Реклама / Ads
98| 7065 |10.10.2012 НОВИНИ

Изненада: Все пак данък върху спестяванията ще има

.
След като заяви, че "такава идея не е обсъждана и не е на дневен ред", правителството включи новия данък в проектобюджета за 2013 г.
 

Лихвите по спестяванията ще се облагат с 10% от 1 януари, предложи правителството в крайна сметка, след като отрече няколко пъти намеренията си. Предложението за лихви по депозитите на физически лица е заложено в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета за 2013 г. Вчера проектобюджетът бе обсъден от социалните партньори в тристранката, а днес той бе одобрен и от Министерски съвет, като предстои внасянето му в парламента, стана ясно след като Правителството одобри бюджета за 2013 г., съобщава „Капитал”.

Новият данък ще е 10% върху лихвите на депозитите в банките. Идеята беше лансирана преди няколко седмици, но срещна сериозно обществено неодобрение. Тогава финансовото министерство отрече да има подобни планове. След като медиите съобщиха новината, Дянков отрече официално да обмисля подобен ход.

Само няколко седмици по-късно обаче промените отново се лансират покрай проектобюджетът за 2013 г., който беше приет на тристранния съвет вчера, и днес на Министерски съвет.

Според него новият размер на минималната работна заплата е 310 лева.

Растежът, който е заложен в бюджета, е 1,2 %. За тази година беше 1 %. Дефицитът за следващата година е около 1,1 млрд. лева, колкото тази година. В процентно отношение е по-малък, защото ще има растеж. 122 млн. лева допълнително финансиране има в областта на образованието, каза на брифинг след заседанието на Министерски съвет вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от „Фокус”.  

Има увеличение на минималната пенсия на 150 лева, увеличение на социалната пенсия, увеличение на максималната пенсия. Максималният осигурителен доход също се увеличава.

Няма нетно увеличение на бюджета на МВР, ДАНС и НСО. Има увеличение на осигурителните вноски, които се изнасят към съответните ведомства, за да се отговори прозрачно на въпроса кое министерство колко струва. Има малка нетна бюджетна промяна в Министерство на отбраната - с 9 % се увеличават заплатите на служителите във ведомството, каза Симеон Дянков.

По-голяма част от увеличението в Министерство на отбраната идва от вътрешни спестявания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 39039 |24.09.2012 От ГЕРБ предлагат данък върху пенсиите . 4| 6097 |14.04.2012 За укрит данък няма амнистия . 57| 7845 |20.03.2012 Изненада: Експремиерът Ренета Инджова става шеф на НСИ . 8| 5504 |16.12.2011 РЗС иска данък "олигарх" за всеки Октопод

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads