Реклама / Ads
86| 118601 |09.05.2012 ЪNDERGROUND

Награда за главите на братя Галеви!

.
Братятя на обществено мероприятие...
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов призова обявените за общодържавно издирване Пламен Галев и Ангел Христов да се предадат доброволно. Това било, според него, най-разумно. Груба грешка!
 

Това е силно неразумно. Разумните неща са няколко, но те дълго време не се вършеха, а накрая закъсняха.

В този момент единственото разумно нещо, което може да се направи, е МВР или прокуратурата да обяват награда за всеки, който каже къде се намират т-нар. „братя”. Тя да не е по-малка от 50 000 лв. Само след няколко часа, ще се знае откъде са тръгнали тия разбойници, откъде са минали, кой ги е пуснал и къде се намират в момента.

 

В с. Риселово, където им била лятната резиденция, половината селяни са техни хора. Останалите се насират от страх, като чуят имената им. Парите обаче правят смел и най-големия страхливец. На българина му покажи пачка и той ще доведе майка си в ареста, ако трябва. Цинично, но това е истината.

 

Колко години Галеви разиграват държавата като мечка от санаториума в Белица? То не бяха съветници на кмета в Дупница. То не бяха детски градини и ремонтирани църкви. То не бяха пинизи и чупки в кръста. То не бяха ах и ох. Ходиха на срещи с депутати в хотел „Радисън” с охрана, колкото на американския президенти и със затъкнати патлаци на кръста. Никой не им каза копче.

 

Плевенският фонтанчик Румен Петков и недоразумението Алексей Петров се срещаха на „високо равнище” с тях на басейна „Спартак”. Били обсъждали въпроси на националната сигурност. Каква наглост! Трима бандити и един пишман политик бистрят сигурността на страната! Ами да разпуснем армията и МВР тогава. Що са ни, като си имаме такива специалисти. Колко години оттогава, а главният прокурор Борис Велчев се прави на Стиви Уондър... Не нам, драги. Или си с мафията или си против мафията. Против ли си?

 

После се оказа, че Трактора, докато бил на някакво театра, наречено за повече сериозност прикритие, писал доноси комай единствено срещу същите тия Галеви. И срещу бившия си ортак Златко Баретата. Забележете само какъв отбор. Все офицери, все бивши барети, клели се на родината, а станали най-големите мафиоти.

 

На всичкото отгоре цяла седмица медиите ни проглушиха с описания на хотела-затвор, където Галеви щели да лежат. Бил на 2 километра от Самораново, удобни кревати, плазми, видеотека, санитарен възел, стая за отдих, спални за двама, за трима и за сам човек, ако иска да се усамоти или са му доставили курва, например. Дават ли си сметка властите, че две трети от българите живеят при по-лайняни условия? Нещастните хорица от наводнените Бисер и Дъбене с върховна радост биха се преселили в такъв затвор и биха изкарали дните си там. За циганите да не говорим. Биха се интегрирали до един!

 

Само че Галеви удариха шут в задника на държавата. Те не искат да прекарат дори няколко месеца в хотела, наречен общежитие на свободен режим. Те са бизнесмени,  баровци и имат други планове. Освен това вероятно са платили на адвокати, прокурори и съдии, които са им се клели, че няма да се стигне въобще до присъда. Само че се стигна, и Галеви справедливо са обидени. И са прави – обещанията трябва да се изпълняват. Иначе се дава лош знак.

 

Затова трябва да се даде награда за тяхното залавяне. Българинът като е мотивиран финансово, ще почне да уважава даже законите. Та нали точно за пари той става помагач и на мутрите. Те дават, а държавата само му взема. Изборът не е особено труден.

 

Галеви, например, ако искат да разберат кой ги порти в МВР или прокуратурата, плащат награда на подходящите хора, и след ден два получават списък с лошите. Тази практика може да бъде ударена само по същият начин. С тяхното оръжие по тяхната глава. Изглежда скъпо начинание, но не е. Дори 20-30 милиона да отиват годишно за награди за главите на бандити, пак е нищо. Те заграбват от нас сто пъти по толкова. Ако са в затвора, ще намалее наркотрафика, всички видове контрабанда, корупцията, кражбите, далаверите, ДДС измамите и пр. Ще се спестят поне 2 милиарда. Представяте ли си ако тези пари бъдат дадени към пенсиите. Не ми се мисли. Ако се плаща и за доказателства, такива ще се осигурят от народонаселението, че съдът ще трябва само присъди да чете. Което ще доведе до нови икономии, ако се замислите.

Въпросът е дали има политическа воля да се направи подобна радикална крачка. И ако няма – защо. Дали защото липсват традиции, или защото някой няма да му е удобно да бъдат хванати всички престъпници. В други държави се прави и резултатите са повече от положителни.

 

Не е хубаво вътрешният министър да моли някой да се предаде. Няма право да го прави. Разочароващо е някак, демотивиращо. Нали държавата е по-силна и от най-силната мафия. Няма какво да ги призовава, а да праща да ги ловят. Пък когато ги открият, ако това се случи де, тогава нека и матраците да им сменят с анатомични, и фитнес да им обзаведат. А когато слънцето залезе и луната изгрее, да ги водят на чалготека, за да не се прекъсват социалните им контакти. Хуманно общество сме все пак.

 

Всъщност искате ли да ви кажа, как ще завърши този цирк? По някое време Галеви ще се появят отнякъде, придружени от адвокати, а правозащитни шайки, ще запеят в хор, да не им се нарушават човешките права. И цялата тази трупа ще ни се смее в очите. Защото наистина сме смешни хора в смешна държава.

 

Хайдут Сидер

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 22366 |03.05.2012 „Ще ми гепят к..а!”, хвали се митничар . 47| 27594 |24.04.2012 Кремъл следи 60 руски мафиоти в България . 11| 12615 |20.04.2012 Ангел Бончев: Все пак има справедливост! . 77| 25321 |17.04.2012 България да стане Тракия, сочи Панагюрското съкровище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads