Поколението „Защо”: гняв, Интернет, социално въображение

21

|

7013

|17.07.2012
Поколението „Защо”: гняв, Интернет, социално въображение

Какво правят младите, когато не окупират Орлов мост, не гасят пожари, не се мобилизират срещу АСТА, не защитават Иракли? Защо са толкова неразбрани и неразбираеми за елитите? Кои са те?Те са поколението „Защо”.(1) Родени са в епохата Интернет, не признават авторитети, не приемат нищо на доверие, изтъкани са от парадокси, решени са не те да се подчинят на лидери и политики, а елитите да се огънат пред техните искания.

От демографска група към политически субект

Има различни начини да бъдеш млад. Има поколения, за които младостта е възраст. Има други, за които тя е кауза.

Едните се вписват в обществото, другите го взривяват. Първите приемат социалните норми, вторите ги пресъздават. Едните остават демографска група, другите се превръщат в политически субект.

Малко са поколенията, които остават в историята. Западът запомни поколението на 1968 година. Тогава младите от Ню Йорк до Париж заляха площадите, издигнаха барикади, формулираха лозунги, вдъхновяващи и до днес. Барикадите бяха бързо вдигнати, младите се върнаха в университетите и предприятията. Но университетите и предприятията не опитомиха младите, а младите преобразиха и тях, и обществото, и ценностите. Екология и отговорност вместо затъпяващо потребление, уважение и признание на различните вместо унифициращ калъп.

Неолиберализмът на 80-те обезличи младите – пазар, пари, успех, егоизъм, издигнат на пиедестал – това беше новата политическа мода, която тогавашните млади просто приеха.

Днес младите в света са гневни – срещу диктаторите (арабската пролет), срещу елитите, стоварващи тежестта на кризата върху гърба не на тези, които са я предизвикали (седящите младежи на площада Пуерта дел Сол в Мадрид, безкрайните протести в Атина), срещу диктата на пазарите и безотговорността на финансовия капитал (Окупирай Уолстрийт).

Гневни са и нашите млади. Срещу лобизма, корупцията, безотговорността. Те са навсякъде, но зумът на младите ги откроява в трите сфери, към които те са чувствителни: свободата на Интернет (от АCTA до домораслите опити за “подслушване” на Интернет и поставяне под въпрос свободата на блогърите), сакрализираната екология (от Иракли до закона за горите), ценността на индивида (смъртта на Яна).

Гневът е политически ураган. Помита решения, закони, авторитети. Отнесените от вихъра му политици се опитват да се захванат за смешни корекции, вето, манипулирани сондажи, набързо и несръчно сглобени отговори. Толкова набързо и несръчно колкото неудачните решения, предизвикали гнева.

20-годишният преход не е видял такава бездна между млади и елити. Елитите ли деградираха? Младите ли се еманципираха?

Глобалното поколение

Младите се освободиха от своите елити, защото последните са национални, а младите са глобални. Наричат ги поколението Еразъм, пътуват, докато следват, ходят по международни бригади, включват се като доброволци в мисии в чужбина. Нов български филм – „Чужденецът” – ги показва как прекосяват Европа в търсене на голямата любов. Любопитно е и търсенето, и намирането – дали в Париж или в най-затънтеното родно планинско село, тази любов е все интеркултурна.

Каква по-голяма свобода от мобилността и космополитизма? Младите може и да не гласуват редовно, но активно гласуват с краката си. Дефицитите на демокрацията борят и с протести, и с емиграция.

На висок форум у нас развих идеята за българската диаспора като демократичен потенциал. Любопитно е, че тя не впечатли особено институциите, но докосна българите зад граница – от САЩ до Франция непознати за мен българи я коментират и транслират.

Елитите идват и си отиват, най-големият демократичен капитал са активните граждани – и в страната, и зад граница.

Преписвачи и иноватори

Дигиталните млади са поколението на парадоксите. Copy paste е любимата операция. Всички преподаватели знаeм, че преписването е масов спорт, в който винаги печелят студентите.

Те са и поколението на иноваторите. Никога в историята на развитите страни не е имало толкова голям процент млади създатели на предприятия. Никога техният брой не се е увеличавал с такава скорост. Никога не е било толкова лесно да стигнеш от иновацията до глобалния пазар – създаваш оригинална апликация за iPhone и достигаш до множество отворени за новости потребители.

От гаража до най-мощната компания в света, от студентския запой до глобалната социална мрежа – това е митологията на Интернет поколението и то с радост и ентусиазъм я практикува.

Нелоялни към институциите и неудържимо увлечени в интересни идеи

Японският труженик, който влиза в една фирма, приема нейните правила и норми и й посвещава целия си труд и лоялност, изглежда днес като извънземно. Авторитет, какъв авторитет? Йерархии и пирамиди не ги впечатляват, младите днес не изпитват никаква особена лоялност към организациите, фирмите, институциите. Тази нелоялност може да достигне до арогантност: мениджъри и преподаватели споделят, че младите изискват уважение, не не винаги отвръщат със същото.

Институционалните логики не ги привличат особено. В същото време са готови да работят всеотдайно, със страст, ентусиазъм и енергия по проекти и идеи, които ги вдъхновяват.

Cool, но амбициозни. Много cool и много амбициозни. Суичерът и маратонките на Марк Зукърбърг са емблемата на дигиталните млади. Какви конвенции, какъв етикет, когато искаме да променяме и завладяваме света.

Аз да плащам? За какъв ме взимате?

Да се запълни легално един iPod последен модел струва колкото Порше втора употреба. Можем да си представим феноменалното нарастване на джобните пари на днешните млади или обемът на техните нелегални практики, шеговито коментира Фабрис Епелбоен, директор на сайта ReadWriteWeb (2).

Дигиталните млади са поколението на споделянето. Споделят музика, връзки, информация, знания. Това е тяхната отличителна марка. Да притежаваш ,без да споделяш е властта на предишното поколение. Днес младите от социалните мрежи искат да  притежават, като споделят.

С мои студенти от международен летен университет разсъждавахме как да превърнем дигиталния индивид в е-гражданин. Родиха се интересни идеи. Едната беше да не се позволи части от Интернет да бъдат продавани и купувани. Интернет да бъде общо благо.

Лекота или риск

Френската майка изпраща дъщеря си на детската градина и я съветва: „Внимавай”, американската шеговито я окуражава: „Bye, bye, have fun, забавлявай се”. (3) В тази интеркултурна карикатура виждаме либералното възпитание в основата на едно от най-изумителните качества на днешните млади – лекотата, с която преминават от едно занимание в друго. Дипломирани инженери стават социолози, дипломирани политолози – информатици. Още по-любимо занимание е съчетаването на най-различни занимания. Те са и рожба, и стимул на маркетингововата стратегия „3 в 1”. Някога се искаше първо да учиш и чиракуваш, едва после да се професионализираш. Днес и ученето, и професията е fun, учиш едно, работиш друго, важното е да те интригува и увлича.

Те са поколението на риска. Първо, защото обществата стават все по-рискови и най-вече, все по-огънати под тежестта на осъзнаването на риска. Второ, защото днес е по-лесно да успееш. Днес е по-лесно отвсякога и да се провалиш. Преди провалът беше драма и стигма, днес е част от спорта, има втори рунд.

Младите приемат предизвикателствата на обществото на риска: те не искат да следват, а да експериментират, не искат да повторят, а да създават.

Първото поколение на прехода, което може да мечтае

Поколението на 80-90 имаше кауза – сваляне на комунизма и демокрация. Поколението на края/началото на века видя реализацията на тези каузи: ЕС. Политиците мислят и не могат да измислят нови каузи. По-лошото е, че принизаха висотата на европейската идея и от демократична ценност я превърнаха в неусвоени фондове.

Елитите днес са безсилни да предложат нови каузи. Младите днес въобще не обръщат внимание на немощните опити на политиците. Край на големите дискурси. Време е за конкретни каузи, инициативи, протести.

Младите днес възраждат утопията и мечтата.

По време на Окупирай Уолстрийт някой предлага всички, които искат да мечтаят, да вдигнат ръка. (4) Вдига се гора от ръце. Марина Ситрин, една от авторките на книга, събираща автентични разкази от Окупирай Уолстрийт, представя себе си като писател, адвокат, активистка и идеалистка. (5)

Младите днес нямат лидер, организация, програма, структурирани искания. Имат мечти.

Дори да не постигнат нищо друго, само с това ще останат в историята. Поколението, върнало на обществото социалното въображение и свободата да мечтаеш.
----------------------------------------

1. Generation Y – от английската буква Y, която се произнася като думата защо.
2. Rollot, Olivier. La generation Y. PUF, 2012.
3. Пак там.
4. Occupy Wall street! Textes, essais et témoignages des indignes. Paris : Les Arènes, 2012.
5. Пак там.

Анна Кръстева, доц. в Департамента по политически науки на Нов български университет, доктор хонорис кауза на Университета Лил 3 във Франция

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Кмета
Много вярна и в същото време леко скучна статия . . . иделана е за летните месеци :DDD
Защо това поколение нищо не пр,

Какво правят поколението „Защо”, когато не протестират срещу Белене и Козлодуй /подмолното продължение на Белене/, не протестират срещу тоталния руски монопол върху всичко - горива, политика, средства за масова дезинформация - превърнали се в продължение на руското робство; когато не протестират срещу руските фирми дупчещи Добруджа от 10 години, нямащи никакъв шанс да добият газ поради изостанали от водещите страни със 70 години, когато не протестират срещу грозните паметници на руския поробител, когато не са на инструктаж на Позитано, или да си вземат хонорара от руското посолство? Защо това поколение нищо не прави, освен ако не му наредят червените?

3 + 0 - !
Мосолон
Много тьпо писание. Защо?
,,,

Защото, първо, госпожата е превела нечие западняшко мнение и, второ, построила го е като училищно есе - това й е нивото, нищо, че се е добрала до званието "доцент". Забележи по какви науки е доцент, хе-хе.

4 + 0 - !
демонтиране паметника на руски,

Петиция "ЗА" демонтиране паметника на съветската окупационна армия в София можете да подпишете на - http://www. change. org/petitions/-26

1 + 0 - !
доктор Шатаф
Това, което е написала "доктор хонорис кауза" Кръстева е . . . УЖАСНО!!! Не може да се спори с нея. Явно добре е опознала и изучила нравите, тежненията, мечтите и амбициите на днешните млади. Само че тези млади хора са роботи, облечени в тленно тяло, а не деца от плът и кръв. Егоисти, егоцентрици, егоманиаци. Не признаващи никаква обществена, политическа, гражданска, семейна йерархия. Не робуващи на проверени ценности, идеали, мечти. Ами защитата на Родината? Ами вярата в Бога като върховен авторитет? Ами съобразяването и уважението към "белите коси"?Нещо не го виждам това в т. н. "нови млади"!Ако имаше възможност тези "млади" зомбита биха транслирали съзнанието и разума си във флашка и биха плюли и на планета и на роден край, само да могат да сърфират в интеркосмическият нет/когато и ако такъв бъде изобретен/. Объркано, постмодерно поколение. Нещастно по своему, търсещо да запълни празнината в душите си с псевдопълнотата на Фейсбук и Туитър. Бог да им е на помощ.
Необразован НеДоктор
Абе Шатаф, кви ги гобориш бе брато. Вземи се впусни в някоя друга среда. Имаш ли представа колко млади хора дори не ползват компютри, има такива, които ги ползват само за да се уговорят къде да се срещнат и да водят истински социален живот. Такъв какъв пострадалите от комунизма не смеят да водят вече над 20 години, защото света им е непознат, защото живеят в страх и единственият им съвет към младите е " страх лозе пази". Младите са тези, които защитават и обичат природата и родината. Няма съмнение, че във всички възрастови групи има и лоши и добри, не искаме да маргинализираме, но ти си много далеч от нещата И черешката на твоето изказване: "Ами вярата в Бога като върховен авторитет?" Незнам какъв бог те води теб, но нас ни води друг. Бога на разумна и на чувствата, а не на страха и заплахите. Ясно ми е, че колкото и да пиша нищо няма да попиеш, но то това си е българска черта - омраза) дано поживееш по-усмихнат оставащите ти дни . . . .
Необразован НеДоктор,

П. С. а да и относно обръщението ми към теб "брато" - чудя се дали би могъл да разбереш, че то идва от факта, че те приемам за човек и независимо от позицията ми съм в състояние да те уважавам и да приемам, че хора като теб съществуват, дори мога да те обичам без да те познавам . . .

0 + 0 - !
развеселен,

Недокторе, ще пораснеш и ти. "Вашите" младежки години са толкова уникални, колкото бяха и и нашите. Истината е, че човек му се налага да порасне, да се успокои и да стане част от някаква система. Ще го разбереш като минеш 30-те. :)

1 + 0 - !
Казасов
Нищо ново под слънцето. И това поколение/бунтарско/след време ще захвърли велосипедите, дънките и шапките. Ще се качат на мерцедеси, ще облекат костюмите и ще започнат да се отбягват с тези, които останат с първите атрибути. Да, различното сега от преди е интернет, но какво от това. Разбирам ги, защото за разлика от други години, този път техните родители са инфантилните.
Уил Снемит,

Още по-лошо - част от тия дихатели ще станат полицаи и след време ще бият и ще обгазяват следващите дихатели, които може би ще се самопровъзгласят за "поколението XYЙ" (хикс-игрек-и кратко). Голям майтап, ама те още не знаят.

4 + 1 - !
"Защо" ли?
Колко суета, побрана в претенциозни клишета, госпожа Кръстева. Защото, онова което ми предлагате като откритие е само "cover", казано на музикален английски. От поколението, което не обича да го поучават съм -шах и мат! Един ден, когато жена ми ме прати за пресни репички на пазара, ще ви харесам повече.
Кръстева, полуграмотната протоплазма, която може само да плюска и да се размножава защото трето не ѝ е дадено/слушането на чалга не се брои/ и която вие превъзнасяте, е лесно манипулируема тълпа от нищотеможещи идиоти!Я по-добре си гледайте измислената тъполивница, наречена НБУ, гледайте си титлите и не ме принуждайте да проверявам в Лил какъв доктор сте и какво сте правили там, защото ми омръзна да слушам подобни на вашите наукообразни простотии на физиологична основа!Бъдете здрава, Кръстева, и не дращете глупостите си по форумите, драга!!!Измислени университети и още по-измислени доценти и доктори хонорис кауза!!!Стига вече псевдоучени слова, Кръстева!!!Стига!!!
Колко тъпаци в тоя форум,

Заседна им интелегентното писание!

0 + 4 - !
Уил Снемит,

Така е. ИнТЕЛЕгентното писане ни заседна, както обикновено.

2 + 0 - !
Едуард Стърнс:
Няма по-прост народ от българския
съгласен,

Така е! Последната дупка на кавала сме, ама по селата си мислят друго. :)

2 + 0 - !
Lucas
I just hope whoever writes these keeps wrtinig more!

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Вивалди - четирите годишни времена

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах