Реклама / Ads
15| 4904 |16.11.2012 НОВИНИ

Дебатът покрай Марковска продължи в Парламента

.
Дебатът по казуса "Марковска" се прехвърли от сутрешните емисии на телевизиите директно в парламента.
 

В Народното събрание лидерът на ДСБ Иван Костов настоя да се състави група от представители на всички политически сили, които да решат юридически как да се излезе от ситуацията. Според него тиражираните твърдения, че Искра Фидосова ще намери решение на въпроса не са сериозни. "Доверие в нея едва ли има, даже и от средите на ГЕРБ, затова е разумно да се обмисли изход от ситуацията".

Независимият депутат Тодор Великов пък предложи председателят на Народното събрание да поиска втора дата, на която Венета Марковска да се закълне. По думите му, ако тя не се закълне, случаят ще стане прецедент. Той посочи, че през 2003 г. Евгени Танчев се е заклел не в присъствието на председателя на Народното събрание, а на негов заместник. "Вие разбирате ли в каква хипотеза сме, ако някой от тези четирима не пожелае да присъства на церемонията, защото не харесва някой от кандидатите", попита Великов.

Председателят на парламента Цецка Цачева посочи, че няма причини да пише писма до когото и да било. По думите й, когато участниците в клетвата представляват колективни органи, те могат да бъдат заместени от свои заместници. Цачева посочи, че е имало случаи, когато тя е замествана от Лъчезар Иванов в качеството му на заместник-председател, когато тя е отсъствала. Цачева каза, че председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев е отсъствал, но го е замествал неговият първи заместник-председател.

Премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет изказа очакванията си "още днес, или в най-близките дни, парламентът да започне процедура за нов избор за конституционен съдия".

Президентът Росен Плевнелиев създаде правен прецедент вчера, след като напусна церемонията по полагането на клетва на новоизбраните членове на Конституционния съд. Плевнелиев присъства на клетвата на трима от новите членове - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. След като се заклеха, изненадващо той поиска думата. Визирайки Венета Марковска (четвъртият новоизбран член), но без нито веднъж да спомене името й, държавният глава изложи мотивите защо ще бойкотира нейната клетва, след което напусна церемонията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 94| 11671 |16.11.2012 Скандалът "Марковска"– гаф, прецедент или повод за извинение? . 14| 5616 |15.11.2012 ЕК остана без думи по казуса "Марковска" . 43| 6899 |15.11.2012 Разследват бизнесмен, близък до Марковска . 37| 5594 |15.11.2012 Марковска амбицирана; ще търси правата си в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads