Педагогическа поема за Тодорка Боева

50

|

31232

|15.03.2012
Педагогическа поема за Тодорка Боева

Българинът яде бой като малък, а като порасне – си връща. Насилието е национална черта, уважаван спорт и част от ценностната ни система


По-лош от тигъра човекоядец е само лошият родител. Това гласи една индийска мъдрост. Тогава излиза, че 67 на сто от българите са по-страшни от кръвожадните хищници. Сочи го проучване, което от няколко дни се мъдри в повечето медии. Не че е нещо ново, но ни идва отвътре при появата на цифри и проценти от социологически анкети да ахкаме и охкаме шумно. Не знам как точно се е стигнало до цифрата 67, но ми се струва силно занижена. Това е естествено, защото някои от анкетираните не са имали смелостта да признаят, че побийват децата си. Не им отива на вратовръзките, силикона и претенциите да признаят подобно нещо. Българинът винаги е искал да минава за европеец, затова образуваният процент биещи не е реален. Истината е някъде около 90-те процента.

По своята социална същност насилието е антихуманен акт. Това е ясно. Но в действителност сме заобиколени от насилие и агресивност. Нашенският модел на възпитание започва от ранна детска възраст. Ако бебето плаче, родителите се изнервят. Спят на смени, отиват на работа недоспали, уморени и мрачни. Стават раздразнителни и ако някой в офиса каже нещо по-така, са готови да го нагрубят. Обстановката вкъщи също става напрегната. Трудностите пред служебната кариера, безработицата, ниските доходи, административните неуредици и здравните проблеми засилват чувството за обреченост. През това време детенцето прохожда, почва да рисува по стените, да рови навсякъде и да досажда с въпроси Класическа родна картинка е майки в градинката или на плажа да викат подир отрочето си, често в кресчендо. Бащите наблюдават строго и когато изглежда, че положението ще излезе от контрол, се чува нашенското шляп. Шамарът е вездесъщ и универсално средство. Прилага се, когато детето не иска да яде надробената супичка. Когато иска да му купят нещо. Когато е взело куклата на друго дете и не иска да му я върне. Когато се е напишкало. Когато хвърля пясък с лопатката. Когато ви дърпа към сладоледената къща в мола. Детското „искам” е причина да бъде изобретена шамарената фабрика. В миналото уредите за домашно насилие като точилката и метлата са носели името Тодорка Боева. Щом не слуша детето, баба му се заканва да извика „педагожката” Тодорка Боева... Понякога помага самата закана.

Родителските шамари губят своя ефект някъде след пубертета. Пъпчивите младоци и фръцливите девойки изведнъж стават много чувствителни, в тях се надига гласът на бунта. Някъде по това време идва ред на тениските с рок банди, залитането по Че и първите бягства от къщи. Междувременно дечурлигата са преминали през школата на насилието в училището и квартала. Научили са урока, че правото е на страната на силния. Който бие по-малките, той ще им вземе стотинките. Който може да набие по-големи – ще има нов джиесем и маратонки. Ако си от най-яките – гаджетата са твои. Проста и брутална логика. От години тя определя и скалата на българските ценности. Агресивният и силният достига висоти, които ученолюбивият и цивилизованият могат само да сънуват. Мускулът е богат, известен, шик и уважаван Ако участваш в свободни боеве, си звезда. Ако тренираш бойни спортове – те уважават. Ако в чалготеката наложиш онзи от другата маса с юмруци и ритници – силикони и ботокси падат в краката ти. Падат и оскъдните им дрехи. Няма прегради за насилието.

И ако шамарите са класическа форма на националното ни възпитание, то в последно време са на мода нови модели и формати. Някаква кифла в студентски град се опъва и не тръгва с човека. Той я дърпа за косата, натиска й главата в масата и ръмжи философски: „На к’ва са праиш, ма, боклук”. Аргумент, пред който омекват и най-твърдите. Момчетата пък ги бият до смърт или убиват с нож. Влачените с години дела и оправдателните присъди само доказват, че у нас насилието си е намерило родината. Прибавете към това помилваните от президентството насилници, трафиканти и убийци и ще видите, че нещата са извън контрол. Насилниците са на свобода, а жертвите преживяват отново и отново ужаса на сполетялото ги зло. Три знакови дела в момента са в съдебна зала. Това са „Килърите”, „Наглите” и „Октопод”.

В съда обвиняемите се държат арогантно и нахално Журналисти се надпреварват да ги интервюират. Адвокати изграждат тези, че са жертва на полицейски и политически произвол. Някои от обвиняемите се придвижват охранявани от дузина гардове, чакат ги скъпи коли. Те се хилят на свидетелските показания, дават съвети и критикуват системата. Същите тези хора са убивали, крали, пребивали, отвличали, рязали пръсти, рекетирали, изнудвали. Съсипали са десетки съдби, отнели са живот. Но се държат като герои, защото в тях са вперени погледи пълни със страх и страхопочитание. Триумф на насилието. Ода за агресията. Оратория за нискочелия и мускула. Същите тези насилници те изместват от пътя, защото им пречиш. Отнемат ти приятелката, ако им харесва. Отнемат ти бизнеса, защото това им е бизнесът. И парите ти взимат, защото им се полагат. Зарибяват децата ни с дрога. Печелят държавни поръчки. Купуват отбори. Посещават приеми. Участват в телевизионни токшоута. Певачки им пеят потни, морни и влюбени. Децата им учат в чужбина в скъпи университети. Нощни клубове работят за тях. Политици са им приятели. Не разбират от изкуство, но имат колекции от картини. Не ходят на театър, но си падат по звездите от сериалите. Не слушат Берлиоз, но имат хилядаватови уредби и колони KHARMA. Телевизорите им са RUNCO. Всичко им е хай на насилниците.

И да бяха само тези насилници, ама не. Удрят ни с цените на яйцата, на хляба, на месото, на горивата, на зеленчуците... Нещо да съм пропуснал? А, да, тарифите на такситата. Няма как, така е и в Европа – вдигат хитро рамене производители и търговци. Клиентите гледат мрачно, но се репчат само вкъщи. Там си го изкарват на децата. И на жената. Ето как се затваря кръгът. Няма да се учудя, ако скоро се появи и неправителствена организация „Насилие без граници”. Спонсори за семинари и кръгли маси ще се намерят. И лектори. Номерът с нечовешките цени на лекарствата също е насилие. Супер брутално при това.
Никъде по света не бият и пребиват старци както у нас Не даваш пенсията – бой до смърт. Ако речеш да си защитиш кокошките – мамицата ще ти разкатаят. След това ще дойде селският полицай и ще измънка, че ако натисне тия вампири, ще го обявят за расист и му отиде службата. Върви се оправяй после.

Абсолютно насилие е и лишаването от образование. Но за това ще се пошуми, когато се появи следващо социологическо проучване. Иначе никой не се сеща, че който не учи, обикновено става обществено непригоден, непотребен и агресивен. Как иначе да се сдобие с храна, покъщнина и пиене? Насилие е и когато хора убиват или бият животни. Когато обаче кучета нахапят човек – това е инцидент. Законодателството ни е сбъркано не само в тази си част. Ако някой пребие друг човек – става дума за нанесени лека, средна или тежка телесна повреда. Повредите обаче трябва да се докажат в съда. Същото важи и за убийците – невинни са до доказване на обратното. Доказването може да продължи години наред и ако извършителят е заможен, до възмездие може и да не се стигне.

Но да се върнем на онези 67% от пошляпващите децата си, което възбуди общественото мнение. Странното е, че над 70 на сто от анкетираните пък са твърдо против насилието. Прилича на парадокс, но не е, защото повечето българи не слагат знак за равенство между шамарите и дърпането на уши и насилието. За нас пляскането по дупето е педагогически похват. Педагогическа поема, както би казал Макаренко. Затова проблемът с насилието у нас няма да се реши сега. Нито скоро. Защото едва ли има друг народ, който има за мъдрост израз като: „Щом я бие, значи я обича”.
...Аз съм човекът, който носи болка в очите си
Аз съм човекът, който винаги крие сълзите си
Аз съм човекът, който живя в страх и насилие толкова време
Аз съм човекът, разрушен от това бреме
Аз съм човекът, който се давеше в презрение
Аз съм човекът, който проклинаше свойто рождение
Аз съм човекът, когото мачкаше за забавление
Аз съм човекът - от твоето поколение...

Лора Граймс,
Стихотворение от предсмъртното й писмо. Самоубива се на 14 години, заради системно малтретиране от съучениците й.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

звездоброец
Прав сте, г-н Стефанов. Познавам един такъв мускулест тъпанар, който обожествява грубата сила, чел е само "Винету" и всичките му приятели са мутри. В момента е министър-председател.
Сибила
Прав си звездоброецо!Не го познавам лично, на трогателното писмо символизира всичко, на което това лице подлага собствения си народ.
Pertinax
Наистина автора на статията насочва читателя да се сети, че България в момента се управлява от "мускулест тъпанар" както е отбелязал звездоброец
Д-р Менгеле
"Българинът яде бой като малък, а като порасне – си връща. " Стефанов, излазявай се правилно - българският поданик, а не българина. Българите НЕ БИЯТ децата си! И нямат индийски поговорки.
Д-р Менгеле
Стефанов, не е коректно да правиш фелацио на премиера, а след това да го плюеш.
Пешо 1
До "звездоброец" Боклук, ти си абсолютен боклук! Бойко е 1000 пъти по-умен и интелигентен от теб, бъди сигурен! Статията е написана за такива изроди, като теб!
Томов,

САМО АКО ПОЗНАВАШЕ БОЙКО МАЛКО ПО ОТ БЛИЗО , НЯМАШЕ ДА СЕ ПАЛИШ ИЗОБЩО И НЕ БИ ГО ЗАЩИТАВАЛ , ПЕШО

1 + 0 - !
bulshats
пишо1
Тоя тъпанар всяка вечер ни го показват по телевизията, за да ни засипе с лъжи, демагогия и популизъм.
Нешо
Пешо много са те били по главата, когато си бил малък.
OBEKTIVEN
BOIAT S PRACHKA E CHAST OT VATRESHNITE PRAVILA NA MNOGO AMERIKANSKI I IAPONSKI CHASTNI I PRESTIJNI KOLEJI I UNIVERSITETI. TODORKA BOEVA NE E IZMISLENA V BALGARIA. TAKA CHE DA NE DRAMATIZIRAME. VSICHKO E VAPROS NA IZBOR. A ZA DRUGOTO SI PRAV.
Това е портрет на Боко в цял ръст и в природна среда!
Тц !Аре скрий се бе,
къде му е черния пояс, и тая бухалка. . . той не е пипал такова нещо !
"24 часа труд "
"КОСТОВ ИСКА ВЛАСТТА!"
Радойка
Е те такъв мъж аресвам! Пижо е нещо такова, ама по-мъничко!
Абе,европейци сме,ама...не съв
Така е, както е описано! За съжаление, много боклучели троглодити се навъдиха за последните 23 год. демократичен преход. То не бяха гребци, каратисти, борци и пр. сволоч. Тези, същите, дето др. Тодор Живков награждаваше с "Лада" и грамота за върхови световни и олимпийски постижения. Видяхме им и постижениятя и характерите, изковани в спортни битки. Нискочели, мускулести, натъпкани с допинг изроди. Какво се чудите, че определена част от обществото им се възхищава и им подражава. Младият човек винаги има нужда от пример за подражание. И щом никой не го е научил, че такъв пример е интелектуалният елит, то съвсем естествено той ще се прехласне по кварталния бабаит. Как не се оттече тази мръсна и кална вода за 23 год!? Шлаката все още си стои и изплува постоянно на повърхността на обществото, както изпражнение по морските вълни. Снимката към статията говори повече от самата статия. Все едно казва:Това сме ние, такива сме ние. . . и по-добре не се захващай с нас, защото видиш ли сопата?! Жалък народ!
Кур нелия Кур умбашева
Бойко не е мускулест а охранен.
B.R.
Пропуснал си, Стефанов. . . онези, които по заръка на ДАНС насилват словесно чрез клевети хора, чиито очи не са виждали в живота си. Чрез сайта "опасните" ставаше това дълго време. . .
хм...
Не приемам написаното за български патент. Този проблем е общочовешки. Ето, момичето, написало предсмъртния си стих, не е българче. Аз си отгледах здрави, прави, нормални деца, но съм ги удряла понякога. Наблюдавам майка, която се чуди какво да си прави детето, то се държи абсолютно неадекватно. Прави това, което му диктуват инстинктите. Мисля си, че едно лекичко шамарче може да даде добра насока за развитие. . . Вие как мислите?
При толкова много насилници обикновеният българин се нуждае от един по-силен и по-справедлив човек, който да го защити и да постави на място изразителите на това насилие на мускули и измами. Затова избра Бойко, но все още чака той да въздаде справедливост. Не се надявайте, че старите шарлатани ще се върнат на бял кон - те си изпяха песента.
Нека се затрие семката бугарск
ще стане!!!
До Петък, 16 Март 2012, 11:41:
Искаш ли нещо за ближния си (все пак според духовните книги всички сме такива) - то на теб ще се случи, а не на него.
до насилниците
Духовни инвалиди, изроди нещастни, да не сте посмели да пипнете дете!
РБмен
поглежда към Шенген. Мира Шкурич
Valdi
Не съм съгласна, че насилието е национална черта, освен това лош родител е не само този, който бие. Не съм сгурна, и че по света никой не бие дацата си. Което не ме кара да оправдавам боя, разбира се.
дони
Стращно е, много е стращно бе, хора, защо не се замислите, а всичко профанизирате. Може би защото и вас са ви били много като малки, а и като по-големи.
българинът обича насилието, особено когато е упружнено върху него. да му нажулиш гъза здравата за него е висша наслада. справка - как гласува българинът през 2001, 2005, 2009 на парламентарните "избори"?
Радойка
Кво искате от човека бе, вижте, изрезал си е ноктите на краката!
Черната овца на стадото
Българинът не гласува много отдавна и все му е тая кого ще си избере мнозинството "българи".
HKT
Хайде да предизвираме революция е Българиа! Как ли? Много лесно. От 1=ви май цшираме да пращаме пари от чужбина в Бг-то. Само за 4 месеца ако българите в чужбина спрат да пращат пари всяка политическа гмеш ще бъде изхвърлена на бунището. Да се съюзим! Да го направим! Да спасим България. Те ограбват не само нашите близки но и нас дето с пот на чело се спечелили тези пари. За пова са по=високи цените в Бг-то. Защото ине пращаме. 1000000000
Бизнесмен от яйчарския бранш
Спирате неспирате, такова е положението : след като се освободиха, кокошките поискаха и свободен секс, с млади френски петли. Предстои преждевременно пенсиониране на БГ-петлите, които ще рабатят само за месо! Така е в свободния пазар ! Дигаме цените, Миро ни пази, Бойко се сърди, но кервана си върви !
Не знам , дали само на мен ми се атрува , ама господина на картинката много прилича на Вежди Рашидов в лицето.
симеон идиотски
Колега Стефанов, статията Ви е написана много добре. Личи си съпричастието и горчивия личен опит. Не мога да се въздържа и да не кажа, обаче, че не струва пет пари без анализ на причините и посочване на пътищата за промяна на статуквото. Иначе, добре - така са нещата! И са така не от днес, нито от вчера по тези места. . .
"Странното е, че над 70 на сто от анкетираните пък са твърдо против насилието. Прилича на парадокс". Не, Стефанов това не е парадокс, а същите 70% от българите са същински конформисти. Конформизмът е злото на семейството и демокрацията.
Д-р Менгеле
Прилича на Боко - облечи го в Армани и ще видиш. Даже окосмяването му е като на Бочката, на писчъра къде пъне мускули дюс (бай дъ уей, ако имах толкова лоша фигура, нямаше да се показвам дюс).
смешно
Смешна, некадърна, поръчкова статия. стефанов поне да беше прочел нещо от Макаренко вместо да го цитираш нелепо! Най-се радвам някой дето са му изсипали накуп кинтите мързеливец да дава акъл на хора, които се трудат и едвам свързват двата края! Лицемер!
Огняне?
Прочетох първо материала ти, после - форума. Всички писания - против тебе и статията ти и си казах, че ТИ СИ КАТО ГОЛЕМИТЕ ФУТБОЛНИ ИГРАЧИ, ЗА КОИТО ТРЕНЬОРИТЕ НА ДРУГИЯ ОТБОР НАРОЧВАТ ИГРАЧИ СПЕЦИАЛНО ДА ГИ ПАЗЯТ, ЗА ДА ИМ ПРЕЧАТ ДА ВКАРВАТ ГОЛОВЕ. Тука има група, която стои и чака твои писания и се задействува върло. ВИЖ СИ ЦЕНАТА - ВИСОКА Е.
анонимъс
А гол вкарал ли е, или го опазиха?
Борис Танушев
Смесвате предпоставките г-н Стефанов, за да направите предопределен извод. Насилие има, но не тръгва оттам, откъдето Вие сте го нарочили. Ако Ви интересува моето мнение по въпроса, посетете страницата ми : http://boristanouscheff. blog. bg/lichni-dnevnici/2012/03/13/poshliapvaneto-kato-nasilie. 919765
Дядо Торбалан
Това не е писано от Доктора.
Чоко Боко
Първо, Стефанов е прав, статията е чудеста и много вярна, за съжаление. Второ, Звездоброец е пълен идиот. Сигурен съм, че Бойко не е бил детето си, но Звездобрлоец сто на сто го прави!!
Мандерлей
Децата се бият навсякъде по света. До неотдавна в английските училища боят с пръчка е официално възпитателно средство. Да не говорим за Германия до съвсем неотдавна. Има нещо много тъпо в това ние да се изкарваме най-големите насилници, след като сме кротък и добър народ като цяло. Я вижте какви ужасни престъпление, насилия, убийства стават в прехвалените демокрации - има още да ги гоооооним! Така че българи имайте по-високо самочувствие и не се самоунижавайте!
jurry
1 шамар! Когато беше малък синът ми, веднъж се опита да ми тропа с крак. 1 шамар и седна на земята! - Мамооо, напиках се-каза през сълзи. От тогава минаха 20г. и сега е абсолвент и не зъжалява за този шамар- помни го завинаги!
старите хора са казали , че боят не оправя , но помага!
тОДоркА бОевА
Сряда, 21 Март 2012, 14:38:20 Ние в нашия род дори котките и кучетата си не бием. ПРИ ВАС МАНГАЛИТЕ, МОЖЕ И ДА Е ДРУГО. . .
ив
Тодорка Боева: Мара Пръчкова, г-жа Точилкова, г-н Каишев, г-н Боздуганов, Шамаренко и т. н. , бийте братя Българи за да ви обичат ха-ха-ха. Боя поражда болка, болката страх, страха подчинение, подчинението роби (стадо). Робска психика, робски манталитет, робски (скотски) живот. . . .
MrBraun
Ще си позволя два цитата. Първо : "По своята социална същност насилието е антихуманен акт. Това е ясно. " Е! Защо тогава бяха изписани толкова глупости? Нали е ясно! И второ : "Удрят ни с цените на яйцата, на хляба, на месото, на горивата, на зеленчуците. . . ". Ехооооооооо, не падаме от Марс, ние също живеем тук! Е! Защо тогава бяха изписани толкова глупости? А! Един и същи въпрос! Ето го и отговора : автори като този избиват комплекси за сметка на ситуацията. Напълно безполезна публикация, дъвчем едно и също а не правим нищо по въпроса. Ето тук е проблема не кой командва а ЗАЩО ?!? И как да се поправи това, а не само да се описва положението пак и пак. . . Шамари има, имало е и ще има по целия свят. В някой страни положението с насилието е дори в пъти по-зле, но за съжаление нашия лектор не е чел за тях. И накрая, нищо лично към дамите, но държа да отбележа, че именно те ( или по-точно голяма част от тях )създадоха "лошите" момчета! Щом "ядат" бой и
MrBraun
Ще си позволя два цитата. Първо : "По своята социална същност насилието е антихуманен акт. Това е ясно. " Е! Защо тогава бяха изписани толкова глупости? Нали е ясно! И второ : "Удрят ни с цените на яйцата, на хляба, на месото, на горивата, на зеленчуците. . . ". Ехооооооооо, не падаме от Марс, ние също живеем тук! Е! Защо тогава бяха изписани толкова глупости? А! Един и същи въпрос! Ето го и отговора : автори като този избиват комплекси за сметка на ситуацията. Напълно безполезна публикация, дъвчем едно и също а не правим нищо по въпроса. Ето тук е проблема не кой командва а ЗАЩО ?!? И как да се поправи това, а не само да се описва положението пак и пак. . . Шамари има, имало е и ще има по целия свят. В някой страни положението с насилието е дори в пъти по-зле, но за съжаление нашия лектор не е чел за тях. И накрая, нищо лично към дамите, но държа да отбележа, че именно те ( или по-точно голяма част от тях )създадоха "лошите" момчета! Щом "ядат" бой и
Аве, много са му увиснали циците на тоя примат, и има "бирено" шкембе. . . Гнусно-о-о! Хубавите цици при жени и мъже зависят от анатомията - теснине рамене обикновено имат увиснали цици, няма къде да се разположи гръдния мускул.
мухлю
Бившата голяма курва излезе, дъщерята стана проститутка. И двете не са бити. Аде, дяволска работа. .

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Вивалди - четирите годишни времена

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах