България между Византия и останалия свят

92

|

5901

|21.08.2011
България между Византия и останалия свят

“България и Византия винаги са били в тесни връзки през Средновековието. Като хиндерланд на столицата Константинопол, може би най-близките адепти на византийската култура са именно българите. Именно чрез тях тази култура достига до останалите разделения на славянския свят. Това е принос на България и този факт се знае от специалистите. Ние искаме обаче да го оповестим и пред един по-широк кръг от


 

Това каза пред “Фрогнюз” проф. Георги Бакалов ден преди откриването на ХХ  Международен конгрес по византинистика. Домакин на престижния научен форум, който ще се проведе от 22-27 август, е СУ “Св. Климент Охридски”, единодушно избран от делегатите на предишния конгрес, състоял се в Лондон (21-26 август 2006 г.).

 

Проф.Бакалов подчерта, че е изключително престижно за България,  че е избрана за домакин на ХХ конгрес по византинистика. През 1934 година, когато се е състоял IV конгрес пак в София, всичко е било много помпозно. На него е присъствал цар Борис III, Богдан Филов е бил в центъра на събитията, целият елит на българските и световни учени са взели участие в него.

 

“Не очаквам подобно нещо да се случи на този конгрес. Не очаквам да има и някакви сензации, защото темите, по които ще се дебатира, са отдавна известни. Надявам се обаче, по време на пленарните заседания и кръгли маси, в които ще участват близо 1100 изследователи от три генерации, да се кажат интересни неща, да се чуят нови идеи  виждания, свързани с един необозрим, но безкрайно интересен и противоречив свят, какъвто е византийският,  оставил дълбоки следи в развитието на християнската цивилизация – култура, изкуство, традиции и ценности на днешна Европа”, коментира професорът.

 

По думите му Византия  не трябва да се разбира единствено в нейните териториални граници, а империята в границите на огромната византийска култура, които достига до Балтийско море, Урал и Сахара. Тези земи на практика не са й принадлежели, но империята е упражнявала огромно влияние върху тези пространства. От друга страна, през 14 и началото на 15 век,  когато Византия вече физически залязва поради нашествието на османските турци, а на Запад се заражда Ренесанса. Тъкмо византийската емиграция  на запад създават условията за Ренесанс. Нейната култура достига далече-далече, чак до древния Албион, както са наричали Британските острови.

Това предопредели и надсловът на конгреса - “Византия без граници”. Защото ако политическите събития, сондажи, победи и поражени минават и заминават, без да оставят диря в историята, то културата  е тази, която бележи миналото на една цивилизация, обяснява ученият.

 

Именно византийската култура и изкуство ще бъде във фокуса на вниманието на участниците в конгреса - световно известни византинисти и млади учени от цял свят. Те ще върнат лентата на историята към онези събития, променили съдбата  на познатия тогавашен свят, променили историята и на днешните български земи. Своебразен акцент в дискусите ще бъдат достойнствата на раннохристиянската културна традиции и достиженията на византийското изкуство във вековете на неговия разцвет. Ще бъде открехната и завесата към епохата на Ренесанса, когато византийската култура се превръща в един от стълбовете на днешната европейска цивилизация.

 

Свидетелство за непреходното значение на византийската културата и особеното й значение за развитието на християнския свят, част от който е и България, са многобройните паметници, писмени извори, ръкописи, колекции от монети и други артефакти, които днес съхраняват нашите музеи и художествени галерии.

 

Много от тях ни препращат към далечната 313 година, когато започва преобразявнето на познатия дотогава свят, в това число и на нашите земи,  казва археологът Катя Меламед. Началото на това “преображение” бележи  издаденият от император Константин Велики (306-337) много известен Милански едикт. С него той  признава християнството за равноправна религия в Римската империя, а скоро след това християнството става официална религия в Империята. В 330 г. императорът премества столицата от Рим в древния Византион, разположен край Босфора и Мраморно море. Нарича града на своето име – Константинопол, на който българите дават по-късно името Цариград (по очевидни причини), а турците – Истанбул (от гръцкото ис тин полис, сиреч към Града).

 

Както и да се казва обаче той, новият световен град превръща земите на днешна България от периферия на една империя в най-близки територии около столицата й. България става хиндерланд на Константинопол (буферна зона), който стои между него и целия останал свят. На Балканите има обаче и един най-важен топос – Босфора. Контролът над  Проливите – осигурява контрол върху парите, а оттам и контрол върху политиката. България е най-тясно замесена в това, тъй като се намира само на 6 часа път с кола от Босфора. Тези факти не се нуждаят от повече обяснение. Те запазва силата си, независимо от  времето, религията или името на империята, обяснява Катя Меламед.

 

Едни от най-известните и бляскави паметници, които илюстрират великолепно тези времена, изпълнени с възходи и сривове, предателства и коварства, са представени в експозицията „Византия и България- християнската цивилизация” на Националния исторически институт с музей към БАН. Създадени извън контекстта на бурните и превратни събития през Средновековието, те стават част от един парелелен свят на духовността  и красотата. Силно повлияни от ранновизантийските традиции, идеите и естетиката на новата религия, някои от тях днес могат да се осмислят и като емблеми на съвременната европейска култура..

 

Особено внимание в изложбата заслужават Варненското и Преславското съкровище, които са малко известни на широката публика.

 

Варненското съкровище, открито през 1961 г. в близост то римски некропол от 2-3 век, е представено от осем фрагмента от 22 каратово злато, скъпоценни и полускъпоценни камъни – перли,  гранати и малахити, с общо тегло от 417 грама. Предполага се, че те са били ча част от по-голяма ценна колекция, принадлежала на високопоставена църковна или светска личност от Одесос. По неизвестни причини по-късно съкровището е било разделено на две, а след време предоставено от църквата или местната аристокрацията на варварите, вероятно аварите, в замяна на военнопленици.

 

Запазените  предмети от варненското съкровище са били изработени през 5-6 век в ателиетата на Одесос. При направата им местните майстори са използвали различни техники в ювелирното изкуство,  придавайки им особена естетика и красота. Няколко от изделията - колан, унакална диадема и едно златно колие, са били дело на ювелири от столицата Константинопол. Те обаче по нищо не превъзхождат накитите на майсторите от Одесос, смятат специалистите.

 

Не по-малко атрактивно е съкровището от Преслав. Изследователите го свързват с времето на Симеон и разцвета на столицата на Първото българско царство (9-10 век). Най-вероятно то е принадлежало на знатно семейство, което е било принудено да го скрие, когато киевският княз Светослав напада два пъти българската столица преди обсадата на Константинопол през 971 година.

 

Преславското съкровище съдържа фрагменти от съдове - чинии, подноси и други, накити и монети. Изработени са от злато, сребро и бронз, в комбинация с цветен емайл, скъпоценни камъни, перли и кристали. Някои от тях са украсени с растителни мотиви и геометрични фигури, образи от източната митология и изображения на птици,  характерни за християнската символика.

 

В изложбата е представена и един от най-добрите  обраци на ранновизантийската култура у нас – базиликата “Св. София”.Тя е построенна върху основите на гробищна църква, обслужвала големия раннохристиянски източен некропол на Сердика. За нея се предполага, че на това място се е провел Сердикийският църковен събор през 343 г., насочен срещу арианството. Самият факт, че той  се е състоял  в Сердика, говори за близките отношение на античния град със столицата Константинопол.

 

Днешният храм е третата църква, построена в края на V век и посветена е на Исус Христос Софос – Мъдростта Божия. За нея съществува и народно поверие. Св. София, чието име означава Премъдрост Божия, имала три дъщери - Вяра, Надежда и Любов. Божията премъдрост, основана върху вярата, надеждата и любовта, е един от фундаменталните принципи на християнството. Изключително важното място, което е имала в историята на Сердика, е най-вероятната причина през 14 век градът да бъде наречен на нея – София, разказва Катя Меламед.

 

Именно тук, в “Св.София” са запазени едни от най-ранните представи и символи на  християнската религия. При разкопките на източния некропол са открити  десетки гробници – някои богато украсени със стенописи, и фрагменти, върху които са съхранени изображения на най-характерните  раннохристиянски символи.

 

Най-добър пример за това е мозайката от ІV век, украсявала апсидата на най-ранната църква под “Св. София”, изложена в експозицията на музея. Купата с клонка в нея символизира изначалната представа за рая, гълъби наоколо са човешките безсмъртни души, два кипариса - буйната растителност в Градината на Еден, а лозови вейки по края  - плодовете на вярата. Сред най-често срещаните символи са още гроздовете, които отговарят на думите от Евангелието: Всеки, който вярва, ще обере плодовете на вярата си, и  изображенията на пауни, чието нетленно тяло символизира безгрешната човешка душа, която се наслаждава на рая.


 


Провеждането на ХХ Международен конгрес по византинистика и многобройните съпътстващи го прояви – изложби, концент с православна и византийска музика, базар на книги и сувени, филателийни и фото изложби, рекламни каталози и проспекти, брошури и научни издания са необходими на България, която днес изживява един труден период в своята най-нова история. Подобни прояви могат само да дадат сили в духовен план на едно общество, не просто да оцелее, защото оцеляването е най-лошият модел на живот, а след него няма нищо.Те дават  надежда и възможност за едно духовно извисяване, без което в този комерсиализирал се свят не можем да живеем, казва проф. Аксиния Джурова, съпредседател на конгреса. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

ето това е !
Статии като тази ни дават глътка чист въздух в задръстената с парникови газове и смог българска душевност. Май позабравихме кои сме ние, откъде идваме и какви сме били!Били сме и политически и духовно-просветителен фактор, драги сънародници. струва ми се, че е погрешно да се говори за Византия, България и отношенията с останалия свят. Византия, България-това е бил по онова време светът!Всичко останало, извън тях е било диви орди и варварски племена. От времето, когато Константин Велики/наричан странно защо на Запад-Константин Първи/, премества столицата от Рим в градчето Византион, имаме всъщност Римска империя със столица Константинопол. Римска империя!Просъществувала близо 1000 г. Хилядолетен райх. Няма такава друга империя.
ето това е-продължение
Империя на духа. Империя , основана на християнските принципи и ценности. Империя, в която най-пълно се осъществява симфонията между светска и духовна власт, която трябва да бъде образец за подражание на всички власти на земята. Утвърдена по Божествен образец. В момента, когато заради исторически обстоятелства, лични амбиции на някои императори, криворазбрана напредничавост и псевдотолерантност, Империята започва да заиграва със западните еретици/Уния/ и да отстъпва от православнитв принципи, идва и нейният край. Съвсем закономерно и обяснимо. Този анализ ни дава точна представа, какво ще се случи и с България за в бъдеще, ако и ние се заиграваме със западните варвари и еретици, в каквато и форма да се облече това заиграване/ЕС, НАТО, евроатлантически ценности и пр. /. Жалко наистина, но се потвърждава максимата:"Историята учи, че ние не се учим от историята".
баба
Конгресът е ХХІІ-ри, а не ХХ-ти.
айдееее,съветската пропаданда
или по-точно се изсра по историческата тема, в лицето на "ето това е-продължение". Ей, нямате спирачка в глупостта си. И на финала великата глупост "Този анализ ни дава точна представа, какво ще се случи и с България за в бъдеще, ако и ние се заиграваме със западните варвари и еретици, в каквато и форма да се облече това заиграване/ЕС, НАТО, евроатлантически ценности и пр. "
Статусфера
Здравейте, писна ли ви от фейсбук? Присъединете се към новата българска социална мрежа - СтатуСфера. Там може да контактувате с приятелите си с бързо и лесно чрез кратки съобщения до 160 символа, включително мултимедия - изображения, видео, линкове и файлове. Статусфера - българската социална мрежа е лесен начин за намиране и свързване с приятели и колеги. Това и още много в семпъл и приятен интерфейс. Без нищо излишно. статусфера. бг
аз
хиндерланд, ръйш. . .
гражданин
"Всичката Мара втасал, само гъза си непочесала", де казал народа, че и ТУЙ мероприятие сега. Наскоро РЕЛИГИИТЕ събраха на друт лъскав форум в ШЕРАТОН отците от всички краища на планетата и наште от БПЦ дай им такива партита и в крайна сметкаданъкоплатеца им плати обяда. Ся и на тези същата работа. Да си покажат новите костюми, разменят визитките и полаят малко. Естествено обяда им е в кърпа вързан пак ще бъде платен от бълг. народ полза никаква. ПИР ПОСРЕД ЧУМА.
Бакалов, каква Византия ,какви
СМИ наскоро отразиха новината, че българските тамплиери отпразнуваха 3 години от обявяването на Великия приорат РБългария. За съжаление за пореден път това събитие се извърши в БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА-храма "Св. Димитър" в пазарджишкото село Паталеница, факт който никак не смущава душите на свещеници, богослови, висши архиреи, че и на Светия Синод дори. Безмълвни останаха критиците и особено иподякон РУСИ СТ. РУСЕВ, който и той умълчал за това събитие като "комунист на разпит". Мълчи Синодният сайт както и останалите сайтове, което е обезпокоително. Дори Синодалното издателство и неговия редактор Александра Карамихалева също мълчат. Защо всички мълчат се пита във въпроса? Отговора е много лесен . . . >>>
Бакалов, каква Византия ,какви
Службата по събитието била водена от великия приор Румен Ралчев и великия секретар Хермина Георгиева. Освен тях в ритуала участваха и православни свещеници от Пазарджишко. Свещениците Никола и Лазар Миневи от Пазарджик отслужили водосвет, пише "Стандарт". Рицарите приели нови постуланти за изпитание, преди да бъдат посветени в тамплиерството. Службата е била заснета от Bulphoto. Въпреки изричната забрана на Св. Синод православни клирици да присъстват в богослужебни одежди на служби и царемонии на инославни и иноверни общности, тоест, да не участват по никакъв начин и предлог в религиозните им церемонии, забраната не се спазва от всички. Православни духовници редовно посещават и "освещават" тамплиерските сбирки по почина на Старозагорския митрополит Галактион, който пръв ги легитимира с "благословията" си. Русенският свещеник Игнатий пък е дори официален капелан на тамплиерския орден.
от стадото
Ей го лятото вече си отива. Виновниците по откраднатия милион и половина, парите предвидени за ремонта на СДА спокойни даже дори по конференциите хукнаха. Изкараха си почивката в Синодната станция – Несебър, облякоха новите костюми и на културни мероприятия. Доволни, отпочинали пекоха си задниците по морето сигурни, че нищо няма да се случи от проверката възложена от Светия Синод на Ревизиония отдел. “Кой крала, крал” де рекъл Андрей Райчев и милиона някои духовни братя доволно мушнаха в дълбоки архирейски джобове. ПЪЛНО МЪЛЧАНИЕ!Мълчат всички отци, презвитери, богослови, теолози мълчи цялата православна църква. Че милион и половина, пари ли са това за тази институция с капитал близо 5 млрд. лева, бълха ги ухапала. Само къде реват, че нямало било пари за заплати на свещениците. Има разбира се но не за всички само за някои, то с просто око вижда кои?
от стадото
Добре живуркат, лайф, доволни от живота подсигурен им от кесаря скрили всички зад Божието слово. Сега след проведената среща в Шератон и тази тук в СУ-то идва ред на следващо лъскаво мероприятие. " pravoslavie. bg" цяла програма е публикувал какво ще се прави от 5 до 12 септември във Варна къде Негово високо преосвещенство Д-р Кирил е домакин, спретнал чудно мероприятие. -”Откриване на Седмицата на православната книга” привествия, речи, абе чудеса. Даже и един семинар ще се проведе на тема: „Духовната просвета и катехизация в Църквата”, който месец май бе проведен в Рилската обител. Обаче к"во от това, карай да върви, важното да се отчете нещо. Пари има, Арахангел Михаил слязъл от небето и изсипал торбата само на най “заслужилите”. За другите няма, не са заслужили. . .
от стадото
Така е, не всеки “знае” как да застане пред Бога, за да усети в дълбокото си съзнание как Той изпълва със Себе Си всичко. Да Го живееш като наистина Първата Реалност, след която следва светът като втора, по-низша, производна, тварна реалност. Ами ДА така си е, екстра някои живеят в "тварната реалност" тъй ще живеят и в другата. Заслужили хората. . . Знаят как и затова са под Божия закрила. Другите къде “не знаят” как да се държат, зинали големи уста не привели главички, лаят не по кого трябва, на Христос се правят какво очакват?НЯМА, затуй ся нека гледат тия "братя и сестри" по семинарите как като огладнеят нагъват кюфтета прекарвани в хранопроводите с пенливо бистро манастирско вино. Така е. . . . ………………………………………… “Блажени са бедните духом, тяхно е царството небесно”?!.
На снимката горе:- мили родни картинки. . .
Снимков репортаж
Автори: Асен АТАНАСОВ, Весела ИГНАТОВА http://bg-patriarshia. bg/news. php?id=50462 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . В първата редица гости Негово Високо преосвещенство Д-р Кирил и духовници. Облечени наконтени, доволни, а краднатия от СДА милион и половина вече го няма. Вджобовете на архиреите. Къде е Господ да види всичките тия Антихристи, масони, фарисеи какви ли не, а народа ограбен, беден, унизен кръвта му бавно надолу стича. . . „ Вие сте добре полирани гробни плочи, изглеждащи прeкрасно отвън, но закриващи вътре кости на умрели и всичко нечисто”(Матея 23:27)
(Матея 22:21, 22)
”Тогаз им каза: „Отдайте Кесаревото Кесарю, а Божието Богу”. И като чуха, зачудиха се, и оставиха Го, и отидоха си. ”
МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА
Поредната далавера разтресе тези дни БПЦ, но с „документи и факти” за нея разполагат само неколцина служители от финансовите сектори на Синода. За „ШОУ” обаче отдавна няма скрито-покрито „зад олтара” и затова ви предлага аферата разнищена, както и истинските имена на антигероите, облажили се с близо милион и половина лева държавна пара. Парите били източвани от фирмата на някой си ПEТЪР БУМБОВСКИ, приближен на покойния главен счетоводител на Синода Милчо Кожухаров >>>
МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА
Историята с отворен финал, която би трябвало да е обект на вниманието на прокуратурата, започва, когато по линия на проекта „Красива България” тогавашната социална министърка Емилия Масларова отпуска средства за ремонтно-възстановителни работи в Софийската духовна семинария „Свети Иван Рилски”. По същото време стартира капитален ремонт и на почивната станция на Синода в Несебър. Синодът и Рилският манастир също се включват в акцията, влагайки в нея около 300 000 лв. От страна на СИНОДА в ремонта на Софийската духовна семинария участват две фирми – „Единство’94”, управлявана от АСЕН ВУЧКОВ, и „Реставрация 02” с шеф НАТАША ТОДОРОВА. >>>
МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА
Когато начинанието набира ход /паралелно се извършва ремонт и на станцията в Несебър/, в играта се включва и лицето ПЕТЪР БУМБОВСКИ, приближен на главния счетоводител на Синода по това време МИЛЧО КОЖУХАРОВ, починал внезапно на 12 октомври 2010 г. Както „ШОУ” разбра от свои отлично информирани източници от църковните среди, за тези ремонтни дейности нямало нито един отчетен документ за изразходваните средства. От „рециклирането” на несебърската станция пък по балансова сметка 402 липсвали всякакви отчетни документи – акт 16, акт 17 и прочее. По данни на запознати в наличност били само „хвърчащи листове” с ръчно написани цифри, без калкулации, без остойностяване на труд, без фактури за строителните материали. >>>
МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА
До фирмата на Бумбовски вече имало изпратено писмо от Синода да предостави документи за изразходваните суми, материали и средства, в противен случай ще се поиска съдействието на прокуратурата. Копие от писмото отлежавало и в архива на Софийската семинария. За злоупотребите е ДОКЛАДВАНО и на Висшия църковен съвет /ВЦС/, светнаха ни „синодални старци”. Засега обаче всичко е „глас в пустиня”. Под заплахата да бъде подпукан със сериозни проверки главният счетоводител Кожухаров прибира всички разходни касови ордери по тези ремонти, което е престъпление по Наказателния кодекс. Междувременно неговият човек Бумбовски, за да замете следите, пререгистрира фирмата си, ликвидирайки старата, с която е участвал в ремонтно-възстановителните работи. Фирмата на Бумбовски уж е наета от Синода, но де факто няма договор с него и не е представила никакви отчетни документи, докато другите две фирми по линия на „Красива България” са с перфектна документация, твърдят Божи служители. >>>
МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА
„Става въпрос за изчезването и възможното присвояване на 1 300 000 лв. За тези средства липсват каквито и да било документи. Касиерката на Синода КРИСТИНА ДОНКОВСКА е изплащала различни суми с разходно-касови ордери /в брой/, неподписани обаче от главния счетоводител на Синода Милчо Кожухаров. Съгласно сега действащото законодателство това може да се класифицира като престъпление”, поясняват вещи в тематиката. След смъртта на Кожухаров Синодът кани някаква фирма да извърши одит /ревизия/ на документите на счетоводството. На ангажираните лица от фирмата се изплащат няколко хиляди лева хонорар. Съответно получават и достъп до запечатаната от 2009-а канцелария на Кожухаров и започват да работят с документите, които трябва да се ревизират. Един хубав ден обаче въпросните „спецове” от фирмата престават да ходят в Синода и изчезват – при това без да представят отчет и документи! >>>
МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА
Служители на Синода довериха под сурдинка, че фирмата изнесла купища бумаги от канцеларията на покойния главен счетоводител. Докато циркът тече, Синодът назначава на мястото на Кожухаров ЛИЛИ МИЦКОВА. По думите на печени църковници въпросната дама нямала висше образование и съответно квалификация за „позицията” главен счетоводител. „Явно липсата на ценз е без значение, важното е, че е намерен „достоен” заместник на Кожухаров”, шушукат стари кадри на БПЦ. Наскоро Синодът е назначил ревизия на извършените ремонтно-възстановителни работи в Софийската духовна семинария и в почивната станция в НЕСЕБЪР, с която е натоварен шефът на ревизионния отдел на Синода ВИХРЕН МИХАЙЛОВ. С което „чудесата продължават”, както се изразил наш митрополит, чието име по негово настояване няма да цитираме. >>>
МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА
Към днешна дата ревизионният акт е готов, докладван е на Синода и, както се твърди, дядо Максим и подопечните му владици са запознати в детайли не с нарушенията, а с ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА по ремонтите. Уви – синодалите не са взели никакви мерки нито за отстраняването им, нито за търсенето на отговорност от лицата и фирмите, извършили злоупотребите. „Интересен е и друг факт. При констатацията на нередности, меко казано, ВИХРЕН МИХАЙЛОВ е длъжен по силата на действащото законодателство да представи ревизионния акт в прокуратурата. Но той не го е направил. Защо? Явно целият ревизионен отдел на Синода участва в прикриването на далаверата. Иначе няма логика. >>>
МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА
Защото ревизиращият Михайлов, който е изключително компетентен по тези въпроси, отлично знае, че при констатирани престъпни факти е длъжен по закон да сезира прокуратурата и съответните разследващи органи”, категорични са представители на клира. По мнението на „вътрешни хора” от мътната пяна на аферата скоро щяло да изплува и името на ШЕФА на имотния отдел на Синода ДИМИТЪР СЕКУЛОВ, наричан зад гърба му „СПЕКУЛОВ”. „Той, главният секретар на Синода – НАУМ, и покойният главен счетоводител Милчо Кожухаров бяха навързани като свински черва и стояха на входа и изхода на много „сюжети”, свързани с финикийски знаци и недвижима собственост. Името на Секулов бе забъркано и в продажбата срещу жълти стотинки на апетитен църковен имот във ВАРНЕНСКА ЕПАРХИЯ >>>
МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА
Митко от години е много близък до КИРИЛ ВАРНЕНСКИ и когато той дойде в София, първата му работа е да се ЗАКЛЮЧВАТ в кабинета на Секулов и да беседват за техни си работи с часове. Напоследък обаче дядо Кирил започна да се дистанцира от шефа на имотния отдел”, разкриват висши духовници. „Когато Синодът получава някакви преференции от държавата – финансиране, дарения и т. н. , е задължен в края на всяка година да представи отчет за тях, съгласно чл. 24, ал. 2, където императивно е споменато, че годишните отчети на вероизповеданията подлежат на независим финансов одит при условията, предвидени за юридическите лица с нестопанска цел. Ал. 3 гласи: “При констатиране на закононарушения Министерството на финансите уведомява органите на прокуратурата и на държавния финансов контрол за извършване на проверка и предприемане на предвидените в закона действия”. >>>
МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА
Естествено, тези членове и алинеи в закона са много добре известни на ревизионния отдел на Синода, оглавяван от Вихрен Михайлов, но те мълчат и се СПОТАЙВАТ, водени от неясни за останалите синодални служители съображения”, коментират казуса спецове в правната материя. И още една прелюбопитна подробност. Живеещият постоянно в Германия Янко Кожухаров, брат на покойния главен счетоводител на Синода, само седмица след смъртта му – на 20 октомври 2009 г. , е упълномощил официално първата съпруга на Милчо Кожухаров – ДИМИТРИНА ПЕТРОВА РАЙНОВА, както и лицето ИВАН БОРИСОВ СТАНИМИРОВ, „да осъществяват, съвместно и поотделно, правни и фактически действия, свързани с отваряне на канцеларията на наследодателя ми, находяща се в сградата на Светия Синод на Българската православна църква в гр. София, ул. ”Оборище” №4”. >>>
МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА
„Това пълномощно е един правен абсурд, тъй като канцеларията на главния счетоводител не е частен имот и може да бъде отваряна само от оторизирани служебни лица. Нищо чудно Райнова и Станимиров да са ИЗНЕСЛИ документация, УЛИЧАВАЩА Милчо Кожухаров в престъпни деяния. На всичкото отгоре се оказа, че въпросният ИВАН СТАНИМИРОВ е ШЕФ на почивната станция на Синода в Несебър, където също потъва голяма част от средствата, отпуснати за ремонтно-възстановителните работи. Така кръгът се затваря, но дали виновните ще получат справедливо наказание, остава под въпрос. Ангел ПОПОВ. край.
МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА
Византийска му работа, в унисон с току що провеждания ХХ Международен конгрес по византинистика председателсгтван от проф. Георги Бакалов. За домашно да си отговори на въпроса с понижена трудност. Кой е висшия архирей/архиреите/ мушнали милиона по джобовете. Но това е света на кесаря, той няма нищо общо с Божието царство и неговите ЗАКОНИ, иди обаче обяснявай това на дървени философи, които иначе много обичат да се крият зад гърба на Иисус Христос. Царе на лицемерието и лъжата. край.
читателка
Вижда се, че това са крадливи попове. Мафиотска работа е това писаното с изчезналия милион. Естетствено никой не е "виновен", дай им само молитви да четат и правят на вярващи каквито не са.
Българка
Професор Бакалов участва в Обществения съвет (ОС) към МОН по въпросите за религиозното възпитание на народа. Заедно с клира готвят концепции. Таман с публикуваното за грабежа в СДА да види що за стока са някои крадливи архиреи с които професора работи. За каква „Православнaтa катехизация", Духовната просвета става въпрос, какви 5 лева като ВИСШИЯ КЛИР целия потънал в корупции. Всичко това се вижда от свещеници, презвитери, богослови, редактори на православни сайтове към БПЦ обаче си мълчат. Що мълчат, къде остана вярата, човешкото в тях, няма го. Да напълнят гуши и до тук. Това представляват, а не че са вярвящи за каквито се представят пред обществото.
Свещеник от Неврокопска епархи
Тия откраднали парите от СДА а нашия владика цял хотел за 2. 5 млн евро купи отделно комисионната. Елате в Неврокопско да видите как свещениците си получават заплатите и колко получават? Защо Синода спря проверките на инспекторите от Социолното министерство? Защото лъсна ИСТИНАТА че повечето свещеници и техните семейства не са здравно и социално осигурявани. Ама и по това стана всяко чудо за 3 дни. Професора е добре но нека дойде в епархията и срещне с обикновените свещеници и види живота им. Единствената утеха е че живеем освен бедно и скромно така както живял някога Спасителя. А вижте как живее висшия Клир, как благоденстват, какво охолство, какво чудо е. . . Ама няма кой да види, дай на всичките конференции и семинари забравили народа.
!
„Ако искате да разсърдите хората-лъжете, ако желаете да ги озлобите –кажете им истината”, академик Никола Николов. =========================== академик Никола Николов e автора на книгите "НОВ РЕД", "СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ", ТАЙНИТЕ ПРОТОКОЛИ и др.
вярваща от Сливен
Ограбиха хората, окрадоха плодовете на труда им, докараха семействата им до просешка тояга на границата на физическото оцеляване и ся търсят прошка?ПРОШКА от кого и за какво?И най много говорят за "прошката" и какво казал Христос по този въпрос онези, които в миналото участваха в най различни схеми в грабежите на народа. Днес забогатели, добре охранени благоденстващи ТЕ търсят прошка. 8-ма Божа Заповед е категорична:"НЕ КРАДИ"!След като е казано, значи трябва да се спазва. >>>
вярваща от Сливен
Не е тайна, че много духовници включително представители от висшия КЛИР съзнателно се включиха в процеса по ограбването на народа. Имената им се знаят, а и водения НАЧИН на ЖИВОТ е показателен в това отношение. Да вземем например владиката ЙОАНИКИЙ, който много обича да се пише на праведене, а не е при все, че Господ му е на устата. Какво прави лицето Йоаникий Георгиев Неделчев в миналото?Краде както МУТРИТЕ и то в особено големи размери граби и така забогатя!Частната му гимназия в Сливен с какви пари се построи?Той си знае заедно с един доктор от РЛК Благоевград колко милиона присвоиха при раздържавяването на държавната “Мелница - Каспичан, изпиране на капитала чрез фондация "Д-р Симеон Табаков прерастнало по късно в частно училище"Д-р Симеон Табаков. Пей сърце нали?Но това се забравя и всички станали много "вярващи и много праведни". Прошка искали. . .
архангел
Имам чувството, че каквато и тема да се подаде като заглавие, форумците с неистова настървеност започват да нападат, обиждат и злословят по отношение на вяра, Църква и клир. Този това, онзи онова. Пари, далавери, мерцедеси, търговийка. И все поповете, та поповете. Да не говорим за архиереите!при ясната заповед на Спасителя:"Не съдете, за да не бъдете съдени". Тук ми се струва заработва един рефлекс, който е култивиран не само в литературната ни класика/Хр. Ботев, Иван Вазов, Елин Пелин, Чудомир/ за попа-изедник, интересчия и сладострастник, но и исконната българска двойнственост, изразена така ясно в "Бай Ганьо":"В Бога вярваме, ама и на дявола да палнем по една свещ, че знае ли се. . . . ". Хайде сега, започнете пак да доказвате, показвате и коментирате поповете!
до арахангела
"Не съдете, за да не бъдете съдени", казаното от Христос има съвсем друг богословски смисъл. Никой не съди, а показва кривиците!В света на кесаря тези прерогативи има единствено съдът, на другия свят това право има ГОСПОД!Те съдят никой друг!След като някой е облякъл РАСОТО той е длъжен да се придържа към това на което пример за което е Спасителя Иисус Христос, който бос и с едно наметало така проповядвал Слово Отца. Живял скромно, делял всичко с Апостолите и казал:"имаш ли 2 дрехи дай едната на ближния. Противно на това много народ в БПЦ е надянал расото не защото е вярващ, а потърсил сигурния НАЧИН на живот за препитание от него и неговото семейство. Този факт е не очевиден, а очеваден. Пример в това отношение са действията на всеки един в светлината на казаното в Евангелието Библията и живота на Апостолите. Никой не държи свещениците и Архиреите да ходят "боси" както техния небесен началник ходил, но да се покатериш на Мерцедес S-300 както игумена Борис от Бачковския с
до арахангела
сторил това!3 такива возила купил дядо Борис тоест около 1 000 000 лева струват с оборудването. И не само Борис, за съжаление всички митрополити направили си направили луксозни паркове замилиони левове. В същото време пари за свещениците не стигат и са малки като сума изключая онези гравигиращи в обособените митрополитски обръчи потънали в разкош и благоденствие. В същото време не се правят здравни и социалните осигурявания на отците. Светия Синод спря инспекторите от Социлното министерство. Много ясно защо, крадат та пушек се вдига и благоденстват. Не искат критика!В същото време всеки който си позволи това както в случая незабавно е обявен за враг. Логична реакция, на фона на станалите в миналото, злоупотреби, корупции, заменки на църковни земи какво ли нещеш и сега кофти? ````````````````````````````````````````````````` Не така крадци, каквото си надробил това ще сърбаш!Ще си носите КРЪСТА на ПОЗОРА! ````````````````````` Ето линк:"Не духовници, а бизнесмени в расо", http://www. you
до арахангела
Не духовници, а бизнесмени в расо, http://www. youtube. com/watch?v=j_HQ7Sgjdrg&feature=related `````````````````````````````````````````````` Живейте, правете си каквито искате конференции и семинари като поредната организирана от владиката Кирил но знайте че и този митрополит до лактите облажил от държавното/църковното/ и той изкушил, поддал се на съблазънта, поддал, крадил и ГРУБО нарушил Божата заповед -"НЕ КРАДИ". Така не може . . . . . . . . . . . София, 26. 08. 2011г.
!!!
Много интересна психология имат крадците на прехода. Няма значение формата, с расо, без расо без значение важен в случая е факта. Заключава се в максимата: "Може да сме се посрали, но не сме изложили"!Нагледен пример в това отношение е юпито "СРАМ МЕ Е ОТ ВАС" г-жа Любка Качакова. от НДСВ, партията на царя любимец на БПЦ. Тук във ФРОГ-а дала интервю съвсем наскоро! Юпито и то яко облажи било на времето във властта, но идете сега ивидите как цялата рода впрегната във ФОРУМА защитаваща Любка как била праведна, скромна и не била крадила. ````````````````````````````````````````` Такова лицемерие, такава демагогия и дебелащина които нямат граници. Тяхното поведение наподобява показаното ТУК от форумец "архангел Петък, 26 Август 2011, 13:10:47" загубил всякаква мярка за човещина и справедливост. Те с нищо не се разливачават, напротив приличат си като 2 сръка иглика. `````````````````````````````````````````````````` ПРОФЕСОР БАКАЛОВ четете и хубаво изводи за себе си направе
!!!
направете защото ВИЕ не АЗ сядам на една маса с тия зловещи крадци на прехода ограбавли своя народ, църква и държава. `````````````````````````` София, 26. 08. 2011г.
Ех мъка ,човешка...
страшно нещо е да си "слуга", да си сложил наколенките и да мълчиш за безобразията на началниците си грабили църквата и миряните. Същевременно искаш да си "мисионер" на "стадото" и го просветляваш със Словото Божие , ама става и няма как да стане!Или си слуга на ГОСПОД, или на МАМОНА. Не може слугите а мамона да бъдат просветители, да четат морални императиви и говорят за Иисус Христос. Това е нонсенс от където и да го погледнеш. . . . . . . . . . . . . . . . . София, 26. 08. 2011г.
Айди четете сега и размишлявай
има по какво да се размишлява. Това достатъчно.
Арахангел Михаил
форумеца "архангел" Петък, 26 Август 2011, 13:10:47 всичко друго видял, но не видял как "МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА ОТ СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ". Е как ще види, лятото и той си пече задника в Синодната станция в една компания със крадците.
...
след като хубаво починаха по синодните станции, духовните братя и сестри музата ги обхванала и осенила сега "прошката". . . За нея пишат. . . , к"во рекъл Господ и т. н. Дей Христос да слезе от небето, ама с камшика здраво в ръка, че фарисеи колкото искаш. Пълно е с такива.
Господин Бакалов, фарисеите бя
ТОВА Е СЛОВОТО ПРОФЕСОРЕ, ПОКАЗАХ ВИ ГО НАГЛЕДНО. Останалото са пози и приказки на бонзи и псевдоиндивиди неверници скрили под лоното на храма. Те крадат не се шегуват и няма спиране. ПРИЧИНАТА:-Липсва контрола говорил за него много по рано. Няма кой да чуе. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ЗАПОМНЕТЕ Г-Н БАКАЛОВ: "Всяко човешко същество родено на тази земя по Божия промисъл има правото на достоен живот". ````````````````````````````````````````````` 22 години, крадци лишени от човешкото, алчни и лакомиза власт и пари окрадоха народа и държавата. България днес е бедна и изостанала държава с болно насление. Много представители от БПЦ включително немалко висши архиреи се включиха активно в този грабеж. Затова днес те нямат правото да носят расо, камо ли наричат Божи служители. ``````````````````````````````` София, 26. 08. 2011г.
архангел
Четете написаното от мене, както дявола-Евангелието!Между другото думите:"Имаш ли две ризи-дай едната на ближния" не са на Христос, а на Йоан Кръстител. Това напомняне е ей така, за да се видите как повърхностно разсъждавате. Все тоя дядо Борис ви е в устата! Мерцедес-300. Сигурно дядото има и други луксозни возила и джипове. И какво от това? С тях ли ще мине през вратите на Царството небесно?Забравихте ли какво казваше сатанистката Вяра Кочовска?-"Ковчегът няма джобове"!Забравихте ли за 20-те митарства, през които минава душата на новопреставения?там всеки ще получи подобаваща "награда" за масонството си, за мерцедесите, за парите, ограбени от семинарията и пр. земни благини. Или си мислите, че за всичко трябва да се въздава тук, на земята?!Ако е така, сте в много дълбока заблуда.
до горния
Напротив Вашата работа е "КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА". Кой чете как дявола-Евангелието се добре вижда. Знам, че казаното е на Йоан Кръстител. ПО-ВАЖНОТО е смисъла на казаното абравено от фарисеите навлекли расата маскирали под лоното на храма. Затова става въпрос. "ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ", казано е!"Ковчегът няма джобове". "Катафалката пък няма багажник". . . . Е . . . и? За кого се отнася това? Защо само дядо Борис напротив той е най малкия случай. Има далеч по корумпирани висши архиреи от него!Щом са крадци, фарисеи-антихристи нямат право да носят расо и наричат БОЖИ СЛУЖИТЕЛИ. Вън на търговците от храма, затова става въпрос. Могат ли такива самозабравили се и чужди на народа да бъдат мисионери?Разбира че НЕ. На 6. 09. 2011(вторник)във ВАРНА ще има Семинар: „ Духовната просвета и катехизация в Църквата” . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Боже, Каква катехизацаия какви 5 лева с тия крадци на прехода предали кръста, Православието и църквата Христова.
Браво на Вас господин ФАРИСЕЙ
вярно нескопосано ви е словото разбирам ви нямате терен за маневри така сте си постлалино похвално, че сте писали нещо все пак. . .
ПРОФЕСОРЕ гледай
хубаво гледай господин Бакалов как Христовия камшик играе по фарисейските гърбини дръзнали да излезят на страницата и обругаят Словото и подиграват с Христовата Истина.
мили родни картинки,
грабили и крадили безогледно народ църква и държава "мисионери" искали да стават. На кого бе крадьловци, Дза каква дховната просвета и катехизация в Църквата говорите. Как ще стане това от крадци грубо потъпкали 8-ма Заповед, как си го представяте? Горките дървени философи, или са пор. лудали, или жаркото слънце им повредило мозъците. Няма друго обяснение.
поправка
Дза каква дховната - За каква духовна
Господин Професор
казах нещо! Тук има едно форумно недоразумене "архангел", което се опитва да пише нещо, хитрува на дребно и заобикаля същината на проблема но без значение. Нека видят читателите колко много отцърквата са олекнали. Така е предупредих през 2008г. , че тази корупция и безогледно крадене ще доведе църквата на никъде. Така и стана. Алчността и лакомията за власт където решенията на 6-я ЦНС-ъбор направи всички митрополи ЦЪРКОВНИ ОЛИГАРСИ ей го сега какво на Православнат анива жъне. Да сте ме послушали тогава, а не зъбите и подигравате. Това е положението щото са много "умни".
Наблюдател
Интересно беше, но изглежда "смелчагата" си обра крушите. Жалко.
Свети Петър
БОГ НЕ СЕ МЕСИ В ДЕЛАТА НА КЕСАРЯ! ”Тогаз им каза: „Отдайте Кесаревото Кесарю, а Божието Богу”. И като чуха, зачудиха се, и оставиха Го, и отидоха си. ”(Матея 22:21, 22) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Гледайте довечера по "btv" сериала "IRIS" за да си обясните нещата. За да видите кой реди пионките по етажите на властта(светска и църковна). Къде месите Бог и неговото царство небесно със земното. Толковя е ясно всичко, че нормален разум, грамотните хора няма начин да не го разберат. Тука седнали глупости да пишат някои, през какви врати се минавало и 20-те митарства през които минавала душата на новопреставения сякаш ги е минавл, та да знае. Оправдания разни. . . Крадци, със крадци окалпазиха църквата Христова.
крадил владиката Йонакий, гимн
какви ли не заменки с църковна земя митрополит Кирил правил, другите владици всички ЦЪРКОВНИ ОЛИГАРСИ станали също и сега като се каже това плюело се било по вярата и църквата. Оправдания, а га крадоха убаво им бе парички много, милиони в сметките. Владиката Натанаил преди 3 месеца извади 2. 5. млн евро и и едно хотелче си купи. Отделно комисионната в джоба. Какво са 2. 5 милиона за дядо Натанаил, бълха го ухапала. Ама духовните братя и сестри, богослови разни мълчат като риби. И дума не обелват, дай им да философстват с каквито теми пълно в православните сайтове. За кражбите и станали грабежи една тема не публикували дори. Тръгнали за Христос да говорят. Как ще говорите бе, той да не е бил крадец, нямате право устата си дори за Него да отваряте.
Как не ги е срам,
Какъв Христос, каква вяра какви 5 лева. Погледнете Клира потънали целия в най скъпи коприни, злата, Мерцедеси S-класа, луксозни джипове, ролексии т. н. Автомобилните им паркове, супер модерно оборудване, луксозни возила всякакви марки и имат наглостта да говорят и обиждат хората. Тия индивиди нямат срама за нищо!Цял милион и половина изчезна при ремонта на СДА и тия мълчат. Ужас от наглост и безочие!Мълчат дума не проронват лакеите, а по тоя въпрос Светия Синод назначил проверката продължава да се ослушва и мълчи!Ревизионния отдел към Синода натоварен с проверката пекоха си и ТЕ задниците в синдоната станция Несебър, върнаха се в столицата, ослушаха се и потънаха в пълна нелегалност. Не искат да кажат кои са виновните архиреи откраднали парите. Абсолютно безсрамие.
Цицерон
Интелигентните читатели и Професора Бакалов няма как да не знаят, че светът е разделен на две:-балами и тарикати, бедни и богати. Докато има балами на този свят, ще има и тарикати. За да не бъдем голословни един пример!ИДЕТЕ в сайта на фирма "ИСКОНИ" http://www. iskoni. com/. Нейната реклама виси в най различни православни сайтове. Фирмата е собственост на богослова ГЕОРГИ ТОДОРОВ и неговите братовчеди. Занимава се с православни екскурзии у нас и чужбина. Богослова Тодоров е чест гост по телевизиите обяснаващ на простосмъртните живота и делата на Иисус Христос. Бизнеса и той си върви и то какъв бизнес?А тия тук нека се джавкат. . . "Кучето си лае, кервана си върви"!Се-ла-ви казват французите.
Тодор Живков
Как сте другари, борите ли се за добруването на народа. . . ха-ха-ха-хаа?!
може да ме наричате не арханге
От това обаче нещата не се променят. Много зловонна пяна се изля във форума ей!Имам чувството, че пишещите са или бивши разколници/ако има изобщо такива/, или счетоводители от синода на "дядо"Инокентий, които напоително обясняват безобразията на Синода в "Църквата на мълчанието"пред разпопения отец Венцислав. Всичко е едно към едно!Защо не разберете, че не е важно кой какво е направил, кой какво е откраднал. Нали/надявам се/ вие не крадете и злоупотребявате. Крадците и разбойниците ще ги съди Господ. И за себе си ли искате тази участ, та сте се впуснали да присвоявате прерогативите на Вседържителя?Никой не ви дава право да посочвате "кривиците" на другия. Гледайте си вашите кривици. Навярно не са малко.
до горния манипулатор
Щом иска да краде и е крал няма място за такива в църквата. Вън търговците от храма. Няма такъв филм да краде и да е митрополит че даже и мисионер искал да бъде Как ще стане тая? Никак!Затова, марш навън на трудовата борса. Има Библия, Евангелие където е описанживота на Спасителя и апостолите. Има 10 Божи заповеди. Който не изпълнява това няма място в църквата Христова. Аут, шут в гъза и навън. Няма Йоаникий няма Натанаил. Щом е крадец марш от църквата.
архар
Ето, че започнаха вулгаризмите. Ти приятелю си доста нецензурен и не ти прилича да се позоваваш на Евангелието. Там цинизми няма. Или никога не си чел, че Христос дойде за грешниците?Да ги обърне към покаяние!С такава категоричност раздаваш съвети/присъди, че ми приличаш на тези неразумни люде, които са казвали:"Тоя Човек не е от Бога, защото не спазва съботата". Или Христос се е гнусял от митарите и грешниците? Чий ученик искаш да бъдеш?На благия Христос, или на "бащата на лъжата" и клеветата?
архар-e,
имаш право това е елемент от форумната интепретация да изкараш опонента на светло. Остави мен по важното е ако е ФАКТОР! Ето тук "архар-e" на този линк ще видиш такава фигура един игумен от църквата как прави лошо. От "разумните" блъска грубо с ръка дама. "Достоен ученик" на благия Христос ли е той, или на "бащата на лъжата" и клеветата? `````````````````````````` БИЗНЕСМЕНИ В РАСО http://www. youtube. com/watch?v=qA0DC4136p0&NR=1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ.
любопитна
Интересно би било "архар" да вземе отношение по темата "МИЛИОН И ПОЛОВИНА СЕ ИЗПАРИХА ОТ СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ". Да видим какво мисли той за лъжата и клеветата. Черно на бяло всичко е написано и парите ги няма. Евангелието лесно се пише и коментира. . . Тук по темичката архар" да напиши нещо, а не излишно морализаторства.
гражданин
Няма да вземе отношение по темата за изчезналите пари "архара, защото е някой крадец на прехода, някой уреден инидивид а добра ясла по църковните етажи. Такива като него само за Евангелието и Библията говорят и общи приказки за живота на Иисус Христос. От устата им с ченгел неможеш да изкопчиш да говорят каквото и да било относно корупцията и кражбите вършени в църквата. Просто си пазят копанкят, лакеи с гъвкави кръстове добре усвоили движенията по паркета на висшите в йерархията. . .
архар/бившархангел-до граждани
Гражданино!Така са се обръщали някога кадрите на ДС към "враговете на народа". Затова ще ти кажа: Виж какво майна!В нашата епархия, митрополит е владиката Николай. Знаете го:-БМВ, Ролекс, Православна телевизия и пр. На пръв поглед не фарисей, ами Йосиф КайафаПостоянно се говори под сурдинка, че е и с "лява ориентация". Всичко започна, когато той нарече папата-еретик!Мобилизираха се медии/печатни и електронни/, за да го изкарат по-черен и от дявола и постепенно 100 пъти повтаряната лъжа . . . . стана истина!!!БМВ-то е дар от Георги Гергов/свинаря-масон/, Ролекса е също дар от друг един бизнесмен, с изричната заръка да напомня на владиката, че той също е грешен и изпълнен с неведение. Кой знае какви грехове ги давят въпросните "бизнесмени", за да подаряват на владиката такива подаръци. А може би си мислят, че благодатта и прошката се купуват!Техен си проблем. В интерес на истината, дядо Николай направи много по благоустрояването на храмовете, по външното благолепие. Разбира се и при
продължение
нас се заговори за това, че дядо Николай си е направо бизнесмен, че не е редно висш архиерей да се вози на такива луксозни возила, че не може Христос да е ходил бос и да е нямал къде глава да подслони, а видите ли епископа. . . !!!Живеем в последните времена!Патриарси като св. Йоан Милостиви вече няма и не може да има. Все по-често ще ставаме свидетели на пророчеството на св. Пахомий Велики, който имал откровение за бъдещото монашество и казвал, че ще дойде момент, когато монасите ще се отличават от миряните само по расото и капата, а сред висщите архиереи ще навлезе духът на светското, на наслажденията, ще се строят огромни палати, а духът на християнството ще избледнее до пълното му изчезване. Ето, ние живеем в тези времена. Какво толкова се чудите и недоумявате?
журналист
единствено кръста на шията и расото показват, че дядо Борис е духовно лице иначе си е бизнесмен. Така журналистката на НОВА е описала нещата. Толкова е ясно всичко, това не са никакви духовни лица, а ползват църквата за бизнес. БГ „духовниците" търговци на смърт в храма 2 http://www. youtube. com/watch?v=kMedOLg04jM&NR=1
Цицерон им го казал да идат на сайта на "ИСКОНИ" www. iskoni. com. Фирмата е собственост на богослова ГЕОРГИ ТОДОРОВ и неговите братовчеди. Какво повече от гова че църквата е БИЗНЕС който, храни много народ. Много селски момчета които за нищо не стават и ги мързи да копаят нивите на родителите си, надяха расата и лайф.
варненец
Нашия владика щото знае, че живеем последните дни затуй го ударил на живот. От 365 дни в годината 300 е по екскурзии у нас и чужбина. Лайф.
бургазлийка
Преди време в сайта "всемирното православие" четох статия как един тарикат в църквата на който жена му се казвала Юлия в нейна чест си вдигнал гъза и отишъл на екскурзия във Франция да видял манастира "Света Юлита". Тия а го ударили от всякъде през просото.
презвитера Русенска епархия
Че разходките/екскурзиите/на Клира по света не еновост? Но ходят само някои, тези които седят близо до митрополитите. Бедните енории свещеници и презвитери не ходят, те за това са бедни!Отивате в православните сайтове четете там се вижда кои си разкарват дупетата по "Света и у нас" под формата на православни екскурзии. А такива богослови като Георги Тодоров организатори на бизнес-екскурзиите прибират парите.
Божееееееееееееееееее,
чете човек и се хваща за главата. Що сатани, що Юди влезли в църквата смучат кръвта Христова. Какви свещеници, какъв Клир какви 5 лева. Ударили го през просото, лайф, корупции, далавери, бизнеси до дупка. Трагедия. http://www. youtube. com/watch?v=LA5LBrhlZoQ&feature=related
не само го ударили,
но курвалък и педераслък страшен не е за говорене. Дядо Борис въпреки многото коли които има, купи чисто нова кола отделно само за асистенката си Румяна. Стройна, хубава, дългобедрена с крачета като на сърна. Знае дядото, знаееее, сякаш чел списание за манекенки. . . добре избрал с вкус.
монах
БреЙЙЙ, добре подредил "работите" дядо Борис. . . Мерсезеси, дългобедрена секретарка, многонулева заплатка, абе добре го възнаградил Христос за добро послушание. . .
IRIS
Беше им казано да гледат сериала по "btv"-то и видят кой управлява на земята те дрънкат ли дрънкат. Завидяли на игумена Борис, че ебял младата си асистенка. Че да не би на секретарката да и е лошо?И тя си подредила живота!Ами ще ебе дядо Борис за разлика от много народ балами той много добре знае как седят "работите" на земята и на небето и живее човека. Един път на земята се живее!Ще си купи разбира се Мерцедеси, пари бол в църквата що да не купи?Какво лошо има в това, че добре подредил живота си?Правилно отговорил на журналиската на "НОВА", че никъде не пише да е забранено игумен да кара Мерседес S-500. Прав е дядото баламите нека си приказват.
Браво на Презвитера Жанета Дил
статия "Православната журналистка", pravoslavie. bg. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . "Православната журналистка нищо такова няма да прави–то е неблагочестиво. Все пак нейната заветна мечта е да се омъжи за бъдещ "батюшка" и да ражда деца. Останалото ще дойде от само себе.
Иподякон
Презвитера Жанета Дилкова-Дановска нищо ново не ни казва, наясно сме с "батюшките" в БПЦ и техните съпруги които добре си живеят, ударили го на лайф въпреки немалките проблеми съществуващи в БПЦ. И как ще имат когато благодарение на мъжете си добре вписали се в солидни митрополитски обръчи и уредени на високоплатени длъжности. Например Презвитера Александра Карамихалева е съпруга на един известен столичен свещеник “батюшка” прекрасно вписал се в църковната йерархия. Покрай него Александра е добре уредена!Ето заеманите от нея длъжности. Главен редактор на сайта "Православна младеж" pravmladeji. org. Редактор на официоза на Българската Православна Църква "Църковен вестник", редактор "Актуална информация" в официалния сайт на БПЦ–Българска Патриаршия www. bg-patriarshia. bg и редактор на "Синодално издателство".
Иподякон
Сътрудник на различни православни и светски медии. Много умна и незаменима се оказа Александра Карамихалева, други като нея няма. Така е, защото нейния "батюшка" не е случаен, силен в църковните кръгове. Затова и Александра живота и като песен няма държава почти която да не е обиколила чрез така наречените православни екскурзии. Сега на такава задгранична си мянка дупето в РМакедония и за да отчете някаква дейност обяснява надълго и нашироко възхитата си от Осоговския манастир обителта "Свети Гавриил Лесновски и т. н. Разхожда се жената, пари бол "батюшката" добре печели, отделно няколкото ведомости, къде Александра подписва срещу заплата с няколко нули отзад.
Иподякон
А как живеят нейните братя и сестри, получават ли свещениците заплатите, живота на техните съпруги колежки, как физически оцеляват техните семейства тук такива като Александра не ги търсете. няма. Къде ти, после няма да има лайф, хубави длъжности и задгранични екскурзии. Да бе само Александра с мед да я помажеш, много са “екскурзиантите” като нея от състава на БПЦ които всяка година си мянкат дупетата по чужбината, но нищо не може да се направи. То богослови ли нещеш, теолози, висши архиреи и т. н. Знаят се имената кои са, не представлява никаква тайна, но това е положението. В тях е властта и парите на църквата.
Иподякон
Д-р Кирил взел мерки!Няма го вече сайта на Варненска митрополия. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Cbox. biz-Регистрация на домейн и хостинг. Домейнът/хостингът е деактивиран или очаква подновяване. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Браво Ваше високо преосвещенство, -ИМА САЙТ ИМА ПРОБЛЕМ НЯМА САЙТ НЯМА ПРОБЛЕМ.
вярваща
Всеки човек има недостатъци и трески за дялане, няма идеални. Ама такава корупция, такова безхаберие и безотговорност в БПЦ никога не съм си го представяла, че може да бъде.
Фарисеите не си поплюват и на БПЦ видяха сметката. Няма я, някакви жалки остатъци, къде само богатите митрополити с лакеите в техните обръчи бързат да живеят симулиращи в публичното пространство с УЖ водена от тях православна дейност. . .
Снимки: ПОПОВЕ летят със златн
1. http://podtepeto. com/uploaded/images/jip01. jpg Златистият джип Мерцедес GLK на дядо НИКОЛАЙ на входа на митрополията. Звярът струва между 70 и 80 бона. …………………………………………………………… 2. http://podtepeto. com/uploaded/images/pop66. jpg Дългобедрена девойка се навърта около попския джип. ……………………………………………………………. 3. http://podtepeto. com/uploaded/images/pop33. jpg Духовник сглобява владишкия жезъл на дядо НИКОЛАЙ. Зад гърба му лъскави владишки лимузини. ……………………………………………………………. . 4. http://podtepeto. com/uploaded/images-09-2009/IMG_2897. jpg Уникален златен Ролекс на ръката на дядо НИКОЛАЙ съчетан със специално изработени бутикови ръкавели
Снимки: ПОПОВЕ летят със златн
5. http://www. podtepeto. com/uploaded/videos/dedobore2. jpg Дядо БОРИС удари в земята владиката, изскочи с лимузина S класа Мерцедес струващ 200 бона. ……………………………………………………………. 6. http://www. podtepeto. com/uploaded/videos/panai10. jpg Дядо БОРИС се оглежда за автомобил за секретарката на обителта Румяна. ………………………………………………………. . 7. Дядо БОРИС е грижьовен пастир, грижи за секретарката като и подава картофки в устата. http://www. podtepeto. com/uploaded/images-09-2009/boris912. jpg ……………………………………………………………. 8. http://podtepeto. com/uploaded/images/DSC_2275. jpg Поп дойде с лимузина за Свещения огън. Отец Петър Гарена се вози в 13-метров Линкълн
MалеЙЙЙЙ итова ми било доховни
УЖАС! No comment. точка.
-
с тия антихристи сме пълна трагедия. По точно казано КАТАСТРОФА.
ЕСТЕТ
С ПЕДЕРАСИ С КАКВИТО Е ПЪЛНА ЦЪРКВАТА КАКВО ОЧАКВАТЕ?ТИЯ ЛИ ПОПОВЕ ГОРЕ НА СНИМКИТЕ ПОКАЗАНО КЪДЕ КАРАТ ЛИМУЗИНИ ПО СКЪПИ ОТ НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ, ИЛИ ТЕХНИТЕ ПОПАДИИ УДАРИЛИ ГО НА ЖИВОТ И ЕКСКУРЗИИ ПО ЧУЖБИНА?ЕЙ МАЙСТОРИ СА В ТЪРСЕНЕТО НА НАЙ РАЗЛИЧНИ БЛАГОВИДНИ ПОВОДИ КАК ДА ОЩИПЯТ С ЦЪРКОВНИТЕ ПАРИ ПО ЧУЖБИНИТЕ. ДОБРЕ СИ МЯНКАТ ГЪЗОВЕТЕ И ЦИЦИТЕ, НЕКА ДА ИМ Е ЛОШО!ПЕДЕРАСКА РАБОТА.
pravoslavie. bg
Доносници и крадци в БПЦ в единен строй, & - “мисионери” на стадото. ……………………………………………………………………………. http://new. sliven. net/res/news/46104/51%20Predi%20poklonnichestvoto. JPG
ограбили народа си, охранени, надделяли на масрафа сега по изложби. Доволни "мисионерите" на стадото, има кого да доят. Чапкъни.
Само едно мога да кажа - това не е държава. Дори в джунглата има закони и правила, които се спазват, но не и в тази държава. Защитаващия крадците ми е ясен, но няма ли прокоратура, която да се самосезира и направи обстойна проверка на тези случаи или не?И докога ще прикриват кражбите бездействайки?

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Най - доброто от Моцарт

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах