на Иван Димов, тогава депутат от ОДС, заради неговия опит да промени един закон по изключително скандален начин. Аз уважавам Иван Костов заради държавническото му поведение по време на косовската криза. Костов побеля за няколко дни. Такива хора са нужни на България. Радвам се, че той е в парламента. В ДСБ има много стойностни хора, отлични експерти. Що се отнася до мен, не съм се отдръпнала. Не мога да се оплача, че ми липсва светлината на прожекторите. Щастлива съм, че когато някой ме познае на улицата, ме спира с добри думи. Много често ме питат за кладенците си, къде да ги регистрират и мен това наистина ме радва. Да сложим ред в държавата, като сложим ред в къщата си. Моите деца са малки, учат в две училища – френско и българско и аз нямам минута свободно време. Непрекъснато съм заета – или уча с тях, или сме на гимнастика, или на рисуване, или на театрална школа. Не съм амбициозна майка, просто искам да нямат време за телевизия. В политиката видях доста нелицеприятни неща, особено преди 10 години покрай историята с Булгартабак и моето уволняване от поста зам.-министър. Само за 6 месеца видях и горния, и долния праг в политиката. Това бе голям удар, незаслужен и грозен. Разбрах, че в политиката може да има място за всичко, но не и за благодарност или справедливост. След като преодолях този момент, станах смела като гърмян заек. По време на тройната коалиция имаше момент, в който ме заплашваха с уволнение и аз с усмивка отвръщах, че това съм го преживяла вече. Когато съм убедена, че съм права няма сила, която да ме пречупи. Ето Ви още една причина да бъда извън политиката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 26352 |27.06.2011 Радка Куршума, възпяла І-ва Борисов: Вицовете са същите: вчера за Тато, днес за Бойко! . 58| 22946 |23.05.2011 Денис Ризов: Слави е институция, Иван и Андрей правят, каквото могат, а аз се забавлявам! . 54| 17367 |06.04.2011 Кр. Райдовски: Гербаджии крадат милиони зад гърба на Бойко . 34| 15918 |19.09.2010 Проф. Александрова: Бойко най-добре играе гняв в политическия театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads