Реклама / Ads
26| 7471 |13.05.2012 ПОЛИТИКА

Първанов: Ще търся компромис със Станишев, за да успее БСП

.
Георги Първанов
Има два сценария, които могат да се разиграят на предстоящия конгрес на БСП. Първият е песимистичен – да се сблъскаме персонално със Станишев, да се използват апаратни хватки, които ще доведат до едно трайно разделение в БСП. Има обаче и позитивен сценарий – разговори, сближаване на позициите, взаимни компромиси, които трябва да се случат през времето, което остава до конгреса.
 

 Ако това не се случи, тогава на когреса просто ще броим делегатите.

Това сподели експрезидентът Георги Първанов, който бе гост на Николай Бареков в рубриката “Вашият събеседник” по ТВ 7.

 

Той бе категоричен, че ще е проява на лош тон ако някой каже: Аз съм по-достоен за лидер на БСП. Категория “достоен” се преценява от други хора. Сега за него най-важно е на конгреса делегатите да осъзнаят голямата цел – спечелването на изборите и да си отговорят кой е най-силният лидер, който може да доведе партията до този успех.

 

Според Първанов е немислимо да се говори за коалиционно партньорство с ГЕРБ.

 

Невъзможна е коалиция не само между БСП и ГЕРБ, но и между ГЕРБ и която й да е друга партия. Защото ГЕРБ се провали на всички нива и всеки  политически субект, който се коалира с партията на Бойко Борисов, означава да поеме негативите от некомпетентното управление на ГЕРБ, коментира Първанов.

 

Той счита, че най-нормално е столетницата да ориентира своята коалиционна политика преди всичко към партиите в лявото политическо пространство, като заложи на конкретни идеи. Първанов обаче се въздържа да каже в прав текст дали сред тях са ДПС и новосъздадената партия на Меглена Кунева “България на гражданите”.

 

Според него партията на Кунева е интересен проект. Опитвайки се да използва инерцията от президентските избори, бившият еврокомисар прави сериозна заявка за властта. Но за да успее всеки един нов проект, трябва да са налице и други предпоставки – организационен опит, добра кадрова политика и пр, а това изисква още много работа от страна на Кунева, обясни Първанов.

 

Експрезидентът опроверга мнението на зрител, че вече е изчерпен като политик и е добре да се оттегли.

 

Имам усещане за изхабяването в политиката, вече съм 22 години на тази сцена. Но аз твърдя, че имам още сили и опит, за да мога да помогна на България. Защото изчерпването не зависи от работно време, а дали си запазил висока нравственост и висок професионализъм, призна Първанов. 

 

Той отбеляза още, че като човек, който не е зелен в политика, винаги има не само един ход, затова не го занимава въпросът какво ще стане, ако не бъде избран за лидер на БСП.

 

За мен участие или създаване на друга партия не стои като проблем. Не само ще остана в БСП, но и ще работа за нейната промяна. Не съм човек, който може да стои отстрани и да гледа сеир, когато вижда, че партията има нужда от подготвени и компетентни хора. Аз умея да водя битки и ще продължа да работя за това да се обърнат нещата в българската политика, за да има България едно по-компетентно управление, подчерта още Георги Първанов.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 8203 |12.05.2012 Първанов знаел, че губи битката със Станишев, цепи БСП . 7| 8252 |05.05.2012 Шулц зад Станишев, Р. Петков бута Първанов . 99| 11301 |03.04.2012 Първанов: Н. Младенов съсипа Външно повече от Стоян Ганев . 43| 6725 |11.03.2012 Първанов: Борисов “играе театър” с бонусите на чиновниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads