Реклама / Ads
60| 9783 |26.09.2011 НОВИНИ

Проф. Дайнов: Бунтът в Катуница е повратен в нашата история

.
Евгений Дайнов
Следя всичко, но в такива случаи човек трябва да е на мястото на събитието. Циганската тема фигурира, но е доста на заден план. Това не е етнически, а социално-политически бунт. Очевидно е, че настъпва повратен момент в българската история. Така коментира събитията в Катуница проф. Евгений Дайнов пред БНР.
 

 

По думите му, случващото се ни кара да преосмислим за какво живеем заедно, каква държава имаме. Събитието е равнозначно на опита за подпалване на парламента през 97-ма година.

 

Според него храта в България от доста време започват да мислят за себе си като граждани, като данъкоплатци и затова, че в това си качество имат права. Разярени са, че навсякъде в България бликат някакви безнаказани дерибеи, които правят каквото си искат и никога държавата не им се стоварва на главата. Затова хората гласуваха за ГЕРБ, като се надяваха държавата да наложи ред за самозабравилите се, за ненаказуемите. Това не се случи. Отговорът е, че хората вземат нещата в свои ръце и се получава класически бунт. Първопричината е изливане на яростта на хората срещу дерибеите, защото държавата не налага никакъв ред", продължи политологът.

Евгений Дайнов прогнозира, че тепърва „Атака" и ВМРО ще лешоядстват и доста повече техни кметове ще бъдат избрани. Правителството отново ще разкрие своята пълна безпомощност, истински фрапираща безпомощност, да налага реда, което учудва всички. Нали правителството е направено от полицаи, които очевидно не се справят. България е страна, която няма никакво право да претендира, че може да бъде външна граница на ЕС, след като е държава, в която има толкова много безнаказани хора, които във всеки момент могат да правят каквото си искат. Как така България ще претендира да бъде външна граница на ЕС?, пита професорът.  

 

По думите му, това ще ни накара да предефинираме своето отношение към държавата, към себе си и към различните етноси. В същото време това е един тежък шамар върху ГЕРБ, който ще продължи.

 

Те се опитват сега да минимализират удара, като го изкарват някаква криминална историйка, а то не е така. Това е събитие равно на бунтовете от 90-та и 1997 година. Казах, това е повратен момент в българската история,  каза още Дайнов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 95| 10029 |25.09.2011 Войната в Катуница ескалира в Пловдив . 66| 6561 |25.09.2011 Борисов: Наказания за виновните в Катуница . 54| 7201 |25.09.2011 Размириците в Катуница са "рожба" на грозната ни реалност . 50| 8214 |25.09.2011 Шествие в Пловдив, Катуница иска справедливост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads