Реклама / Ads
8| 7125 |15.12.2012 НОВИНИ

Масово убийство на деца в САЩ

.
Източник: ЕПА/БГНЕС
20-годишен мъж уби 20 деца и шестима възрастни в начално училище в град Нютаун, щата Кънектикът
 

- Нападателят е идентифициран като Адам Ланзо. Той също е мъртъв. Засега не е ясно дали се е самоубил. Официалната информация е, че полицаите, изпратени на мястото на инцидента, не са стреляли

- майката на нападателя може би е била основната цел на нападението. Тя е била учителка в училището и също е застреляна

- на второ местопрестъпление, свързано с инцидента, е намерено още едно тяло на възрастен. Предполага се, че става въпрос за бащата на Ланзо

- Раян Ланзо, брат на Адам, първоначално бе обявен за стрелеца. Той е задържан и подложен на разпит 27 души, повечето от които - деца, бяха убити при стрелба в начално училище в американския град Нютаун, щата Кънектикът.

Полицията потвърди, че 20 от жертвите са деца - 18 са загинали на мястото на инцидента, а други две - в болница. Останалите убити са шестима възрастни и стрелецът. Засега не е ясно дали той се е самоубил. Официалната информация е, че полицаите, изпратени на мястото на инцидента, не са стреляли. Един човек е ранен.

Още едно тяло е било открито на второ местопрестъпление, свързано със стрелбата, казаха от полицията. Инцидентът е едно от най-тежките масови убийства в историята на САЩ.

Стрелецът е идентифициран като 20-годишния Адам Ланза. Първоначално беше съобщено, че нападателят се казва Раян Ланза, на 24 години. Става въпрос за по-големият брат на Адам, който е задържан и разпитван от полицията.

Си Ен Ен съобщи, че на мястото е открито и тялото на майката на Адам - Нанси, която била учителка в училището. Има данни, че Ланза е нахлул директно в класната стая на майка си. Възможно е тя да е била основната цел на нападениято, но мъжът е бил въоръжен като за масово убийство. Полицията е открила два пистолета и пушка, а Ланза е носел и бронежилетка.

Тялото на още един възрастен е било открито при претърсване на дом в Хобокен, Ню Джърси. Според различните данни става въпрос за брат или бащата на Ланза. Сред жертвите са и директорът, и психологът на училището. В началното училище "Санди Хук" учат деца на възраст между 5 и 10 години.

В сградата му се помещава и детска градина и според родители в момента на стрелбата (станала в 9,40 ч. местно време) там са се намирали около 600 деца.

"Беше ужасяващо," разказа майката на момиче от училището, цитирана от Ройтерс. "Всички бяха в истерия - родители, ученици. Деца излизаха от училището целите в кръв."

Тя препредаде разказа на друга майка, която се намирала в училището по време на стрелбата. Жената видяла как "маскиран мъж" влиза в стаята на директора и чула изстрели. Телевизионни кадри показаха полиция и линейки на мястото на инцидента, и родители, тичащи към училищната сграда.

Всички училища и детски градини в Нютаун са затворени. Президентът Барак Обама направи емоционално обръщение, по време на което личаха сълзи в очите му. Той каза, че изпитва съкрушителна тъга и реагира не като държавен глава, а като родител. Сърцето на нацията е разбито, каза той и подчерта, че трябва да се предприемат мерки, за да се предотвратят подобни трагедии.

По-рано беше съобщено, че президентът е уведомяван редовно за развитието на ситуацията. Говорителят на Белия дом Джей Карни нарече случилото се "трагедия" и заяви, че сега не е време да се обсъждат политическите импликации. Обама остава ангажиран да се опита да поднови забраната върху нападателните оръжия, изтъкна Карни.

Обама е предал съболезнованията си на семействата на жертвите и разговарял по телефона с директора на ФБР и губернатора на Кънектикът.

САЩ преживяха няколко случая на масови убийства тази година. Във вторник в Орегон стрелец откри огън в търговски център, като уби двама души и себе си. Най-смъртоносното нападение бе през юли по време на среднощна прожекция на новия филм за Батман в Колорадо, при която психически неуравновесен студент уби 12 души и рани 58.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5954 |13.12.2012 Пушачи масово се изнасят в Сърбия за Нова година . 14| 6869 |05.12.2012 Намериха децата от скандалната снимка с неприличните жестове . 14| 5750 |04.12.2012 Страсбург ни осъди за изтезание на заподозрян за убийството на Луканов . 12| 7421 |22.11.2012 Деца поругаха християнски гробове в с. Руен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads