Реклама / Ads
68| 30666 |25.04.2013 ГЛАСЪТ

Сенки на храбреци и подлеци. М.Н.

.
Много сенки се появиха предизборно...
Мирослав Найденов не е самостоятелна бойна единица. Никога не е бил. Направи обаче сензационно интервю по бТВ със сензационни разкрития. Няма никакво съмнение, че този ход не е негова идея, а в сценария му е възложена роля на герой, какъвто той никога не е бил.
 
Бившият земеделски министър обаче изпълни поръчението, защото не е имал какво друго да направи.

Цветан Цветанов е следил и подслушват всички министри. Също и президента Росен Плевнелиев. Може би и депутатите. „Някой трябва да каже, че царят е гол и аз това правя”, заяви патетично Найденов.

Участието на Найденов е било подготвено. Знаело се е какви разкрития ще направи. Подобни акции никога не стават спонтанно.

Ударът срещу ГЕРБ е тежък. През цялото време Найденов правеше уговорки, че Бойко Борисов е добрият човек в партията, който също е манипулиран от Цветанов. Въобще – махнете Цветанов и всичко ще е супер.

Дали?

Хайде да поразсъждаваме.

Мирослав Найденов е разследван от прокуратурата. Повдигнати са му обвинения, които той нарича смешни и несъстоятелни, но дали са такива е спорно. Като заподозрян за участие в корупционна схема е много логично да е бил подслушван. Даже е задължително. Понеже е разговарял с колегите си министри, техни разговори също са станали достояние на службите. Така излиза, че Найденов е прав, че всички са подслушвани. Има обаче голяма разлика и тя трябва да се прави.

Преди две-три седмици избухна скандал в самата прокуратура. Шефката на Инспектората на Върховната касационна прокуратура Малена Филипове бе  предложена от главния прокурор Сотир Цацаров за уволнение. Бяха изброени нейни нарушения, между които и определянето на прокурор, който да поеме сигналите за Найденов и последвалото забавяне на това разследване. Филипова бе наречена приятелка на земеделския министър, който се грижил за домашния й любимец.

Тази обвързаност би могла да се изтълкува като опит на Найденов да спечели благоразположението на разследващите го обвинители. Защото очевидно положението му не е розово, а и приятелите му са под обстрел.

Храбрецът Найденов удря диретно и с всички сили срещу Цветанов.

Той отлично знае, че Цветанов е организационният стълб в партията. Цветанов е извадил Найденов от депутатската листа в Благоевград и той няма как да е щастлив от това. Само че в Благоевград много преди това бяха недоволни, че именно той ще е водач.

Бившият министър призна, че се е срещал и разговарял с главният обвиняем по делото „Октопод” – Алексей Петров. Каза още, че срещата била много полезна, но не пожела да каже за какво са говорили, защото нянам съгласието на Петров. Петров отишъл при него като представител на „не знам точно на какво беше, малък ли, среден ли бизнес...” – казва Найденов. Не знаел точно като какъв, но се срещнали и много добре си поговорили. Дори Найденов направи уговорката, че Петров е обвиняем, но още нямал присъда. Факт. Както е факт, че самият Петров разказа за срещата им по друга една телевизия и заяви, че министъра искал от него съвет какво да прави срещу натиска, който му оказвали „отгоре” за някакви неща.

Миро, кажи си, какво толкова има? Петров вече каза какво сте обсъждали. Това, което Найденов не казва е, че е имал доста други срещи с хора от кръга на Трактора и Слави Бинев. Напълно възможно е тези рандевута също да са засилили „убеждунието” му да атакува фронтално Цветанов. Логично е, защото именно Цветанов е в основота на акцията „Октопод” и последвалия съдебен процес. Оттогава насетне Петров непрекъснато напада Цветанов и го обвинява за всичките си беди с правосъдието. Прекрасен шанс за реванш. Още повече, че друг е готов да свърши мръсната работа.

Сред съветниците по подривна политическа дейност някои източници споменават Младен Младенов, бивш офицер от ДС, ръководил специалното звено в Мултигруп, Чавдар Чернев, също бивш служител на МВР, Николай Начев, бивш офицер от НСС, считан за острие в атаката срещу шефа на ГДБОП – Станимир Флоров, Павел Николов и др. Все опитни стари кучета, които могат да спретнат компроматна война на който и да било в държавата. Интересът им отдавна не е идеологически или политически, а предимно финансов.

 

Продължаваме с мотивите и движещите сили, които доведоха до МирославНайденовото отровение в четвъртък, 25 април.

 

Ексминистърът, който бе известен още с това че е запален ловец и певец по време на ловни излети, спомена също, че Цветанов отсвирвал всички, които били близко до Борисов. Затова и ексдепутатът Емил Димитров – Емо Ротманса потърсил спасение за себе си и семейството си в чужбина. Страхувал се за децата си и заверил при нотариус в Англия строхотевични разкрития. Найденов не пропусна да подчертае, че Ротманса му бил добър приятел и той много му вярвал. Което кара такива като нас, дето не ходим в ловни резервати, не пеем с пълно гърло и не танцуваме по масите, да си мислим, че сегашната изява на Найденов е втора серия от филма на Ротманса: „Бойко е чудесен, но Цветанов е лош”.

Тук е мястото да се каже, че Емил Димитров е много, много близък с Валентин Златев – шефът на ЛУКойл – България. Не само защото единият е от Правец, а другият от съседното Етрополе, и не само по линия на това, че и двамата стопанисват ловни стопанства. Имат и доста общи бизнес интереси, твърдят техни познати.

Валентин Златев, както е известно, влезе в милитаристични отношения с шефа на митниците Ваньо Танов. Още преди три години между тях възникнаха спорове по отношение на на лицензионни дейности. Танов е считан за човек на Цветанов. Точно с името на Танов е свързан и друг един гейт, онзи с подслушания разговор между Борисов и бизнесмена Михаил Михов, известен още като Мишо Бирата. Михов почина внезапно в хотел на Златеви край Правец.

През последните дни се промъкват информации, че ексдепутатът Емо Ротманса се е оттеглил от идеята да прави студенстко движение и съответно чрез него да влияе в някои политически игри. Направил го е срещу някаква уговорка. Говори се, че дори бил разговарял с Борисов.

Подкрепата си за същто студенстко начинание оттеглил и Гриша Ганчев, чийто старши треньор – Христо Стоичков бе приел да е лице на новата формация. Ганчев има да си връща на Цветанов заради ареста на сина му по съмнения за източване на ДДС. Предизборната ситуация е чудесен повод това да се случи.  

 

Така че списъкът с мотиватори на Мирослав Найденов е доста дълъг.

В него особено място заема вероятно и самият президент Росен Плевнелиев. Покъртителен е разказът на Найденов как с Плевнелиев си оставили телефоните в една стая и отишли в друга, пуснали телевизора и тогава почнали да си приказват, за да не ги подслушва Цветанов. Очевидно са гледали филма за Щирлиц... Само дето Плевнелиев час след разкритията коментира, че винаги си оставял телефоните в друга стая от уважение към гостите...

Плевнелиев също има мотиви да гърми по ГЕРБ и по-специално по Цветанов. Разкритията, че е част от кръга на олигарха Иво Прокопиев не работят в негова полза. Начинът по който пък състави служебния кабинет засилиха съмненията, че именно Прокопиев задкулисно е диктувал някои имена, нищо че ни убеждава, че е „замразил” приятелството си с Плевнелиев.

Шефът на президентския кабинет Цветлин Йовчев, както и съветникът по сигурността и отбраната Васил Маринов подадоха молби за напускане на „Дондуков” 2. В НАТО пък са недоволни от друг президентски съветник – ген. Стоимен Стоименов, който е дългогодишен политически офицер от БНА.

Всеки скандал с Цветанов е отдалечаване от неприятните теми около самият президент.

 

Какви изводи могат да се направят при този първи прочит на ситуацията?

Несъмнено Мирослав Найденов нанесе тежък удар на ГЕРБ. Засегна и своите колеги от кабинета „Борисов”. Реакциите у нас и в Брюксел ще бъдат сериозни. Ще има такива и от САЩ.

Ако Найденов е направил сделка с прокуратурата, то само своето спасяване ли цели? Вярно, че разкритията на човек, който е разследван за корупция, могат да се тълкуват по всякакви начини, но компрометирането на ГЕРБ е очевидно.

Найденов прави уговорката, че Борисов е достойният водач на партията, а Цветанов е злият гений там. Но той би трябвало да си дава сметка, че отстраняването на Цветанов ще е тежка загуба за ГЕРБ и вътре в партията могат да последват сътресения. Цветанов е този, който върти организационно формацията, а Борисов е безспорният лидер. Нарушаването на този баланс може в един момент да се окаже фатален. Това целят в крайна сметка всички опоненти на ГЕРБ.

Може обаче да се окаже и мобилизиращ. Защото всички структури по места, както и техните водачи и членове на партия ГЕРБ са наясно, че тръгнат ли надолу – край с тяхната политическа кариера и с плановете им за бъдещето.

Повечето опозиционни сили са настроени анти ГЕРБ. Но те не си дават сметка, че без Борисов в страната се завръща точно онова статукво, срещу което се вдигнаха гражданските протести. Всички, които в този момент потриват доволни ръце от ударите срещу „противника”, утре могат да бъдат пометени от урагана на улицата. Не „може”, а ще бъдат пометени.

Неработещо МВР, ГДБОП и други служби е мечтата на всяка организирана престъпност. В момента в редиците на мафията цари весело оживление.

Не ме разбирайте криво: който е вършил нередности в системата на сигурността – да си понася последствията. Но е възможент и вариант да се атакуват звената, които нанесоха първите поражения на мафията от 23 години насам. Тези хора имат ресурс и влияние и ще ги използват, за да си разчистят пътя.

Така рекламираният програмен кабинет може да се превърне в шанс в него да бъдат вкарани хора, зависими от различни кръгове, включително и от мафията. Въобще не е изключено повторението на варианта „Беров” под надслов: „Да спасим страната”. Само че страната няма да бъде спасена, а едни кръгове ще се облагодетелстват.

Дори Станишев няма да бъде пожален, защото ако не постигне победа на изборите, ще се превърне в удобна мишена на хората около Георги Първанов и енергтийното лоби. Ще трябва да се спасява в Брюксел по линия на ПЕС и Европарламента. И ако той има вариант за спасение, такъв нямат 7,3 млн българи, които ще се чудят на кои площади да излязат и каква кауза да защитават. Многократно лъганият човек се демотивира. Може би точно това е целта на определени кръгове, които клатят предизборно страната.

Мирослав Найденов е само едно картонче, щрих от целия пъзел от задкулисни интереси.

В крайна сметка обаче ще плащаме ние. Както обикновено.

Затов върху прокуратурата ляга огромна отговорност. Ако наистина Цветан Цветанов е превърнал МВР в политически лост за избиване на зъби на свои и опоненти – да се каже час по-скоро.

Да се каже обаче и ако кръгове искат дестабилизация на вътрешното ведомство заради партийни и лични интереси. Също и ако мафията е замесена, заради накърнени престъпни дейности.

Ако става дума за предизборен цирк – обвинението трябва да е също безпощадна.

Не е лошо, че Мирослав Найденов е поет от програмата за защитени свидетели. Нека види и усети как се чувстват всички, които през последните години се опитват да разкажат в знаковите съдебни дела как са притискани от мафията във всичките й разновидности и на всичкото отгоре върху им се излива водопад от обвинения, лъжи и манипулации.

И да не забравяме, че след прокуратурата идва ред на съда. Това е само първа крачка. Тепърва Миро Найденов ще трябва да доказва своята храброст. А това действие не е като онова – лов, песни, разпределение на милиони по програми, обществени поръчки, кючеци и флиртове с медиите, включително и финансови. В нашата история има достатъчно примери, които показват, че понякога разликата между храбрец и подлец е една крачка. Зависи от сделката.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 177| 40306 |22.04.2013 Прехвалената Държавна сигурност – нула способности, нула резултати . 35| 28238 |19.04.2013 Петък е... . 41| 31271 |15.04.2013 Омертата в магистратурата се пропуква . 39| 35338 |11.04.2013 България – голямото ограбване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads