Реклама / Ads
47| 11199 |08.09.2011 ПОЛИТИКА

Е. Дайнов: Плевнелиев не иска да е президент, пише му на челото!

.
Евгений Дайнов
Кандидатирането на Росен Плевнелиев можело да се окаже огромната и катастрофална грешка на Б. Борисов, смята политологът. Всички кандидати тичат по една писта и се опитват да не са типични политици, добави Буруджиева.
 

Може да има изненади и на първи и на втори тур, прогнозира по БТВ социологът Мира Янова от МБМД. Според нея засега Плевнелиев събирал два пъти повече от другите кандидати.

Политологът Евгений Дайнов заяви, че кандидатирането на Росен Плевнелиев можело да се окаже огромната и катастрофална грешка на Б. Борисов. Плевнелиев не иска да бъде президент, изписано му е на челото. Плевнелиев е почтен човек, не може да лъже, затова кампанията не може да бъде силна, прогнозира Дайнов и продължи, че вероятно тази кандидатура може да се окаже голяма бомба. Това се виждало и в клипа, затова Борисов го спрял, продължи Дайнов и констатира, че оттам щяло да изхвърчи зайчето - от кампанията. Не казвам, че той е лош човек, напротив, заключи Дайнов.

Грешката не е само там, че на Плевнелиев му личи; всеки човек, когото попитате какво искате да прави Р. Плевнелиев, ще ви кажат: "магистрали". Толкова много усилия и ПР бяха хвърлени за магистралите, че сега само за 40 дни трябва да бъдем убедени в обратното - това каза политоложката Т. Буруджиева. В политиката към поста президент трябва да се върви по-логично.

Хората не само, че харесват Плевнелиев, но го харесват много, констатира Янова. От МБМД го тествали точно в това му качество. Имало отвращение от политическите лица, харесвало се експертното, установи тя. Не трябва да се подценява ролята на ДПС, продължи М. Янова.

Обясняват ни, че Плевнелиев е по-харесван от Б. Борисов, но Борисов печели на първи тур изборите, докато Плевнелиев ще отиде на балотаж, каза Буруджиева. Прогнозите и при изборите през 2001 година били много объркани напомни тя.

При ниска избирателна активност всякакви обрати са възможни, каза Янова. Ако кампаниите не мобилизират и битката изглежда предрешена, силно мобилизираният вот (на БСП и ДПС) ще изтласка автоматично Калфин по-напред от Кунева, продължи тя. Данните за Кунева били по-силни, когато ГЕРБ и БСП нямали кандидати.

Ако нещо развълнува хората и ги накара с емоция да гласуват, Кунева ще събере гласове, каза Дайнов.

Всички тичат по една писта и се опитват да не са типичния политик, добави Буруджиева.

"И врагът ми знае, че съм прав", гласи надписът от плаката на Волен Сидеров, който за пръв път се явявал усмихнат, констатираха политолози и социолози. Сидеров, Каракачанов и Семов тичали по една и съща писта и събирали по около 2%.

Резултатът на сините няма да е толкова катастрофичен, прогнозира Буруджиева. На терен той имал подкрепа, още повече, че по места имало сериозни кметски кандидатури, които можело да издърпат проценти и за президент.

Тази игра не е за неполитици, обединиха се политолозите по повод клипа на Р. Плевнелиев. Кампанията е важна, когато е кратка, но е част от политическото послание, истината е, че ГЕРБ има стабилизация и това изстрелва двойката им на преден план. Маргарита Попова също има много силно значение и е първата заявка, че вицепрезидентската институция не е безсмислена, завърши Мира Янова.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 80| 5610 |06.09.2011 Брам: Плевнелиев не трябва да е лост в ръцете на Борисов . 18| 5284 |03.04.2011 Плевнелиев бие с 20,4% в битката за президент . 27| 10945 |15.09.2009 Е. Дайнов: Първанов сбърка хората . 18| 12820 |25.08.2009 Тотю Младенов най-бедният министър, Плевнелиев - богаташ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads