Реклама / Ads
15| 10530 |03.11.2011 НОВИНИ

Криха обир в “Алфа банк”, за който “Торнадо” писа преди 11 месеца

.
Гръмко медиите днес обявиха, че от ареста е пуснат банков служител, източил 21 млн. лв. от “Алфа банк”. Случаят уж бил пазен в дълбока тайна, а обирджията Петко Митевски е арестуван този понеделник, а от миналата година е бил под прицела на разследващите.
 
Според запознати, информацията не е била оповестявана, за да не изпаднат в паника вложителите на банката. Истината обече е съвсем различна – за крупната далавера вестник “Торнадо” писа пръв и единствен още декември миналата година, а после скандалът бе публикуван и в сайта “Фрогнюз”. Тогава обаче от гръцкия трезор отказаха да коментират обира и дори заплашиха медията със съд. Компетентните институция пък МВР и държавното обвинение се направиха, че нищо не са прочели и чули и почти 11 месеца бездействаха като изложиха на риск спестяванията на вложителите и дадоха възможност на лица от ръководството на трезора да потулят неприятния инцидент.

Ето част от публикувания преди 11 месеца текст в “Торнадо”:

Банков обир №1 в България се прикрива повече от 8 месеца от шефовете на трезора. Главният касиер на централата изнася над 21 милиона лева в брой. Нечуван и невиждан по размери банков обир е бил извършен преди около 8 месеца от централния офис на „Алфабанк” в София. Кражбата е дело на главния касиер от централния клон на гръцкия трезор. Според запознати с провежданото и към момента разследване разкриването на грандиозния обир е станало напълно случайно, след изненадващ вътрешен одит, изпратен от Гърция. На 15 април 2010 гръцки ревизори влезли в трезора и с ужас открили, че от него в брой липсват над 10,5 милиона евро. Светкавично проведеното разследване почти веднага разкрило, че в дъното на кражбата стои Петко Митевски, който е главен касиер на „Алфабанк” - България. Митевски работил в банката от 5 години и реално бил човекът, който ежедневно имал решаващата дума по това дали всичко в трезора на банката е ОК. Фактически само след неговата лична инспекция било възможно ежедневното физическо затваряне на банковия трезор. По разкази на очевидци, след като констатирали кражбата и участието на Митовски в нея, гърците започнали тайно мащабно разследване, а самият Митовски в продължение на седмица бил държан без контакт с външни лица, под непрекъснат контрол на свои колеги от банката. Според отлично осведомени разследването още разкрило, че кражбата на огромната сума била извършвана на части като парите били изнасяни в брой от Митовски в продължение на няколко месеца. Оказало се още, че пряко или косвено Митовски е получавал съдействие и от други служители на банката, сред които регионални менажери, та дори и изпълнителни директори на трезора. Веднага след разкритието на обира от 15 април в банката настъпили сериозни преобразувания, като огромна част от ръководния персонал бил уволнен, а на негово място били назначени абсолютно нови хора. В същото време в „Алфабанк” било издадено специално вътрешно нареждане за пълна конфиденциалност и спазване на строга секретност по случая. Шефовете и пиарите на банката положили чутовни усилия, за да прикрият публичното изнасяне на скандала. Мнението на банкери е, че един подобен скандал би имал ужасен ефект за банка като „Алфабанк”, която все още изгражда своите позиции на българския пазар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6187 |28.10.2011 Вечно кисело мляко откриха БГ учени . 1| 6478 |22.10.2011 Антимафиоти разкриха оранжерия за марихуана . 6| 5106 |21.10.2011 Откриха изчезналите снаряди, които търси и САЩ . 5| 5070 |07.10.2011 Откриха 8 кг.тротил пред дома на червен депутат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads