Откриха Тракийския град Дронгилон

0

|

4876

|13.08.2012
Откриха Тракийския град Дронгилон

Тракийският град Дронгилон, за който са писали древните автори, се намира близо до тополовградското село Княжево, убедени са участниците в археологическата експедиция „Странджа" с ръководител Даниела Агре.За втора година те продължават разкопките на могилен насип, под който откриха дома на богат тракийски аристократ.

„Неговото местоположение се търсеше около големия завой на Тунджа. Явно нашите усилия, които бяха насочени системно към търсенето на този град, се увенчават с успех, - каза Даниела Агре пред БНТ. - Във всяка една от стаите е имало огнище, което служи за огрев, осветявали са помещенията с лампи, повечето от тях гръцки, които са горяли със зехтин, използвали са в бита си рибни блюда, използвали са гръцка посуда.”

Археолозите са открили монети, които датират построяването на двореца през четвърти век преди Хр. и неговото унищожаване през средата на трети век. Новите открития доказват какви са били животът, битът и интересите на тракийските аристократи.

Община Тополовград помага на археолозите с каквото може. След откритието се обсъжда идея за откриване на общински археологически музей, който да се превърне в туристическа атракция.

Самото съоръжение е не само от национално, но и от световно значение, а Тополовград ще стане археологическа дестинация, заяви Божин Божинов, кмет на Тополовград.

Заради липса на средства обаче археолозите зазимяват обекта край Княжево, надявайки се през следващата година да успеят да продължат разкопките в района.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

. София

+18°

+32°

.

лек полъх

. Бургас

+21°

+31°

.

лек полъх

. Варна

+21°

+30°

.

лек полъх

. Пловдив

+19°

+34°

.

лек полъх

. Ст. Загора

+20°

+35°

.

лек полъх

. Русе

+21°

+32°

.

лек полъх

  • Граждани протестираха срещу незаконно строителство около плаж „Корал”

  • Граждани протестираха срещу незаконно строителство около плаж „Корал”

  • Граждани протестираха срещу незаконно строителство около плаж „Корал”

Виж провалите на "ледената кофа"

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Владо Трифонов Владо Трифонов "Умът и чуствата ни се усъвършенстват в разговори с другите хора. Пак там те се похабяват. Затова най-важното от всичко е да умеем да подбираме събеседниците си. (Блез Паскал) Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Иво Митрев Иво Митрев Нетърговски организации REDUTA.BG REDUTA.BG ХРОНО-СИНКЛАСТИЧЕН ИНФУНДИБУЛУМ Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство