6|
5506
|07.09.2012
НОВИНИ
БГ пържолите кът заради сушата
Алчни търговци помпат мръвките с разтвори. Само 20% са от родни прасета.
Българското производство на свинско месо задоволява само 20 на сто от потребностите от свежи мръвки в магазините. Всичко останало, което е по нашите месарски щандове, е дошло от други страни в общността, предимно от Испания, Германия и Полша, съобщи за „Монитор” д-р Румен Караманов, член на управителния съвет на Асоциацията на индустриалните свиневъди. В същото време, за да изкарат колбаси на пазара, месопреработвателите изцяло разчитат на внос. В страната ни е имало около 4 млн. свине преди две десетилетия, при влизането ни в ЕС прасетата вече са останали 1 милион, но в момента са под 500 000, каза д-р Добрин Папазов, който ръководи Асоциацията на свиневъдите в България. Според него обаче догодина свинете ще останат
под 200 000.
Основна причина за намаляването на животните у нас са скъпите фуражи, освен това у нас липсват помощи за бранша. През последните три години цената на храните за животни се е покачила два пъти и половина. От 15 ст. за килограм фуражна пшеница тя е поскъпнала на места до 45 ст. В същото време за този период цените на свинското месо са се повишили само с 20 ст. Само за изминалия месец соевият шрот и протеиновите носители скочиха със 70%, а зърното е около 40% нагоре в сравнение с цените преди жътва. „При всички случаи няма такова правило да храниш с висока себестойност, а да продаваш под нея. Изходът в такава ситуация е да затвориш или да останеш да работиш с минимална печалба, но тогава изниква въпросът кой ще купува това месо, като се отчитат възможностите на нашите потребители”, категоричен е Румен Караманов.
Цената през последната седмица е скочила с 30 стотинки, месото на живите прасета вече върви по 2,80 лева, а в същото време себестойността е между 2,80 и 2,90 лева за кило. Поне 3 лева да бъде изкупната цена, настояват от бранша, за да оцелее изобщо свиневъдството. Ако мръвката поскъпваше пропорционално на фуражите, месото можеше да е минало 20 лева за кило, пресметна д-р Папазов. Сега обаче готовите пържоли се изкупуват по 5-5,20 лева. Най-достъпното решение в тази ситуация е ликвидацията на свинете, вече някои производители са започнали да намаляват свинете майки, защото според тях няма смисъл в този бизнес. Много свиневъди често търсят кредити от банките, но парите отивали предимно за купуване на фуражи, а не за инвестиции, споделиха от асоциацията. Годишно нашите свиневъди произвеждат около 50 000 т месо. За цените на месото едни от най-добрите ориентири са етикетите в големите хранителни вериги, твърди Румен Караманов, защото там е трудно да влезе продукция с нередовен произход и без документи. Те са длъжни обаче да напишат също така дали месото е било третирано по някакъв начин и какво точно съдържа.
За да увеличат рандемана и трайността на месото обаче, месопреработвателите пребягват до т.нар. окрехкотяване. Това е третиране на месото, след което по нашите закони този продукт
трябва да се продава като полуфабрикат и дори не бива да стои на щанда с пресните мръвки, а да е изложено при преработените меса. В месото се инжектират разтвори, които се задържат там, и теглото се увеличава, по-дълъг става и срокът на годност.
Маринованите меса, които виждаме по магазините, пък често са излезли от нормалния срок на годност и затова допълнително се обработват с различни подправки, сподели специалистът. Той обаче е категоричен, че не е полезно и за родните производители, и за потребителите цените да скачат, защото това ще се върне като бумеранг върху бизнеса. В Европа цените на свинското вървят нагоре, защото и тамошните фермери също се сблъскват със скъпите фуражи.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads