След Олимпиадата – време разделно

65

|

39389

|13.08.2012
След Олимпиадата – време разделно
Те очакват решения, а не пожелания

Онзи ден историкът проф. Николай Овчаров ни взе акъла с поредната археологическа сензация. Бил открил най-голямото средновековно съкровище по българските земи. Естествено в Перперикон. Медиите веднага с възторжени възклицания препредадоха (лятна суша за събития) новината по веригата.„Има причини да се смята, че в Перперикон открихме едно от най-големите средновековни съкровища, намерени някога в България”, заяви Овчаров. Според неговата теория съкровището е било свързано с духовенството. „Имаме преки данни за богатството на епископите. Става въпрос за монетно съкровище от близо 50 златни монети, а колко сребърни - никой не може да каже”, тайнствено допълва професорът.

Браво. Средновековни съкровища са откривани и друг път и също са обявявани с познатата интонация. Такива са съкровищата на цар Калоян, на Иван Шишман... Проф. Овчаров най-добре знае какво точно е открил и как е станало това. Колегите му също. По-важно е, че на него, както и на доста българи, ни се иска да сме центъра, ако не на вселената, то поне на света. Страшно много ни се иска, но не сме. Всякакви научни и обществени полемики в тази посока са любопитни, но едва ли ще променят фактическото положение.

 

Това обаче не ни прави по-малко значими и в никакъв случай по-малко горди с родната ни история. По-добре е обаче да сме реалисти. Така разочарованията ще са по-малки, а ще надживеем и някои от комплексите си.

 

Имаме най-много аптеки на глава от населението в ЕС, но лекарствата ни са скъпи. И по брой на болници сме шампиони, но не и по заплати на медиците.

 

Подобна тенденция се наблюдава и в българския спорт. Над 120 спортни федерации, а от Олимпиадата се връщаме с един сребърен и един бронзов медал. Волейболистите ни станаха четвърти. Шести е ансамбълът по художествена гимнастика. И други спортисти се представиха достойно, според силите си. Но възторжените ах и ох не стихват из медиите. Данчо Йовчев бил национален герой, световен колос. Да, така е, но прехваленото мляко бързо вкисва, казва народът.

 

Същото важи и за Ивет Лалова. Успех е, че въобще стигна полуфинал и бяга равностойно с живите ракети от Ямайка и САЩ.  Но защо искаме на всяка цена да ги бие?! Товарим тези хора с нереални очаквания. Станка Златева, Тервел Пулев, Силвия Митева, Мария Гроздева, волейболистите и пр. воюваха с перфектно подготвени и мотивирани съперници. Направиха колкото можаха. Не донесоха пълна торба с медали. Е и? 

 

Както в археологията, така и в спорта, е нужна стратегия, научен потенциал, модерна наука, човешки и финансов ресурс. Футболните ни отбори катастрофираха тежко в евротурнирите. Биха ни клубове, които доскоро ни гледаха номера на фанелките.

 

В Лондон по същият начин катастрофира и борбата – националният спорт, с който се гордеехме десетилетия наред. Едно момиче натри носа на прехвалените ни борци. Би ги с куража си да мечтае за върха. Прав излезе Боян Радев, като каза на нашите, че ако се върнат от Лондон без медали, ще им даде от неговите...

 

Никой не си мисли, че е лесно да си в световния елит. Много от нашите момчета и момичета са дали всичко от себе си, лишили са се от личен живот, но резултатите са мижави. Защото от години ни преследва мегаломания. Да, при социализма имахме страхотни успехи и пълна кошница с медали. Но тогава спортът бе част от „студената война” и средство за идеологическа борба. Като не можехме да покажем превъзходство в икономиката и стандарта на живот пред загнилия капитализъм, трябваше да му натрием носа на стадиона. Пирова победа. Колкото и да въздишаме по онези времена те няма да се върнат, а и не е нужно.

 

Просто трябва да признаем, че сме малка държава, при това бедна и че не можем да издържаме финансово над 120 федерации, 80 от които по олимпийски спортове. Такива усилия и разходи не правят САЩ, Русия, Китай, Англия, Франция, Канада и пр., но ние сме сякаш по-богати.

 

Само по силове спортове у нас има над 14 федерации! Издържаме федерация по сумо. По акробатичен рокендрол. По кемпо, каквото й да означава това. Федерация по лакрос. По американски футбол и футбол на маса. По йога и дартс, както и по петанки, крикет и кудо, по фитнес... Милиони се изливат във  федерации и клубове, които съществуват заради тесен кръг от почитатели, а понякога и само заради семействата на ръководствата. По брой на спортните клубове на глава от населението сигурно сме №1 в света. Всички обаче знаем, че това е един балон. Необходима бройка, заради която се изсмукват някакви пари. Федерации – прахосмукачки.

 

В същото време липсва най-важният спорт – този в училищата и кварталите. В САЩ физическото възпитание е приоритет, а активните в спорта получават стипендии от колежи и университети. Същото е в Англия. У нас физическото възпитание е последна грижа. Масовият спорт се поддържа от отбори, които са по-добри в пиенето на бира, отколкото на терена.

 

Бастисани бяха и спортните училища. Останали са двайсетина, но селекцията е мижава, базата кахърна, треньорите демотивирани, резултатите – семпли. Армейският спорт също мина под ножа. Гимнастиците на Италия влязоха в осмицата на финалите в Лондон. Част от тях са от клуба на Военно-въздушните сили на страната. Имаше и полицаи в турнира по бокс, а Роберто Камареле стана вице олимпийски в категория над 91 кг. Такава практика има и във Франция. Някои от американските боксьори също са от армейски клубове. 

 

Първото нещо, което трябва да се направи след Олимпиадата е един подробен и задълбочен анализ. Да сме наясно колко спорта развиваме и имат ли всичките почва у нас. Задължителна е и обществената дискусия. В крайна сметка не става въпрос само за медали и класирания, а за здравето на българина. За забраната на пушенето в кръчми и ресторанти се водеха епични войни по медиите, а за спорта на нацията – нито вопъл ни стон. Истината е, че се наливат грешни пари на грешно място. Доказаха го грозните скандали във федерациите по стрелба, волейбол, бадминтон, щанги и др. Скоро ще се радваме на някой нашенец, че въобще е додрапал до финала или не се е удавил в басейна...

 

Нека останат редуциран брой федерации по най-популярните и обичани спортове. Останалите да се трансформират в частни клубове и който иска да тренира – да си плаща. Даровитите, талантливите и упоритите деца и младежи да получават стипендии. Изявените спортисти да бъдат осигурени материално. И тогава да искаме от тях медали. В този момент е утопия да очакваме повече.

 

Тази концепция трябва да се предложи на всенародно обсъждане. Да не говорим, че спорта е най-ефективната алтернатива на дрогата, пиячката и цигарите. Клишето „Здрав дух – в здраво тяло” е вярно. Не сме център на планетата, не сме най-великите, нито сме най-умните. Не сме най-трудолюбивите, нито най-гостоприемните и красивите. Стига с тези митове. Важното е да организираме живота си правилно, да живеем добре и да не бягат децата ни по чужбините. Ако не сторим нищо сега, след години наследници на проф. Николай Овчаров няма да открият и един медал, не само на Перперикон, но и в София...

 

Пламен Борисов,

спортен фен

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Пешо2
И без анализ е ясно, че още от времето на соци масовият спорт е зъагърбен в името на фуклявенето и спечелените, с всякакви средства, медали. Или по-точно - днес от стратегиите във всичко да покажем какво ни се иска да бъдем, да преминем към стратегиите нека имаме масов спорт, пък все едно как ще се представим. тогава, без да се натягаме ще се представим 10 пъти по-добре и от това няма да ни стане по-добре , защото ще сме си добре.
Пешо2 да не сте,

бутали СОЦ-а. Кой въ би по главите да правите тази авантюра?Ся 2-та пръста "ВИКТОРИЯ" в задниците си ги наврете и не плачете. Това може днешна изостанала ФЕОДАЛНА БЪЛГАРИЯ. Това да не ви е СОЦ-а. Ей много прост народ пише тука.

4 + 10 - !
Пешо2,

Комуненски, май не си ме разбрал. Тъкмо тъпия соц отглеждаше шампиони и артисти, любимците на Тошо, както писа един тука, които трябваше да подготвят културни и спортни поколения, а се получиха мутри, крадци, простаци и болни поколения. . . Масовия спорт не е за комунетата. Вие сте по федерации, съюзи, организации, Кремиковчета и АЕЦ Белененца, където да можете да лапата лесно народна пара.

18 + 2 - !
Пешо2,

А и да изкарате няколко претренирали и налапали се с анаболици изключения, които да "изпунтират" възход.

6 + 2 - !
Я стига говори глупости,

анаболици, НЕ-аболици обаче истински ДЪЖД от медали и класация в 1-та десятка на света. Сякаш ония не взмаха анаболици. Не ма карай да ти давам пример с ТЕХНИ олимпийци също остранявани заради товНа крив х. й вълната му пречи, че и твойта работа сега. Бегай в басейна да охладиш тъпия си мозък и глупости не пиши. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . МОЩНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ НА ВРЕМЕГО БЕ И МОЩНА ОЛИМПИЙСКА ДЪРЖАВА. Всички държави като малка страна я сочеха за ПРИМЕР с пръст. Марш на село да чистиш кочините.

4 + 20 - !
ммда,

Баш всичко си е на "мястото". . . Едно време се правеха пари от медали напълно заслужено. Сега се правят пари без медали - за какво са им при тия милиончета, които предварително кльопат по федерациите за "подготовка". А не забравяте - това са пари от държавния бюджет, тоест от всички нещастници, очаквайки нещо по телевизиите.

18 + 0 - !
----- SPAM ----- ,

А ДОКЛАДА НЕ ЕК , ТОЙ НЕ Е ЛИ ВАЖЕН ?

Коментарът е маркиран като неуместен / или спам

1 + 2 - !
АКАДЕМИК ДА ТИ ЕБА МАЙКАТА,

А ДОКЛАДА НА ЕК НЕ Е ЛИ ВАЖЕН ?

1 + 2 - !
академик, плати на хората бе,

от торнадо имаш неплатени задължения , а пак си ги излъгал.

2 + 1 - !
Пепеляшка
Много ми е интересно - тези дето печелят медали са все колежани с малки изключения. Странно, че от нашите тъй много ВУЗове няма нито един спортист. И още нещо каква е тази грандомания, аз пък мисля, че 4 място на волейболистите и 6 на гимнастичките, като и медалите на Златева и Пулев и 7 място за Йовчев са достатъчен повод за гордост. Нали девиза на Олимпиадата е "Важно е участието". Ами моля Ви бъдете по-позитивни бе хора!
джюджето,

А как беше по времето на бай Тошо Пепеляшке туй време що забрави?Маса златни и сребърни медали, на бронза му се мръщехме. В класацията на оличпиадите БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е БИЛА В ЧЕЛНАТА 10-ТКА ОТ ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ В ОЛИМПИАДАТА СТРАНИ. Ама имаше МОЩНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ и горди Българи със силна държава. Икономика, сигурен и спокоен живот, милиони цъфнали усмивки по лицата на хората, спорт всичко. А сега? по зле от най скапаната латино държава. По стандарт на живот сме след Папуа, Нова Гвинея и Сейнт Джоунс. Какво да говорим. Феодална работа. Роби и робовладелци, ТЕ тръгнали спорт да ми показват някакави съмнителни спортни бизнесмени баш айдуци. Беше то спорта на времето.

9 + 19 - !
шошо,

Ами гордей са , ма, пикло

3 + 13 - !
Тодор Живков
Как сте другари, борите ли се за добруването на народа?Върви ли спорта върви ли?По мое време много медали много нещо и класация на БЪЛГАРИЯ винаги в първата 10-тка държави. Ся един гол х. й в задниците на много спортни айдуци представящи се за "бизнесмени". . . Да са ви честити к"ъвто вий спорта, такава вий "демокрацията". . . ха-ха-ха-ха?!
Една българка
Преди 2-3 месеца попаднах в дупка на времето или казано по друг начин БНТ излъчи празника на Спортната академия /някаква кръгла годишнина/. "Мероприятието" бе в стил късни 70 - в зала 1 на НДК, маршируващи младежи и девойки, веещи се знамена, летящи по сцената спортисти /вързани с въжета, разбира се - някой ги дърпаше насам-натам, горките/. Видимо бе неудоволствието, с което участваха студентите. И как иначе - тотална пародия и безумие, подготвено от най-изтъкнатите ни професори по спорт, преподаватели в Академията. Е, да питам аз - Пеле професор ли е? А Карл Люис? Може би Щефи Граф е Академик? С такива спецове - и двата медала са добре. Браво на Станка!
Да не сте бутали СОЦ-а,

бе българке?Кой въ би по главите да го бутате?Ся рИвете, няма к"во да рИвете. Какво си посял туй ще пожънеш. По времето на СОЦ-а в мизерните панелки хората имаха образование, работа, качествено здравеопазване, лична и социална сигурност, вили и къщи, спокойно се връщаха в домовете си и ходеха на мачове - пълни стадиони, защото нямаше гамени и бандити, които да ти попречат да разпуснеш в спортно събитие. Българите се гордееха, че са българи, с многото медали на олимпиади и световни. Сега-чалга, престъпност. И едни предприемчиви айдуци, представящи се за бизнесмени. Спорт- нула. Действа ориенталската схема не им трябват премии от медали-те си вземат предварително милионите. Справка:Данчо Лазаров. Първо-3 милиона, после още 8 милиона. За какво са им 200 000, например, за бронз(или друг медал). Това са джобните на инженерчето, превърнало волея в бизнес. И на магазинера за спортни артикули Любо Ганев. Светът върви напред, дори и в спорта. Ние - назад. Въпрос на държава и Държавност.

9 + 17 - !
Пешо2
Нека го кажа още един път ясно и кратко. Освен в наука, и задължително вкарване на децата, особено на циганите, в училище, България трябва да инвестира в масов спорт. Включително и повече физическо в училище. Това е здрав дух и здраве, това е заетост и инвестиция. дори по-добра от инвестицията на "главния археолог". А резултатите в науката и изобретенията, в спорта, ще дойдат естествено.
тъпунгера Пешо2 не вдява,

туй де го пише бе по времето на СОЦ-а, сега това е невъзможно да стане. Обаче лозунгара си драска , че му се много пише. Мат"рял де вика бат Бойко.

2 + 3 - !
Талибан,

Къде е тая наука бе човек?БАН е място където на тон бълват никому ненужни статии, а във вузовете разни хора преподават материал с 30 годишна давност и чакат пенсия!

15 + 2 - !
БЕН ЛАДЕН,

Не рИви талибан-Е, кой тъ би по главата дасваляш СОЦ-а. Тогава имаше наука, БАН всичко. Ся си заври отзад 2-та пръста "ВИКТОРИЯ", че да ти дойде акъл в главата. Загубен талибан.

5 + 9 - !
Пешо2,

По резултатите ще ги познаеш. Нито истинска наука имаха, нито парите в театрите успяха нещо да възпитат, нито огромните пари за спорт отидоха за дравето на спортуващи. Сравнете с Хърватия, например. . . Но и днешните са тъпи. Инвестициите в масов спорт щяха да са един от моторите по време на криза.

6 + 2 - !
Полковник
Още един тъжен факт е налице след края на Олимпиадата в Лондон. България е на 63-о място в крайното подреждане по медали, ясно е, че нямаме шампион. Такова нещо не се е случвало в последните 60 години. За последно през 1952 година страната ни се връща от Олимпийски игри без златно отличие. Тогава в Хелзинки боксьорът Борис Георгиев-Моката завоюва първото олимпийско отличие – бронз, като то е единственото на Игрите. От следващата Олимпиада в Хелзинки (1956) до Пекин 2008 България винаги е имала поне един шампион. Най-много – 10, са в Сеул през 1988 година. След рекордният брой медали в Москва през 1980-а – общо 41, на всяка следваща Олимпиада отличията постепенно намаляват, стопяват се значително и стигат до сегашните два на Станка Златева и Тервел Пулев.
Полковник
България е една от 14-те страни, която участва на първите модерни олимпийски игри през 1896 година в Гърция. Първият медал за България на Олимпиада печели боксьорът Борис Георгиев-Моката в Хелзинки през 1952 година – бронз. Първият златен медал печели борецът Никола Станчев в Мелбърн през 1956 година. Най-много медали на България от летни олимпийски игри донася борбата – общо 67, от тях 16 златни, 31 сребърни и 20 бронзови. Следва вдигане на тежести с общо 31 медала, от които 12 златни, 16 сребърни и 8 бронзови. Най-много медали България печели на Олимпиадата в Москва през 1980 година – 41, от които 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови. Най-успешната ни Олимпиада е 8 години по-късно в Сеул. Тогава страната ни завоюва 10 златни медала, 12 сребърни и 13 бронзови – общо 35 отличия. Най-слабото представяне на България на Олимпиада е в Пекин през 2008 година – 5 медала, от които 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови. България е спечелила общо 212 медала на летни олимпийски игри – 50 златни, 83 сребър
Полковник
83 сребърни и 74 бронзови. На всички олимпиади до момента България е била представена от общо 1741 спортисти, 1250 мъже и 491 жени. БЪЛГАРИЯ НЕ УЧАСТВА НА ОЛИМПИАДИТЕ - 1900, 1904, 1908, 1912, 1920, 1932, 1948, 1984 (заради бойкот) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Българските медали на всички Олимпиади: Атина 1896 - без медал Париж 1900 - не участваме Сейнт Луис 1904 - не участваме Лондон 1908 - не участваме Стокхолм 1912 - не участваме Антверп 1920 - не участваме Париж 1924 - без медал Амстердам 1928 - без медал Лос Анджелис 1932 - не участваме Берлин 1936 - нямаме медал
Полковник
ПЕРИОДА 1944-1989г. . . . . . . . . . . . . . . . . . Лондон 1948 - не участваме Хелзинки 1952 - 1 медал (бронзов) Мелбърн 1956 - 5 медала (1 златен, 3 сребърни, 1 бронзов) Рим 1960 - 7 медала (1 златен, 3 сребърни, 3 бронзови) Токио 1964 - 10 медала (3 златни, 5 сребърни, 3 бронзови) Мексико 1968 - 9 медала (2 златни, 4 сребърни, 3 бронзови) Мюнхен 1972 - 21 медала (6 златни, 10 сребърни, 5 бронзови) Монреал 1976 - 22 медала (6 златни, 9 сребърни, 7 бронзови) Москва 1980 - 41 медала (8 златни, 16 сребърни, 17 бронзови) Лос Анджелис 1984 - не участваме Сеул 1988 - 35 медала (10 златни, 12 сребърни, 13 бронзови)
Аааа,,

на "другаря" не му харесали многото медали периода 1944-1989г. , и пляснал минусчетата. Де гиди дърти реститутки. Пръчка Христова за Вас. Ще уважавате ИСТИНАТА сладка , горчива но щом е ИСТИНА трябва да се уважава! . . . . . . . . . Полковник!

3 + 7 - !
Полковник
ПЕРИОДА 1989-2012г. . . . . . . . . . . . . . . . . . Барселона 1992 - 16 медала (3 златни, 7 сребърни, 6 бронзови) Атланта 1996 - 15 медала (3 златни, 7 сребърни, 5 бронзови) Сидни 2000 - 13 медала (5 златни, 6 сребърни, 2 бронзови) Атина 2004 - 12 медала (2 златни, 1 сребърен, 9 бронзови) Пекин 2008 - 5 медала (1 златен, 1 сребърен, 3 бронзови) Лондон 2012 - 2 медала (1 сребърен, 1 бронзов)КРАЙ! . . . . . . . . . . . . . . . . Цифрите показват най точно картинката!ИЗВОДИТЕ, всеки за себе си!
шошо
Браво, Пацо, наистина е така.
Любопитна,

Кой е тоя Пацо бе?Светни малко за човека точно описал нещата.

3 + 0 - !
шошо
Полковник, иди се прегледай , стига си ръгал глупости и ти.
Наблюдател,

Е на цифрите който всеки може да провери щом тоя тъпунгер шошо, 13/08/2012 - 16:30 вика глупости наистина много Народ в горещините е слънчасал. Не са добре хората.

3 + 0 - !
герги
Това крадене от спортните федерации се дължи на борците и боксьорите, които след 1990 г. формираха организираната престъпност. Те от своя страна докараха чрез рекет и убийства парите на червената буржоазия и сега престъпната червена буроазия им връща жеста. Затова сега не може да има спорт. Улични побойници, крадци и рекетьори не биха могли да бъдат добри организатори и мениджъри в спортни федерации.
kostadin petkov,

Kak taka se govoriat gluposti, mom4e? Razbiram, kompleksar si. No pro6ka. . . . trudno. !

0 + 0 - !
Коста
Кой ще провери как малко по-голяма Унгария успя да спечели 17 медала от които 8 златни?
А бе Коста,

ти имаш ли очи да четеш и да не би ТЕ да са на гъзъ ти? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . МОЩНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ ВИЖ КАКВО ПРАВИЛА НА ВРЕМЕТО!Чети Българино и някъде си го запиши! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Мюнхен 1972 - 21 медала (6 златни, 10 сребърни, 5 бронзови) Монреал 1976 - 22 медала (6 златни, 9 сребърни, 7 бронзови) Москва 1980 - 41 медала (8 златни, 16 сребърни, 17 бронзови)

3 + 8 - !
fedoka
pak umuvate, pak alabanistiki raztiagate dragi saforumci, statiata e tolkova tochna i precizna, che prosto niama kakvo da se dobavi, tova e samata istina. drugoto govorene, opravdania i oplakvania che vse niakoi drug e vinoven sa nasastoiatelni.
SEL
Много точно написано. Това е реалното положение. Ако трпябва да се сърдим на някого, трябва да се сърдим на себе си. Искаме да сме това, което не сме.
до горния,

Абсолютно.

2 + 2 - !
шошо,

Абе , какво ме интересуват олимпиади от 1948 година , кой какво е направил, аз живея в настоящето, не като полковника гумен още храчи прах от годините

5 + 5 - !
така де шошо,

полковника ти снесъл нещата като на "бебе" да цуцкаш с биберонче информацията. Ама то човек освен мозък трябва да може и да мисли. Е как да стане с тъпунгери като теб довлекли се от селата къде само чистили кочините на прасето?Как да стане тази работа?Не става сиво вещество да се налее в тъпи мозъци. Не може!Амчи нали за това ПОЛКОВНИКА е направил ретроспекция на олимпийското участие на България за да може да видиш КАРТИНКАТА като цяло. Да сглобиш детайлите и направиш съответните ИЗВОДИ. Иди обяснявай на цървули. То освен да гледа тъпо като теле в железница за друго не става.

2 + 1 - !
редник
Аман от полковници-комунисти, аман!44г. Сталин изкара бащите им от оборите, където чистеха лайната и сега бучат по това време. Но рано или късно техните деца, внуци и правнуци ще се върнат там където им е мястото-в оборите при говната!
!!!,

Сън в лятна нощ редник!Малко са те гонели полковниците, трябвало е по вечко ама си явно някой хитрец къде се скътавал и ся ти много знаят устата! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Чували ли за тази теория "КОНВЕРГЕНЦИЯ на елитите"?Едва ли защото си прост. Няма смисъл да ти се обяснява. Това за оборите и говната ще ти се ама го забрави. Няма как да стане въпреки големите ви реститутски желания в тази насока. Просто не си в час с вътрешната и международна обстановка и движението на ПРОГРЕСА. . . . . . . . . . Полковник!

5 + 2 - !
Недейте рИва!
Що гътнахте СОЦ-а а?Кой въ би по главите да го бутате?Ся рИвете, няма к"во да рИвете. Каквото си посял туй ще пожънеш. По времето на СОЦ-а в мизерните панелки хората имаха образование, работа, качествено здравеопазване, лична и социална сигурност, вили и къщи, спокойно се връщаха в домовете си и ходеха на мачове- ълни стадиони, защото нямаше гамени и бандити, които да ти попречат да разпуснеш в спортно събитие. Българите се гордееха, че са българи, с многото медали на олимпиади и световни. Сега-чалга, престъпност. И едни предприемчиви айдуци, представящи се за бизнесмени. Спорт- нула. Действа ориенталската схема не им трябват премии от медали-те си вземат предварително милионите. Справка:Данчо Лазаров. Първо-3 милиона, после още 8 милиона. За какво са им 200 000, например, за бронз(или друг медал). Това са джобните на инженерчето, превърнало волея в бизнес. И на магазинера за спортни артикули Любо Ганев. Светът върви напред, дори и в спорта. Ние - назад. Въпрос на държава и Държавност.
От кухнята
Искам да ви кажа за прехваления Данчо Йовчев! В последните 12 години всичките пари давани за подготовка в спортната гимнастика отиваха за него!!! Как искате да има приемственост, треньорите на кадърни млади гимнастици бяха оставени без заплати и почнаха работа като охрана, виждал съм как част от националния отбор по гимнастика (мъже) работят на автомивката на бензиностанция ЕКО, която е до националната база на стадион "Раковски", щото и те трябва да се хранят! Шеф на федерацията е "чудото" Йовчев, е какво искате медали ли ??? Нали знаете приказката за кацата с мед, но случая тук е не пръстите, а цялата каца!!!!!
Mnogo tochno.
Bravo za statiata - ot normalen chovek, za normalnite neshta. Vsichko drugo sa kompleksi i banditizam. Samo edno dopalnenie - vajen e patjat, ne celta. Nikoj v BG ne misli po kakuv pat se dviji, samo mechtajat za celta.
Като гледах политиците ни да се хвалят за спортните ни бази се запитах , на коя планета са?Може ли да ми каже някой къде може да плува моето дете в Пловдив?Беше му препоръчано плуване по здравословни причини, а в града няма един плувен басейн/извън хотелите/, в който могат децата ни да се обучават. Кмета какво ли не прави, за да сложи ръка на Младост, който пък работи с такова работно време, че трябва да напуснеш работа, за да си закараш детето в останалото време извън ремонтите и скандалите около него. Съгласна съм с написаното, че парите отиват при определени хора и няма визия и стратегия за обикновените хора и деца, които сме повечето извън т. н. "елит".
аз
Поздравления за точния матерал! Нещата са точно такива! Дано някой се вслуша и да има промяна!
аз
Поздравления за точния матерал! Нещата са точно такива! Дано някой се вслуша и да има промяна!
аз
абе стига с тия глупости "били сме малка държава и затова неможе да финансираме това и онова". В спорта в боя излизат един на един не държави, а обикновени човеци-спортисти и всичко е в техните ръце. Тук вече няма значение кой бил богат, кой беден. Ако ще и в коридора да тренират нашите спортисти, ако са достатъчно нахъсани и талантливи ще бият представителите на великите сили. В крайна сметка по-добрата база на едни не може да е предпоставка за по-добър успех, защото това са глезотии. Ако ще и на кал да бягат нашите вместо на трева теренът пак е годен за тренировка.
----- SPAM -----
ОГНЯНЕ, ВЪРНИ ПАРИТЕ, КОИТО СЕ ПОЛАГАТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ТИ ОТ ТОРНАДО. БОЛНО КОПЕЛЕ ! ПОЧТИ ПОЛОВИН ГОДИНА НИ МОТАЕШ И СЕ КРИЕШ КАТО МИШКА ! ПОНЕ НАПИШИ СЪОБЩЕНИЕ ИЛИ СЕ ОБАДИ И КАЖИ, ЧЕ НЯМА ДА НИ ГИ ДАДЕШ ! ЛЯТОТО МИНА, А ПАРИ НЯМА. А ТИ СИ РАБОТИШ И КАРАШ НОВАТА КОЛА ! ТИ НЕ СИ ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН КАКТО СЕ ОПИСВАШ. ТИ СИ ДОЛЕН, МАНИПУЛАТИВЕН БОКЛУК, ЛЪЖЕЦ И ПРЕДАТЕЛ. НИЩОЖЕСТВО
Коментарът е маркиран като неуместен / или спам
----- SPAM -----
ОГНЯНЕ, ВЪРНИ ПАРИТЕ, КОИТО СЕ ПОЛАГАТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ТИ ОТ ТОРНАДО. БОЛНО КОПЕЛЕ ! ПОЧТИ ПОЛОВИН ГОДИНА НИ МОТАЕШ И СЕ КРИЕШ КАТО МИШКА ! ПОНЕ НАПИШИ СЪОБЩЕНИЕ ИЛИ СЕ ОБАДИ И КАЖИ, ЧЕ НЯМА ДА НИ ГИ ДАДЕШ ! ЛЯТОТО МИНА, А ПАРИ НЯМА. А ТИ СИ РАБОТИШ И КАРАШ НОВАТА КОЛА ! ТИ НЕ СИ ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН КАКТО СЕ ОПИСВАШ. ТИ СИ ДОЛЕН, МАНИПУЛАТИВЕН БОКЛУК, ЛЪЖЕЦ И ПРЕДАТЕЛ. НИЩОЖЕСТВО
Коментарът е маркиран като неуместен / или спам
----- SPAM -----
ОГНЯНЕ, ВЪРНИ ПАРИТЕ, КОИТО СЕ ПОЛАГАТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ТИ ОТ ТОРНАДО. БОЛНО КОПЕЛЕ ! ПОЧТИ ПОЛОВИН ГОДИНА НИ МОТАЕШ И СЕ КРИЕШ КАТО МИШКА ! ПОНЕ НАПИШИ СЪОБЩЕНИЕ ИЛИ СЕ ОБАДИ И КАЖИ, ЧЕ НЯМА ДА НИ ГИ ДАДЕШ ! ЛЯТОТО МИНА, А ПАРИ НЯМА. А ТИ СИ РАБОТИШ И КАРАШ НОВАТА КОЛА ! ТИ НЕ СИ ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН КАКТО СЕ ОПИСВАШ. ТИ СИ ДОЛЕН, МАНИПУЛАТИВЕН БОКЛУК, ЛЪЖЕЦ И ПРЕДАТЕЛ. НИЩОЖЕСТВО
Коментарът е маркиран като неуместен / или спам
----- SPAM -----
ОГНЯНЕ, ВЪРНИ ПАРИТЕ, КОИТО СЕ ПОЛАГАТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ТИ ОТ ТОРНАДО. БОЛНО КОПЕЛЕ ! ПОЧТИ ПОЛОВИН ГОДИНА НИ МОТАЕШ И СЕ КРИЕШ КАТО МИШКА ! ПОНЕ НАПИШИ СЪОБЩЕНИЕ ИЛИ СЕ ОБАДИ И КАЖИ, ЧЕ НЯМА ДА НИ ГИ ДАДЕШ ! ЛЯТОТО МИНА, А ПАРИ НЯМА. А ТИ СИ РАБОТИШ И КАРАШ НОВАТА КОЛА ! ТИ НЕ СИ ЧЕСТЕН И ПОЧТЕН КАКТО СЕ ОПИСВАШ. ТИ СИ ДОЛЕН, МАНИПУЛАТИВЕН БОКЛУК, ЛЪЖЕЦ И ПРЕДАТЕЛ. НИЩОЖЕСТВО
Коментарът е маркиран като неуместен / или спам
----- SPAM -----
Стефанов О. , наистина ли си окрал заплатите на служителите от в-к " Торнадо" за някакъв си шибан джип? Защо се правиш на интересен, като се подписваш на нискокачествените си произведения с др. имена? Начина на писане, преписване и преразказване на новини и клюки от др. медии е известен на колегите ти , като патет на стила и метода на работа ти. С прости думи не можеш да надскочиш посредственоста си и гърбослагането си. Брендо няма да забрави спнсорството и парите , които изпра и невърна, както и други служби за близо 1. 000. 000 лв. от "Сл. бряг" преведени от Младен М. Всичко във времето ще си дойде на мястото.
Коментарът е маркиран като неуместен / или спам
българче
Браво на Йовчев, че отиде на 6 -та олимпиада. Сега е на 39, значи е бил на 15, когато тогавашните батковци са го пуснали до тях. Да ама той сега казва-ще участвам и на европейското. Данчо, хайде пусни някое 15 годишно, а.
Друг фен
Много разумни неща са написани в материала. За българините сега най важното е физическото оцеляване през идващата зима. Никакви медали, лентички и магистрали няма да ни нахранят.
ммда,

тая зима БИЗНЕСА на поповете ще е процъвтяващ. На фона на тези цени и ниски доходи много народ ще измре. Въпрос на физическо оцеляване. Това е положението.

3 + 1 - !
Toross
Това ни е положението, без сантименти - http://toross. blog. bg/politika/2012/08/16/olipmiada-s-mafiiata-katastrofira-li-bylgariia-ili-17-miga-o. 988914
Сова
Хубаво е ако дочакаме анализа и да се свалят от хранилката посочените федерации. Но не е толкова лесно. Когато се представят проектите им и искането за финансиране идват едни чантаджии от парламента срещу "аргументите" на които и Свилен Нейов трудно би възразил. А за намесата на вътрешния министър и лобирането му за леката атлетика се носят легенди. Ето ги и резултатите - нули за милиони. Сега мълчат. Но в БГ - всяко чудо за 3 дни. От другия месец - историята се повтаря. В Рио - също.
Богата България !
За сравнение: Fabien Gilot (Франция)Or (злато):1 = 50 000 €; Тервел Пулев (3-о място, бронз)– 120 хиляди лева = 60 000 €; Ugo Legrand (Франция) Bronze:1 = 13 000 €; Иван Марков(нищо)– 50 хиляди лева = 25 000 €
докога
Пак анализи? Какво правихме 22 години? Какво прави Стефка Костадинова толкова време начело на олимпийския комитет? А Свилен Нейков какво прави вече три години? Да си подават оставките и да оставят тая работа на хора, които имат сърце, ум и визия за спорта в БГ.
Валери
Чета в коментарите много хора въздишат по социализма, Вярно е имахме спорт и добри бази, в училищата имаше специалисти и се оглеждаха за талантливи деца, не само за спорт но и за всякакви таланти. Имаше хубави неща. Но фалира държавата, развиха спорта но съсипаха държавата. Защото не трябват само мускули, трябва и акъл. След 1989 ни управляват децата, внуците, шофьорите и сервитьорите на тези които фалираха държавата, от тях не очаквайте по различен резултат. Моля не ми хвалете социализма, не искам фалирала държава искам я развита и цивилизована.
Валери не фалира,

А Я ФАЛИРАХА НАРОЧНО ДЪРЖАВАТА ТЕЗИ КОИТО ПРИБРАХА ДЪРЖАВНАТАСОБСТВЕНОСТ СТРОЕНА ОТ ЦЕЛИЯ НАРОД, НАПРАВИХА Я ЧАСТНА И НАСЛЕДЯЕМА И СЕГА ЛАЙФ. На народа КУР, останаха му зелените бонови книжки които и за тоалетна не стават. Кориците са им много дебели.

2 + 1 - !
Фен
"Колкото и да въздишаме по онези времена те няма да се върнат. . . ". За съжаление!!!
Безпартийна
Девизът на Пиер Кубертен "Важно е участието, не класирането" важи за спортисти-аматьори, които имат други професии, а спортът е любимото им хоби. Лудите пари, които се дават за спорт, щяха да са оправдани, ако той беше масов - в училищата, в колежите и университетите. Но не е така в България. Дават се на 120 спортни федерации, които с единични изключения, донесоха едно голямо НИЩО от олимпиадата. И това плащаме всички ние, вместо да плащаме за спортуването на децата си.
наблюдател
Държавнoто инвестиране в спортни клубове е пълна идиотщина. Който иска да прави бизнес от спорт да си търси пари, но не от данъкоплатците.

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Най - доброто от Моцарт

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах