Реклама / Ads
106| 30343 |16.02.2012 АКТУАЛНО

Чудовищна наглост: "Бугарија да го признае македонското малцинство"

.
Българското правителство трябвало да въведе часове по т.нар. македонски език в българската образователна система. Препоръката е на експертка (?) от ООН. Управляващите ни трябвало още да почитат правото на етническо самоопределение.
 

Македонски език (какъвто българската наука не признава, че съществува, защото всъщност става дума за писмено регионална форма на българския език - б.ред.) да се въведе в българската образователна система, предлага независимият експерт на ООН Рита Исак. Информацията охотно споделя македонският "Дневник”.

Българското правителство трябвало да почита правото на етническо самоопределение, както и правото на свободно сдружаване на членовете на македонското малцинство и на помаците в страната, препоръчвала въпросната госпожа. (Бугарската влада да го почитува правото за етничко самоопределување, како и правото на слободно изразување и слободно здружување на членовите на македонското и на малцинството на Помаците во земјата)

Исак проучвала малцинствата, в резултат на което препоръчва в доклад въвеждане на македонски език в българската образователна система. (препорачува и воведување на македонскиот јазик во бугарскиот образовен систем). България направо трябвало да помисли за двуезична образователна система, там където имало "македонско малцинство". Очевидно дамата не е наясно, че такова понятие не съществува, както впрочем и подобно малцинство.

Ромите и мюсюлманите са голяма част от обществото и трябва да бъде дадена възможност на децата им да учат майчиния си език както българския, смята още експертът на Организацията на обединените нации, вещо препоръчва експертката.  (Ромите и муслиманите сочинуваат поголем дел од населението за да им се овозможи на децата да го научат течно својот мајчин јазик и да го зборуваат како и бугарскиот.)

Бележка на редактора: Въпросните препоръки оставяме без коментар, за да не обиждаме аудиторията. Тя е в състояние сама да прецени експертността на заключенията. А текстовете на т.нар. "македонски јазик" се привеждат, за да може всеки сам да прецени дали става дума за отделен език или просто за диалект на българския, подобно на редица други, като родопски, мизийски и пр. Някои от тях впрочем звучат още по-причудливо и неразбираемо за книжовното българско ухо в сравнение с македонските говори.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8524 |15.02.2012 Дa се изправим срещу престъпността . 13| 9412 |09.02.2012 Истинският потоп настъпва през март . 3| 9508 |09.02.2012 Ив. Алексиев: Овладяхме ситуацията в Поморие (виж снимки) . 24| 6617 |08.02.2012 Негативен доклад за България идва от Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads