Реклама / Ads
8| 6579 |21.11.2012 НОВИНИ

Благодарен баща дари суперапарат на бургаска болница

.
Д-р Любомир Радев
Благодарен баща на 8-годишно момче, спасено в МБАЛ Бургас, подари на болницата уникален апарат. Апаратът ще бъде вторият в страната, хвалят се медиците. С такъв разполагат в момента само в Майчин дом – София.
 
Той може да проследява стойностите на кръвното налягане, насищането на кръвта с кислород, хемоглобина и наличието на газове в кръвта – азот, въглероден диоксид. Това става неинвазивно – т.е. не се взима кръв, а чрез напръстник, който се поставя на пръста, апаратът прави тези изследвания, съобщава burgasinfo.com

Досега няма друг начин за изследване на хемоглобин, освен чрез убождане и вземане на кръв. С апарата ще се улесни работата на лекарите, тъй като той отчита хемоглобина постоянно за даден период от време, в реални стойности. Апаратът е голям плюс при операции на бебета и малки деца, за да не бъдат травмирани от убождания. Може да се използва и за установяване на количеството вредни газове в кръвта, например при обгазени при пожар хора.


Дарението e от Николай Маринов, който е български емигрант в Германия. Емигрирал е още като дете. През лятото заедно със семейството си и 8-годишния си син бил на почивка в Бургас. Момчето обаче се почувствало зле. „Докараха го една нощ, на нощно дежурство, със силни болки в корема. Оказа се, че е тридневен перитонит от спукан апендикс, с гной в коремната кухина. Имаше и температура 40 градуса”, разказва хирургът д-р Любомир Радев, който оперира момчето. След 7 дни то е вече изписано, а благодарният му баща пише лично писмо на д-р Радев, в което обяснява намерението си да дари уникалната апаратура.


Мъжът работи на висока позиция във фирмата-производител – американската „Масимо”, в неин клон в Германия. По покана на Маринов д-р Любомир Радев и колегата му д-р Антон Григоров посетиха едно от най-големите световни изложения за медицинска техника в света, което се проведе миналия уикенд в Дюселдорф. Там на място се запознаха и с характеристиките на апарата „Радикал 7”. Очаква се дареният апарат да пристигне в МБАЛ Бургас в най-скоро време. Пазарната му цена е около 150 000 лева.


Това е поредното доказателство за професионализма на нашите лекари и високото качество на медицинските услуги, коментираха от ръководството на МБАЛ Бургас и припомниха, че това е второто дарение от благодарни пациенти само в рамките на няколко месеца. През лятото унгарско семейство, трогнато от грижите, положени за дъщеря им тук, обяви намерението си да дари апаратура за температурно лечение на онкологични заболявания. В момента се придвижва техническата документация по това дарение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5195 |20.11.2012 Бербо стана баща за втори път . 42| 6934 |13.11.2012 Бащата на Илия Павлов: Костов повече да не се занимава с политика . 2| 5752 |13.11.2012 40-годишен северняк ще удари джакпота . 1| 5064 |11.11.2012 Джакпотът удари рекорд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads