Реклама / Ads
14| 10380 |02.10.2011 СВЯТ

Журналист на "The Guardian" публикува скандална книга, разкриваща "тайните игри" на КГБ и ФСБ

.
Лондон, Великобритания Руската "Федерална служба за безопасност" (ФСБ) използва психологически прийоми, разработени още по времето на КГБ, целящи чрез сплашване и деморализиране на дипломатическия персонал, да вербува нови руски тайни агенти, пише във вчерашния си брой авторитетното британско издание "The Guardian".
 
Руската шпионска агенция в момента води масирана тайна кампания срещу британски и американски дипломати, както и срещу други влиятелни лица като журналисти, използвайки за вербуването им прийоми и спорни "психологически" методи, разработени по времето на КГБ", пише в нова книга излязла тези дни на английския книжен пазар.

 

Някои от действията на "Федералната служба за безопасност" включват влизане с взлом в частни домове на западни дипломати - метод, наричан от Държавния департамент на САЩ "проникване в домове". Обикновенно агентите  разхвърлят личните вещи, отварят прозорците и демонтират алармите, с цел да деморализират и сплашат "обекта" на техния интерес.

Руското контраразунаване използва често подслушване на апартаменти, както и някои елементи от шпионската дейност като "тайното физическо наблюдение" както и прихващането на електронните съобщения, за да могат по умело и "ефикасно" да осъществяват дейността си. "Най-често сред жертвите им попадат руски граждани, работещи в западни посолства, някои опозиционни лидери и защитници на човешки права, както и влиятелни журналисти, често подържащи контакти с чуждестранни дипломати", пише изданието.

 

Тайните акции на руското контраразузнаване са описани подробно в книгата "Държавата на мафията" на бившия кореспондент на британския вестник "The Guardian" в Москва, Люк Хардинг. Той обаче уточнява, че и Британското, и Американското правителство са напълно наясно с кампания за сплашване, организирана от ФСБ. Но никой от тях обаче не разгласява публично жалбите си срещу тези предизвикателни "контраразузнавателни" действия, страхувайки се от по-нататъшно влошаване на и без това сложните взаимоотношения между режима на Путин и техните държави.

Путин, който е бивш подполковник от КГБ, през 1998 г. застана начело на ФСБ. Британски източници отбелязват, че за неговата дейност като шеф на руското контраразузнаване притежават папки с материали, дебели от по 10-15 сантиметра, съдържащи подробни описания на "въведените от него" методи на взломно проникване в домове, както и случаи на тормоз, организиран от хора на руското контраразузнаване спрямо чуждестранни дипломати.


"Ние обикновено не правим шум около тях", казва един от потърпевшите. Според него, Лондон е напълно наясно с големите опасности, пред които е изправен всеки един от персонала на британското посолство в Москва. Имало е дори случаи, при които дипломати са били принуждавани да напускат постовете си в руската столица, "подгонени" от подобни действия.

Независимо от последното подобрение в американско-руските отношения, ФСБ е на "лов" и за американски дипломати, и техните семейства.


През 2009 г. бяха публикувани от "WikiLeaks" секретни дипломатически телеграми от американския посланик в Москва Джон Баерли, в които той твърди, че агресивните действия на ФСБ са достигнали безпрецедентни нива.Книгата "Държавата на мафията" разказва как КГБ за пръв път започва да се интересува от "оперативна психология" през 1960 година. Тя се обръща към ЩАЗИ, зловещата тайна полиция на Източна Германия, в която са доведени до съвършенство психологическите техники. Част от тях са широко използвани срещу дисиденти през 70-те и 80-те години на ХХ в.Тези операции се наричат ​​"Zersetzung" - в буквалния смисъл "корозия" или "подкопаване". Според бивши служители на източногерманската тайна служба, целта при тях е била да се "изключат от игра" противниците на режима, чрез създаване на редица трудности в техния личен и семеен живот. "Тактиката" включвала дори вземането на картини от стените, "неволната" подмяна на чайовете в шкафовете, че дори и поставянето в семейната спалня на вибратори за жените, на местата където обикновенно спи мъжа им.


В повечето случаи, "жертвата" не е имала представа, че представлява обект на интерес за ЩАЗИ. Много от хората, на които са се случвали тези неща първоначално са смятали, че причината е в тях. Имало е случаи и на полудявания и на самоубийства.

Според запознати, Ерих Хонекер - лидера на комунистическата Източна Германия, "патентова" тези методи, смятайки, че именно "меките" техники за изтезания са за предпочитане пред откритите форми на тормоз. А трябва да се съгласим, че предимствоата на психологическите операции" е тази, че чрез тях режима, има възможност да подържа "мита" за международната си почтеност.


Путин е бил един от "работниците" на КГБ, които са се "специализирали" на източногерманска почва в някои от техниките, които са били използвали органите на ЩАЗИ. За него например се знае, че в края на 80-те години той "работи" под прикритие в град Дрезден...


Авторът на ценното изследване, чрез което се "повдига завесата" пред използваните техники, чрез които КГБ преди, а днес и ФСБ си осигуряват "услугите" на западни дипломати - Люк Хардинг, по време на престоя си в руската столица е ставал многократно "обект" на такъв интерес от страна на ФСБ. Той не отрича и факта, че през ноември миналата година беше изгонен от Русия, след като Министерството на външните работи обяви, че няма да поднови акредитацията му на журналист.

В книгата още пише, че:

 

• В лични разговори сътрудници на ФСБ са признавали, че са участвали в убийството на дисидента-шпионин Александър Литвиненко.

• В Посолството на Великобритания в Москва е имало т.нар. "полониев" стол, на който е седял Андрей Луговой, главния заподозрян в убийството на Литвиненко. Тъй като не са знаели какво да правят с него, сътрудниците на посолството са се принудили да го заключат в една рядко отваряна стая.

• Руският футболен съюз е знаел една седмица преди "официалните" избори през декември, че изпълнителният комитет на ФИФА ще даде "World Cup 2018" именно на Русия, а не Англия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6388 |19.07.2011 Хакери "погребаха" Мърдок в "The Sun" . 0| 5193 |14.07.2011 Журналисти се двигнаха на протест в Будапеща . 11| 5563 |06.07.2011 Строс-Кан изнасилил френска журналистка? . 6| 5131 |10.03.2011 Езкекутират журналисти в Либия на ужким

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads