Реклама / Ads
44| 43518 |29.10.2012 ГЛАСЪТ

Как се става шеф на ПЕС? Статия втора

.
Сергей Станишев
Австрийската връзка обаче не е единственият странен прецедент в сагата с избора на българската “Сименс” ЕООД и отпечатването на българските лични карти и паспорти според изискванията на ЕС.
 
На 22 септември 2010 г. журналистическо разследване на в. “168 часа” със заглавие “Кадри от село Сирищник печатат новите паспорти” хвърля известна светлина върху избраната фирма и подизпълнителите по скандалния договор за 116 милиона евро.

Оказва се, че управител на компанията, която без никакъв опит в печатането на паспорти успява да елиминира най-добрите световни фирми в този бранш, е Веска Сергиева Давидова от с. Сирищник. Вестникът посочва, че баща й Иво Сергиев е работил в някогашния комитет за наука и технически прогрес, и е имал добри контакти в ЦК на БКП, към който се водел и тогавашният научен институт на бившия президент Георги Първанов.

Далеч по-интересен е подизпълнителят на тази операция – а именно фирма “Капелен”, която е доставчик на хартията за злополучните паспорти – и която е сочена като основен виновник за километричните опашки, проточили се пред МВР-тата през 2010 г. Нейният шеф Милко Михов се оказва кадър на Първо главно управление на ДС, който е работил дълги години в Германия и Австрия. И – разбира се – както най-често става с българските ветерани от тайните служби, веднага след 10-ти ноември става представител на чужди фирми в България. Според разследването в неговия отдел е работил Цвятко Цветков – вторият от оперативните работници на секретния сътрудник Гоце, известен още и като Георги Първанов в битността си на български президент.

При такъв мениджърски състав едва ли бихме могли да се съмняваме, че компаниите, извършващи смяната на българските паспорти под кодовия псевдоним “Сименс”, всъщност принадлежат към мрежата на Държавна сигурност, овладяла ключовите икономически позиции по време на дирижирания от самата нея български “преход” към демокрация.

В това разследване са извадени наяве редица пикантни подробности и за самия търг, спечелен от “Сименс” ЕООД – България, и за начина, по който са отстранени нейните именити конкуренти. Посочено е например, че е била съставена специална комисия, чийто състав се пази в тайна – но която е била ръководена от зам.-министър на МВР (споменатия вече Калин Славов). Тя е селектирала 6 фирми и те са били поканени да дадат оферти. Подчертава се, че: “В пресявката е участвал и вездесъщият Азер Меликов, бивш шеф на надзорния съвет на Информационно обслужване, нашумял покрай мъжката си дружба с бившия премиер Сергей Станишев.”

Спомняте си и за този герой, нали? Същият, който изплува от прочутия хомосексуален бар “Спартакус”, за да стане съветник на Сергей Станишев и шеф на “Информационно обслужване”, където определи за себе си и за своето обкръжение рекордни по размер заплащания – на себе си например беше отпуснал 25 000 лева месечно – плюс разни бонуси. Прочу се и със скандалното предизборно клипче, в което Бойко Борисов се превръща бавно в Иван Костов.

Според “168 часа” тази комисия е формулирала и едно от новите условия на търга – фирмата, която ще прави новите документи, да има достъп до класифицирана информация. След което машинацията е просто класическа – и протича по следния начин:

“Този документ се получава по служебен път в ДАНС и агенцията го препраща в МВР. Оригиналните документи се съхраняват в министерството. Въпреки това трите фирми - държавните печатници на Германия и Унгария и френската "Сажем", са отстранени, защото не били представили оригинала. След като трите фирми обжалват пред Административния съд, МВР признава този гаф, но това не е достатъчно, за да се развали договорът със Сименс-България. Допълнително държавната печатница на Германия е обвинена, че не е представила и оригинала на банковата си гаранция. Това също е опровергано пред съда. Изяснява се, че става въпрос за грешка. И този гаф остава без последствия – договорът със “Сименс-ЕООД България” отдавна е сключен и вече се изпълнява.

Това далеч не е единствената информация за опорочения търг, сключен в ущърб на националните интереси. Подробностите за него попадат в полезрението на прокуратурата и тайните служби – и на 9-ти септември в медиите се появяват съобщения, според които бившият премиер Сергей Станишев и съветниците му Азер Мелников и Росен Карадимов ще бъдат привикани на разпит в ДАНС – във връзка с разследване именно за този търг.

Разследването е започнало след подаден сигнал от една от загубилите търга фирми  - като негов автор е Живко Желев, президент на фирмата “Кейт”, която е отстранена от конкурса заедно с нейния партньор – германската държавна печатница "Бундес Друкерай". Той именно е разработил технологията за криптирано шифриране, която е използвана при отпечатването на паспротите в Германия – и която мистериозно отпада от изискванията при българския търг.

Ефектът от което е предвидимият – половин година след отпечатването на новите и уж надеждно защитени паспорти вече са заловени и първите ментета. Според бившият зам.-шеф на ДАИТС Красимир Симонски още преди сключването на договора със “Сименс” е било ясно, че тяхната технология не е трудна за подправяне – като самото подправяне може да се осъществи с техника, струваща едва няколко хиляди долара.

Сигурна техника, която не подлежи на подправяне, е предлагала именно “Бундес Друкерай”. Само че мотивите на правителството при сключване на този договор очевидно са били различни от интересите на българските данъкопланци, с чиито пари е заплатен свръхнадутият договор със “Сименс” ЕООД – България.

Според интервю на Живко Желев от 20 януари 2011 г. по този прецедент e съществувал огромен скандал, документацията е била манипулирана, като от нея е извадено изискването за шифрирано перфориране, по което именно тече разследването на ДАНС – като се посочват и основните виновници за манипулацията: Сергей Станишев, Росен Карадимов и бившият зам.министър на МВР Калин Славов. Нещо повече – споменава се, че в случая става дума и за комисионни, а основният извод е, че политици като Станишев и Михаил Миков не би трябвало да излизат на трибуната от срам – след като са разигравали два и половина милиона българи.

Както вече видяхме, срамът е непозната чувство за подобни люде. Реакцията на Сергей Станишев относно предстоящия разпит в ДАНС е следната: "Какви са тези глупости? Нещата около конкурса ги движеше Михаил Миков, аз нямам нищо общо с паспортите". Дребната подробност е, че проблемът с тези документи е обсъждан на заседание на Министерския съвет на 4 декември 2008 г., така че казването “нямам нищо общо” просто не върви. И нещо повече – на това заседание са изразени много ясно резреви към изпълнителя – от страна на тогавашния председател на ДАИТС Пламен Вачков – но тези резерви са били оспорени от зам.министъра на МВР (и бивш съветник на Станишев) Калин Славов, което много ясно личи от следната стенограма:

“НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ: Сега имате много важна процедура за документите за самоличност. Ще бъде ли успешна?

КАЛИН СЛАВОВ (заместник-министър на вътрешните работи): Процедурата е успешна. В момента сме във финалната част, в която с определения за изпълнител “Сименс” довършваме детайлите по договора.

ПЛАМЕН ВАЧКОВ (председател на Държавната агенция по информационни технологии и съобщенията): Опасявам се, че възприемането на децентрализирана система няма да е в съответствие с изискванията за информационна сигурност и безопасност.

Първо, не могат да се направят защити, тъй като ще се печата на 28 места и ще има 28 принтера.

Второ, в страната ще се разнасят ненаписани документи, което е по-опасно, отколкото да се разнасят надписани документи.

Трето, само две европейски страни са възприели такава децентрализирана система.

Четвърто, всички служители, които ще се намират в съответните окръжни полицейски дирекции, трябва да имат достъп до т. нар. PKI код, което означава, че ще има 28 души повече най-малко, които ще разполагат с този код, което също нарушава сигурността.

КАЛИН СЛАВОВ:Системата е децентрализирана, което позволява да се запазят сегашните услуги, т. е. бърза и експресна услуга. По отношение на кода файлът ще бъде централизирано кодиран и ще бъде изпращан по мрежата за включване във всяко от местата за персонализация. Не се разнасят бланки, които не са надписани. Всяка бланка и фолио имат свой идентификационен номер и се управляват централизирано и електронно. Заключението на европейските експерти е, че отговаряме както на изискванията за сигурност, така и за полиграфична изработка.”

Както по-късно се оказа, въпросната “система” се оказа негодна дори за нормалното отпечатване на паспорти, поради което всякакви експресни и бързи услуги отпадат, а министър Цветанов е принуден да моли българските граждани да не си вадят задгранични паспорти, ако не им предстои пътуване. За сметка на това пък се понапълниха нечии джобове – а и се даде шанс за бъдната политическа кариера на българския министър-председател, който успя да стане най-високопоставения българин, заемайки поста председател на ПЕС.

Разбира се, не може да се каже, че това се дължи само на този договор. Защото при правителството на тройната коалиция “Сименс” е доста ухажвана корпорация – и под вещото ръководство на Бригит Едерер, съпруга на Ханес Свобода, тогава зам-шеф на парламентарната група на социалистите в Европарламента, компанията е спечелила впечатляващи държавни поръчки. Сред които примерно изграждането на интегрирана информационна система за кадастър и имотна регистрация, проекта на министерството на администрацията за изграждане на инфраструктурата на електронното правителство, информационната система за финансово управление на НАП, както и електронния търговски регистър към Министерството на правосъдието. Освен всичко това компанията доставя 25 мотриси на БДЖ и участва в модернизацията на столичното метро.

 

                                                     (следва)


Едвин Сугарев

svobodata.com

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 41226 |25.10.2012 Да разбием тайните, съсипали живота ни . 51| 52963 |22.10.2012 Как стигнахме до Хитлер и лизане на Симеон Велики . 31| 49735 |20.10.2012 Теория за почервенялото дупе . 37| 34984 |18.10.2012 Лейди Гала не е Лейди Гага. Код „жълто”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads