Реклама / Ads
6| 17758 |07.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Офшорка затвори Витоша заради Боровец

.
Фирма на банкер, концесионер на съоръженията, пробутвала на държавата ултраскъп устройствен план
 
Зимният сезон в планинския курорт Витоша е обречен на пълен провал. За първи път от години насам лифтовете и съоръженията няма да работят тази зима, а пистите и заведенията ще останат празни. Мрачната новина се появи изненадващо само дни преди старта на зимния сезон и покоси надеждите на почитателите на белия спорт.
След като се разбра, че сезонът се закрива още преди да е започнал, тръгнаха спекулациите за неясното бъдеще на планината – гордост на софиянци.

Основният виновник за нелепата ситуация е фирмата концесионер - „Витоша ски”, която е офшорна компания. Неин собственик в сянка е председателят на българската федерация по ски Цеко Минев, разказаха пред „Торнадо” информирани източници. „Този човек държи Банско, Боровец и Витоша в ръцете си. Фирмите „Витоша ски”, „Боро Спорт” и „Юлен”са офшорки, които са негова собственост. Неслучайно те са ипотекирани изцяло в Първа инвестиционна банка, където той е основен акционер”, разкриха запознати. Цялата схема е измислена още през 2009 г., когато се появиха и първите индикации за затварянето на туристическия обект. Всичко тръгва от грандиозния нов подробен устройствен план който „Витоша ски” се опитала да пробута на държавата.

В него е заложено ново скъпо строителство вместо модернизация на овехтелите съоръжения. Приетият през април нов закон за горите от Министерството на околната среда и водите обаче спънал инвестиционните намерения на дружеството, което в продължение на половин година не направило нищо по въпроса. В крайна сметка в момента „Витоша ски” не е в състояние да изпълни задължението си да почисти и обезопаси просеките на лифтовете за предстоящия сезон, защото няма сервитутно право върху тези терени, каквото изискване беше въведено именно с новия закон. Това обясни директорът на фирмата Петър Петров. Оттам не виждат перспективи и за развитието на туристическа и ски зона „Алеко”. Според мнозина чрез тези действия хората на Цеко Минев искали да преместят потока от скиори в курортния комплекс Боровец, където босът има крупни интереси, свързани със скандалния проект Супер Боровец.

„Торнадо и Фрог Нюз” направи неколкократни опити за връзка с официалния шеф на „Витоша ски” Костадин Костадинов. Секретарката му обеща да получим отговор на основните въпроси на софиянци, останали без писти при старта на зимния сезон: Защо фирмата му лишава хиляди скиори и туристи от любимия им спорт, кой е виновен за случилото се, при положение че проблемът със сервитута е известен още от април и какво е бъдещето на легендарния планински курорт?

Вeтеранът Аспарух Мачирски: Децата ще карат ски въпреки проблемите
През последните две години на Витоша не е имало условия за каране на ски никъде, освен на Лалето и отчасти на Ветровал. Това заяви пред ”Торнадо” управителят на „Витошки ски и сноуборд училища” Аспарух Мачирски. Според него най-големият недостатък на Витоша е липсата на достатъчно вода заради сухата есен, без която никой не може да създаде изкуствен сняг. Дългогодишният скиор бе възмутен от ситуацията, създала се след отказа на концесионера да изпълнява задълженията си. Той многозначително подметна, че бъдещето на проваления сезон у нас ще се реши до две седмици. „Според новия Закон за горите ски клубовете нямат реална представа какво и къде ще се плаща през този сезон.

Освен това тепърва трябва да се приемат нормативни актове и уредби, които допълнително ще създадат неуредици посочи Мачирски. „За децата на София пистите ще бъдат отворени през цялата зима”, зарече се ветеранът. Де факто всяка поляна и гола ливада става за обучение на малчугани от 3 до 7 години. Броят им варира между 5 и 8 000 на сезон. Там влековете и терените са по-малки и по-пригодни именно за деца, които са основната таргет група на Витоша. Най-потърпевши ще са младите хора, които карат на Лалето и през нощта.

Екс състезателят опроверга „забраната” за карането на ски през тази зима. „Никой не е забранил официално, но проблемът е, че до тази пролет всички писти бяха законни, а сега изведнъж станаха незаконни. Новият закон влезе в сила в края на март, а лифтовете продължиха да работят и през цялото лято. Вероятно „Витоша ски” дължи суми на държавата които не са в състояние да платят”, заключи Мачирски. В момента икономическа полиция прави проверки на всички фирми, нашата е изрядна.

Екоминистерството: Пистите може да се използват
Въпреки новия закон за горите фирма „Витоша ски” спокойно е могла и все още може да изпълни конкретните условия за осъществяването на успешен зимен сезон. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите пред „Торнадо”. „Специализираният устройствен план предвиждаше промяна на трасетата на почти всички съществуващи лифтове и в тази връзка не е меродавен по отношение на сега съществуващите съоръжения”, категорични са експертите.
Според тях обстоятелството, че СПУП на „Туристическа и ски–зона "Алеко” не е влязъл в сила, не може да бъде причина за преустановяване на ползването на съществуващите писти и съоръжения. От гледна точка на нормативната уредба по опазване на околната среда и защитените територии не съществуват проблеми и пречки за поддържането и ползването на съществуващите писти и съоръженията в ски-зона „Алеко”, обобщиха от министерството.

Иван Атанасов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6020 |04.12.2011 Затварят пистите и лифтовете на Витоша? . 2| 5928 |27.10.2011 ЕК ни погва заради ДДС-правилата . 7| 5463 |12.10.2011 Инфлацията закова на 0% заради свито потребление . 3| 5611 |09.08.2011 Караджова спря проекта за ски-пистите на Витоша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads