Реклама / Ads
6| 5826 |02.04.2013 НОВИНИ

Излишъкът от здравните вноски в неизвестност

.
Шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков Източник: Булфото
Не е ясно къде са 40-те милиона лева, събрани в повече от здравните ни вноски миналата година, както и дали са само толкова. Това обяви д-р Иван Кокалов от надзорния съвет на НЗОК след среща с представители на здравното министерство и на лекарската колегия.
 

За средствата, които останаха в излишък от здравните ни вноски, към момента е сигурно, че не са в сметката на касата, убеден е д-р Кокалов.

Отговорът на въпроса обаче търси и председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, който заяви, че срещата със здравния министър и надзорния съвет на касата е протекъл различно от очакванията на съсловната организация. А те са били за разговори в посока към решаване проблемите на здравеопазването, а не в посока към запознаване с тях.

Противоречие между лекари и каса се зароди и по въпроса с методиката за финансиране на болниците. Според д-р Райчинов от 10-те искания, които лекарите поставили на касата във връзка с новата методика, не е прието нито едно. На въпроса на лекарите „Защо?", шефът на касата д-р Пламен Цеков отговорил, че поверената му институция имала право сама да прецени кои решения да приема и отхвърля.

От надзорния съвет на касата бяха категорични, че миналогодишната методика на финансиране, която лекарите искаха, е изцяло върната. Лекарският съюз може да твърди, че сега е нощ, но аз виждам, че е ден, коментира в отговор Иван Кокалов.

Относно орязването на болничните бюджети, което според лекарите е с 10% спрямо миналата година, мнението на Кокалов като представител на надзорния съвет на касата е, че такова орязване няма да има, когато здравният министър спре да дава лицензи на новите болници. Причината е, че районните каси черпели от средствата, предвидени за утвърдените лечебни заведения, за да могат да формират бюджета на новите болници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6030 |24.02.2013 Десислава Атанасова подкрепя здравните заведения . 5| 5261 |11.01.2013 Повечето пари от здравни вноски ще остават в НЗОК . 30| 5520 |10.09.2012 БСП: Държавата да плаща здравните осигуровки на безработните . 102| 6304 |13.07.2012 Борисов: Тарикатлъкът с неплащането на здравни вноски приключва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads