Реклама / Ads
31| 5097 |04.02.2013 НОВИНИ

Кражбата на топлинна енергия да се криминализира

.
От „Топлофикация” предлагат либерализиране на топлинното счетоводство. Нужни са нормативни промени, за да се промени настоящата ситуация на неяснота около потреблението и сметките за парно.
 
Там, където има прогнозни дялове, има проблеми. Такава констатация направи по БТВ директорът на столична „Топлофикация” Стоян Цветанов.

 

„Хората не разбират тези нулеви дялове, за тях трябва потреблението да стане разбираемо, за да имат доверие в това, което плащат”, каза Цветанов и подчерта, че на този етап ежемесечен отчет не е реална алтернатива за отчитане на топлото.

„Това не може да се случи. Представете си, че в 402 000 апартамента трябва всеки месец някой да влезе там, да отчете. Сега се прави веднъж в годината и пак не може да стане. Остава дистанционният отчет – той е ежемесечен и се плаща по 2 лева на апартамент на месец. Тогава накрая на всеки месец човек си знае реалното потребление”, обясни шефът на дружеството.

 

Той обясни, че няма как да се забрани на клиентите да заявяват нулев прогнозен дял за сезона, тъй като има много хора, които заминават и живеят в чужбина. „Но последните години това нещо се изкриви – 15 000 са заявленията за последната година, а при отчитането се вижда, че парно е ползвано и си доплащат при изравнителната фактура. Тогава всичко ще бъде решено, но дотогава тези месеци човек не плаща, а енергията се разпределя между съседите му”. От „Топлофикация” предлагат либерализиране на топлинното счетоводство. Причината – сега може да се избира от 12 дялово-разпределителни дружества, но веднъж на 10 години, като изборът се прави от целия блок.

Дори да се констатира кражба на парно, от „Топлофикация" нямат никакъв лост за реакция. Затова е необходимо кражбата на топлинна енергия трябва да се криминализира. В момента обаче съседите няма как да проверят дали в определени апартаменти се отопляват незаконно. Единственият начин е прокурорска заповед, каза Цветанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5308 |08.10.2012 Производството на зелена енергия като търсенето на зелен хайвер? . 50| 7000 |25.09.2012 Ангел Семерджиев: Производителите на зелена енергия да си платят скъпия ток . 24| 6529 |28.08.2012 Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Няма да останем без ядрена енергия . 10| 6218 |08.06.2012 Двама военни са в ареста за кражбата на ракети; но не било тероризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads