България е държава с мисия

11

|

4443

|

01.03.2013

България е държава с мисия
Това послание отправиха в Брюксел председателят на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски, евродепутатът Андрей Ковачев и световноизвестните слависти Калиганов, Рихлик и Миклас при откриването на изложбата "Съкровище на словото", посветена на националния празник 3-ти март

В годината на юбилейните чествания на 1150-тата годишнина от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий в Брюксел по традиция се събраха над 100 млади българи от цялата наша диаспора, за да видят в сърцето на Европа изложбата „Съкровище на словото”. Изложбата е съставена от учени от Института по литература към БАН, а в Брюксел се представя, благодарение на спомоществувателството на Фондация Българска Памет и със съдействието на българския евродепутат от ЕНП  д-р Андрей Ковачев.

По покана на евродепутатите от ЕНП(ГЕРБ) Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Преслав Борисов , Моника Панайотова и Фондация Българска Памет на събитието младежите от българската диаспора в Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини, както и ученици от Родопите се срещнаха с присъстващите на тържеството Йорданка Фандъкова, кмет на София, със зам. - председателя на Групата на ЕНП в ЕП Ян Олбрихт, с посланиците на Р България в ЕС и Кралство Белгия, Димитър Цанчев и Веселин Вълканов, с дипломати, представители на европейските институции в Брюксел, приятели на България.


Специално за премиерата в столицата на Европа пристигнаха световноизвестните слависти и българисти проф. д-р Игор Калиганов от Руската академия на науките, проф. д-р Ян Рихлик от Карловия университет в Прага и проф. д-р Хайнц Миклас, декан на Виенската славистика. И тримата бяха специални гости на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет.

 

д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет
 

Д-р Врабевски подчерта огромната роля, която изиграва българската средновековна държава на Борис I, Симеон Велики, цар Петър. „След краха на Великоморавската мисия и прогонването на Кирилометодиевите ученици от пределите на Моравия единствено България се оказва зряла за зрялото дело на просветителите. Те пристигат във Велики Преслав, където се разгръща огромна книжовна продукция, създава се новата азбука –кирилицата - която е собственобългарско творение, дело на царската канцелария”, открои акцентите д-р Врабевски. И продължи: „Кирилицата се разпространява под формата на преводни и оригинални произведения в другите славянски земи, а по този начин делото на Кирил и Методий има не само просветителско, но и цивилизационно значение. Старобългарският език пък се превръща в латинския за цяла Източна Европа. Днес кирилицата вече е азбука и в рамките на ЕС и с право трябва да бъде наричана българската азбука. Езикът не трябва да разделя, а да обединява”, категоричен беше Врабевски.

 

„България е държава - мисионерка, а и цивилизаторка на редица славянски народи, в т.ч. и на цяла Русия, където старобългарското писмо е стигнало от България, съгласи се проф. д-р Калиганов. След това се е разпространило дори до Азия, защото много, не само европейски славянски народи, а и азиатски народи са усвоили новата азбука. България има с какво да се гордее”, категоричен беше той.

 

„Културното обединение на славянските народи на практика е първата форма на европейска интеграция. Затова във Велеград от 1863 година насам Кирил и Методий са на почит”, отбеяза и проф. Рихлик.

 

Пълната зала „Йехуди Менухин” в Брюксел се наслади на песнопенията на мъжкия хор „Юлангело”, а под звуците на всеучилищния химн „Върви народе възродени” всички станаха на крака и запяха заедно. Защото и тази година, за пореден път се почувстваха единни в многобразието.

Изложбата ще продължи да пътува из Европа, за да припомня за обхвата и общоевропейското значение на Великоморавската мисия на светите братя, поставила основите на нова книжовна и литературна традиция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

д01/03/2013 - 12:41
Изобщо, какви са тия глупости. Баси , може да е държава с милионери, но не със мисионери
абв01/03/2013 - 19:55
Става дума за средновековна България, глупако, онази, която съвременниците са наричали "ВЕЛИКОТО ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ"!
с, 02/03/2013 - 09:32

Това са били едни алчни за пари и злато ханове и царе , с по 5 жени, миризливи неграмотници, каква мисия са имали . България нисой не иска да я знае къде е . Ама чужденците искали да разберат какво е българия . О, свещенна простота, твоето име е българин.

1 + 6 - !
комунисти-безродници, 02/03/2013 - 23:40

И тук ли се намърда смрадливата еврейска сърбоманска смрад от БСП!Атеистите не винаги са умни хора. Тези, които не знаят историята също, а безродниците още повече!

4 + 0 - !
Браво01/03/2013 - 20:45
Това да се чува!
Тервел01/03/2013 - 23:33
Тервел не виждам споменат. Неговата мисия кой забрави!? Ако не бе той, Европа щеше да е застроена с 1300 годишни минарета.
чайка02/03/2013 - 00:33
Ех, напълнихте ми душата, стана ми драго, че част от Европа разбира какви сме били, опознават и други българи освен циганите. Благодаря ви, това трябва да се пише по всички форуми, много хора ще се зарадват !
с02/03/2013 - 09:32
Това са били едни алчни за пари и злато ханове и царе , с по 5 жени, миризливи неграмотници, каква мисия са имали . България нисой не иска да я знае къде е . Ама чужденците искали да разберат какво е българия . О, свещенна простота, твоето име е българин.
комунисти-безродници, 02/03/2013 - 23:41

И тук ли се намърда смрадливата еврейска сърбоманска смрад от БСП!Атеистите не винаги са умни хора. Тези, които не знаят историята също, а безродниците още повече!

3 + 0 - !
българин-гордо02/03/2013 - 23:46
Респект към организаторите на изложбата!Да има повече такива чудесни изяви!България може да се гордее с делото на учениците на Св. Св. Кирил и Методий в България. Това е нейният принос към световната култура. Човечеството е оцеляло, защото е създавало култура, а не кич, като този в "Дисниленд2014" край Вардар, например!
Мирела13/03/2013 - 22:42
Радостна съм, че има такива българи като д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет. Като четем за изложбата и концерта в Брюксел, укрепва надеждата ни, че има все още у нас мъже, които мислят и работят за България - за миналото и културните достижения, и същевременно за нейното бъдеще.

РЕКЛАМА

ВРЕМЕТО

. София

+18°

+26°

.

лек полъх

. Бургас

+20°

+28°

.

лек полъх

. Варна

+21°

+28°

.

лек полъх

. Пловдив

+18°

+29°

.

лек полъх

. Ст. Загора

+19°

+32°

.

лек полъх

. Русе

+19°

+33°

.

лек полъх

ФИКСИНГЪТ 25 Юли, 2014

EUR 1.95583
USD 1.44683
CHF 1.61053
GBP 2.47104
CAD 1.43410
AUD 1.29021
  • Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка. „Протест на радостта“

  • Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка. „Протест на радостта“

  • Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка. „Протест на радостта“

Как да защитим колата си от градушка

FrogBook

РЕКЛАМА

БЛОГОВЕ

Владо Трифонов Владо Трифонов "Умът и чуствата ни се усъвършенстват в разговори с другите хора. Пак там те се похабяват. Затова най-важното от всичко е да умеем да подбираме събеседниците си. (Блез Паскал) Кулинарно  в кухнята с Йоана Кулинарно в кухнята с Йоана Сигурно вече си мислиш, че всичко, което правя е да стоя до печката, да разбърквам тенджери и тигани, да топя с пръст в тях и да присвивам очи, но, вярвай ми, не е така :) Мога хиляди неща! Литературата Днес Литературата Днес Мина доста време, в което бях решен да компилирам една кратка книга със съвети за писане, давани от големите майстори на словото, както и от критици и преподаватели по творческо писане. Иво Митрев Иво Митрев Нетърговски организации REDUTA.BG REDUTA.BG ХРОНО-СИНКЛАСТИЧЕН ИНФУНДИБУЛУМ Бранимир Николов Бранимир Николов БГ Автоблог - Интересно за автомобилите Едвин Сугарев Едвин Сугарев Свободата днес и тук Иво Инджев Иво Инджев Независим обзор на българското политическо пространство