Реклама / Ads
0| 5063 |11.03.2008 НОВИНИ

Политолози, философи, агрономи са военните министри в ЮИЕ

.
Най-младият сред тях е на 34 г.; най-възрастният - на 69г. Преди да станат министри на отбраната, са учили за агрономи, философи, геолози, прависти. Днес се срещат в София на форум за отбранителната политика в ЮИЕ.
 

Среща на министрите на отбраната от страните от Югоизточна Европа ще се състои днес в София. Тя е в рамките на българското председателство на Процеса на сътрудничество в ЮИЕ, което продължава до май 2008г. Темата на срещата е "Отбранителната политика - за сигурност, сътрудничество и развитие на Югоизточна Европа". Форумът ще бъде открит от премиера Сергей Станишев.

Основен приоритет на българското председателство на ПСЮИЕ е укрепването на стабилността на региона и засилване на регионалното сътрудничество в тясно взаимодействие с Европейския съюз. Това ще става в контекста на осъществяваната в момента трансформация на регионалното сътрудничество в ЮИЕ на принципа на "регионална принадлежност".

Акцент в дейността на Българското председателство е работата по трансформирането на Пакта за стабилност и стартирането от 01 март 2008 г. на дейността на Съвет за регионално сътрудничество (СРС). Тази среща на министрите на отбраната е първата, която ще даде възможност да се направи преглед на съществуващите механизми за регионално сътрудничество в областта на отбраната и да се набележат приоритетите в дейността на новосъздадения Съвет за регионално сътрудничество в тази област. 

Началото на инициативата е поставено в София още през юли 1996 г. на Среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа, когато се взе решение за развитието на дълготраен процес на многостранно сътрудничество между страните-участнички в четири области: укрепване на стабилността, сигурността и добросъседството; икономическо развитие; хуманитарни, социални и културни въпроси; правосъдие, борба с организираната престъпност, с незаконния трафик на наркотици и оръжие и с тероризма.

img_4757.jpg снимка Вяра Йовева

Frognews.bg представя и министрите, участващи в срещата:

ВЕСЕЛИН БЛИЗНАКОВ, МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, 68 годишен, е доцент по радиационна защита;

ЕВАНГЕЛОС-ВАСИЛИОС, МЕЙМАРАКИС МИНИСТЪР НА НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА НА РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ, на 55 години, е завършил политически науки в университета “Пандиу”, но специализира в областта на данъчното законодателство;

ФАТМИР МЕДИУ, МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА АЛБАНИЯ, е на 40 години, минен геолог, специализирал „Добив и преработка на нефт”.  

СЕЛМО ЦИКОТИЧ, МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, 44 годишен, е завършил Военна академия и политология.

ИЛИАЗ ХАЛИМИ – ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА МАКЕДОНИЯ, на 53 години, е философ по образование;

ВИТАЛИЕ ВРАБИЕ, МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА МОЛДОВА, 44 годишен, е учил в Аграрния университет и в Московската академия по публична администрация;

ТЕОДОР МЕЛЕШКАНУ, МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА РУМЪНИЯ, 67 годишен, е с най-солидно образование сред колегите си - правист, специалист по икономика и социология.

ДУШАН СПАСОЙЕВИЧ, Държавен секретар на Министерството на отбраната на Сърбия, е едва на 34 години, правист;

ВЕДЖДИ ГЬОНЮЛ, МИНИСТЪР НА НАЦИОНАЛНАТА ОТБРАНА НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ, на 69 години, е политолог.

МАТЕ РАБОТЕГ, ДЪРЖАВЕН СЕКРЕТАР НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА ХЪРВАТИЯ, на 60 години, е специализирал "Управление на отбранителните ресурси";

РАЙКО НОВИЧЕВИЧ, ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА ЧЕРНА ГОРА, на 43 години е завършил Военна академия. 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5025 |11.03.2008 Я. Янев: "Министри, зам.-министри и областни управители са получавали пари по САПАРД" . 1| 4850 |22.02.2008 Половин милион лева изхарчили министрите за командировки през 2007 г. . 4| 5366 |29.01.2008 Костов плаши с вот Станишев, ако не изгони трима министри . 13| 5098 |28.01.2008 2 фeвруари - ден „Х" за 7 министри. Станишев нанася удар, подкрепен от Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads