Реклама / Ads
12| 11729 |28.11.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Посечената Дружба Родина отново се възражда

.
Днес организацията Дружба „Родина” на българите-мохамедани се възражда, независимо че е била жестоко посечена от комунистическия режим.
 


Ана Кочева

 

Плътна информационна завеса се спуска в продължение на десетилетия над една от най-родолюбивите културно-просветни организации на българите-мохамедани. Тя се нарича Дружба „Родина” и е била създадена в далечната 1937 г. в Смолян. Целта, която си е поставило сдружението тогава, е била сближаване на българите-мохамедани и българите-християни. След 1947 г. организацията престава да съществува, а учредителите й са обявени за фашисти. Преди две години, точно в Деня на народните будители, 1 ноември,  Дружба "Родина" беше възстановена. Въпреки това обаче дейността й и историята около нейното 10 годишно съществуване през 20 век продължават да тънат в забвение. Вероятно далеч неслучайно.

Самият основател на организацията Камен Боляров е българо-мохамеданин. Той кръстил своята дъщеря с името Венета, а съмишлениците му също приели български имена и тръгнали по селата в Родопите на борба за сваляне на фесовете и фереджетата. Затова неслучайно са ги наричали закъснелите възрожденци.

 

Онова, което комунистическата власт не успя да направи със сила през 80-те години на 20-ти век, го правят далеч по-рано родолюбивите родопчани, при това - безболезнено, без съпротива и в истинския смисъл на думата „со кротце и со благо”. За някакви си три години, от 1941 до 1944 г. цифром и словом 80 000 българо-мохамедани приемат доброволно и по свой избор български имена, като същевременно си остават мюсюлмани по вероизповедание. Нещо повече - десетки са ходжите, имамите и мюфтиите, които участват в този процес. Самите те проповядват, че Коранът не забранява всички да бъдат и българи.

По тези краища все още си спомнят за имам Мехмед Дервишев, който през 1942 г. приема името Светослав Духовников. По-късно той се издига до мюфтия и за пръв път в света чете молитви в джамия на български език. "Братя и сестри българи-християни, не ни наричайте помаци-ахряни. Това ни обижда. Наричайте ни българи-мохамедани - искаме да сме с вас", казват от Дружба „Родина”.

 

В наши дни подновената организация си поставя подобни цели, както и преди повече от 70 години:  хората от смесените райони да се чувстват българи, независимо от религията си. Петко Колев, председател на фондация Тангра ТанНакРа, който е и секретар на Дружба "Родина", заяви за Торнадо, че хората почти не са знаели за организацията преди  4-5 години, когато започнала работата за нейното популяризиране. Причината се кореняла във факта, че информацията за Дружба „Родина” била много старателно потулвана. От друга страна фактът, че е била обявена за фашистка, карала хората да се боят да бъдат обвързвани с нея. Така, постепенно споменът за организацията се замъглил.

 

Допълнителен фактор е и жестоката съдба на тези хора след 1944 г. Активните членове на организацията са били жестоко репресирани. Мюфтиите Светослав Духовникав и Маню Шарков били разкарвани по лагери. Камен Боляров, който имал висок авторитет като нелегален деец на БКП още от 1942 година, също не бил пощаден. В скалъпен процес от вида на този срещу Трайчо Костов той бил осъден на смърт и ликвидиран в Пловдивския затвор през 1951 г.

 

Персонална вина за цялото това безумие носи заместник-командирът по политическата част на Смолянския партизански отряд Кирил Василев, днес академик Кирил Василев, който лично организирал преследванията, разказва Петко Колев: „С мотор и с фес на главата той е обикалял селата и на специално организирани митинги  е призовавал населението да се разграничи от Дружба „Родина”; като представител на новата власт е разрешавал хората отново да се върнат към арабско-турските си имена, към шалварите, фесовете и фереджетата. Условието е било те да се присъединяват към Отечествения фронт”.

Наследници на някогашните „възрожденци”, които знаят за какво са ратували те и биха искали да продължат дейността им, има и днес. Те не са малко, защото организацията е работела чрез  стотици свои активисти. Живи са децата на Камен Боляров, Маню Шарков, Петър Маринов, Асен Зеров и др. Те подпомагат дейността на възродената организация.

Петко Колев специално подчертава необходимостта мохамеданите възрожденци днес да бъдат реабилитирани, а след това и признати за новите будители. „Посочвам важен факт – казва той - химнът на организацията от 1938 г. е „Мила родино, ти си земен рай”. Само поради това обстоятелство ние сме морално задължени към паметта на тези родолюбци и будители. Камен Боляров е един Васил Левски на българите мохамедани и за всички нас, а Светослав Духовников можем да сравним условно с Паисий за нашите братя мохамедани. Съмишленици в това благородно дело имаме много”.

 

А на въпрос каква е реакцията от страна на ДПС на подобна идея, Колев изненадващо казва, че на този етап няма проблеми с ДПС. „Дори мога да кажа, че дейци на партията ни подпомагат, защото идеята е непартийна и благородна. Всички общински съветници на ДПС във Велинград гласуваха за обявяването на Маню Шарков за почетен гражданин”. Дружба „Родина” има много модерно схващане за отношението национална принадлежност – религиозна принадлежност. Тя се стреми да даде правилна ориентация на хората към българския им корен, като уважава религиозната им принадлежност. Тя активно противодейства на опитите за манипулиции от емисари зад граница и от фанатизирани религиозни дейци, които обслужват небългарски интереси. ЕС търси решения на тези проблеми и ние ги предлагаме въз основа на опита на старата Дружба „Родина”, обяснява още Колев.

 

Сега инициаторите на идеята за възраждане на организацията търдят, че не се стремят непременно тя да стане масова. Колев обаче добавя, че в нея членуват и жени, като първите са от село Рибново. Вече е налице много широка поддръжка от симпатизанти, които непрестанно се увеличават. Днес, само две години след възстановяването си,  организацията има клонове във Велинград, Барутин, Плетена, Кочан, Сатовча, Гоце Делчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9978 |25.11.2011 11 малки негърчета нагушили 500 млн. от хазната . 15| 58169 |17.11.2011 Октоподът "Софарма" . 7| 11325 |13.11.2011 Турците в Германия: желани, само с половин уста . 20| 7638 |02.11.2011 Парадоксът на гръцкия референдум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads