Реклама / Ads
67| 22042 |05.03.2013 ИНТЕРВЮ

Христо Бойчев: Всички сме прецакани

.
Христо Бойчев
Протестите ни са селско въстание на граждани. Селяните са едни и същи навсякъде: знаят какво искат, но не знаят как да го постигнат, смята известният български драматург Христо Бойчев.
 

Христо Бойчев е един от тримата най-играни  съвременни драматурзи в Европа – Бойчев, Сигарев и Ясмина Реза. Пиесите му са играни от  Сахалин до Нова Зеландия и от Северния полярен кръг до Южна Африка. Роден в с. Орловец, а не Аглавец, както го копират навсякъде. Световен победител на конкурс за драма на Британски съвет, Член на «Петровската академия за наука и изкуство», основана от Петър Велики и почетен гражданин на Полски Тръмбеш.

През 1996  е кандидат за президент и спечелва само 100 000 гласа. Смята, че е провален от вицепрезидента си Иван Кулеков.

 

 

Христо, днес, 5-ти март, ставаш на 63. Честит рожден ден.

Мерси. Да ти се връща.

 

Смяташ, че Кулеков те е провалил на изборите. Как стана това?

Ще питаш Кунева след изборите. Той сега е при нея.

 

Какво ще стане, ако от въздуха сред протестиращите на Орлов мост падне контейнер с помощи, както в твоята пиеса „Полковникът птица” падна в една лудница?

 

Вероятно ще  се провали лозунгът от Орлов мост „НАРОД В ЕДИНСТВО”. Ще почнат масови сблъсъци, особено пък ако в контейнера има алкохол...От лудницата не изключвам никого от нас.

 

Този твой сюжет с лудите, които всъщност са по-нормални от тези извън клиниките, не се ли повтаря досадно често?

Формите на масова лудост са описани още по френските революции. Основният извод е обобщен в израза „Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват.”. После се питаме позор ли е или слава? 

 

Има ли характерни черти  този български бунт?

Да. Селско въстание на граждани. Горят юргана заради бълхите.

 

Какво друго е характерното за селските въстания?

Що питаш мен, ти от къде си?

 

Нали уж сме вече в Европа?

Селяните са едни и същи навсякъде: знаят какво искат, но не знаят как да го постигнат. И отстрани изглежда, че не знаят какво точно искат. Иначе и селяните и гражданите искат винаги едно и също– хляб и справедливост.

 

Автентична ли ти се струва патетиката на някои от водачите на протестите?

На водача  първо трябва да му вдигнеш опашката, да видиш дали не е овца.

 

Може ли обществото без политиците, каквито гласове се чуват?

Не .  Такова общество няма. Нито човешко, нито животинско, както знаем от Оруел. И при животните има йерархия, което си е чиста политика. И то по-добра от нашата: не съм чул до сега стадо да излезе на бунт.  Дори и тия, които предлагат общество без политици, вече са в някаква степен политици, и то български... А българския политик винаги го командват отвън.

 

Само държавата ли е виновна за отчаянието и бедността?

Държавата и някои хора, по тарикати от другите. А също така и някои други държави...

 

Каква е разликата в илюзиите на социализма и на демократичното общество?

Не знам. Но който е преживял комунизма, ще преживее и демокрацията. За народи говоря, не за личности. За личности е обратното – имам предвид тебе, мене и тия, които четат интервюто.

 

Героите на протестите стават ли за герои на литературни произведения?

 

Само Слабаков, ако се подстриже. Сега става само за образ на таласъм. Баща му по-ставаше на млади години.

 

В Гърция, Франция, Италия и другаде протестите са яростни, има сблъсъци с полицията, счупен глави, ранени, а тук няколко драскотини свалят властта. Защо?

Въпрос на интелигентност на нацията.

 

Можем ли да се наредим до „белите държави”?

Ако ни пуснат, да.  Може и да ни пуснат за контраст.

 

През последните седмици по улиците се скандира „мафия мафия”, но това протест срещу истинската мафия ли е?

Фалшива мафия у нас няма. Тя ни е единственото истинско нещо. Мафия е срастване на власт със  престъпност. И ако опиташ да ги разделиш, ще се разделяш и ти с властта, както виждаш.

 

Какво прави, според теб, организираната престъпност по време на протестите, с какво се занимава?

Следва си интересите, какво друго да прави?

 

Възможно ли е мафията и определени политически кръгове да вкарат свои хора в първите редици на протестите?

Не само възможно, а и неизбежно, ако имат интерес.

 

Те ли предизвикаха оставката?

Не знам, но всички от „наблюдаваните”  дела я искаха като манна небесна. Нали затова протакаха делата колкото може? И до един се обявиха за  политически жертви. Може и някой да е, но чак пък всички е прекалено...Трябва чувство за мярка все пак...

За тях това сега е огромен шанс.

 

Смяташ, че протестът бе употребен?

Всички протести се употребиха от 89-та до сега. Народът не получи дори и част от това, което очакваше.

 

И сега ли?

Да. Откраднаха им протеста и ги прецакаха. В това число и тебе и мене. Сега обикалят като улави край кухите институции, защото вече няма реална власт, която да притискат и с която да преговарят. Всички сме прецакани.

 

Абсолютно всички?

За народа говоря.

 

А опозицията?

И тя. Отнеха и  най-благодатните последни месеци за негативна кампания. Сега се мъчат да внушат, че протестът свалил ГЕРБ, за да качи тях, но не могат нещо да се разберат. Сега служебното правителство ще тушира негативния вот и Борисов пак може да се върне на кон, макар и не бял. А при тази криза и при силна опозиция си гола вода.

 

Какво мислиш за  програмно правителство, както искат протестиращите?

Президентът не може да задължи никого с програмно правителство. Но и програмно правителство не може да насрочи ВНС в срок от два месеца, защото има поне 6-7 месеца процедура, а опозицията дава зор за избори, за да не се забрави оставката.

 

Да допуснем че това стане и имаме ВНС. Ще променили то конституцията?

Едва ли. За това трябва 2/3 мнозинство, а не го виждам. Тая конституция я гласуваха БСП и ДПС като мнозинство тогава и едва ли искат да я променят. За другите партии не знам, но тия две са достатъчни да блокират промяна.

 

Какви са дефектите на сегашната конституция според тебе?

Основния дефект, не само според мене, е в глава 6-та „Съдебна власт. Там пише, казано по-разбираемо, че адвокатът на държавата не е длъжен да и дава отчет за дейността си. Този „адвокат” на държавата се нарича ПРОКУРТУРА. 

 

У нас прокуратурата и следствието са  независими...

Нали за това няма годни доказателства. Те са  само морално отговорни (който е морален).  Кажи ми има ли адвокат на този свят, независим от клиента си, освен защитникът на държавата ни? Така България от 23 години е лозе без истински пазач. И държавността ни също.

 

Вероятно има и морални прокурори?

 

Несъмнено. Но, бидейки независима, прокуратурата в действителност е и политически незащитена. Така, че един почтен прокурор би бил един самотен воин. Затова нашите главни прокурори се изказват много виевато и философски по съвсем конкретните проблеми. Като Чичовците на Вазов, дето отвътре искат, а отвън не смеят.

 

Такава промяна  ще решили проблема?

Сто процента едва ли, но поне ще можеш да извикаш прокурора на петъчен контрол. А в тежки ситуации пък парламентът може  да му окаже политическа подкрепа. Между другото дори и в Русия главният прокурор се назначава от парламента.

 

Да се върнем на протеста. Има ли там все още  някакъв полезен ход?

Според мене само един. Да проведат срещи с основните политически сили и да принудят всяка една  да обещае писмено, че в следващия парламент:

1.    Ще инициират ВНС

2.    Ще променят Конституцията

 

Има ли шанс за такъв консенсус?

В този момент никой няма да смее да откаже, щото губи точки. Сега е момента. Болен се атакува на легло. Изтърват ли момента, после ще ги хванат за шушляка тия наши партии.

 

Няма да стане бързо ...

Бързият успех е от сатаната...

 

Като стана въпрос за партии, адекватно ли са политиците в тази ситуация?

Как адекватни? В шок са. Момчетата с качулките им смениха сценария. Само Борисов, като инстинктивен политик, за 8 часа, си промени решението да не дава оставка и се измъкна с минимален негатив.

 

Като казваш „инстинктивен политик” да не го обидим?

Не. В никой случай. При Борисов и Стоичков инстинкт и интелект са неделими.

 

 

Има ли истински елит в България?

Малко сме. Аз, ти...Айде, ще добавим и Веско Маринов, че ми е градски и приятел. Той има и философски песни. Ако съм пропуснал някого, да се обади да го включим.

 

Има ли място днес за творци като Ботев, Вапцаров, Смирненски, Гео Милев, Захари Стоянов, Каравелов?

 

Пропускаш Бойчев?

 

Да. Разсеях се. Извинявай.

Днес, по-скоро няма такава духовност и вяра като тяхната, иначе всяко време e с поетите си.

 

 Въпросите зададе Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 80| 23187 |21.02.2013 Едвин Сугарев: Всички са срещу Борисов . 49| 14307 |06.11.2012 Първият братовчед на патриарха: Дядо Максим издържа на всички бури . 240| 28093 |08.02.2012 Журналистът Христо Христов: Само 3% от архивите на Държавна сигурност са извадени на светло . 51| 15804 |18.01.2012 Минчо Христов: Кунева подложи динена кора на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads