Реклама / Ads
114| 50643 |01.04.2013 ГЛАСЪТ

Чий премиер ще е Пламен Орешарски?

.
Докато пишех този текст не можех да се избавя от натрапчивото усещане за „deja vu“. Нямах никакво съмнение, че всичко това вече съм го виждал, чел, писал, казвал и то не един път.
 

 

За Пламен Орешарски говоря, за който с блага вест ни известиха, че ще бъде изборът на криптокомунистите за следващ премиер, ако БСП спечели. „Ще ни търпите и ще Ви разкажем играта за пореден път, колкото пъти си поискаме и Вие ни позволите“ – това е изводът от изявлението преди дни на Станишев, който с характерното си политически лисугерство каза: „Ще отстоявам пред БСП, ако спечелим изборите, Пламен Орешарски да бъде нашият кандидат за министър-председател.“ Кондиката е същата като при „Дани бой“ – Даниел Вълчев. Същият мръсен шлейф на зависимост от българското задкулисие, същата всеядност, същата мизантропия и нахалство. От десетилетия знаем, че този не е читав и непрекъснато ни го навират като кукла на конци на същото това задкулисие. Така си паснаха като министри в правителството на Станишев, че сътвориха диалог, който вече влезе в аналите като завършен символ на политическото безчестие и наглост:
Орешарски: Дай да разваляме седянката. Дай да разваляме седянката. Първо да мислим за числа, съкращения и после...
Вълчев: Аз предлагам така: теб и без това няма да те има сега известно време.


Орешарски: Да, три дни.
Вълчев: Два де, стига така.
Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.


Вълчев: И да видим дали е възможно в това време да направим някакви експертни разговори. Горе-долу по една, две сметки да направим, за да приказваме.


Орешарски: Не, не трябва да се прекъсва.От утре експертни разговори. Те ще размотаят.“ Това видео и тези думи трябва да се въртят безспир до изборния ден. Иначе ще Ви мотаят след изборите както само тези двамата си знаят, вервайте ми. Ако в българите е останал поне грам здрав смисъл (т.е. проверено емпирично знание, опит) те трябва да сложат силен, много ясен и без колебания игнор на тези политически „менти“. Стига ни една „Мента“ в ДПС, започва да става заразно и изглежда като епидемия. 


Кой е Пламен Орешарски? Когато прочетете всичко, което следва оттук-нататък, нека само разумът и чувството за самосъхранение Ви води. Да се докара БСП на власт и да се позволи на един велинградски Череп да си има не кмет на София, не финансов министър, а премиер ще бъде върховно национално самоунижение и демонстрация, че нещата в отечеството са напълно изтървани. 


Пламен Орешарски е сред малката група български колониални служители, с дълга, верноподаническа и много дълбоко заложена им като мислене система на решения и поведение. Съдете сами: през  1993 г. този човек става директор на „Държавно съкровище и дълг” в Министерство на финансите, т.е. позицията си в българския елит той дължи на правителството на Любен Беров, което беше наречено след  време „правителство на мафията“. Никой вече даже и не спори по това определение. След това продължава да служи на ортодоксалното комунистическо управление на Жан Виденов – прословутата му всеядност явно е дълбоко заложена в него, след като е част от публичния му профил още тогава. През 1997 г. той ловко се преориентира или го преориентират и Орешарски вече е „седесар“. Това е само началото. На какво ще станем свидетели след това, е трудно да предположи и най-възпалената откъм идеи за политико-финансови магарии глава. През 1997-2001 г. Орешарски вече е член на Управителния съвет на Българската консолидационна компания и на „Булбанк”. Резултатът от дейността му там е следната –70-75 % от българския банков сектор е в чужди ръце. Резултатите от тази дейност на Пламен Орешарски всеки усеща по лихвите, които плаща по кредитите си.

 

През този период Пламен Орешарски като зам.-министър на финансите работи в тясна връзка със „Зетя“. Така беше прякора тогава на един друг зам.министър, Христо Михайловски, зет на тогавашния председател на парламента Йордан Соколов. Двамата са в борда на Насърчителна банка. След време Орешарски ще му върне услугата – по времето на Станишев, Христо Михайловски ще стане шеф на Българска агенция за кредитен рейтинг. 


Бизнес съдружията на Пламен Орешарски са нещо, което трябва да концентрира вниманието на анализаторите. Там се крие истината за много от решенията му, кариерните развития и поведение, докато е инсталиран на една или друга позиция в публичната власт. Нека кажа нещо много ясно – подобни политически бояджии са основният инструмент на българското задкулисие в тъмните му дела. Докато това не се осъзнае и не се превърне в мотивационен фактор, който да подтикне прочистване на политическия и административен елит от тях, нищо в страната ни няма да стане такова, каквото е в нормалния свят. В „Нова България“ АД Пламен Орешарски е бил съдружник с Максим Димов – известен като „ковчежникът на царя. Максим Димов е бивш депутат от ДПС, после от НДСВ, той е изключително близък с бившия шеф на столичното управление на МВР Чавдар Чернев от кръга „Монтерей“. Двамата са съдружници във фирмите “Агромак”, “Рубин турс”, “Бета Виктория” и “Българско дружество за управление”.

 

В последната фирма съдружник е и Димо Кръстинов, който заедно с Чернев посредничат при сделки с оръжие чрез фирмата си “Елмаз 24”, в която и Максим Димов известно време е бил член на съвета на директорите. Та с този Максим Димов Пламен Орешарски е съдружник. Днес Максим Димов е представител на руски капитали в едно доста влиятелно дружество в сферата на енергетиката. „Руснефтехим България“ е дружеството, придобило сериозен дял в „Енергони“. В ръководство на „Руснефтехим България“  е друг голям акционер в „Енергони“, Максим Димов, който притежава малко над 10% чрез "МакКап“. Преди две години срещу Енергони АД е подаден сигнал със съмнение за пране на пари има в Държавната агенция за национална сигурност. Мислете. 


А сега внимание, сред съдружниците на Пламен Орешарски виждаме лицето Георги Агафонов. Кой е той ли? Моля Ви, това е едно от знаковите лица на българския преход, физиономия, която трябва да действа като сигнално червено за публиката. Нещо като простото правило „Не подкрепям никой, който е свързан с тези лица на мръсния български преход“. Орешарски е свързан, чрез съдружие във фирмата „Тръстинвест“ с този човек. Георги Агафонов е бивш агент на ДС, с псевдоним „Здравков”, работил за Трето управление на ДС, съдружник на Илия Павлов. Ето, че отново като пехотни мини започнаха да изскачат куки, веднага щом започнем проверка на едно или друго лице, кандидат за властта. Братът на Пламен Орешарски, Милети, бивш директор на Софийския затвор също е бивш агент на Държавна сигурност -бил е резидент с псевдоним „Заимов“" към МВР-ДС в Кюстендил.
А сега черешката на тортата: Пламен Орешарски е сред най-близките креатури на Васил Божков-Черепа. Връзките на Орешарски с Божко се появиха още през 2003 г., когато той като кандидат за кмет на София от СДС направи нерегламентирана среща в офиса на „Нове холдинг“.

 

Пет-шест години по-късно тази теза намери много сериозно потвърждение в думите на един много информиран човек. Георги Кадиев, който беше заместник на Орешарски в МФ през мандата на тройната коалиция. По повод искането на министъра Пламен Орешарски за намаляването на данъка върху хазарта, Кадиев каза следното: „Един човек в качеството си на министър се опитва да прокрадва привилегии за хазарта, надявайки се, че никой няма да забележи”. Той обвини Орешарски, че прикрива далаверите на тогавашния шеф на НАП Мария Мургина, както и, че разсрочва неплатени данъци на Валентин Захариев. Изобщо, ако се анализира дори само публичната информация за Орешарски по времето, когато беше финансов министър, ще се види, че преди няколко дни Станишев говореше пълни глупости, докато се опитваше да обоснове избора си на Пламен Орешарски за премиер, ако БСП спечели изборите. На 16 юни 2008 г. тогавашният вицепремиер Меглена Плугчиева нарежда на Пламен Орешарски да предаде скандален доклад на международния одитор KPMG за усвояване на парите по програма ФАР у нас. Пламен Орешарски го е засекретил, защото там има преки обвинения срещу него и още двама от червените министри - Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, които са в управителния съвет на пътния фонд, заедно с Орешарски. Тази проверка е поръчана след скандала с шефа на пътния фонд Веселин Георгиев уредил сделки за 164 млн. лв. за роднински фирми.

 

Отчетени са 14 случая на конфликт на интереси. Един от най-драстичните е с фирма „Инфрастрой 2001” получила обществени поръчки за 102 млн. лева. Съдружници в тази фирма са Васил Божков чрез фирмата „Латис” и братя Галеви чрез фирмата „Сити ассетс мениджмънт” В тази фирма на Галеви участват и Христофорос Аманатидис, известен повече като Таки и Феодор Феодоров, бизнесмен от Перник.  Според доклада фирми от консорциума” Пътни строежи и Мостстрой” са получили поръчки за 11.7 млн. евро по проекта „Магистрала Марица“ в района на Ново село.

 

Тези фирми също са с участието на Васил Божков и са печелили търгове, въпреки че не отговарят на необходимите условия. В документацията по тях липсват оферти, договори и анекси  на фирмите, получили поръчките.

 

Според доклада на KPMG, фондът, който се управляваше тогава  от Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев е раздавал пари без документи и някои фирми са получавали плащания по спечелени проекти за неизвършена работа, без дори да са кандидатствали. Фондът е удължавал срокове за изпълнение на поръчките, разрешавал е необосновано оскъпяване и е правил още една дузина магарии. Станишев дали има предвид тези опитности на Орешарски, когато каза ”кой човек от нашите листи в най-добра степен олицетворява предсказуемост, икономическа компетентност, добра реализация на бюджета, икономически ръст. Лицето е водачът на листата във Варна Пламен Орешарски”. Аз пък ще кажа, че Орешарски е непредсказуем в своята предсказуемост – никога не знаеш с колко ще „натовари каруцата“ на такива като Черепа и компания. Един социалистически функционер преди години беше казал, че “ако влезем във властта, докато другите се цепеха, ние направо ще се пръснем “.

 

И наистина, БСП не е била във властта един мандат. Станишев в тесен кръг говори, че това е изтощило партията и тя едва ли би могла да понесе още един мандат извън пълно присъствие във властта. Оттук и тази „сговорчивост “ при БСП и готовност към съюзи със странна геометрия, вкл. с „десни „ партии. Това е и причината да се анонсира Пламен Орешарски – спомнете си, че през 2005 г. Стефан Софиянски беше готов да влезе в онази „тройна“ коалиция, а Мария Капон и днес е готова да направи това, обличайки го с гръмки формули за „национално спасение“. Оказва се, ч БСП отново проявява себе си като партия, съставена от „маниаци на властта“. Властта за тях е най – големият афродизиак. А най- удивителното е, че по отношение на поведението и политиката на БСП част от българските избиратели  не престават да прилагат формулата на д-р Джонсън за втория брак-победа на надеждата над опита.

 

Aнтон Тодоров

 

Христо Михайловски, зет на тогавашния председател на парламента Йордан Соколови Пламен Орешарски са в борда на Насърчителна банка

 

 

Орешарски е свързан, чрез съдружие във фирмата „Тръстинвест“ с Георги Агафонов, бивш агент на ДС, с псевдоним „Здравков”, работил за Трето управление на ДС, съдружник на Илия Павлов.

 

В „Нова България“ АД Пламен Орешарски е бил съдружник с Максим Димов – известен като „ковчежникът на царя“.

 

В „Нова България“ АД Пламен Орешарски е бил съдружник с Максим Димов – известен като „ковчежникът на царя“.

 

Максим Димов е бивш депутат от ДПС, после от НДСВ, той е изключително близък с бившия шеф на столичното управление на МВР Чавдар Чернев от кръга „Монтерей“. Двамата са съдружници във фирмите “Агромак”, “Рубин турс”, “Бета Виктория” и “Българско дружество за управление”.

 

Днес Максим Димов е представител на руски капитали в едно доста влиятелно дружество в сферата на енергетиката. „Руснефтехим България“ е дружеството, придобило сериозен дял в „Енергони“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 18351 |29.03.2011 Код: Пречупен премиер . 33| 13060 |07.09.2009 15 причини президент и премиер да се "захапят" . 21| 7464 |17.08.2008 Пуснете Пламен, вече няма какво да губим! . 28| 8883 |12.06.2008 Информбюро сообщает: Сегодня утром президентът нападна премиера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads