Реклама / Ads
80| 23211 |21.02.2013 ИНТЕРВЮ

Едвин Сугарев: Всички са срещу Борисов

.
Когато имате масови протести, на които хиляди да излезнат на улицата, изкарвате няколко провокатора сред тях, така, че да се пролее кръв. Сценарият, който беше изигран срещу Бойко Борисов, е трудно преодолим, коментира за Фрогнюз Едвин Сугарев.
 

- В интервю от вчера предрекохте, че оставката на Борисов предстои най-вероятно след предизвикан сблъсък и жертви по време на подготвяния в неделя голям протест. Познахте, обаче събитията избързаха?

- Предвидимо беше, че така ще се случат нещата. Сценарият, който беше замислен срещу Бойко Борисов, беше от този тип, който не може да се преодолее. Когато имате масови протести, на които хиляди да излезнат на улицата, изкарвате няколко провокатора сред тях, така че да се пролее кръв. При такава ситуация правителството не му остава друг избор, освен ако не действа силово и по този начин и да рискува цялото доверие, което има. Големият въпрос, който човек сега трябва да си зададе – какво от тук нататък?

- Кои са авторите на този сценарий?

- Авторите са пределно ясни. Преди време Станишев казваше, че ако това правителство не си тръгне само, може да се намери и друг начин по който да си отиде. Видяхме го този начин. На току-що провелия се конгрес на БСП се взе решение партията да вложи в своята програма национализацията на енергопреносните дружества. Което е в техен стил и имат опит, още от 1934 година. Странно беше защо същата точка залегна и в исканията на хората, които излезнаха да протестират. Начинът по който ескалира протестът – от началото срещу високите сметки за ток, до искания за оставка на правителството, говори ясно за политическия интерес. Именно – на партиите, които бяха част от тройната коалиция, които най-вероятно ще бъдат отново.

- Говори се, че зад организацията на провокаторите стои Алексей Петров?

- Хората, които провокираха сблъсъците, очевидно са добре подбрани и организирани и се ползват с логистична подкрепа. Алексей Петров е доста опитен човек в такова отношение. Не крия, че до мен стигнаха слухове, че и той е бил действащо лице в сваляне на правителството на Бойко Борисов.

- Управлението си ГЕРБ започна с подкрепа от „Атака” и ДСБ, които също поискаха оставката на кабинета. Всички ли са срещу Борисов?

- Очевидно ГЕРБ е съвсем сам срещу всички останали. Опозицията в България започна да се сформира по принципа „всички срещу Бойко Борисов”. Това не е случайно. Интересите на всички съвпадат това правителство да бъде свалено.  И за БСП и за ДПС е ясно – надяват се на власт. По-интересен е казусът със Синята коалиция. Очевидно са си направили сметката, че биха могли да си върнат част от електората, който им беше взет от Бойко Борисов. В това са съсредоточени техните усилия и постигнаха странен синхрон с БСП като поискаха също оставката на правителството. Развоят на нещата е свързан още с твърде сериозните руски интереси.

- Какви са сценариите в държавата оттук нататък?

- Очевидно сценариите са свързани с предсрочни парламентарни избори. Не виждам за коя партия би представлявало интерес да съставя временен кабинет в рамките на този парламент. За ГЕРБ решението за оставка беше нужно, за да минимализира своите загуби. Другите партии бързат за избори и така да гарантират, че ще се доберат до властта, преди да бъдат разкрити техните стари грехове.

- Какви са прогнозите ви за резултат на предсрочни избори? Впечатлението е, че стачкуващите не знаят какво искат, а само какво не – никоя от съществуващите партии да не управлява.

- Те така казват, обаче техните протести обслужваха конкретни политически интереси. За тяхна сметка си е, че не видяха, че по този начин завеждат БСП и ДПС към властта.

- Какъв е процентът на протестиращите според вас, които изпълняват политическа поръчка?

- Става въпрос за малко внедрени сред протестиращите, които направиха провокация с побоя на „Орлов мост” на 19 февруари. Но си давам сметка колко е лесно на партия като БСП да пусне едно тайно окръжно по своите структури и да каже „момчета, вървете на протестите, само не се афиширайте като наши членове”. Затова е трудно да се каже каква част от протестиращите са били искрени.

- Възможни ли са сблъсъци между протестиращи, тъй като вече на улицата излезнаха и в подкрепа на Борисов?

- Не смятам, че протестите ще ескалират от тук нататък, бавно и безславно ще заглъхнат. Липсва вече силното мотивиращо скандиране срещу управляващите. В период на криза на хората им омръзва статуквото много по-бързо, отколкото в други периоди. Склонни са да обвиняват за всичко управляващите, а вече този дразнител го няма.

- Да очакваме ли от тълпата да излезнат новите политици – способни, млади, с висока ценностна система?

- Надявам се да излезнат, обаче ми се струва доста утопичен вариант. Чуха се някои формулировки от лидерите на протестите, които са толкова наивни, че няма смисъл да се коментират. Например как ще си направят чисто мажоритарни избори, после депутатите в парламента щели да се коалират в някакви партии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 14339 |06.11.2012 Първият братовчед на патриарха: Дядо Максим издържа на всички бури . 27| 8305 |21.10.2011 Ангел Джамбазки: Всички столични управници на прехода на прокурор! . 33| 16728 |08.07.2011 В. Ганчева преди смъртта: Всички са помияри, а ми е късно да емигрирам! . 83| 15361 |06.03.2011 Е. Сугарев: Ще напусна България не от страх, а от отвращение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads