Реклама / Ads
6| 5412 |03.10.2013 НОВИНИ

Омбудсманът: Цифровизацията с декодерите е недомислена

.
Цифровизацията трябваше да се случи, но това е станало по недомислен начин. На такова мнение е омбудсманът Константин Пенчев.Той съобщи, че получава много сигнали за липса на покритие. Има сигнали и за проблем при получаването на декодери, обясни Пенчев пред БНТ.Омбудсманът също така очаква проблеми с отчитането на парното в началото на отоплителния сезон.
 

По думите на омбудсмана правата на хората „безспорно" са нарушени. Освен липсата на покритие на някои места, организацията по получаване на декодери е „озключително тромава".

„Не знам защо държавата прави така, че си казваш "не ти искам помощта". Оказа се, че има места, където има декодери,но няма покритие. Оказа се, че никой не знае къде ще има покритие и къде не, докато не изключим аналоговата телевизия. Добри намерения, но по моему, администрацията ни е лошо. Хората трябва да имат технически познания, за да си включат декодерите", каза Константин Пенчев.

Той предупреди институциите и електроразпределителните дружества да бъдат много подробни в сметките, защото и най-малкото нещо може да "взриви" хората. По думите му осем месеца след протестите срещу високите сметки все още проблемите остават. Омбудсманът прогнозира трудности с парното в София.

„Осем месеца след протестите за високите сметки има положителни идеи за промени в закона, но повечето от тях все още не са приети. Остават измервателните уреди т.нар. топломери. Не сме направили нещо, за да реши каквото и да е било. Остава и такса "сградна инсталация". Но не можем да кажем, че моята сметка е висока, защото комшията ми краде - не, моята сметка е неясна, защото няма ясни правила", коментира Пенчев.

Пенчев е на мнение, че битката е граждани срещу институциите.
„Никой не може да ме убеди, че това е обратното. И протестиращите, и контрапротестиращите искат прозрачно управление, просто едните смятат, че това управление може да го даде, а другите, че не", каза още омбудсманът.

По въпроса с бежанците Константин Пенчев разказа, че вече има такива, които се обръщат към неговата институция. Негови екипи обикалят бежанските лагери и проверяват ситуацията там. Пенчев коментира, че липсата на пари не е оправдание за нарушаването на човешките права.

По думите му хората от Сирия се оплакват от липсата на място, от възникването на евентуална епидемия, от това, че децата им трябва да учат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5152 |03.10.2013 Омбудсманът: Между граждани и институции се води война . 1| 4929 |24.09.2013 Цифровизацията приключва на 30 септември, над 75 000 декодери са раздадени . 9| 5351 |11.09.2013 Омбудсманът: На хората им писна 25 години тъмнина . 45| 5744 |04.08.2013 Омбудсманът: Умишлено се бави новият Изборен кодекс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads