Реклама / Ads
19| 6822 |27.10.2012 НОВИНИ

Политоложки: Президентът да се занимава с демокрацията, а не със санирането

.
Какво се промени в президентската институция една година след изборите? По този въпрос дебатираха по Тв 7 политолозите Румяна Коларова и Татяна Буруджиева.
 


Росен Плевнелиев влезе с лош ход на „Дондуков” 2, за неговото избиране гласуваха най-малко хора, в сравнение с досегашните президенти. След една година девизът му като че ли е „залудо работи, залудо не стой” – така определи периодът от встъпването му в длъжност политологът  Татяна Буруджиева. Според нея президентът не трябва да се занимава с инфраструктурните обекти и санирането. Ако държавният галава не се заеме с проблемите на демокрацията, тогава кой, попита тя.

 

Според Румяна Коларова най-голямата слабост на президента е неговата хиперактивност - не може да имаш по 5 събития на ден. Това показва, че не е най-добрият вариант да се кандидатира активен министър за държавен глава.

 

Първанов в последните години използваше президентската институция за задоволяване на собственото му его и в това е основната разлика с Плевнелиев, смята Буруджиева. Според Коларова основната разлика е в смяната на внъшноплотичиеския курс, който държи Плевнелиев и той е абсолютно последователен в това – ориентиран на Запад. Първанов беше тотално изолиран. При Плевнелиев няма напрежение с изпълнителната власт във външнополитическата област и няма стремеж да президентът да изземва функции в тази област.

 

За първи път президентската институция се използва като реален партньор на управляващите. Първанов не можеше да играе тази роля, защото имаше тройна коалиция и не можеше да си позволи това.

 

Плевнелиев обяви своите 40 ангажименти по време на предизборната си кампания, те са качени на сайнта на президентската институция и трябва да се отбележи, че той е може би първият на „Дондуков” 2, който е с по-голяма прозрачност на своите действие.

 

Обръщенията, посланията са една от слабостите на Плевнелиев. Той не се възприема още като президент. Друга слабост му е въздържането да влезе в ролята на арбитър в дадени случаи като този в Кърджали. Това може да се обясни единствено, че той още не се чувства като политик, както беше казал самият той, е мнението на Татяна Буруджиева. Той не може да не вземе отношения по важни въпроси, той не може да остане встрани от тях, се съгласи с това мнение и Румяна Коларова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5306 |11.10.2012 Президентът се спря на Борис Велчев за конституционен съдия . 12| 5226 |02.10.2012 Президентът даде рамо на електронното гласуване . 29| 5932 |01.10.2012 Президентът: Никакви преговори за "Белене" преди референдум! . 14| 5050 |24.09.2012 Президентът издигна Бокова за втори мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads