Реклама / Ads
33| 16980 |16.02.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Ив. Славов: Кичът не е най-страшната болест, най-опасен е рецидивът на комунизма

.
проф. Иван Славов
Почина проф. Иван Славов, не успял да отпразнува рожден ден. Напусна ни човекът и ученият, който приживе се бореше с кича, еснафщината, глупостта и неграмотността. Припомняме ви какво каза той преди година за Frognews.bg.
 
    
На 84 години почина проф. дфн Иван Славов,
съобщиха от Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Той е издъхнал снощи, часове след рождения му ден на 14 февруари. Славов получил инсулт още в началото на месеца и въпреки грижите на лекарите във ВМА изпаднал в кома и повече не дошъл в съзнание. Проф. Ст. Тонев, шеф на ВМА, казал, че Славов не успял да празнува рождения си ден на 14 февруари, тъй като състоянието му било изключително тежко.

Иван Славов е роден през 1928 г., завършва Философкия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1956 г., а от 1960 г. е преподавател в катедра „Философия“. Избран е за доцент през 1971 г., а за професор – през 1979 г. Защитава кандидатска дисертация през 1970 г., а от 1976 г. е доктор на философските науки.

Автор е на монографиите: Марксовото естетическо наследство. Комплексен проблем, С., 1972; Кичът (Феноменология, Физиономика и прогностика), С., 1977; Ирония в структурата на модернизма., С., 1979; Марксизъм и естетика., С., 1988; Кич спектър, С., 1990; Цеко Торбов: несломимият кантианец., С., 1992; „Фашизмът“ срещу фашизма., С., 1992; Речник на глупостта., С., 1998. Съставител и редактор на антологията „Златната решетка (анекдоти)“, 1990.

В периода 1994-1998 г. бе посланик на България в Словакия.

Човешкото присъствие и творческата всеотдайност на проф. Славов дълго ще бъдат пример на подражание сред колегията на Софийски университет. За него цялата академична колегия ще си спомня с дълбоко уважение и искрена почит, посочват от Академичната общност на университета, се казва още в изявлението на СУ.

Преди една година проф. Славов каза в интервю за Frognews.bg: "Първанов е един политик, който трябва да е консервиран и забравен от всички. За последните 20 години има двама злодеи, които са направили най-страшните злини в България. Това са Андрей Луканов, който окраде сума пари, пишеше отвратителните си сценарии, заобиколен от агенти, и Георги Първанов, който е зловещ комунист. Той непрекъснато създава около себе си общности, които пречат на демокрацията. Първанов мечтае да си върне тъпкано на БСП, която уж го пожертва преди 10 години. Сергей Станишев е безобидно момче в сравнение с президента. Да не говорим за неговия замесник – Ангел Марин. Като каза, че ако махнат Първанов, той ще дойде на власт, изтръпнах. Марин е един дръвник. Докато лявото пространство не се освободи от агентите, няма да има перспектива, защото винаги ще е компрометирано. Как е възможно някакъв си Димитър Иванов да стане професор и да показва колекции за 20 млн. лв?! Какво е работил, за да спечели тези пари? Няма ли Кушлев за него? Няма ли съд? Един човек, който е тероризирал хора, изпращайки ги в лагери, има наглостта да си основе школа за лидери на името на Стефан Стамболов! Това е скандал, който минава тихомълком. Нали говорим за морал, нали това е опорната точка? Къде е моралното в общата снимка на Божидар Димитров и Димитър Иванов – двама ухилени агенти на ДС".

Четете едно от последните интервюта, които проф. Славов даде пред Васил Василев тук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 18301 |14.02.2012 Издъхна Христо Минчев – славея на Тато . 5| 15630 |14.02.2012 Пробит покрив съсипа стенописите в култовата кръчма „Пловдив” . 5| 8525 |13.02.2012 “В защита на пещерния човек” История . 9| 38606 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads