Реклама / Ads
109| 9347 |13.10.2011 АКТУАЛНО

Калфин прокарал заменки на брата на Станишев

.
Мирослав Найденов
Кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин е в основата на част от големите заменки на гори и земеделски площи, направени по време на тройната коалиция. Те са приемани на заседания на МС, а Калфин ги е внасял и докладвал. Такъв е и скандалният случай със заменки около Камчия, от които се е облагодетелствал и братът на Сергей Станишев.
 


Това обяви в студиото на БиТиВи земеделският министър Мирослав Найденов. Той призова Калфин, ако е отговорен политик, като кандидат за президент, да даде ясни обяснения по скандалната тема.

 

Проблемът със заменките избухна отново през миналата седмица, след като разследване на ЕК констатира, че са допуснати фрапиращи нарушения и заплаши България с налагането на глоби в размер от 2 до 8 млрд. лева.

 

Това не е предизборен трик, а реална санкция, която всички българи ща заплатят, заради престъпления на тройната коалиция, подчерта Найденов. Според него до тази крайна мярка ще се стигне, ако България не изпълни две условия: новите собственици на горите да ги доплатят на държавата по реални цени, или да ги върнат на държавата.

 

ГЕРБ наложи мораториум върху заменките с гори, а законът е категоричен, че върху тези терени не може да се строи и да се прави нищо друго. Тоест, новите собственици имат гори, които не могат да използват по никакъв друг начин, категоричен е земеделският министър и призова от ефира да ги върнат доброволно на държавата.

 

Найденов подчерта, че заради тези далавери като обвиняеми са привлечени двама министри – Нихат Кабил и Валери Цветанов, както и шефа на Агенцията по горите Стефан Юруков.

 

Земеделският министър коментира и темата за новия принцип на субсидиране на земеделските производители от ЕС. Според него размерът на помощите бил увеличен, но вече се въвеждал таван за размера на получаваните субсидии.

 

През последните години се утвърдила порочна практика 3.4% от големите земевладелци в България да усвояват 78% от субсидиите. Така едни се превръщали в милиардери, а други – фалирали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6127 |11.10.2011 Италианци купуват стоки от конфискувани фабрики на мафията . 60| 13488 |09.10.2011 Антибългарски филм с огромен бюджет снимат в Македония . 9| 7554 |08.10.2011 БНТ пуска нов канал . 23| 6243 |08.10.2011 Гръцка безизходица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads