Реклама / Ads
48| 8294 |02.02.2012 АКТУАЛНО

Чакат Оскар за "Трето полувреме" в Македония

.
Още преди да филмът да е тръгнал по кината, се смята, че той ще донесе Оскар на Македония.
 

С най-голямо нетърпение се очаква всеки момент да излезе македонският филм "Трето полувреме" на режисьора Дарко Митревски, пишат медиите в Р Македония тези дни и подгряват интереса за филма, както го правеха по време на цялостното му заснемане. Те пишат още, че Митревски всъщност проявил интерес към историята на еврейката Мария Младеновска, която днес била на 90 години и живеела със семейството си в Скопие. Въз основа на нейните спомени бил направен и филмът.

"Това е история, с която дълго живя, междувременно растеше и ставаше по-добра ... Не всеки ден се снимат исторически филми на тема футбол, Холокост, Втората световна война. Това са епични филми... Нашият е сниман е в цяла Македония, за да открием най-интересните места, които тази страна може да предложи, защото искаме "Трето полувреме" да бъде и една картичка на мистиката и екзотиката на нашата страна "- заявява Митревски.

Една част от филма е любовната история по време на Втората световна между Анета Коен (Мария Младеновска), и един от футболистите на отбора "Македония". Той имал друга етническа, религиозна и класова принадлежност от нея, затова нейният баща не позволявал тази любов. Друга важна история от филма е футболният мач между "Македония" с треньор евреин и българския отбор "Левски". Въпреки че македонският отбор имал по-добри резултати, се намесила политиката, за да не се допусне отбора от Македония да спечели титлата в тогавашното Царство България - това е едно от основните послания на филма. Истината разбира се е друга, а Frognews.bg многократно е разказвал историята. Напомняме, че  „Трето полувреме” стана повод трима български евродепутати да изпратят писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, в което го информират, че лентата съдържа исторически манипулации и език на омраза спрямо България.

В македонските медии отбелязват, че в България веднага се появили реакции във връзка с филма, въпреки че той все още не бил излязъл. Българите коментирали, без да знаят какво се случва и как се представено. За историята пък в България смятали, че тя е измислица на Дарко Митревски и че поръчител е правителството на Република Македония. Митревски обаче го отрекъл, пишат още в Македония. Всъщност македонското правителство обяви филма за проект от национален интерес и го финансира с 1 млн. евро. Бюджетът на филма е 2,150 млн. евро.

За филма мнозина в Македония имат големи очаквания. Феновете му, още преди той да е тръгнал по кината, се надяват, че той щял да донесе и някоя номинация за най-престижната филмова награда Оскар.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7475 |24.03.2008 You Tube раздаде Оскарите си за най-яките клипове в света . 2| 6158 |22.01.2008 Братя Коен с осем номинации за Оскар . 1| 5784 |08.11.2007 Огромен музей за наградите „Оскар” строят в Холивуд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads