Реклама / Ads
64| 62550 |01.10.2012 ЪNDERGROUND

Харемът: секс, змии, смърт и Коран

.
В харема Източник: Фото: Тамер Йилмъз
Мързелуване, сладострастие и интриги. Що е то? Харем, разбира се. Който следи сериала „Великолепният век” вече се е убедил какво е било мястото на харема в онези времена на величие на Османската империя.
 
Няма значение дали на нас, българите, темата за успехите на някогашните ни поробители ни харесва или не. Това е наше право – да приемаме или не подобни филмови интерпретации на миналото.

Харемът в Тъп Капъ, черен евнух дава разпореждания...


Тук обаче става дума за харема, а поводът е сериала за Сюлейман Великолепни, който е управлявал над 40 години и е оставил следа в световната и европейската история. За балканската да не говорим.

Харем. Полуголи одалиски в басейн, развлекателни танци, обучение на обноски. Всичко това е насочено единствено към удоволствието на господаря... Това е европейското впечатление в продължение на векове за харема.

Класически занимания в харема

 

Реалността обаче е по-различна. Названието „харем” произлиза от арабската дума „харам” – „забранено”. Забранена територия. Това е женско помещение, женската половина, живот, подчинен на строги правила. Глава на харема е майката на падишаха, наричана „валие султан”. Тя подбирала момичетата за сина си. Бъдещето им е зависело изцяло от тяхната красота и талант. Най-умните ставали съпруги на султана. Останалите живяли в харема до дълбока старост, понякога стигали и до важни постове.

Всеки момент султанът можел да се увлече по някое момиче от харема и да го направи своя наложница. Имал е право да умъртви предишната си жена. Обикновено я поставяли в кожен чувал, пускали вътре дива котка, рис или отровна змия. Завързвали чувала и го хвърляли с тежък камък във водите на Босфора.

Жена от харема в Топ Капъ

 

Провинилите се считали за голям късмет да узнаят предвалително какво ги очаква и да се самообисят с копринено въженце.

Известният дворец на турските султани Топ Капъ, или Домът на радостта, както високопарно го наричали от Високата порта е приютявал султанския харем. През него са минали хиляди жени: жени за секс, слугини, масажистки, медици и робини. Ръкововдител на женското царство е главният евнух – къзлярагасъ.

Евнусите обикновено били негри. Кастрирали ги в копитските манастири в Северен Египет. Султанът искал ако някое от жените му забременее, като роди да е спокоен, че именно той е бащата.

Мюсюлманското жилище по традиция се дели на мъжка и женска част. Гаренлик – дамската половина на богатия мюсюлмански дом е място, където се пее, танцува и се посрещат приятелки. В тази част има лазарет, затвор и специална врата за изнасяне на покойници, когато някоя от жените почине. Това се е случвало често в Топ Капъ, защото харема не се отплявал. Много от жените заболявали от туберкулоза. По няколко часа на ден жените четяли Корана. По-старите наложници обучавали младите на всички тайни на секса.

Харемът на Сюлейман Великолепни, видян от френски художник

 

До XVI век османските султани са се женели за дъщерите на главите на съседните християнски държави. Много рядко мюсюлманка е ставала съпруга. В харема обикновено са били рускини, българки, сръбкини, гъркини, хърватки, украинки. Орхан гази, управлявал в петнайсети век, е бил женен за дъщерята на император Константин – принцеса Каролина. Султан Баязид е бил женен за една от византийските принцеси. Сюлейман Великолепни пък е имал за съпруга украинката Роксолана, с която е споделял спалнята си 40 години.

"Случка в харема", худ. Еужен Деверия

 

Последният харем е бил закрит през 1909 година, когато Абдул Хамид Втори се отказва от престола. Той е заключен като изгнаник в двореца Топ Капъ, който е превърнат в музей. В съвременна Турция няма хареми. Според официалната информация. В южните и източните райони многоженството обаче е факт. Притежатели на съвременните хареми са производители на килими, заможни фермери, собственици на фабрики и заводи, които могат да си позволят лукса да издържат няколко жени.  В такива домове в харема има дори 12-годишни момичета. Законът в Турция позволява само една съпруга, но исляма разрешава многоженството. За да са нещата що годе законни, мъжете прибягват до хитрост. С една от жените си те сключват официален граждански брак, а с останалите ислямски обред – „никах”. Не е рядкост мъже от големите градове да имат по две, три или четири съпруги. 

Не е тайна, че хареми съществуват и до ден днешен. Над 40 на сто от жените в Буркина Фасо, Мали, Нигер, Сенегал и Того са част от полигамни бракове. Между 20 и 40 процента са те в Гана, Камерун, Кения, Либерия, Малави, Нигерия, танзания, Уганда. Многоженството е популярно в Египет, Замбия, Зимбабве, Ирак, Иран, Йемен, Алжир, Бурунди, Мавритания, Мароко, Намибия, Пакистан, Инндия, Руанда, Сирия и Мадагаскар.

През последните години са на мода хареми за лесбийки

 

Известно е също, че в съвременните хареми на султани, шейхове и прочие силни на деня далеч не всички девойки са местни красавици. Сред наложниците има европейки и американки. Не става дума само за стриптизьорки, елитни проститутки, но и за победителки в конкурси по красота, манекенки и дори актриси. Някои от тях са там по собствено желание, а други - принудително.

Някои от наложниците подписват договор за опредлено време, след което се прибират в къщи. Това обаче не е нито много романтично, нито толкова просто, защото „бизнесът” с момичета е незаконен и носи рискове. Понякога на момичетата в харема се налага да изпълняват прищявки и неща, които са далеч от приятните вечерни купони и класическия секс.

Всяка наложница, преди да влезе в харема, минава през строг медицински преглед, включително и тест за СПИН. Епилацията се извършва с натурални средства. Тялото трябва да ухае на мляко и мед. Процедурите са особено болезнени. Счита се, че ако някоя одалиска не крещи и приема болката хладнокръвно, ще е студена и в леглото.

И Батман се изкушава да си има харем...

 

Вторият изпит е по сексуалност. Тестващите обикновено са близки роднини на собственика на харема. Те се упойват с билки и преминават в състояние на транс. Момичето трябва да ги съблазни и възбуди.

Най-големият действащ харем в света е на пирата Бен Бели, който напада кораби в Южнокитайско море, край бреговете на Малайзия. Той притежава около 900 жени. След него е султанът на Бруней, един от най-богатите мъже на планетата – обслужват го 800 наложници. С някои от тях той не е правил нито веднъж секс. Такава е съдбата на американката Шенън Маккетик, която е Мис САЩ 1992 г. Тя била в харема три месеца. След като се прибира в САЩ Шенън завежда дело срещу султана за това, че е била третирана като проститутка. Разследването по делото показало, че през споменатото време нито султанът, нито братята и синовете му са я докосвали сексуално. Когато си тръгнала й дали 100 000 долара и колие с брилянти. 

В харема на Саддам Хюсеин е имало около 500 девойки на различна възраст и от различни националности.

Пабло Ескобар е имал от най-големите хареми в света

 

През 1993 г. в Колумбия бе застрелян наркобарона Пабло Ескобар. Неговият харем представлявам цяло градче с павилиони, паркове, езерца с лебеди и басейни. Съдбата на любимите му жени е трагична: след кончината му повечето били продадени в публични домове и бардаци - около 400 момичета. Много от тях се самоубиват.

През 2000 г. умира 70-годишният президент на Сирия Хафез ал Асад. Около 40 млади жени от харема му са изгонени от страната в рамките на едно денонощие. В. „Билд” пише тогава, че в харема е имало французойки, шведки, германки и др, но нито една от арабски произход.

34-те наложници на нигерийския диктатор Сани Абача, който умира от инфарк след свръх доза „Виагра”, са принудени да откупят свободата си срещу 15 000 долара. Това не било проблем, защото диктаторът бил щедър с тях. Те заминават за Лондон, където открили клуб „Сърце на джунглата”. По-възрастните станали готвачки, а по-младите - стриптизьорки.

Собствен харем има и последният африкански крал на Свазиленд Мсвати Трети.

 

БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА

 

Мария Банкович или Мария Бранкова, както я изписват някои историци е известна повече като Мара Султанката, Мара царкинята, Кало Мария и Мара бяла българка. Била е съпруга на Мурад II и мащеха на Мехмед II. Мария е дадена за жена на Мурад II като гаранция за мира между владетеля на Смедеревското десподство Георги Бранкович и султана. Това става през 15 век.

В родословието на султаните се споменава и за друга българка, някоя си Соня (Айше Первар), жена на Абдул Хамид и приемна майка на злощастния султан Мустафа IV.

Най-известна е Кера Тамара Българска, дъщеря на цар Иван Александър и царица Теодора. Сестра е на Иван Шишман и Иван Срацимир. Наричат я още и Мара.

Кера (кера означава господарка, госпожа, гр.) Тамара първо е омъжена за деспот Константин. Той умира рано и тя остава вдовица.  По-късно Кера Тамара е омъжена за турския султан Мурад I и става част от неговия харем. Дадена е за да се гарантира мира между България и империята на султана. Мара запазва християнската си вяра. В Бориловия синодик съдбата й е оценена като саможертва. Гробът на Кера Тамара в Бурса (старата столица) е запазен и до днес във фамилната гробница на Османовци редом до този на султан Мурад I и посетителите го знаят като мястото на "българската царица Марийче". Според волята на Тамара гробницата ѝ е оставена непокрита, а върху гроба ѝ се сеел ечемик.

В италиянското издание на "Константинополски хроники" Кера Тамара  се споменава като съпруга на Мурад Първи и майка на Баязид Светкавицата.

Избор на сляванки за турски хареми


В архива на Найден Геров се намира текст, писан през 1876 г., в който пише:

В нашата епархия повече от 150 села са опленени и изгорени от башибозуци и от черкези: старци, жени, деца и невъоръжени мъже бяха избити безмилостно. Досега са избити повече от 60 000 души. Чисто българските наши села Батак, Перущица, Белюво, Ветрен, Стрелица, Панагюрище, Копривщица, Клисура и други станаха плен и пожар. Близо 20 000 млади невести и девойки бяха поробени, потурчени и закарани в харемите: много девойки турците продават по градовете Пловдив, Одрин, Цариград и другаде".

 

Такава е била съдбата на много девойки от Балканите столетия наред по време на османското владичество.

 

"ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ ВЕК”

 

Накрая няколко думи и за филма. Сюлейман Великолепни е властвал над 40 години. Той е постигнал абсолютния връх на империята, стига до Виена, покорява Унгария, властва в морета и океани, изтласквайки дори португалските мореплаватели.

Така е изглеждал Сюлейман Великолепни

 

Животът в двореца обаче е показан в много романтична светлина, което е причина турското общество да се раздели на две и да възникнат остри спорове и скандали. Турски историци категорично отричат животът в харема да е бил толкова богат и разнообразен.

Сюлейман I известен още като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодател е десетият и най-дълго управлявалият султан на Османската империя: от 1520 до 1566 г. Наследява баща си Селим I на трона. Роден на 6 ноември 1494 г. в Трабзон.

По време на управлението на Сюлейман Османската империя достига своя връх и става световна сила. Въпреки че империята продължава да разширява своите владения и след смъртта му, управлението му е последвано от упадък. Сюлейман лично провежда законодателни промени, свързани с обществото, образованието, данъците и наказателното право. Неговите закони формират империята за векове напред. Самият Сюлейман не само е изтъкнат поет и златар, но и е голям покровител на османската култура, преживяла по негово време Златен век. Нарушавайки традициите, Сюлейман се жени за момиче от харема, Роксолана, която става известна като Хюрем султан. Техният син Селим II наследява Сюлейман след смъртта му през 1566 г.


Сюлейман и Роксалана, средновековна гравюра

 

Роксолана е единствената жена в султанския харем, която е имала  официална титла. Тя е султанката Хасеки, и султан Сюлейман споделял властта си с нея. Тя е жената, накарала султана завинаги да забрави за харема.
Но в Европа тя е известна повече под името Роксолана. И цяла Европа искала да знае подробности за жената, която на последния прием в двореца в рокля от брокат и с открито лице седяла на трона до султана!   

Дъщеря на свещеник в султанския харем! 
Като правило, оценките на личността на Роксолана почти винаги са негативни. На всички е известна пропастта, която разделя европейския и мюсюлмански свят, и жената, успяла не само да оцелее във втория от тях, но и да го покори, се възприема най-малко с недоверие. Лишена от правото да мисли и живее в свят, където мисията на жената е била по-скоро робска, Роксолана успяла да победи, като застави гордите и властни мъже да й се кланят. Тя била на 15 години, когато зад нея завинаги се захлопнала тежката врата на султанския харем.


"Роксалана в харема", худ. Адриан Тану

 

Всъщност Наста Лисовска израства в Рогатин, Лвовска област, днешна Украйна и е дъщеря на свещеника Гавраил. Била е отведена като робиня на робския пазар в Истанбул. Нейният господар оценил красотата и младостта й и Роксолана била причислена към «скъпата стока». Украинската девойка поразила работърговците със… смеха си. Тези хора, видели и преживели много, но смях вместо отчаяние,  и проклятия не били виждали. Оттам се озовала в харема в Топ Капъ и поела своя път – жесток, властен, но и изпълнен с една пламенна любов.

 

Критиците на филма "Великолепният век" не приемат най-вече сценографията, която наричат „модно дефиле”, нямащо нищо общо с историческата действителност.

Всичко е обилно залято с шербет, което изкривява представите за турската история, категорични са историци - следват шумни скандали и дори улични сблъсъци между традиционалисти и фенове на сериала.

Роксалана и Сюлейман във "Великолепният век"

 

Турски интелктуалци също се обявяват против филма, защото Сюлейман заслужавал повече от един разказ за любовните му похождения и упражнения с жените от харема.

 

Мартина Лазарич

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 11581 |25.09.2012 Съдия превърна „Килърите” в тегав сериал и фабрика за експертизи . 0| 18839 |17.09.2012 Слагачи край Алексей Петров: Той е златна жаба! . 31| 12091 |02.09.2012 Разузнаването да се саморазузнае. Прокуратурата е ясна . 29| 41521 |28.08.2012 Ф. Марковска не спря да сочи виновниците за терора на македонските българи до последно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads