Реклама / Ads
39| 35359 |11.04.2013 ГЛАСЪТ

България – голямото ограбване

.
Един фрагмент от новините, върху който си заслужава да се замислим: “За последните десет години от България са изнесени нелегално около повече от 36 милиарда долара, показва проучване на американската организация Global Financial Integrity (GFI).
 

Това нарежда България на 38-мо място в класацията на нелегалните финансови потоци, съставена от американската организация.

Авторите на доклада посочват, че основните причини за нелегалния износ на капитал са престъпленията, корупцията и неплащането на данъци.”

36 милиарда долара не са малко пари. Падат се по над 5 000 долара на глава от населението. Взети от всеки джоб – от столетника до пеленачето. Откраднати от всеки българин и изнесени от страната. Не за периода на целия преход – само за последните десет години от него.

 

Стара истина е, че в България се краде много. И че кражбата има специфични характеристики: краде се с помощта на държавата.

Не си представяйе тези 36 милиарда като придобите чрез чисти престъпления. Няма чисти престъпления по тези географски ширини.

Наркотрафик? Преди време Центърът за изследване на демокрацията беше направил анализ, в който се мъдреше отговор на някои въпроси, свързани с наркоразпространението. Например как се разпределят териториите между различните “лейтенанти” в един сериозен наркокартел. Отговорът е: териториите съвпадат с тези на съответните РПУ-та. А как се става лейтенант? Не е достатъчно само да си печен в занаята. Трябва да имаш “свой човек” първо в РПУ-то на твоя район, а след това и в районната прокуратура. (И трябва да отхранваш същите, та да продължават да бъдат “твои”.)

 

Малък роден пример, но показателен. Същото е с контрабандните канали – няма как без държавата и “свой човек” в митниците. Същото е в търговията с бели робини. (Дали пък случайно основен софийски спец в тази област се оказа една прононсирана от БСП персона, дето колеше и бесеше в ДАНС?) Същото е с изнудванията, с отвличанията, с хазарта, с какво ли не.

 

Всичко се прави съвместно с държавата. Включително и последните писъци на модата, достъпни вече не за вулгарни гангстери, а само за “бели якички”. Препродажбата на големи активи например – като, да речем, БТК. Или пък търговията с апетитни земи, получени за жълти стотинки чрез “заменки” – бизнес, който според експертите вече е по-печеливш от търговията с наркотици. Или посредничеството при осигуряване на държавни поръчки. Или...

 

Едва ли ще ги изброим всички. Неизменен факт при всички тях обаче е, че държавата е съдружник. Често пъти и съ-организатор.

 

Поради отредената и видна роля в организирането на организираната престъпност няма как да не направим и тъжния извод, че тези изнесени нелегално 36 милиарда далеч не обхващат всичко награбено през последните десет години. Парите, придобити от продажбата на БТК например, едва ли спадат към тях. Също и парите, натрупани от Милен Велчев при трансформацията на външния дълг на България, загубата от която е около милиард долара. Просто не е нужно теази пари да се изнасят нелегално. Те си работят в България – легални като самата операция – и чрез тях се трупат нови стотици милиони. Тъй де – човекът е представител на банка. Руска банка, не каква да е. Какво му пречи да върти чрез нея каквито си ще пари?

 

Става дума за нелегално изнесените пари. Не си го представяйте като куфарчета обаче. Има и по-рафинирани методи. Чрез ошфорките например. Или чрез самите банки. По време на банковия банкрут на България в края на 1996 г. се оказа, че “Елитбанк”, известна още като “комсомолската банка” и контролирана от кадри на БСП, е изнесла “ценни пратки” – сиреч банкноти или ценен метал – в общ обем около 1000 килограма. В тези дни – които впрочем са преди анализирания от Global Financial Integrity период, зачезнаха някъде към седем милиарда.

И после сме били най-бедните в целия ЕС. Бедни сме, да – само че с най-много ограбени от и чрез държавата активи, изчислени на глава от населението. Според изследването лидер в класацията бил Китай, отдето били зачезнали 2,688 трилиона долара. При население над един милиард и триста милиона се падат по малко над две хиляди долара на всеки китаец. При нас на всеки българин се падат над пет хиляди. Можете сами да се направите сметката къде сме и защо сме.

 

Едвин Сугарев

svobodata.com

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 119| 56489 |28.01.2013 Московската агентура, която предаде България на болшевишките орки . 123| 63770 |06.01.2013 Московската агентура в България – от векове за векове . 29| 41106 |01.11.2012 Ураган „Санди”, добре дошъл в България! . 32| 49306 |20.08.2012 Лято в България: „катастрофа” или „вундершойн”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads