Реклама / Ads
30| 5300 |11.10.2012 НОВИНИ

Плевнелиев: Данъкът върху депозитите ще раздвижи потреблението

.
Искам да чуя повече аргументи в Парламента, защото въпросът заслужава сериозен дебат. С тези думи президентът Росен Плевнелиев коментира предложените от правителството промени в Закона за данъка върху доходите на физическите лица, които предвиждат лихвите по депозитите в банки на физически лица да бъдат облагани с 10-процентна данъчна ставка.
 

„Считам, че сравнително изненадващо се появи тази идея, но очаквам и съм сигурен, че тепърва предстоят качествени дебати в Парламента с цифри и с факти, а не с политическо противопоставяне", заяви държавният глава, помолен за коментар от журналисти.

Целта на правителството е да раздвижи потреблението. Но как да стане това, когато хората си държат парите в банките и получават едни лихви. Така президентът Росен Плевнелиев обоснова идеята на кабинета за данъка върху лихвите по депозитите.

Двигателите на икономиката са три - единият е потребление, другият е износ и третият е инвестиции. Поради това, че в света няма лесни пари, инвестициите са не на тези нива, които бихме искали да имаме. Същевременно и темата с износа в момента покрай забавянето Китай, Бразилия и световната икономика, също е в друга ситуация спрямо 2009 и 2010 г. Затова правителството се фокусира върху потреблението, обясни държавният глава.

За разлика от коментара на Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова заяви пред журналисти в Пловдив, че въвеждането на 10-процентовия данък върху лихвите на депозитите няма да има голям ефект и в чисто човешки план данъкът не е необходим.

„Трябва да се погледнат добре икономическите и финансови обосновки за тази промяна," заяви Попова. „Не е нужно да се товарят допълнително хората и да се нарушава тяхното спокойствие." Според Попова хората ще намерят начин да избегнат новия данък и резултатът от него ще е минимален.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5440 |03.10.2012 Плевнелиев: Насрочвам референдум, веднага щом парламентът се произнесе . 15| 5282 |26.09.2012 Плевнелиев: Първо доказателства, после ще посочим виновника за атентата в Бургас . 19| 4915 |18.09.2012 Плевнелиев: Ще вдигнем заплатите с 20% . 12| 5363 |11.09.2012 Плевнелиев: В Скопие няма да влязат в историята, манипулирайки я

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads