Някои колбаси с 10% месо - останалото соя
Соята се използва в много страни по света като евтин източник на протеини. За количеството й обаче трябва има лимит и когато нещо има етикет с името "колбас", да е определена горната граница за съдържанието му, настояват специалисти и производители.
В началото на следващата година ще започне дискусия между държавните експерти и представители на месопреработвателните компании, за да се определи точното колко соя да се слага в колбасите.
"На пазара у нас има продукти, които са направени само с 10% месо, а 90% е соя. На родните производители им се налага при поръчка на нискобюджетна марка колбаси за дадена търговска верига да вложат повече соя, за да се вмъкнат в определената цена. През последните десетилетия химията направи сериозни крачки напред и за съжаление те са в областта на хранителната промишленост", твърди на свой ред проф. Костадин Василев, ръководител катедра ”Технология на месото и рибата” в хранителния университет в Пловдив.
От първи януари българските мандри няма да произвеждат едновременно млечни и имитиращи продукти. Предприятията ще бъдат затваряни за второ нарушение и дори ще останат без удостоверение за регистрация. В момента у нас от 241 млекопреработватели само 71 имат двойно производство, уточниха от хранителната агенция.
Моля, подкрепете ни.