България между Византия и останалия свят

92

|

6684

|21.08.2011
България между Византия и останалия свят

“България и Византия винаги са били в тесни връзки през Средновековието. Като хиндерланд на столицата Константинопол, може би най-близките адепти на византийската култура са именно българите. Именно чрез тях тази култура достига до останалите разделения на славянския свят. Това е принос на България и този факт се знае от специалистите. Ние искаме обаче да го оповестим и пред един по-широк кръг от


 

Това каза пред “Фрогнюз” проф. Георги Бакалов ден преди откриването на ХХ  Международен конгрес по византинистика. Домакин на престижния научен форум, който ще се проведе от 22-27 август, е СУ “Св. Климент Охридски”, единодушно избран от делегатите на предишния конгрес, състоял се в Лондон (21-26 август 2006 г.).

 

Проф.Бакалов подчерта, че е изключително престижно за България,  че е избрана за домакин на ХХ конгрес по византинистика. През 1934 година, когато се е състоял IV конгрес пак в София, всичко е било много помпозно. На него е присъствал цар Борис III, Богдан Филов е бил в центъра на събитията, целият елит на българските и световни учени са взели участие в него.

 

“Не очаквам подобно нещо да се случи на този конгрес. Не очаквам да има и някакви сензации, защото темите, по които ще се дебатира, са отдавна известни. Надявам се обаче, по време на пленарните заседания и кръгли маси, в които ще участват близо 1100 изследователи от три генерации, да се кажат интересни неща, да се чуят нови идеи  виждания, свързани с един необозрим, но безкрайно интересен и противоречив свят, какъвто е византийският,  оставил дълбоки следи в развитието на християнската цивилизация – култура, изкуство, традиции и ценности на днешна Европа”, коментира професорът.

 

По думите му Византия  не трябва да се разбира единствено в нейните териториални граници, а империята в границите на огромната византийска култура, които достига до Балтийско море, Урал и Сахара. Тези земи на практика не са й принадлежели, но империята е упражнявала огромно влияние върху тези пространства. От друга страна, през 14 и началото на 15 век,  когато Византия вече физически залязва поради нашествието на османските турци, а на Запад се заражда Ренесанса. Тъкмо византийската емиграция  на запад създават условията за Ренесанс. Нейната култура достига далече-далече, чак до древния Албион, както са наричали Британските острови.

Това предопредели и надсловът на конгреса - “Византия без граници”. Защото ако политическите събития, сондажи, победи и поражени минават и заминават, без да оставят диря в историята, то културата  е тази, която бележи миналото на една цивилизация, обяснява ученият.

 

Именно византийската култура и изкуство ще бъде във фокуса на вниманието на участниците в конгреса - световно известни византинисти и млади учени от цял свят. Те ще върнат лентата на историята към онези събития, променили съдбата  на познатия тогавашен свят, променили историята и на днешните български земи. Своебразен акцент в дискусите ще бъдат достойнствата на раннохристиянската културна традиции и достиженията на византийското изкуство във вековете на неговия разцвет. Ще бъде открехната и завесата към епохата на Ренесанса, когато византийската култура се превръща в един от стълбовете на днешната европейска цивилизация.

 

Свидетелство за непреходното значение на византийската културата и особеното й значение за развитието на християнския свят, част от който е и България, са многобройните паметници, писмени извори, ръкописи, колекции от монети и други артефакти, които днес съхраняват нашите музеи и художествени галерии.

 

Много от тях ни препращат към далечната 313 година, когато започва преобразявнето на познатия дотогава свят, в това число и на нашите земи,  казва археологът Катя Меламед. Началото на това “преображение” бележи  издаденият от император Константин Велики (306-337) много известен Милански едикт. С него той  признава християнството за равноправна религия в Римската империя, а скоро след това християнството става официална религия в Империята. В 330 г. императорът премества столицата от Рим в древния Византион, разположен край Босфора и Мраморно море. Нарича града на своето име – Константинопол, на който българите дават по-късно името Цариград (по очевидни причини), а турците – Истанбул (от гръцкото ис тин полис, сиреч към Града).

 

Както и да се казва обаче той, новият световен град превръща земите на днешна България от периферия на една империя в най-близки територии около столицата й. България става хиндерланд на Константинопол (буферна зона), който стои между него и целия останал свят. На Балканите има обаче и един най-важен топос – Босфора. Контролът над  Проливите – осигурява контрол върху парите, а оттам и контрол върху политиката. България е най-тясно замесена в това, тъй като се намира само на 6 часа път с кола от Босфора. Тези факти не се нуждаят от повече обяснение. Те запазва силата си, независимо от  времето, религията или името на империята, обяснява Катя Меламед.

 

Едни от най-известните и бляскави паметници, които илюстрират великолепно тези времена, изпълнени с възходи и сривове, предателства и коварства, са представени в експозицията „Византия и България- християнската цивилизация” на Националния исторически институт с музей към БАН. Създадени извън контекстта на бурните и превратни събития през Средновековието, те стават част от един парелелен свят на духовността  и красотата. Силно повлияни от ранновизантийските традиции, идеите и естетиката на новата религия, някои от тях днес могат да се осмислят и като емблеми на съвременната европейска култура..

 

Особено внимание в изложбата заслужават Варненското и Преславското съкровище, които са малко известни на широката публика.

 

Варненското съкровище, открито през 1961 г. в близост то римски некропол от 2-3 век, е представено от осем фрагмента от 22 каратово злато, скъпоценни и полускъпоценни камъни – перли,  гранати и малахити, с общо тегло от 417 грама. Предполага се, че те са били ча част от по-голяма ценна колекция, принадлежала на високопоставена църковна или светска личност от Одесос. По неизвестни причини по-късно съкровището е било разделено на две, а след време предоставено от църквата или местната аристокрацията на варварите, вероятно аварите, в замяна на военнопленици.

 

Запазените  предмети от варненското съкровище са били изработени през 5-6 век в ателиетата на Одесос. При направата им местните майстори са използвали различни техники в ювелирното изкуство,  придавайки им особена естетика и красота. Няколко от изделията - колан, унакална диадема и едно златно колие, са били дело на ювелири от столицата Константинопол. Те обаче по нищо не превъзхождат накитите на майсторите от Одесос, смятат специалистите.

 

Не по-малко атрактивно е съкровището от Преслав. Изследователите го свързват с времето на Симеон и разцвета на столицата на Първото българско царство (9-10 век). Най-вероятно то е принадлежало на знатно семейство, което е било принудено да го скрие, когато киевският княз Светослав напада два пъти българската столица преди обсадата на Константинопол през 971 година.

 

Преславското съкровище съдържа фрагменти от съдове - чинии, подноси и други, накити и монети. Изработени са от злато, сребро и бронз, в комбинация с цветен емайл, скъпоценни камъни, перли и кристали. Някои от тях са украсени с растителни мотиви и геометрични фигури, образи от източната митология и изображения на птици,  характерни за християнската символика.

 

В изложбата е представена и един от най-добрите  обраци на ранновизантийската култура у нас – базиликата “Св. София”.Тя е построенна върху основите на гробищна църква, обслужвала големия раннохристиянски източен некропол на Сердика. За нея се предполага, че на това място се е провел Сердикийският църковен събор през 343 г., насочен срещу арианството. Самият факт, че той  се е състоял  в Сердика, говори за близките отношение на античния град със столицата Константинопол.

 

Днешният храм е третата църква, построена в края на V век и посветена е на Исус Христос Софос – Мъдростта Божия. За нея съществува и народно поверие. Св. София, чието име означава Премъдрост Божия, имала три дъщери - Вяра, Надежда и Любов. Божията премъдрост, основана върху вярата, надеждата и любовта, е един от фундаменталните принципи на християнството. Изключително важното място, което е имала в историята на Сердика, е най-вероятната причина през 14 век градът да бъде наречен на нея – София, разказва Катя Меламед.

 

Именно тук, в “Св.София” са запазени едни от най-ранните представи и символи на  християнската религия. При разкопките на източния некропол са открити  десетки гробници – някои богато украсени със стенописи, и фрагменти, върху които са съхранени изображения на най-характерните  раннохристиянски символи.

 

Най-добър пример за това е мозайката от ІV век, украсявала апсидата на най-ранната църква под “Св. София”, изложена в експозицията на музея. Купата с клонка в нея символизира изначалната представа за рая, гълъби наоколо са човешките безсмъртни души, два кипариса - буйната растителност в Градината на Еден, а лозови вейки по края  - плодовете на вярата. Сред най-често срещаните символи са още гроздовете, които отговарят на думите от Евангелието: Всеки, който вярва, ще обере плодовете на вярата си, и  изображенията на пауни, чието нетленно тяло символизира безгрешната човешка душа, която се наслаждава на рая.


 


Провеждането на ХХ Международен конгрес по византинистика и многобройните съпътстващи го прояви – изложби, концент с православна и византийска музика, базар на книги и сувени, филателийни и фото изложби, рекламни каталози и проспекти, брошури и научни издания са необходими на България, която днес изживява един труден период в своята най-нова история. Подобни прояви могат само да дадат сили в духовен план на едно общество, не просто да оцелее, защото оцеляването е най-лошият модел на живот, а след него няма нищо.Те дават  надежда и възможност за едно духовно извисяване, без което в този комерсиализирал се свят не можем да живеем, казва проф. Аксиния Джурова, съпредседател на конгреса. 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА

Vivaldi Spring The Four Seasons High Quality caballerohorus

ВРЕМЕТО

времето в София София

+5°

+18°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+4°

+17°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+3°

+12°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+8°

+22°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+3°

+9°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+2°

+19°

времето в Русе

лек полъх

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Bulgariaanalytica Bulgariaanalytica BulariaAnalytica.org е аналитичен проект на Центъра за Балкански и Черноморски Изследвания (ЦБЧИ) който цели да предоставя на своите читатели аналитична информация за България и региона и в областа на геополитиката, националната сигурност Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Иван Стамболов Иван Стамболов Аз съм наблюдател-аматьор. Не ви предлагам решения или изводи, а само показвам един възможен начин на мислене, който може би ще ви помогне да си ги направите сами. Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах