Свалят паметника на Цар Освободител

26

|

6533

|30.08.2012
Свалят паметника на Цар Освободител

Паметникът на Цар Освободител срещу сградата на парламента ще бъде демонтиран с кран в понеделник. Започва негово пълно обновяване. Монументът ще бъде реставриран и консервиран в лаборатория на БАН. Ремонтът ще струва около 1,5 млн. лв.


Направен е специален проект за пренасянето на фигурата на Александър Втори и коня, защото те тежат около 5 тона. Целта е да не се повреди паметникът при транспортирането. Докато двете фигури се реставрират, в същото време ще  се прави укрепване на паметника. После те ще бъдат монтирани отново и на място ще продължи освежаването им, площадката около монумента и декоративната метална ограда. Ремонтът ще продължи няколко месеца.

През това време мястото ще бъде оградено със скеле, на което ще има снимка на монумента.От общината припомниха, че паметникът не е ремонтиран, откакто е поставен преди повече от 100 г. Фигурите на императора и на коня са пострадали сериозно и при бомбардировките през Втората световна война. Проектът за реставрация на паметника на Цар Освободител е от 2008 г. Тогава общината е поискала разрешение от Министерството на културата да обнови четири паметника - Докторския паметник, Руския, на Васил Левски и на Цар Освободител. Първоначално разчетите показваха, че обновяването на фигурите на Александър Втори и коня ще струва 800 000 лв.

След направен химически анализ на взети проби от монумента се оказа, че паметникът е в много по-лошо състояние, отколкото на пръв поглед изглежда, и затова цената на ремонта скочи почти двойно. Проектът за обновяване е съгласуван с Министерството на културата и НИПК. Камарата на строителите ще се включи в ремонта с пари, материали и работна ръка.

Автор на паметника “Цар Освободител” е флорентинецът Арнолдо Дзоки. Негово дело са и
паметниците на “Свободата” в Русе, на Гарибалди в Болоня и на Колумб в Буенос Айрес.

Общата височина на мемориала в София, с изваяни сцени и герои от Руско- турската война под крилата на богинята на победата Нике, е 16,5 м. На площад “Народно събрание”.

Така е изглеждал паметникът, когато е бил открит.
 

Паметникът на всеросийския император Александър II в София, получил прозвището си „Цар Освободител" не от нас, българите, а още от руските мужици след края на Кримската война заради отмененото лично от него крепостно право над тях, е един от най-хубавите конни паметници в цяла Европа. Впрочем той е и неговият втори и последен паметник в света, след онзи в Хелзинки, тъй като в самата Русия в памет на Александър II почти няма мемориални знаци. И благодарност за неговите земни дела е останала единствено в сърцата и душите на признателните българи и финландци, видели добро от него, независимо от това какъв е бил вторият прикрит план на неговите крайни замисли и в двата случая.

В България идеята да се издигне паметник на Александър II и на неговите храбри войници, паднали за свободата на нашата родина, се ражда почти веднага след освобождението ни, но нейното материално осъществяване започва едва в 1901 г. когато се полага основният му камък. Разбира се, това полагане е предшествано от една дълга подготовка, завършила с приключилия през 1900 г. голям международен конкурс. В него участват 32 видни европейски скулптори от 13 страни.

Палмата на първенството между тях спечелва известният италиански скулптор Арнолдо Дзоки, изтъкнат майстор на длетото, автор на паметниците на Гарибалди в Болоня, на Христофор Колумб в Буенос Айрес и на още няколко други големи мемориала по света.

За щастие у нас Дзоки оставя дълбока диря освен с паметника си на Цар Освободителя в София още и със своя великолепен „Паметник на свободата" в Русе, със скулптурните си фигури на паметника в Севлиево и със своя паметник на Христо Ботев във Враца. В архитектурното оформление на паметника му в София обаче немалък дял се пада и на нашия талантлив архитект Никола Лазаров, автор по-късно на идейния проект за Съдебната палата в София и на още редица монументални сгради.

Паметникът на Цар Освободител е бил завършен окончателно в днешния му вид в 1903 г., но е бил тържествено открит едва на 30 август 1907 г. с пищни тържества. Построен от черен полиран гранит, прекаран от Витоша с примитивните волски коли на софийските шопи, паметникът има типична пирамидална конструкция, увенчана в горния си край с монументалната конна статуя на Александър II, възседнал своя мощен кон. Бронзовата фигура на монарха и коня излъчват величие и спокойствие. В контраст с тях, под масивния гранитен корниз в ренесансов стил обаче се намира силно раздвижената бронзова група на устремените напред руски войници и български опълченци, предвождани от високо вдигналата меча си Нике – древногръцката богиня на победата, заобиколена от портретните фигури на княз Николай Николаевич, граф Игнатиев и генералите Гурко и Скобелев. Под тази напираща напред група от трите страни на паметника са показани чрез високорелефни изображения сцени от „Старозагорския бой", „Подписването на примирието в Сан Стефано" и „Откриването на Учредителното събрание" в Търново.

И в трите релефа има много автентични образи – на Славейков, на Заимов, Вазов, Ст. Стамболов и на други деятели за раждането на Третата България.

Заобиколен от красива белокаменна балюстрада, паметникът на Цар Освободител е точно в средата на площада, лице в лице с южната фасада на Народното събрание. Някога, преди войната, той изглеждаше величествен на софиянци със своите дванадесет метра височина, но спекулативният дух на нашето време изправи пред него монотонните фасади на „Студентския дом" и хотел „София" и той изведнъж умаля. Въпреки това обаче този паметник никога няма да загуби своята нравствена стойност. А тя е тази, която топли...

 

 /Из книгата на Драган Тенев "Тристахилядна София и аз между двете войни", София, Български писател, 1997, с. 101-103./

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

а паметника с качулките
за него кога е насрочена дата за реставрация ?. . . нищо , че кремиковци затвори, мангалите са достатъчно добри реставратори.
ха-ха-ха-а-а-а!!!,

Абсолютно!

4 + 0 - !
демонтиране паметника на руски,

Има решение на общината от 1993 година за демонтиране на паметника на руската окупационна армия. Моля изпълнете го и покажете, че българите имаме достойнство! Сега поне има специализиран музей за тази цел. Петиция ЗА преместване на паметника на руския поробител в музей - http://www. change. org/petitions/-26

4 + 1 - !
Наличието на толкова много рус,

Наличието на толкова много руски паметници в България са едно от многото доказателства за имперската политика на Русия, която не си е поставяла за цел да ни освободи, а да ни пороби. Руските паметници са поставяни в България след убийството на Стамболов от руски протежета, по време на русофилските правителства на Данов, Каравелов и Гешов. Те са финансирани от Русия , както и сегашният ремонт се финансира от Русия. Руските паметници са построени по инициатива на Русия, в изпълнение на целенасочена руска политика, и подпомогнати от русофилските правителства на България след Стамболов, която политика е имала за цел засилване на руското влияние в България. Руските паметници не само, че не са били някакъв акт на благодарност на българите, както сега русофилите искат да представят, но дори е имало съпротива и протести срещу изграждането на такива паметници. Пример може да се посочи имено с паметника на цар АлександърІІ. Българските студенти тогава са протестирали срещу разполагането на този паметник пр

2 + 1 - !
толкова много руски паметници,

Българските студенти тогава са протестирали срещу разполагането на този паметник пред сградата на българското народно събрание, като мотивите им са били от една страна патриотични, те са смятали за недопустимо един чужд владетел да има паметник срещу Българското НС, а от друга страна, либерално настроени, те не са искали да се прави паметник на едни самодържец, каквито са всички руски царе. Никой не е зачел техните протести. Добре е да се знае, че инициатор, по-право изпълнител на руската поръчка за строителството на този паментик е Стоян Заимов, който по време на Априлското възстание се е крил от страх по къщите въ Враца, преоблечен в женски дрехи. Той е руски зет, синът му Владимир Заимов е съден като руски шпионин по време на ВСВ.

2 + 1 - !
+
Срещу Царя има едно заведение с 240 паметника. Кога Тях ще ги деконструираме. Мръсници ниедни.
Идея
Нов паметник да вдигнат там: Слави и Бойко сдобрени, прегърнати нежно, а над тях Гоце, Президент-помирител, гали ги по главичките. Настоящие президент, и той там, бурно подскача и ляска с ръчички ! И хората ще плачат от радост, като ги гледат отдолу.
,,,,

идеята е добра, но ще се реализира трудно, много пари има за делене и много супа за духане!!!

2 + 0 - !
ммдааа
Тоновете злато и кражбите не им стигнаха, че и милион и косур за паметниците ще им плащаме.
лалала,

На кого сме щели да плащаме, че не разбрах? Като даваха златото за кубетата на Ал. Невски не ревахте. . .

3 + 4 - !
"Освобождението" ни,

лалала, става въпрос за тоновете злато, платено на рушняците за т. н. "освобождение" "Освобождението" ни струва. . . 32, 5 тона злато - http://www. desant. net/show-news/21855/

4 + 1 - !
св. Кирил и Методи!,

Оригиналното име на храм Ал. Невски е св. Кирил и Методи!

1 + 1 - !
Ха, ето го !
Ми това е лайномета на Слав. Триф, а сега ще води лайнян ураган при Слав. Бит.
Нема грешка !,

По моето време 10. 03 тоа пор надзрташе уево на екрано ! Не моем да го збркам, гуем уайно е!А и смрди яко, гергьовденски

0 + 0 - !
Да
Само тук може да се прочете нещо повече за този паметник, който е символ на признателност. Плюйте колкото искате, истината не можете да изтриете!
лалала,

Само тук. . . ? Хайде бе? Бъди малко по-упорит в търсенето на информация!

4 + 1 - !
царя "освободител" н,

Да, истината не може да бъде изтрита, а тя е че т. н. цар "освободител" е имал за цел да освободи Добруджа от местното население, тоест добруджанците, и да я напълни с руснаци, както ще прочетете в тази кратка история, коато прилагам. С тази цел той е оковал и продал в ровство 300 000 добруджанци! Просто песента е вярна, но синджирите с роби не са били 3, а много повече, и не са ги карали в мала Азия, а към Сибир. - книга за ролята на Русия в българската история: „Освободителни“ мисиина Русия – Съветския съюз в и около България. Нека всички да я прочетем и отворим очите на всички българи! http://www. ebooks-bg. net/istoria/istoriaimg/istoria_downloadfile510003. htm

5 + 2 - !
Уверен
Такова подвеждащо и манипулативно заглавие само агент "Академик" може да измисли!
Паметник на хан Аспарух пред Н
На цар или "хан" Аспарух е редно да има паметник точно там, пред Народното събрание. Основател на тази България, Аспарухова Европейска България, известна още като Дунавска. Тогава - разположена от река Днепър на север до Коринтско море на юг. Не се знае много или се прикрива по този въпрос, но преди и през 7 век след Христа вероятно голяма част от местното и от мигриращото население, по-специално българско, е приело Христовата Вяра. Бащата на Аспарух Кубрат израснал в императорския двор в Константинопол и вероято е бил отворен към Христа още тогава. За тоталитарно безбожни марксисти на ссср истинската история беше нещо частично допустимо и полезно - доколкото се вписва "добре" в марксистката диктаторска демагогия и практика под която бяха загубили суверенитета си Русия и други държави. Паметникът на цар Александър II Освободител беше наследен символ, "добре дошъл" за БКП на ссср, доколкото придружаваше и придружава, подсилва
Паметник на хан Аспарух 1
подсилваше и подсилва, поганската "нова традиция" в НРБ - филиал на превзетата от марксизъм Русия. По размери паметникът на царя Освободител дребнее сгушен в площад малък - в сравнение с марксисткия Завоевателен солдат насилващ "признателност" в просторната Борисова Княжеска градина. През 1917 безбожен марксистки социалистически фашизъм превзема Християнска Русия, избива царското семейство и слага край не само на руската монархия, но и на суверенитета на руската държава, до 1991. Където е удобно за марксистката социалистическа болест - лъже, че се борила с "монархо-фашизма", например срещу Царство България. Но, при все че социалисти убили цар Александър II, (наречен Освободител поради декрета му за освобождаване на руските крепосници "крестяни" и за приноса му като цар за Освобождението на Християнска България чрез руско-турска война) и че марксистки социалисти с преврат събориха монархистка Русия, Демагогията им е Б
Паметник на хан Аспарух 2
Демагогията им е Безкомпромисна: Имало е Велика октябрска революция която свалила руската монархия, имало е фашистка Германия - от 1941 до 1945 имало е "монархо-фашистка" България, но никога не е имало "монархо-фашистка" Русия за превземане от Велика октябрска революция. Не и имало и толкоз. . . Държавата Рус е формирана в Киев, във времена когато Москва била малка гранична застава, а Петербург изобщо не съществувал. Там, в Украйна, би трябвало да бъдат издигнати паметници на Кубрат и на Аспарух. И без това гробниците на двамата владетели са край Днепър. За слава на България, Европа, Азия и. . . Русия. Пълни безродници са червените!

РЕКЛАМА

ТОП ФРОГ

Най - доброто от Моцарт

ВРЕМЕТО

времето в София София

+6°

+17°

времето в София

лек полъх

времето в Бургас Бургас

+12°

+18°

времето в Бургас

лек полъх

времето в Варна Варна

+11°

+19°

времето в Варна

лек полъх

времето в Пловдив Пловдив

+10°

+19°

времето в Пловдив

лек полъх

времето в Ст. Загора Ст. Загора

+9°

+20°

времето в Ст. Загора

лек полъх

времето в Русе Русе

+9°

+19°

времето в Русе

лек полъх

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

  • Концерт на “Крисчън Макбрайд трио“ с Ангел Заберски

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Илиян Василев Илиян Василев Автор е на множество статии и анализи по международни отношения, икономика, финанси, енергетика и енергийна сигурност. Войната КТБ Войната КТБ Истината за задкулисните интереси Мирослав Иванов Мирослав Иванов Казвам се Мирослав Иванов и се занимавам с финансова журналистика вече 10 години. Във всичките си текстове съм се стремял към две неща – качество и честност. Вярвам, че именно те карат читателите ти да те четат. Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах