Реклама / Ads
21| 6108 |04.04.2012 НОВИНИ

Обрат по делото “Белнейски”

.
Съвсем неочаквано по време на заседанието във Висшия касационен съд (ВКС) майката на двете сестри Фани Белнейска поиска делото да се върне за ново преразглеждане, "да се проверят отново всички неща".
 

  

"За мен това не е цялата истина", каза Фани Белнейска. Тя бе подкрепена от съпруга си, който също поиска ново преразглеждане с друг адвокат.

Изказването им беше съвсем неочаквано, тъй като делото стигна до ВКС по жалба на адвокатите на Лазар Колев, които искаха оправдателна присъда или делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда. До момента тезата на родителите на сестрите Белнейски бе тази, че те искат делото да свърши бързо. След като каза това Фани Белнейска припадна в съдебната зала и бе изведена навън.

 

Припомняме, че на 10 юни 2011 г. Окръжният съд на Пазарджик призна 31- годишния Лазар Колев за виновен. Петчленен състав с председател съдия Ивета Парпулова го осъди на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски. Това е най-тежкото наказание, което може да му бъде наложено, според българските закони.

 

Окръжният съд в Пазарджик посочи в мотивите си към присъдата, че обвинението е доказано по несъмнен начин. Като доказателствата посочи показанията на Владимир Славов – Иширковеца, както и алибито, което бе опровергано. За виновността на Лазар, според съда говори и "нелогичното и паническо поведение", което той е имал след дните на убийството. Всички доказателства в съвкупност доказват вината му, посочи председателят на съдебния състав Ивета Парпулова.

 

Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 година. Оказа се, че момичетата са видени за последно живи на 28 януари 2006 година в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят. До 31 януари, когато телата им са намерени в местността "Грамадите" край Брацигово. Тогава новината за убийството им потресе цялата страна.

 

Разследващите търсиха убиеца около две години безрезултатно. Пробивът дойде в края на 2008 година, когато експертите откриха следи от Лазар Колев под ноктите на Росица и във вагината на Христина. Тогава вече следовател по делото беше Веселин Мартински.

 

Три години по-късно, на 7 февруари 2011 г., съдът даде ход на делото срещу Лазар Колев - единственият подсъдим за жестокото убийство. По делото бяха разпитани 35 свидетели. Сред тях и майката, и вуйчото на Колев. Някои от тях получиха амнезия, когато се изправиха пред съда. По делото бяха приложени и три експертизи за часа и дата на смъртта, бяха представени и резултати от детектора на лъжата, на който е бил подложен Лазар Колев и който той не издържа, бяха приложени и няколко ДНК – експертизи. В обясненията си пред съда Лазар Колев заяви на няколко пъти, че не е познавал Росица и Христина Белнейски и не е техният убиец.

 

В края на ноември 2011 година апелативните магистрати в Пловдив потвърдиха присъдата на Пазарджишкия окръжен съд "доживотен затвор без право на замяна" за единствения обвинен за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски - Лазар Колев. Той е осъден да заплати на родителите на момичетата обезщетение от 400 000 лева.

 

Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана. Магистратите са направили изчерпателен анализ в 120 страници на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина. Материалите по делото са събрани в 30 тома.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5625 |21.03.2012 Свидетелски хаос препъна делото срещу Мамата . 15| 6616 |19.03.2012 Препятствия спъват делото "Октопод" . 0| 5552 |14.03.2012 Свидетелски хаос бламира делото срещу Мамата . 27| 5904 |06.03.2012 Делото срещу Цветанов тръгва през април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads