Реклама / Ads
91| 7120 |01.03.2013 НОВИНИ

Борисов: На хората им омръзна да се дрънкаме, време е да раздвижим икономиката

.
Бойко Борисов установи, че e крайно време да спре да се разправя с политически лидери, защото на хората им е писнало да слушат цифри. Така че няма смисъл да хаби енергия в спорове със Сергей Станишев за пенсиите и доходите на хората. Верният път според премиера в оставка е да се създават работни места.
 

Това става ясно от стенограмата на днешното правителствено заседание, публикувана на сайта на Министерски съвет.

"Оттук нататък трябва да се мисли върху две неща, защото явно инфраструктурата им харесва на хората, но не достатъчно. Трябва да се мисли как да се раздвижи икономиката, да се повишат доходите, да се намали безработицата. Оттук насетне това трябва да ни бъде във всяко едно говорене. На хората им омръзна да се дрънкаме с този и онзи.

В края на краищата ние трябва да сме готови в следващите месеци да кажем какво може реално да се направи и как трябва да стане. Вече всеки, който се занимава с управление знае, че едно правителство може да има три-четири приоритета, повече не може да изпълни, това е написано във всяка книга. Това трябва да бъде нещото, върху което най-много да се мисли, защото ние с първия ден вдигнахме пенсиите, Станишев ги беше вдигнал само на книга, ние започнахме да ги плащаме, но то си остана някак си, че все едно те са го взели като решение, а ние близо по милиард всяка година повече в най-голямата криза сме давали за пенсии. Той казва, че от четири години са замразени доходите, което не е вярно", посочва премиерът в оставка.

"Трябва верния път сега да го намерим – как да се създадат работни места. Има два големи работодателя – държава и общини и частния сектор. Какво се забелязва в частния сектор? Тези, които остават на работа започват да им вдигат заплатите средно около 8,5-9% са вдигнати заплатите на тези, които остават на работа. На фирмите им е много по-лесно, ако плащат хиляда лева заплата, да я направят хиляда и двеста, отколкото да назначат още един за хиляда лева.

Така тези, които работят във фирмите почват да работят повече, стараят се повече, защото им се вдигат парите, но тези, които не са конкурентноспособни и остават навън им расте броят и те са точно отчаяните хора, защото тези хора не виждат никакво бъдеще. Единственият изход е преквалификация, обучение, който иска да му се вдига стандартът, за да може да бъде утре нает на работа", категоричен е Борисов.

"Няма нищо по-лошо за инвеститорите от това да разбират, че им се развалят стари договори. Понеже, за съжаление нямаше възмездие за тези, които подписаха тези тежки за България договори, сега всяко разваляне на подобен договор буквално е огромен отлив на инвестиции. Освен това самият частен бизнес, особено на запад на големите компании 10-15% са техни капитали, другото е кредити от големи банки. Веднага след тях ще се създаде напрежение в големите световни банки и инвестиционният климат ще се срине", посочва министър-председателят.

"Затова е много важно и затова и подадохме оставка, затова се дръпнахме, затова сме готови, ако предлагат нова форма на управление с граждански сдружения – ще закрием партиите, ще си направим гражданско сдружение, каквото бяхме – то не е и закрито, Фандъкова е председател на гражданското сдружение и тогава всички, които ни подкрепят. Така че мен са ме издигнали гражданите – инициативен комитет ме издигна, без партия, без нищо, за кмет на София и го спечелих.

Така че всички, които считат, че могат по-добре да управляват от гражданските сдружения не да казват – ние не искаме да участваме във властта или да управляваме, искаме отстрани да стоим и да си бъдем все такива. За съжаление отстрани не става. Да си направят веднага партия, да си направят депутати, да си направят кабинет, ние с радост ще ги приветстваме. Но важно е да има отговорни хора, а не това, което ни се предлага от Станишев", казва Борисов пред министрите.

"Аз веднага мога да отговаря – следващият премиер на ГЕРБ ще бъде моята секретарка и тя просто ще ми се обажда да ме пита какво да се направи. Това отговорно ли е, което предлага Станишев?! Доган така го направи. И да се събират някъде и да взимат решения и просто само да ги свеждат. Все едно премиерът или министри ще бъдат секретарки… Никой не е казал, че ще ни изберат, нито мен, нито него, нито който и да е, така че откъде накъде…?! Но, за да му отговоря, защото това е дезертьорство, че и ние можем да работим по този начин, само че не аз, а секретарката ще бъде. Тя е много по-тиха, много по-разбрана, ще изслушва всички и просто само ще пита. Просто това е несериозно. Нали политическата отговорност във всяка една държава, излъчват лидерите си, те участват в предизборна кампания. И аз в това отношение толкова много се радвам на тези граждани, защото има едни други, които вече горе-долу са ми ясни – даже и днес са посочени – дядо, вуйчо…. Но, както и да е – ние, повтарям, трябва да бъдем винаги честни с хората", заявява Бойко Борисов.

"Чухме гражданската позиция – дали са зърнопроизводители, дали са животновъди, дали са железничари, дали са транспортни работници, дали са еколози, дали са в областта на археологията, с кой ли не. Винаги и благодарение на това ние и спряхме много закони и направихме нови закони, които да го гарантира. Кога е прекъсвала работата с тези хора?!", пита риторично премиерът в оставка.

"И сега слушам сутринта Райчинов, аз с Райчинов сигурно имам 50 срещи, колко ли въпроса не сме решили с най-големите шефове на болници заедно с него – десетки пъти. Така че ние щяхме да бъдем уязвими, ако се бяхме вкопчили във властта. Сега с абсолютно гражданска чиста съвест можем с тези хора, които недоволстват, защото и ние недоволстваме. Не ми е приятно, ето виждате цифрите какви са. Всеки може да ги интерпретира както иска, но това са цифрите.

И аз исках да управлявам във време на растеж, каквато беше 2007-2008 година, но ми се случи в най-тежката финансова криза. И виждате държавите – една под друга падат. Не е толкова лесно, колкото си мислят. Но, повтарям – това е демокрацията и ние доказахме, че в България митовете им се срутиха, които искаха да кажат за това правителство. Диктатор…?! Но виждате те го направиха, техният щаб работеше много добре. Ние улисани да направим „Дунав мост 2“ до май месец, да изкараме магистрала „Тракия“ до май месец, да отпуснат парите за „Струма“, да свършим куп неща, пропуснахме тези процеси, които вървят. И стрелбата по Баретата, Буда в кавички, след това няколко изказвания на Станишев и Лютви Местан за мир, за напрежение и по другия начин, че ще си ходим", казва Борисов.

"Аз съм убеден, че и със сметките на тока става някаква завера. Не може в най-тежкото време в зимата да направят 38-45 дни отчетен период, вместо на по 5, на по 10, на 15 дни да го правят. И тук виждате и ДКЕВР с тези трикове, които са направили. Просто пропиляхме и пропуснахме време. Това можеше ние да го отреагираме. Виждате дори в Русия Путин от България видя, че това е проблем, когато отиде на много хора на електромера сметката и веднага дръпнаха назад и там свалиха тока. Ние днес ще го свалим сигурно със 6-7% поне. Защо да не сме го направили? Ако имахме тази информация от службите или от ДКЕВР или от всички останали, нямаше да се получи това.

Сега виждате – от Конституцията до…., всеки иска нещо да се променя. Не съм подписал един договор за всичко това. Откъде накъде? Да, имам грешки – можеше всичко това особено в енергетиката още преди две години да сме го приключили. Сгрешихме. Колко министри сменихме, я погледнете. При всеки пробив или всяко откриване на недостатъчно ефективна дейност сме го променяли и това всичко е идвало вследствие на гражданските искания. И аз отидох и им сдадох властта, сдадох цялата власт. До вчера говореха, че контролираме всичко, сега нито контролираме парламент, нито контролираме Министерски съвет, Президентът си има своя политика, да преценява каквото иска, това да прави, той е държавен глава", обяснява Борисов.

"Ние нямаме нищо от днес – никаква власт. И медиите са го правили нарочно. И аз като съм казвал и когато са ме питали в Брюксел, съм казвал, че ние нямаме нито една медия, ние не ги караме тези няколко, които брутално ни хвалеха, за да създадат това усещане и да се говори на тази тема, сега са водачи на протестите. Но хубаво, че и това се забеляза в Брюксел и този мит ми падна от гърба – и за диктатор, и за контрол върху медиите. Нали щяха да изкарват дела, дела, дела…. Какво ще изкарат….? Петнадесет-шестнадесет години вече съм на различни постове, все изкарват и все нищо не могат да научат, защото няма, това е единствената причина.

В това отношение е много важно да говорите с хората. Направили сме толкова много, че има какво да можем да направим още. Какви ще са форматите, само хората решават. И хората след това, разбира се за всяко управление, си носят отговорностите. Ние от нашето управление поне видимите неща не могат да ни ги отрекат. Дянков, го слагайте го това там на сайта и всеки ден обяснявайте тези цифри, защото те излизат и говорят и плашат хората", казва в заключение Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 90| 8092 |01.03.2013 Борисов: Предлагат ни политици в резиденции да управляват страната . 32| 5958 |28.02.2013 БСП предизвика Бойко Борисов: Защо не отиде сега на улицата? . 155| 22462 |25.02.2013 Борисов: Доган и Станишев свалиха правителството с метеж . 108| 9410 |21.02.2013 Борисов: Доган ме поръча!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads