Реклама / Ads
75| 7660 |24.05.2013 НОВИНИ

Борисов: София става средище на музеи, след като комунистите не правиха нищо десетилетия

.
Източник: Булфото
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов присъства на откриването на подземния музей на базиликата „Света София". В подземното археологическо ниво на църквата „Света София" е събрана на едно място история от 18 века.
 

Това е уникално богатство за града ни и за европейското културно наследство. Съчетанието от силен дух, древна писменост, модерно образование, богата култура и европейско самосъзнание са сред най-големите ни предимства и в надпреварата за титлата Европейска столица на културата, за която кандидатства заедно с целия Югозападен регион, заяви по време на откриването столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Столична община е вложила около 2 милиона лева в музея, около 2 400 000 лева в годините са осигурени от Министерски съвет чрез Дирекцията по вероизповедания и 560 000 лева са отпуснати от Оперативна програма „Регионално развитие" чрез Министерството на културата за изграждането на инсталациите в музея.

Първият месец музеят ще бъде отворен за посещение безплатно, а редовната цена на билета след това ще е 6 лева.

София става средище на музеи, след като десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо, каза след откриването на музея Бойко Борисов. Той изрази задоволството си, че в най-голямата криза са успели да направят този проект и това ще продължи и занапред. Той разгледа музея под базиликата "Света София", който представя историята на Сердика.
Борисов посочи, че досега България е била позната с атентата срещу папата. Затова считам, че само с този музей, София става изключително притегателен център за туристи, посочи той.

Като дойдат делегации, като отидат на Ларгото, като дойдат тук, и на "Александър Невски", Боянската църква, крепостта Урвич... Целият център става едно средище на музеи, което е прекрасно за България. Десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо, и това го потвърдиха знатни имена в българската археология, като проф. Николай Овчаров, архитект Васил Китов, с които имах честта 4 години да работя като премиер и преди това - като кмет, за да се случат всички неща сега. Разбира се - и Данчето Фандъкова, която пое след мен и ги разви много активно. Това са светила.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6047 |24.05.2013 Днес отваря врати музеят под църквата "Света София" . 39| 5101 |22.05.2013 Борисов: Утре приемам мандата, обявявам кабинета и го връщам . 32| 5846 |21.05.2013 Б. Борисов: Станишев, Местан и Сидеров да не се крият зад Пл. Орешарски . 26| 5962 |20.05.2013 Михаил Миков ще става шеф на парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads