Реклама / Ads
119| 43538 |19.10.2012 ЪNDERGROUND

Кунева-участник в мероприятия на ДС

.
Има един въпрос, който нито един журналист не е задал до момента на Меглена Кунева-Пръмова, въпреки десетките интервюта с нея през последните години. В политическа биография на днешната „нова” звезда Пръмова присъства един факт, от споменаването на който тя бяга панически.
 

 

Да не говорим за даването на отговори по него. Става дума за участието на Меглена Кунева-Пръмова като юрист в казионния Комитет за правата на човека преди 10 ноември 1989 г. Този комитет е създаден със специално решение на Секретариата на ЦК на БКП от 3 февруари 1988 г.!!! Цялата му дейност е насочвана и контролирана от две структури – Секретариата на ЦК на БКП и Държавна сигурност. Знам, че когато прочетат това, определени хора и среди ще започнат да вият като койоти. Но фактите са си факти. Прочетете какво пише в служебния архив на Първо главно управление, Дело № 6890 от 1989 година, Фонд VI^, Архивна единица 664, Том 1. Там Комитетът по правата на човека, чийто член тогава е Меглена Кунева-Пръмова, е сред  структурите, които участват в мероприятия, препоръчани от ЦК на БКП и КОНТРОЛИРАНИ от Държавна сигурност по време на Екофорум`89, който се проведе в София в периода 16 октомври-03 ноември 1989 г.:
Строго поверително!

СТАНОВИЩЕ  

/на ЦИОУ или Седмо управление на ДС, бел. моя/

ОТНОСНО: Някои аспекти на подготовката и провеждането на Среща по опазването на околната среда на СССЕ / 16 октомври – 03 ноември 1989 г. в София /, стр.206:
...Подготвят се следните паралелни мероприятия:

-          Конференция на тема „Обществените организации и движения и опазването и възпроизводството на околната среда”. Конференцията да се организира от Общонародния комитет за опазване и възпроизводство на природната среда, движението „Екофорум за мир”, Комитета по правата на човека и Международната академия по архитектура”. Край на цитата.


Този документ е описан в описа на документите по делото с входящ номер 3312 и в частта от документи изготвени от под. 72000 на МВР или ЦИОУ–Централно информационно-организационно управление или Седмо управление на ДС /днешният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е започнал кариерата си в структурите на МВР в същото това управление/. 


Тези паралелни мероприятия са подготвени и поръчани от ЦК на БКП, а различни управления на Държавна сигурност са натоварени със задачата да ги контролират и провеждат. Ето какво пише за това мероприятие в Решение на Секретариата на  ЦК на БКП с вх. №12784 от 04.09.1989 г.” ОТНОСНО: Някои аспекти на подготовката и провеждането на Срещата по опазването на околната среда на СССЕ – 16 октомври – 03 ноември 1989 в София”, стр. 197 от Дело № 6890 от 1989 година, Фонд VI^, Архивна единица 664, Том 1:
”Конференция на тема „Обществените организации и движения и опазването и възпроизводството на околната среда”. Конференцията да се организира от Общонародния комитет за опазване и възпроизводство на природната среда, движението „Екофорум за мир”, Комитета по правата на човека и Международната академия по архитектура”.

Всчките шест тома, които съдържат документи на Секретариата на ЦК на БКП и на  различните управления на ДС свързани с Екофорума сочат ясно и безапелационно, че Комитетът за правата на човека е бил казионна на ЦК на БКП структура, изпълняваща взети и наложени от него решения, а членовете на този комитет са били изпълнители на различни мероприятия на Държавна сигурност, включени в общия план на Оперативния щаб на МВР по провеждането на Екологическата среща на държавите-членки на ОССЕ. 


Забележете какво пише в точка първа на решението на Секретариата на ЦК на БКП за създаването на този Комитет – това е особено важно за последващите разкрития за дейността му година по-късно: „Препис от Протокол №54 на Секретариата на ЦК на БКП от 3 февруари 1988 г.

РЕШЕНИЯ:
1. Дава съгласие да се изгради самостоятелен и независим Комитет по правата на човека. Комитетът да работи в тясно сътрудничество с /изброяват се две комисии, МВнР и накрая, бел. моя/ ... МВР”...

3. Дава съгласие за председател на комитета да бъде издигната кандидатурата на другаря Константин Теллалов”.

 

Казионният комитет по правата на човека, в който юрист е била днешната „дясна” Меглена Кунева-Пръмова е създаден на основата на „Докладна записка от комисиите по външнополитическите въпроси и по организационните въпроси към Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП” до секретариата на ЦК на БКП! Точка. Само това би трябвало да е достатъчно на онези от т.н. „десни”, които на талази се втурнаха в партията на Кунева-Пръмова да я напуснат като смирено се покаят за демонстративната си обвързване с поредния олигархично-бекапейски бардак, какъвто тази партия представлява.

 

Няма да го направят обаче и това е ясно като бял ден. Хората трябва да папат, а папането в България става като си във властта. Забележете какво пише в тази докладна записка за създаването на Комитета за правата на човека: „Отдел „Външна политика и международни връзка” на ЦК на БКП изготви проект за решение /за създаване на КПЧ, бел. моя/, който бе обсъден на Комисията по външнополитическите въпроси”. Съвсем резонно за апредседател на този комитет е предложен старият партиен кадър Константин Теллалов – дългогодишен шеф на Отдел „Международен” на ЦК на БКП до 1976 г., когато е наследен от бащата на днешния президент на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев – Димитър Станишев. Константин Теллалов е представител на най-мракобесната част от компартията, човек, който директно е комуникирал с терористични групи и организации, които комунистическият блок, начело със Съветите подкрепяха всячески. Имам архивни доказателства за това – например стенограма, в който Телалов договаря и разпорежда Кинтекс, оръжейна фирма на ГРУ, формално водеща се българска, да ги снабдява с оръжие, вкл. РПГ. И ето, че на този човек, в този формат, в много интересно обкръжение Меглена Кунева-Пръмова е била юрист и е участвала в провеждането на описаните по-горе мероприятия на ЦК на БКП и ДС. Нека припомня – Кунева от средата на 80-те води екологично предаване по програма „Христо Ботев”, което съчетано с образованието и на юрист я прави идеалната фигура за участие в мероприятията по този Екофорум.

 

Факсимиле от личния архив на Антон Тодоров на документ, намерен в ЦДА: "Докладна записка от комисиите по външнополитическите въпроси и по организационните въпроси към Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП” до секретариата на ЦК на БКП"


Факсимиле от решението на Секретариата на ЦК на БКП за създаването на този казионния Комитет за правата на човека стр.1


Факсимиле от решението на Секретариата на ЦК на БКП за създаването на този казионния Комитет за правата на човека стр.2

 

Решение на Секретариата но ЦК на БКП за подготовката и провеждането на Екофорума 1989 г. стр.1

 

Решение на Секретариата но ЦК на БКП за подготовката и провеждането на Екофорума 1989 г. стр.3

 

документ от разсекретения служебен архив на Първо главно управление, Дело № 6890 от 1989 година, Фонд VI^, Архивна единица 664, Том 1: "
СТАНОВИЩЕ на ЦИОУ–Централно информационно-организационно управление или Седмо управление на ДС


специално за в. "Репортер"

политолога Антон Тодоров


Следва продължение!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 14635 |11.10.2012 "Октопод" по рецепта на Александър Томов . 10| 48072 |08.10.2012 „Фронтиер” – царство на корупцията или митове . 64| 62524 |01.10.2012 Харемът: секс, змии, смърт и Коран . 30| 11575 |25.09.2012 Съдия превърна „Килърите” в тегав сериал и фабрика за експертизи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads