Реклама / Ads
45| 10447 |30.11.2012 АКТУАЛНО

Олигархът Прокопиев отваря работа на комисия „Антикорупция”?

.
Иво Прокопиев
Гръцката "Алфа банк" ще придобие изданията "Капитал", "Дневник" и др. и управляващото ги дружество "Икономедиа", стана ясно днес от съобщение, публикувано в Търговския регистър.
 

Придобиването е в резултат на необслужван кредит на издателската компания към банката в размер на 9 350 000 евро. Просрочените задължения са за над 431 000 евро. Банката е решила да пристъпи към изпълнение на залога. Според документите на регистъра "Алфа банк" назначава за управител на дружеството Пламен Божинов. Предмет на залога е материалното и нематериалното имущество на акционерното дружеството - изданията "Капитал", "Дневник", "Строителство градът", "Кариери", "Бакхус" и др., както още техника, оборудване, обзавеждане.

Часове след като информация за иска на "Алфа банк" изтече в медиите, от "Икономедиа" на свой ред разпространиха съобщение, че са изненадани от решението на банката. От съвета на директорите на изданието заявяват, че "Икономедия" няма неизплатени задължения и прилагат извлечения от Централния кредитен регистър. "Предприели сме необходимите правни действия, за да защитим нормалното функциониране на "Капитал", "Дневник" и останалите ни медии. Предоставили сме на Търговския регистър неоспорими факти за недопустимостта и незаконността на искането на "Алфа банка" – клон България. Независимо от необоснования акт, сме готови конструктивно, както и досега, да положим всички възможни усилия по търговски начин да разрешим спора с банката", се казва в разпространеното съобщение. "Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на "Икономедиа" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства", заявява ръководството на компанията.

Собственици на "Икономедиа" са Теодор Захов (49%) и Иво Прокопиев (51% дял). До това се стига, след като "Икономедиа" не може да погаси задълженията си към банката, където е заложила активите на изданията си, включително вестник "Капитал" и Dnevnik.bg, и централата на "Икономедиа". Сред заложените активи има и журналистическа техника и автомобили.  В края на септември "Икономедиа" е имала просрочени задължения за над 430 хиляди евро. Издателската компания е била заложена срещу кредити на стойност 9,35 млн. евро. За нов изпълнителен директор на "Икономедиа" е предложен Пламен Божинов. На 1 юли 2011 г. "Алфа банк" АД и "Икономедиа" АД са сключили договор за особен залог върху търговско предприятие, съобщи Econ.bg.

Според договора  при неизпълнение банката може да предяви претенции върху всички активи от заложеното имущество. В споразумението между двете страни е записано още, че: "Залогододателят е длъжен в седемдневен срок от съобщението за пристъпване към изпълнение да предаде доброволно на банката или на посочено от нея лице всички активи включени в заложеното имущество". Иво Прокопиев, който напусна България със семейството си през 2010 г., е акционер и в холдинга "Алфа финанс", чиито направления на дейност са финансови услуги, недвижими имоти, индустриални минерали, зелена енергия, строителство и други. 

Между 2006 и 2010 г. Прокопиев е два мандата председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Бивш председател е и на надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Член е на Съвета на настоятелите на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Между 2001 и 2010 г. Иво Прокопиев е заместник-председател и член на Управителния съвет на Съюза на издателите в България.

 

Съвсем наскоро в своя публикация агенция БЛИЦ съобщи, че с любезното съдействие на управляващи чиновници, Иво Прокопиев успял да измами четири банки и пет лизингови компании и да ги завлече с необслужвани в момента кредити от около 400 милиона лева. Схемата билае изключително елементарна, но работела само със съдействието на висши чиновници от министерства. Първо се приватизирало работещо апетитно държавно предприятие или се вземала държавна концесия за дълъг период. После се залагали срещу сума, която съответната банка се съгласява да му даде, твърди пък в разследване "Телеграф".

Следвало източване на фирмите, които фалирали или се продадавали на офшорни фирми и кредитите ставали необслужвани. Според “Телеграф” това важало за 76% от взетите пари от банки и лизингови дружества. Някои от кредитите вече били описани като “загуба” от трезорите, други се водят “просрочени”, трети са под наблюдение поради неплатени вноски.

Една от българските банки била назад от връзките си с Прокопиев с цели 40 милиона лева, като над 23 милиона лева били на сметката на скандалното предприятие “Каолин”, подарено на родния Остап Бендер от правителството на Иван Костов. Останалите били потънали в закритото вече предприятие за производство на соларни панели – “Соларпро” и “Лендмарк България Билдинг”.

Емблематичен пример за финансовите измами на Прокопиев бил случаят с най-големият кредит – 60 милиона лева, получени срещу залог на “Дунавски индустриален парк”. Парите били дадени за изграждане на ро-ро терминал, който обаче струва не повече от 10 милиона лева. Така от “сделката” олигархът прибрал 50 милиона лева суха пара.

В повечето от случаите в полза и услуга на Прокопиев били чиновници и министри – за 60-те милиона лева например му съдействал транспортният министър на Тройната коалиция Петър Мутафчиев, който му подарил 35-годишна концесия на фериботния терминал в Силистра. Договорът за концесията бил подписан през 2006 година, фериботите правели показни курсове между Силистра и Калъраш, но след две години всичко се сринало – Прокопиев отказал да подпише договор с румънския концесионер и корабите спрели. Спрели и плащанията на концесионни такси и местни данъци. Въпреки че държавата вече развалила скандалната концесия, тегнела заплахата Брюксел да ни наложи финансови санкции заради факта, че в строителството на терминала са използвани и европейски пари.

 

Припомняме, че Иво Прокопиев беше разпитван и като свидетел в съдебния процес „Килърите”. Според вестник Уикенд той водел преговорите между вдовицата на банкера Емил Кюлев-Весела, и бившите акционери на „Тракия банк”. Медийният бос бил представител на Весела Кюлева, вдовица на банкера Емил Кюлев и нееднократно се срещал както с Георги Вълев, така и с ликвидирания Румен Рачев в търсене на извънсъдебно споразумение по казус с акциите на „ДЗИ банк”.


Междувременно Иво Прокопиев емигрира в Сингапур, където според слуховете в момента се ширел в огромен апартамент, оценен за 2 милиона долара. Чат-пат той си идвал до България по свои дела, тъй като не е подсъдим.

Сега обаче Прокопиев май ще отвори работа на парламентарната комисия за разкриване на корупция по висшите етажи на властта, пише Монитор. От политически клуб „Екогласност” съобщиха на специална пресконференция, че са подали сигнал до ръководената от Яне Янев антикорупционна комисия за престъпна схема за източване на ДДС от фирма, свързана с бизнесмена. „Милионер в България се става не само като експлоатираш зверски природните ресурси, но и като укриваш ДДС”, казва лидерът на ПК „Екогласност” Емил Георгиев, визирайки точно Прокопиев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6705 |06.02.2009 След Париж Лили отваря гърло и в Перник . 0| 7115 |18.06.2008 Наша галерия отваря врати в Антверпен . 0| 6139 |26.06.2007 Папата отваря за посетители още паметници от ранното християнство . 0| 5537 |21.05.2007 БАН отваря врати за посетители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads