Реклама / Ads
12| 12889 |07.10.2013 ИНТЕРВЮ

Красимир Коев: Най-хубавото вино е продаденото вино

.
Гроздоберът върви нормално. Реколтата тази година е по-добра в сравнение с миналата. Ще има повече вино, ще заработят три нови и девет модернизирани изби. Висок е процентът на усвояване на европейските субсидии в бранша. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.
 


- Г-н Коев, как върви гроздоберът ? Kаква е реколтата тази година ? По-висока ли е в сравнение с миналата година ?

 

- В разгара сме на гроздобера. Имаме достатъчно количество грозде, много повече в сравнение с миналата година.Два пъти повече са количествата. Като качество реколтата е с високи показатели. До този момент са прибрани около 133 хиляди тона грозде. Нашата прогноза е, че винарските предприятия ще приберат около 230-250 000 тона , което е много повече от 2012 г. Съответно и количеството вино, което ще произведеме ще е повече.Ще бъде приблизително от 180-200 000 тона или 200 млн литра. През 2012 имахме само 127 млн. литра.

 

- Има ли проблеми с прекупвачи и крадци както през други години ?

 

- Гроздоберната кампания е спокойна. Няма напрежение, няма прекупвачи, които да тормозят берачите. Кражбите няма как да бъдат овладяни на сто процента. Има и недобросъвестви хора. Сведохме тези неща до минимум със съвместните усилия на изпълнителната агенция   и жандармерията, Общо взето хората се справят. В медиите ще излиза информация, ако има ткива драстични нарушения.Посъветвахме прекупвачите още първата година да не нарушават законите.

 

- Дъждът и бурите може ли да попречат на гроздобера ?

 

- Наистина дъждът и лошото време може да повлият на гроздобера. Иде лошо време, като гледам прогнозите. В Североизточна България се изсипаха десетки литри Тръгва мухлясване на гроздето. Хубаво е да се оправи времето ,за да се прибере реколтата.

 Количествата вино, които се търсят, са по-големи Количеството грозде ще повлия на литрите вино и ще реализираме договорите.

 

- Кои са най-големите пазари за българския елексир? Продължават ли в Русия  да харесват нашите вина ?

 

- Русия е основният ни  и най-голям пазар Около 40-45 %  от продукцията ни заминава за Руската федерация Има забрана за търговия с молдовско вино на руския пазар през последните две седмици, което ще пренасочи руските търговци към нас  В момента  руските фирми са в България и договарят доста големи количества вино с нашите винарски предприятия. Така че ще имаме повишение на износа . Е,  не трябва да се радваме на  молдовските несгоди, но в края на краищата това е бизнесът. На руския пазар реализираме около  25-30 млн. литра. Около 6 млн. литра имаме реализирани на чешкия  пазар. Китайският пазар е другата ни голяма дестинация  Имаме подписан огромен договор с големи китайски фирми за 5 млн. литра

 

-   Не може да има и дума за сравнение с реализираната продукция при социализма ?

 

-   Абсолютно. Сега за износ в Русия  работим в жестока конкуренция с Чили , Аржентина, Испания, Франция, Италия. Живял съм в Русия. Тогава се продаваше  основно българско , унгарско и руско вино, разбира се .

 

-  Има ли вече български павилион в Общоруския изложбен център в Москва ?

 

-  От 2011 г. започна развитието на този въпрос. Ние от идеята не сме се отказали. Но имаше решение на руското правителство бившето ВДНХ да бъде предоставено на всички бивши техни републики в период от 49 г., където да излагат своя продукция. Това са павилиони, огромни палати. Тогава написахме писмо. Имах посещение в Москна. Хората добре се отнесоха. Но стана смяната на кметовене в Москва и правителственото решение не е придвижено. Не е умряла тази идея , но все още не е реализирана.

 

-   Освен в Китай продаваме ли в други държави  в Азия ?

 

-   Скоро у нас  бе една от водещите търговси фирми във Виетнам. Има договорени количества вино за износ.. Смятам, че догодина количеството вино за Виетнам ще е минимум милион литра. За нас не е малко. Там я  няма тази култура, да се търси хубавото вино. Сега навлиза, модно е,  но не се договарят големи количества. Там и френската експанзия е оставила следи, Виетнам е бил тяхна колония. Но ще пробием, няма как.

 

-          Как се оправяме с конкуренцията на Италия и Франция?

 

-          Конкурираме се  с конкуретнни  цени и с добро качество. Компаниите, които купуват  и изнасят там, са екип от супер специалисти и не може да ги излъжеш. Когато предлагаш хубаво качество и не го променяш във времето си осигуряваш  своя пазарна ниша. И я разширяваме.

 

-   Видял съв в магазини в Квебек и Париж и български вина, но по-евтини ?

 

 

-   По принцип Франция се слави като родината на виното. От шовинистична гледна точка  те рядко допускат българско вино на пазара им. Но след като са взели, значи това е признание за виното ни. Ние не може да го продаваме с конкурентни цени на френския пазр. Рекламата на нас ни куца. Само ногато рекламираш продукцията , може да гониш висока цена. Когато нямаме реклама, разчитаме на по-ниската цена. Един човек нато си купи наше вино и  му хареса , пак ще си го купи.   Няма ли реклама  по медии  и билбордоме  нещата буксуват.

 

- Отпускат ли се европейски средства за лозови масиви и модернизация на винарските предприятия ?

 

- Субсидиите са доста високи. Около 75  на сто от това, което се реализира, е с европейски средства. Само 25 на сто са наши.  Програмите вървят. Има висок процент на усвояемост. Точният мога да го кажа на 15  октомври, когато приключва финансовата година. Но е ясно, че сме с едни от високите проценти по  усвояемост

Новите оборудвания на избите  също са със  75% субсидии от Европа.  Така че помагаме на гроздпрозводителите. Програмите са лесни и достъпни, затова имаме много висок процент усвоемост. И тук не  говорим за догворени средства, а за платени. В България трябва да правим разлика, когато  някой говори за  процента на договорените или платените средства. Важно е колко си платил реално, колко средства  са стигнали до хората.

 

-   Като министър-председател Иван Костов  даде съвет да се засаждат и гледат лозя, за да се оправи България. Как ще коментирате съветите му ?

 

-  Думите му са били като пророчество. Мога да потвърдя, че  хората които се занимават с  лозя и винопроизводство, печелят все повече. Все повече сериозни компании и бизнесмени, в това число чуждестранни, инвестират в грозде и винопроизводството в България.

 

До този момент три нови изби, още девет са в процес на изграждане и получаване на лиценз, което означава че ние имаме 12 чисто нови изби. Собственици са  сериозни хора, български безнесмени, международни компании, които  не си хвърлят парите туко така. Те проучват пазара, анализират имали смисъл и след това инвестират. При нас инвестициите са доста, както собствените, така и европейските. Така че браншът стои сравнително стабилно на фона на другите отрасли от оиконимиката.

 

А ка върви българското вино на отечествения ни пазар ?

 

-    Българският пазар на нашето вино също е добър. Реализираме 102 млн. литра годишно. Морските и зимните ни курорти се посещават от много туристи, които консумират достатъчно  достатъчно количества вино.Така че няма тази тенденци от преди 5-6 години , когато дойде  сезона винарското педприятие Х да не е могло да реализира виното си  и да има в запас 30-40 процента от виното, което е било от предходните години. Сега, ако остане нещо, то е на санитарния минимум - 5-10 процента. Реализацията е голяма. А пък стари и отлежали реколти е обсурд да залежават.. Всичко се реализира. Някой може да остави някои бутилки за отлежване от колекционерски мерак, и това го има.

 

-   Стари винари казват, че няма  нищо по-хубаво от младото вино ?

 

-   Може и така да е. За мен най-хубавото вино е продаденото вино......Като ти стои и не го купува никой, какво вино е ? Като ти е хубаво виното, го купуват.

 

-    Кое вино се пие повече, бялото или червеното ?

 

-    Общо взето по-равно се консумира и бяла и червено вино. В последните години и розето се наложи като мода. Българско  розе, на една от нашите водещи фирми, в Сардиния, Ница и Монако се купува на високи цени  от по 160-170 евро бутилката. Браво на тия хора.

 

-   Вше какво вино предпочитате ?

 

-  Пия всякакво хубаво вино. И тук, и в чужбина. Ако нашето беше най-хубавато, щеше да произвеждаме много повече, да изнасяме много повече. То хубавото вино става на лозето, като ти узрее хубаво гроздето След това в избата ти трябва един второкурсник от тия дето учат за технолози, за да не обърка работата. Не ти трябва чак голям майстор със сто години стаж.

 

- Казват, че във виното е истината ?

 

-  Защото се  знае, че когато човек пийне, му се развързва езикът и започва да казва много неща, които като трезвен ги затаява. Ето затова. Казва истината, става весел ...

 

-   Сезонът е такъв, месец на туршиите и зимнината, така че не можем да подминем въпроса за това, кой е истинският оцет ?

 

-  В Закона за вино и спиртни напитки сме обяснили, що е то винен оцет. Проблемът идва от производителите, които използват вратичка в него. Но оцет се прави от вино. Той трябва да е натурален биологичен продукт, а не с използване на химикали, получени от нефтени деривати. Купувачите да четат етикетите. На тях трябва да пише, че оцетът е произведен от вино, гроздово или ябълково, а не да чете някакви си  Е-260 или Е150. Това само заблуждава хората.

 

Интервю на Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 22115 |24.06.2013 Красимир Райдовски: Не съм убеден, че Орешарски е кукла на конци . 8| 9621 |10.12.2012 Красимир Коев: Най-хубавото вино е продаденото . 76| 21048 |04.11.2011 Красимир Райдовски: Бойко ще бере ядове с новия президент . 28| 9377 |19.10.2011 Красимир Каракачанов: ГЕРБ напазарува циганските босове, обеща им, че ще са недосегаеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads