Реклама / Ads
58| 6822 |18.08.2011 НОВИНИ

Дават Кунева на съд

.
Меглена Кунева
Кандидатурата на Меглена Кунева за президент отива в Конституционния съд заради съмнения за правото й да участва в надпреварата за „Дондуков” 2 наесен.
 

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който също е претендент за държавен глава, заяви, че ще инициира подписка в парламента, за да сезира магистратите, които да се произнесат по въпроса. За това трябва да се подпишат най-малко 48 депутати, пише в."Монитор".

„Кунева не би трябвало да участва на тези избори, тъй като не отговаря на конституционното изискване да е живяла през последните пет години в България”, коментира Сидеров.

Той припомни, че от април 2010 г. тя е политически съветник на вицепрезидента на Европейската комисия по транспорта Сийм Калас. „Кунева отиде лична асистентка на еврочиновници, което не е държавна работа”, обясни Волен. Той подчерта още, че няма как, заемайки тази длъжност, през последната година тя да е прекарала повече от шест месеца в България. „Като личен съветник трябва да е винаги до еврокомисаря и не би следвало да може да си позволи месеци отсъствие”, коментира още той. Заради ангажираността си покрай изборите в последния месец самата Кунева временно е прекратила съветническата си дейност в ЕК, става ясно от сайта на Сийм Калас, където еврокомисарят е публикувал информация за екипа си.

„Не само КС, но и Централната избирателна комисия трябва да се произнесе дали тя има право да се кандидатира за президент”, смята още Сидеров. Той обаче предупреди, че съществува риск Кунева да превърне казуса в собствена героизация преди изборите. „Но не може нещата да се оставят така, защото правилата са си правила и трябва да се спазват”, заяви лидерът на „Атака” и настоя самата тя да даде отговор колко точно време е прекарала в България през последната година и половина.

Както „Монитор” писа, съмнения за правото на Кунева да се кандидатира за изборите наесен има и заради дейността й като еврокомисар от 2007 г. до 2009 г. „Според юристи престоят й в ЕК не може да се приеме за приравнен на дипломатите и съответно да се счита, че тя е била командирована от България. Основният аргумент е, че е била на договор в Брюксел и там е представлявала всички граждани на ЕС, а не нашата страна.

Според Сидеров освен конституционно Кунева няма и морално право да се кандидатира за президент. „На нея й викаха Госпожа Йес. Работеше с навеждане и съгласяване. Тя трябва да отговаря пред съда за щетите, които нанесе на държавата – затварянето на АЕЦ „Козлодуй”, не извоюва никакви квоти, което сега се усеща от фермери и производители”, възмути се лидерът на „Атака”.

Той даде и своята прогноза за резултатите от предстоящия вот за президент, като заяви, че ще стигне до балотаж заедно с кандидата на ГЕРБ. .

Проси пари и по интернет
Меглена Кунева ще събира пари за предизборната си кампания и през интернет, стана ясно вчера при обявяване на инициативата за набиране на дарения. Така освен чрез преводи по банков път Кунева ще се надява и на средства, изпратени чрез мрежата. За целта на сайта на кампанията й е разработен специален модул за превеждане на пари с дебитни и кредитни карти. Платформата позволява също и бързи парични преводи чрез eРay и РayРal. От щаба на Кунева припомнят на желаещите да подпомогнат кампанията й, че максималното дарение, което може да направи едно физическо лице, е 10 000 лв. Освен това обещават да публикуват периодично данни за събраните средства и за тяхното разходване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5597 |17.08.2011 Прозрачна кампания обещава Кунева . 41| 5788 |08.08.2011 Д. Павлова дава пари на Кунева за кампанията й? . 53| 5661 |26.07.2011 Кунева&Со проплакаха, че им пречат; карали на мускули . 1| 4779 |25.07.2011 Предават Шок-аджии на италианските власти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads